Lehtijutut 2021

HySS 40 vuotta!

Hyvinkään Slalomseura Sukkula 1981-2021 (lyhyt oppimäärä)

Ensimmäinen kymppi -taistelua Kulomäestä, talkoita, retkiä ja seurailtoja, joissa jaettiin alppisivistystä


Talvella 1981 julkaistiin Hyvinkään Sanomissa ilmoitus, jossa kutsuttiin laskettelusta kiinnostuneita ihmisiä Sveitsin retkeilymajalle perustamaan lajin erikoisseuraa Hyvinkäälle. Ilmoitus sai hyvän vastaanoton ja kehotusta noudatti 61 henkeä. Aikakirjoihin merkittiin seuran syntymäpäiväksi tammikuun 21. päivä ja perustajajäseniksi Helka Ristolainen, Hannu Huhtamäki ja Ossi Kemppainen. Nimikilpailun perustella seuran nimeksi valittiin Hyvinkään Slalomseura Sukkula.

Ensimmäisen puheenjohtajan liikkeenharjoittaja Pekka Luoman johdolla seura otti päätavoitteekseen lasketteluolosuhteiden parantamisen Hyvinkäällä. Sveitsin puistossa olevaa mäkeä oli tampattu ja lapioitu riittävästi. Parhaiden laskijoiden siirtyminen muiden paikkakuntien kehittyviin rinteisiin harmitti ja Hyvinkään Tahkokin oli luopumassa laskettelusta kilpailulajina. Uuden rinteen saaminen Kulomäkeen oli puheenjohtajalle sydämenasia ja vauhdittaakseen kaupungin myönteistä suhtautumista hän aktivoi jäsenistöä ”lentolehtisellä”. ”Tänään ratkeaa Kulomäen slalomrinteen kohtalo. Tule tänään klo 18.30 Kauppaoppilaitokselle vaikuttamaan valtuustoon. Suurella läsnäolollamme varmistamme myönteisen päätöksen.”

Uusi kotirinne Kulomäki avattiin juhlallisesti 5. huhtikuuta 1983. Kalevi ”Häkä” Häkkinen oli värvätty suorittamaan avauslaskun. Seuran johtokunta muistutti jäsenistöä seuraavasta tärkeästä tavoitteesta: ”seuran pitää auttaa voimavarojen puitteessa kaupunkia, että Kulomäestä muodostuu lumisen kauden monipuolinen virkistyskeskus”.

Lisää HySSin taipaleesta 1981 - 2021 osiossa Seura 
Aamuposti 1.9.2021

Huippu-urheilusta ammatti Sport Fund -rahaston tuella

Rosa Pohjolainen, Erika Pykäläinen ja Joakim Oldorff ovat Sport Fundin ensimmäiset urheilijayrittäjät.

Hyvinkään Slalomseuran alppihiihtäjien Rosa Pohjolaisen ja Erika Pykäläisen osakeyhtiöt ovat ensimmäiset yritykset, joihin Sport Fund sijoittaa yli 1,8 miljoonan euron pääomastaan 100 000 euroa neljän vuoden aikajaksolla. Vastineeksi rahoituksesta urheilijaosakeyhtiöt luovuttavat 40 % osakkeistaan Sport Fund rahastolle vuoteen 2030 saakka. Ammattilaisuuden takaavan, merkittävän taloudellisen tuen lisäksi Sport Fund laatii urheilijayrittäjän kehitysohjelman, joka auttaa urheilijoita uran aikana ja sen jälkeen.

Rosa Pohjolainen ja Erika Pykäläinen tulivat torstaina aamuyöllä kahden viikon jäätikköleiriltä Sveitsin Saas Feestä. Puoleen päivään mennessä Rosa oli ehtinyt jo aamuharjoituksiin, ja koulussakin hän oli ollut pari tuntia. – Nyt on niin monta rautaa tulessa, että älä kysele hankalia. Leiri meni hyvin, vapareita laskin ja pari kertaa pääsin pätkäkeppiradalle. Ajatus ei nyt vielä pelaa – urheilijayrittäjyydestä sen verran, että harva tämän ikäinen voi sanoa olevansa yrittäjä. Mitä se sisältää, se on vielä hakusessa, mutta palataan asiaan julkaisutilaisuuden jälkeen, kuittasi Rosa ja meni taas.

Rosa Pohjolainen Oy ja Erika Pykäläinen Oy

Kuvat: Jesse Väänänen

Erika Pykäläisen oli pohtinut huolellisesti ryhtymistä urheilijayrittäjäksi. – Punnitsin mahdollisia riskitekijöitä ja eniten minua arvelutti sopimuksen pitkä kesto. Pidin tätä Sport Fundin tarjousta hyvänä mahdollisuutena, johon kannatti tarttua. Henkisesti helpottaa, koska nyt saan rauhassa urheilla muutaman vuoden. Talous on kunnossa. Vuosittainen tuki riittää pitämään urheilemisen sillä tasolla, millä maajoukkueessa toimitaan.

- Erika Pykäläinen Oy:n hallituksen puheenjohtajana on isäni ja hän saa edelleen jatkaa managerina. Viestintääkin hallitsen, mutta urheilijabrändäykseen toivon saavani apua.  Rahastoon sijoittaneille voin sanoa, että parhaani teen. Kun tiedän teidän seuraavan investointianne, niin se antaa lisää buustia suorituksiini. Urheilija yrittäjänä kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta palataan aiheeseen, kun vauhtiin päästää rinteiden ulkopuolellakin, lupasi Erika. 

Urheilijayrittäjien ensimmäinen istunto Olympiastadionin kuuluisassa kuuluttamossa

Sport Fund on suunniteltu pysyväksi rahoitusmalliksi suomalaiseen urheiluun perinteisen rahoituksen rinnalle. Rosa Pohjolaisen, Erika Pykäläisen ja sulkapalloilija Joakim Oldorffin osakeyhtiöt lohkaisevat Sport Fundin pääomasta 300 000 euroa. Rahasto on suljettu erikoissijoitusrahastoksi, joka sijoittaa yhteensä 18 urheilijaan seuraavan kolmen vuoden aikana. Kohderyhmänä on jatkossakin 16–22-vuotiaat kansainväliselle huipulle pyrkivät yksilöurheilijat. Yksilölajeista etusijalla ovat lajit, joissa on mahdollista tienata merkittäviä palkintorahoja ja rakentaa urheilijan brändiarvoa. Merkittävä painopiste urheilijavalinnoissa, samalla myös investoinneissa, on urheilijoiden kehityspotentiaali.

Sport Fundin urheilullinen tavoite on vähintään kolmen nuoren urheilijan kansainvälinen läpimurto. Työkaluksi on valittu monipuolinen taustatuki ja taloudellinen täsmäisku urheilijauran herkkään vaiheeseen. Sijoittajille tarjotaan 4 % tuottoa ja sijoitushorisontti siintää kymmenen vuoden päässä.

Yrittäjämaratonin lähtöviivalla. Ulkoradalta: Joakim Oldorff, Tanja Poutiainen- Rinne, Erika, Rosa  ja Fund Manager Jyrki Louhi.

Ensimmäiset urheilijayrittäjät esiteltiin tyylikkäässä infotilaisuudessa perjantaiaamuna Helsingissä Olympiastadionin tiloissa. Tilaisuuden aluksi Fund manager Jyrki Louhi, rahoitusmallin ideoija, kertoi, miten business-elämästä tuttu toimintamalli siirrettiin urheiluun. Pääyhteistyökumppani KPMG:n edustaja Kimmo Antonen kiitteli Louhen intohimoa hankkeeseen ja kertoi myös yhtiön aikaisemmista satsauksista urheiluun.  Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori oli aluksi huolissaan suomalaisten liikkumattomuudesta. Loppusanoissaan Vapaavuori halusi business-yhteisön lähemmäksi huippu-urheilua ja yksityisen rahoituksen paremmin urheiluun mukaan. Puheenvuoron käyttivät myös Sport Fundin hallituksen jäsenet Thomas Johanson ja Tanja Poutiainen-Rinne. Poutiainen-Rinne kertoi perustaneensa oman yhtiönsä Alppituulia Oy:n urheilijauransa alkuvaiheessa ja edelleen liiketoiminta sujuu yhtiön kautta. Sulkapallovalmentaja Anu Nieminen kertoi yhteistyöstä sulkapalloilija Joakim Oldorffin kanssa. Positiivisia kommentteja eturivissä kuunnellut Tapion Sulka -seuran Oldorff osoittautui haastattelussa oikein luontevaksi esiintyjäksi.    

Sport Fundin vankkana yhteistyökumppanina on liike-elämän monipuolinen konsulttiyritys KPMG. Sport Fund Management Oy:n hallituksen jäsenillä on vankka liike-elämä ja urheilutausta. Puheenjohtaja Jussi Rouhento on golffari ja Catella Asset Management Oy:n toimitusjohtaja. Hallituksen jäsenenä ja Fund managerina toimii ex-ammattijääkiekkoilija Jyrki Louhi. Hallituksessa ovat liike-elämässäkin hyvin pärjäävät huippu-urheilijat Laura Lepistö, Tanja Poutiainen-Rinne, Hanna-Maria Seppälä ja Thomas Johanson. Tällä hetkellä hallituksen asiantuntijana toimii Samppa Lajunen.

Kolme urheilijayrityspaikkaa on nyt täytetty. Lisää nuoria urheilijoita haetaan. Lisätietoja: Sport Fund Manager Jyrki Louhi, jyrki.louhi@sportfund.fi

Aamuposti 16.8.2021

Silva Saarinen Euroopan mestariksi!

Hyvinkään Slalomseura Sukkulan valmentaja Silva Saarinen voitti upeasti Euroopan mestaruuden frisbeegolfissa FJ19-luokassa. Lue lisää Aamupostista.

Kuva: Sfl/Jesse Kyytinen

Aamuposti 01.05.2021

HySSin pojilla hyvä loppukiri

Hyvinkään Slalomseuran Samuel Hurmerinta lähti kauden viimeiselle Kia Ski Tourin kisareissulle kokonaiskilpailun kymmenenneltä sijalta. Rukan ja Suomun kuuden osakilpailun jälkeen sijoitus kiertueella nousi kuudenneksi. Viimeiset kisat Hurmerinta laski 45 pisteen keskiarvolla. Tulos on reilusti parempi kuin kisakauden alkuosa, johon mahtui kaksi keskeytyksistä tullutta nollatulosta. Hiljainen kaveri selvisi ensimmäisestä haastattelusta mallikkaasti. – Tänä talvena laskin Hyvinkäällä hyvissä olosuhteissa paljon Jyrki Palosaaren tekemiä pujotteluratoja. Lisäoppia hain Rukan yläkoulutiimin leireiltä. Alkusyksystä Vuokatissa oli fysiikkatestit. Kaikki lajiharjoitukset olivat Rukalla, valmentaja Antti Koramon ohjaamana. Kaikkiaan noin kuusi viikkoa olen ollut poissa Pohjoispuiston koulusta leirien ja kisamatkojen vuoksi.

- SM-kisoissa en oikein onnistunut, paras sijoitus oli suurpujottelun 13. sija. Pujottelu on kuitenkin paras lajini, vauhtilajit eivät vielä suju. Lajiominaisuuksista parhaimmat ovat nopeus ja koordinaatio. Motivaatio, halu kehittyä on kunnossa, joten voimanpuutekin tulee varmasti korjattua. Kesällä osallistun HSU:n yleisurheiluharjoituksiin ja HyPSin 07-joukkueen toiminnassa olen mukana. Syksyllä ehkä jatkan Rukan yläkoulutiimissä, arveli Samuel Hurmerinta.

Hurmerinnan kisasarjan (M14) voitti ylivoimaisesti 1185 pisteellä JoPun Samu Timonen. Toisena oli TSS:n Olavi Kiviniemi (971 pist.) ja seuraavat sijat menivät Viroon Mikk ja Markus Mesilalle. Viides oli HSC:n Eero Saravuo, jolle HySSin Hurmerinta hävisi 16 osakilpailun kiertueella vain 29 pistettä. HySSin Sisu Hemming jätti Ruka-Suomu kisareissun väliin. Kokonaiskisan kuudes sija vaihtui 13. sijaan.

HySSin Jasper Palosaaren (M16) viisi ensimmäistä kisaa Koillismaalla ennustivat nousukiitoa kokonaiskilpailussa. Kolme kolmossijaa, kerran neljäs ja kerran viides sija olivat Palosaaren paras kisajakso kiertueella. Palosaaren ulosajo viimeisessä kisassa myllersi tulosluetteloa. Hyvät saavutukset kumoutuivat ja Palosaari palasi lähtötilanteeseen kuudennelle sijalle.

Jasper Palosaaren hyvä loppukiri hyytyi viimeisessä kisassa

M16 sarjan voitti HSC:n Rene Linnatsalo 1025 pisteellään. Toisena oli GrIFK:n Felix Maksimow (876) ja kymmenenneltä sijalta kolmanneksi nousi GrIFK:n Jonatan Järvelä (680). Neljäs oli GrIFK:n Leevi Westman (584) ja viides GrIFK:n Eliel Eriksson (546). Jasper Palosaari kokosi 521 kiertuepistettä.

Tyttöjen kisakiertueille saatiin jännittävä viimeinen kisa. N16 sarjassa Porin Aada Kanto nousi GrIFK:n Isabel Söderströmin edelle vain viidellä pisteellä. Granilainen voitti yhdeksän kertaa, keskeytti kerran, mutta johti kiertuetta koko kauden. Porilainen Kanto voitti viisi kisaa ja sai pisteitä jokaisesta kisasta. Söderström jätti Rukalla paripujottelun väliin turvallisuussyistä. Kisarinne ei ollut hänen mielestään kilpailtavassa kunnossa. Jälkiviisasteluna, jos Söderström olisi osallistunut paripujotteluun ja ollut kisassa viimeinen, kokonaiskilpailun voitto olisi mennyt hänelle kymmenen pisteen erolla.

Hetta Saarisen ensimmäinen Kia-kisa päättyi keskeytykseen. Loput 13 kisaa sujuivat 30 pisteen keskiarvolla.

HySSin Hetta Saarisen (N16) paras sijoitus (6:s) tuli Rukan paripujottelussa. Saarisen pistesaalis viimeisistä kisoista oli 174 pistettä. Kauden avauskisa Pyhällä päättyi keskeytykseen. Muista kisoista tuli tasaisesti pisteitä. Yhteispisteet 392 riittivät seitsemänteen sijaan.

Kia Ski Tour 2021 aloitettiin tammikuussa Pyhätunturilla, helmikuussa kilpailtiin Kuopion Tahkolla ja viimeiset rutistukset tehtiin Rukalla ja Suomulla. Kia-pisteitä jaettiin 14 kilpailussa, joihin osallistui yhteensä 151 nuorta urheilijaa. Kia Ski Tour piti kurvata myös Etelä-Suomeen, mutta Kalpalinna-Hyvinkää-Vihti kisataival peruuntui koronarajoitusten vuoksi. Tiukkoja koronaohjeita noudattaen ja pakollisia testejä käyttäen sekä sitkeällä ahertamisella Kia Ski Tour 2021 saatiin onnellisesti maaliin. Hyvinkäältä mitattuna Kia Ski Tourille tuli mittaa lähes 5000 kilometriä.

Kia Ski Tour-voittajien kuvia ja kommentteja SSF:n tiedotteessa 29.4.2021

Eniten Kia Ski Tour pisteitä N14-sarjassa keräsi Slalom66-seuran Cassandra Nystén. Kisakiertueella Cassandra voitti kuusi osakilpailua, oli toisena neljä kertaa ja jäi ilman pisteitä vain kolme kertaa. SM-kilpailuissa saldo oli kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja yksi DNF.

- Meillä on Kankkusen Ninnan kanssa hyvä tiimi. Me saimme viime syksynä Sampo Kankkusen valmentajaksi ja kaikki harjoittelu keskitettiin Leville, jossa meillä on oma mökki tukikohtana. Alkukausi oli minulta heikko, Pyhällä tuli pari ulosajoa, mutta sen jälkeen olen ollut kärkipäässä, summasi kauttaan Cassandra.

- Minä olen ollut kilpailuhenkinen tulos-tai-ulos-laskija ja epäonnistumiset ovat kiukuttaneet kovasti. Tänä vuonna olen opetellut ja ehkä oppinutkin hillitsemään itseäni. Suurpujottelu on edelleen minun paras lajini. Pujottelua pitää parantaa, samoin jyrkkien rinteiden laskemista. Levillä on hyvät rinteet, mutta vaihtelevissa olosuhteissa pitäisi harjoitella enemmän, tuumaili Cassandra.

Cassandra Nysténin kotipaikka on Sipoo ja koulua hän käy Kungsvägen Skolassa. Kesäisin hän on pelannut jalkapalloa Sibbo Vargarnan 07-joukkueessa. Osgood-Schlatterin tauti rajoitti pelaamista ja alppiharjoittelua reilun parin vuoden ajan, mutta rasitusvamma on parantunut. – Ei se ollut kovin paha vaiva, ei haittaa enää. Toivottavasti voidaan jatkaa samalla tavalla kuin tällä kaudella. Paljon harjoittelua Levillä, jonka Cassandra nimesi parhaimmaksi Kia Ski Tour kisapaikaksi ja kehut sai myös Ruka kisajärjestelyistään.       

Kia Ski Tourin M14 sarjan voitti Joensuun Pujottelijoiden Samu Timonen. Osakisavoittoja ja kakkossijoja Samu sai kuusi kappaletta. Saldoon mahtui vielä yksi kolmas ja yksi viides sija. Myös SM-kisat sujuivat Samulta erinomaisesti – neljä SM-kultaa ja yksi hopea. Hyvistä tuloksista iloitsevat myös valmentajat Petri Heikkala ja Matti Kailasalo.

- Kolilta olemme saaneet vain muutaman ratavuoron, joten olen harjoitellut pääasiassa Mustavaaran rinteillä yhdessä JoPun FIS-ryhmän kanssa. Tahkon Talenttien kanssa olen leireillyt kertaalleen ja kisojen radankatseluissa olen saanut ohjeita muiden seurojen valmentajilta. Hyviin tuloksiin olen päässyt ihan vain omalla, hyvällä perustekemisellä. Jyrkkien osuuksien laskeminen on vahvuuteni ja pujottelu on lempilajini, kertoi Samu menestymisen taustoista.

Samun tähtäimessä on ollut alppihiihtäjän ura jo kuuden vuoden ajan ja ilman loukkaantumisia taival on taittunut. – Kesäisin olen pelannut jalkapalloa Joensuun Jippon 07-joukkueessa. Olen muita vuotta nuorempi, mutta pärjään ihan hyvin. Voi olla, että ensi kesänä jalkapallo jää kakkoslajiksi. Pelaan, jos alppiharjoittelulta ehdin. Seuravaksi haen mahdollisesti Rukan yläkouluteamiin ja myöhemmin ehkä Rukan alppilukioon. Korona ei ole vaikuttanut laskemiseen millään tavalla, mutta koulunkäyntiin paljon enemmän. Opettajat tukevat harrastustani mukavasti ja ihan hyvin koulunkäyntini sujuu.

Parhaiten järjestetyn osakilpailun tittelin Samu Timonen antoi Pyhän Kia Ski Tourille. – Siellä oli kyllä aika kylmä.  

Aada Kanto

- Yritän pitää positiivisen asenteen kaikessa tekemisessäni. Se auttaa tällaisissa tiukoissa kilpailuissa, tykkään näistä. Pää kestää, en taktikoi enkä yliajattele. Tiukka pistetilanne oli tiedossa, mutta se ei vaikuttanut kisasuoritukseen, kommentoi Aada kisafiilistään. Ajattelutapa puri hyvin myös SM-kisoissa, joita palkintona yksi kulta, kaksi hopeaa ja yksipronssi.

- Viime syksynä muutin Porista Nilsiään. Olen vielä yläasteella ja koulukäynti on ollut täällä lähiopetusta.  Olen harjoitellut alppilukiolaisten ohjelman mukaisesti, joten jonkin verran poissaoloja on tullut. Opettajat ymmärtävät, mistä on kyse ja kaikkien alppikoulun valmentajien kanssa työskentely luonnistuu hyvin.

- Neljä vuotta harrastin painonnostoa kilpailumielellä ja sain jopa pari SM-mitalia, mutta nyt tämä harrastus saa jäädä ohjelmasta. Voimaa tosin tarvitsen lisää varsinkin jalkoihin, mutta kilpailuihin en enää tähtää. Aikaisemmat kesät olen harjoitellut isän ohjeiden mukaisesti, mutta tuleva kesän ohjelman laativat alppikoulun valmentajat. Syksyllä minusta sitten tulee oikea alppikoululainen.

- Positiivisen asenteensa mukaisesti Aada löysi jokaisesta Kia Ski Tourin osakilpailusta vain mukavia asioita. Koronakaan ei ole haitannut urheilemista, vaikka testeissä on joutunut käymään kymmenkunta kertaa. Matkustamista pyrittiin harjoituskaudella vähentämään, joten Itävallan jäätikköleirillä jouduttiin tai saatiin olla kokonainen kuukausi, korjasi tapansa mukaisesti hymyillen Aada Kanto. 

Helsinki Ski Clubin Rene Linnatsalo (M16) oli viime keväänä kesken jääneellä Kia Ski Tourilla kokonaiskilpailussa kolmas. Tänä vuonna Rene laski kiertueella seitsemään voittoon, kaksi kertaa kakkossijalle ja kokosi voittopisteiksi 1025.  SM-kisoista tuloksena oli kolme kultaa, yksi pronssi ja yksi DNF.

Harjoitteluaan Rene Linnatsalo avasi seuraavasti - Hyvä perusta talvikaudelle tehtiin kesällä monipuolisilla fysiikkatreeneillä.  Liettuan hallissa kävin kertaalleen ja syksyllä jatkoin Rukan yläkouluteamin ohjelman mukaisesti. Päävalmentajana on oma isäni Mili, jonka kanssa jutellaan suunnitelmat selväksi. Lumilla valmennuksesta vastasi Rukan Antti Koramo. Harjoittelu Rukan koulun FIS-ryhmän kanssa toi sopivaa haastetta. Jäätiköillä en ole käynyt harjoittelemassa kertaakaan, kotimaan olosuhteet ovat toistaiseksi riittäneet. Joku kansainvälinen kisa olisi ollut hauska käydä mittauttamassa tasoa, mutta koronan takia tätä mahdollisuutta ei tullut.

- Koronatestissä olen käynyt neljä kertaa. Pandemiaan olen suhtautunut järkevästi, rennolla otteella. Kuusamossa ei ole ollut tartuntoja, joten harjoitteluun ei tullut ylimääräisiä rajoitteita. Koulua olen käynyt melkein koko ajan etänä. Espoonlahden yläkoulussa olen ollut paikalla noin kolme kuukautta, mutta kaikki tehtävät olen hoitanut asiallisesti. Etäopiskelusta on tullut paljon kokemusta, jonka turvin haen opiskelemaan ja urheilemaan Rukan alppikouluun. Harjoittelujakso asumisesta oppilasasuntolassa on jo suoritettu hyvin, vakuutti Rene Linnatsalo.

Renen käyttäytyminen harjoituksissa ja kisoissa on luontevan ystävällistä. – Yritän tsempata kavereita ja luoda hyvää henkeä. Kaikilla pitää olla hauskaa ja mukava olla porukassa. Aina autan, jos joku tarvitsee apua. Uskon, että tämä asenne kantaa jatkossakin. Kotona opetettu juttu – vanhemmille kuuluu kiitos.

SSF:n tiedote Kia Ski Tourilta 29.04.2021

Kia Ski Tourilla paljon mutkia matkassa, mutta maaliin päästiin

- Kia Ski Tour 2021:n ohjelma oli valmis jo toukokuussa 2020. Suunnitelmassa oli 23 kilpailua. Syksyllä tuli julki, että kaikkien järjestävien seurojen oli laadittava omat koronaohjeistukset SSF:n yleisten ohjeiden pohjalta. Tiukkoja ohjeita noudattaen pystyimme hoitamaan alkukauden kisat vastuullisesti, hallitusti ja koordinoidusti. Maaliskuussa astui voimaan olympiakomitean suosittelema kilpailukielto, jonka lajiliitot hyväksyivät. Kia-kisoja peruttiin ja siirrettiin. Kolme seuraa vetäytyi kisajärjestelyistä vedoten koronan aiheuttamaan epävarmuuteen, taustoitti matkaa kenttä- ja kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Olli Saravuo.

Kisakalenteri meni uusiksi, uusia kisaisäntiä ilmoittautui ja kisajärjestelyihin tuli uusia toimintoja. Yhteydenottoja viranomaisiin ja sairaanhoitopiireihin, lisää yhteistyötä seurojen kesken, tiedottamista ja armotonta suunnittelua. Kaikesta selvittiin ilman suurempia, turhia nurinoita ja kentän henki pysyi hyvänä haasteista huolimatta, kiitteli Saravuo, jolla on jo listattuna ideoita kaudelle 2022. Kisahaku on alkamassa.

Kia Ski Tour 2021 starttasi tammikuussa Pyhältä

Kia Ski Tour 2021 aloitettiin tammikuussa Pyhätunturilla, helmikuussa kilpailtiin Kuopion Tahkolla ja viimeiset rutistukset tehtiin Rukalla ja Suomulla, jossa viimeinen osakilpailu laskettiin pari päivää ennen vappua. Kia-pisteitä jaettiin 14 kilpailussa, joihin osallistui yhteensä 151 urheilijaa – vain 10 vähemmän kuin vuonna 2020. Kia Ski Tour piti kurvata myös Etelä-Suomeen, mutta Kalpalinna-Hyvinkää-Vihti kisataival peruuntui koronarajoitusten vuoksi. Tiukkoja koronaohjeita noudattaen ja pakollisia testejä käyttäen sekä sitkeällä ahertamisella Kia Ski Tour 2021 saatiin onnellisesti maaliin. Hyvinkäältä mitattuna Kia Ski Tourille tuli mittaa lähes 5000 kilometriä.

Jännitys kokonaiskilpailun voitosta tyttöjen sarjoissa säilyi kiertueen viimeiseen kisapäivään Suomulla. N16 sarjan voitti Porin Aada Kanto pisteillään 1145. Vaivaiset viisi pistettä hävisi GrIFK:n Isabel Söderström, joka voitti yhdeksän osakilpailua, oli toisena kolme kertaa, jätti Rukan paripujottelun väliin ja keskeytti yhdessä kilpailussa. Kanto voitti viisi kisaa, oli toisena kuusi kertaa ja lopuistakin kisoista tuli pisteitä. Muille ykkössijoja ei jäänyt. Kolmanneksi sijoittui GrIFK:n Kia Suni 621 pisteellä.

Voittajien on helppo ...

N14 sarjassa HSC:n Isabel Rautio aloitti Suomulla hurjan loppukirin kahdella voitolla ja kahdella kakkossijalla. Slalom66-seuran Cassandra Nystén keskeytti Suomun kakkoskisan, mutta pystyi pitämään Raution takanaan lähes sadan pisteen erolla. Rovaniemen SCST:n Roosa Teppola voitti kolme kisaa, mutta viimeiset kuusi kisaa jäivät Teppolalta väliin selkäongelmien vuoksi. Loppupisteet: 1. Cassandra Nystén 980, 2. Isabel Rautio 886 ja 3. Roosa Teppola 580.

M16 sarjassa HSC:n Rene Linnatsalo varmisti kokonaiskilpailuvoittonsa Suomun ensimmäisessä kisassa. Seitsemän sadan pisteen voittoa, kaksi kakkossijaa ja yksi kolmossija antoivat pisteitä 920. Kolme viimeistä kisaa lisäsivät saldoa vain 105 pistellä. Linnatsalon yhteispisteet olivat 1025, joista kisan kakkonen, GrIFK:n Felix Maksimow jäi 149 pistettä. GrIFK:n Joonatan Järvelä osallistui vain kymmeneen kisaa, joista kokosi 680 pistettä ja sijoittui kolmanneksi.

hymyillä, Aada Kanto ja Rene Linnatsalo

Joensuun Pujottelijoiden Samu Timonen oli kiertueen ylivoimaisin voittaja pisteillään 1185. Timonen voitti kuusi kisaa. Kokonaiskilpailun toinen Tampereen TSS:n Olavi Kiviniemi (pisteet 971) oli nopein neljässä kisassa. Molemmat olivat varmoja kisailijoita – pisteitä jokaisesta kisasta. Loput voitot menivät Viroon Mäesuusakoolin Mesilan veljeksille. Kaksi voittoa Markukselle ja yksi voitto Mikkille. Kokonaispisteissä Mikk (581) oli parempi kuin Markus (535). 

Kia Ski Tour kokonaispisteet osoitteessa ski.fi/skisport/kalenteri-ja-tapahtuma/tulokset/alppihiihto/

Voittajien kuvat ja haastattelut liitteissä: Cassandra Nystén, Aada Kanto, Samu Timonen, Rene Linnatsalo

Aamuposti 16.04.2021

Santtu Kuikkaniemelle pronssisija Ski & Golfin SM-kisoista

Hyvinkään Slalomseuran ex-kisalaskija ja nykyinen Hyvigolfin caddiemaster Santtu Kuikkaniemi sijoittui kolmanneksi Ski & Golfin SM-kisassa, joka laskettiin Vihti Ski Centerissä ja pelattiin viereisellä Vihti Golfin kentällä. Kisan voitti Helsinki Ski Clubin ja Helsingin Golfklubin Jens Henttinen, joka viime talvena laski viimeisen MC-kisansa ja oli mukana viime viikolla pujottelun SM-kisoissa Levillä – sijoitus 12:s. Santtu Kuikkaniemen edellisestä alppikisastartista oli kulunut viisi vuotta. Speedgolfin SM-osakilpailuun hygiläinen on osallistunut aikaisemmin, mutta Vihdin S & G-kisa oli ensimmäinen kosketus lajiin.

Pujottelu sujui hyvin vanhasta muistista. Foto kuvaamo Kaisa N

Pujottelurata oli noin 20 sekunnin mittainen, joten aikaerot kärjessä jäivät pieniksi. Ratkaisut jäivät golfosuudelle, jossa Henttisen tulos oli 80 ja Kuikkaniemen 85. Hopeasija meni HGK Antti Lassilalle, joka hävisi Henttiselle pujottelussa yli kolme sekuntia, mutta pelasi kentän 70 lyönnillä.

Kytäjä Golfin ja Hyvinkään Slalomseuran Tuukka Kuikkaniemi tuli kisaan suoraan Leviltä SM-kisojen toimitsijatehtävistä. Suksituntuma oli hyvä, tuloksena porukan toiseksi nopein aika vain 8 sadasosaa Henttisestä. Golflyönnit olivat täysin talviunessa. Tuloksena hyvälle golffarille käsittämätön tulos 91 lyöntiä ja kilpailun kahdeksas sija.

Tuukka lauantaina SSF:n talkoissa Levilla. Sunnuntaina aamulla tositoimissa Vihdissä.

Vuodenaikaa ajatellen Vihdin mäki ja kenttä tarjosivat hyvät olosuhteet molemmille lajeille. Miesten sarjaan osallistui 31 kilpailijaa. Viiden naisen kilpailussa parhaimman tuloksen teki Peuramaa Golfin Anniina Paatsama. Mastereita oli kisaamassa 27 ja junioreja vain yksi. Ski & Golf -kisoissa on yleensä leppoisa tunnelma ja mikä parasta, lopuksi vielä kahden lajin jälkipelit. 

Olosuhteet olivat hyvät. Ei valittamista Santun lyönnin loppuasennosta. Foto kuvaamo Kaisa N

Aamuposti 14.04.2021

Päivä täynnä hyviä kilpailuja

Pykäläinen lähes lentäen kultapallille

Ylläksen SM-alppikisojen tiistain ohjelmassa oli kolme superg-kisaa, joista ensimmäinen oli SM-kisa, toinen alppiyhdistetyn vauhtiosuus ja kolmas FIS-kategorian superg. Pitkän kisapäivän valmistelut jouduttiin aloittaman aikaisin, jotta kaikki oli valmista ensimmäisen kisastarttiin jo kello 9.05.

Naisten SM-superg:n SM-mitalisijat olivat ratkaistu vartissa, kun numerolla seitsemän startannut Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen tuli vauhdikkaasti maaliin. – Näittekö mikä lento viimeisellä kummulla. Hyvä, että ehdin reagoimaan, muuten olisin lentänyt verkkoihin, kommentoi Pykäläinen välittömästi maaliintulon jälkeen. Hyvinkääläinen meni kisan kärkeen ja varmisti SG:n SM-kullan yhden kymmenyksen erolla.

Näittekö mikä lento? Kymmenyksellä kärkeen ja SG-kulta Erikalle.

Syöksyn toinen SM-kultamitalisti HaJyn Kia-Emilia Hakala kiteytti laskunsa ytimekkäästi. – Kyllä superg-sukset kääntyvät tosi helposti syöksysuksiin verrattuna. Valitettavasti olivat vain kymmenyksen liian hitaat.

SM-pronssille laskenut GrIFK:n Charlotte Henriksson ei ollut tyytyväinen toimintaansa jyrkänteellä. – Rohkeammin olisi pitänyt laskea. Väliaika kertoo, että olin pahasti jäljessä puolivälissä. Loppu tuli mielestäni hyvin, mutta ero kärkeen (+1.71) venyi turhan suureksi.

SM-superg:n neljäs oli TuSlan Silja Koskinen (+1.95), viides Ruka Sl:n Maisa Kivimäki (+2.07) ja kuudes SCST:n Riia Pallari

Samu Torsti voitti GS- kullan lisäksi myös SG-kullan

Miesten superg:n SM-kisan voitti maajoukkuelaskija Samu Torsti. – Lasku tuntui hyvältä ja voitto maistuu aina. Vauhtilajeissa kehitys on ollut huima ja se lämmittää mieltä. Syöksy ei mennyt ihan tavoitteeseeni, mutta nyt taas tuntuu kulkevan. Hyvä päivä tulossa, naureskeli VaSkin Samu Torsti.

Syöksyn kultamitalisti SCST:n Elian Lehto hävisi voittajalle 63 sadasosaa. SM-kisan kolmas oli GrIFK:n Jaakko Tapanainen, joka oli jo väliajassa hävinnyt Samu Torstille 76 sadasosaa. Loppu kulki Tapanaiselta lähes voittajan tahtiin, aikaero pysyi sekunnin sisällä.

SM-superg:n neljäs oli HySSin Emil Keränen (+1.21), viides SCST:n Turo Torvinen (+1.31) ja kuudes S-66:n Eduard Hallberg.

Naisten FIS superg:n kärkitrio oli: 1. Erika Pykäläinen FIN, 2. Kia-Emilia Hakala FIN (+0.57) ja 3. Dora Holmfridur Fridgeirsdottir ISL (+1.33).

Miesten FIS superg:n kärkitrio oli: 1. Samu Torsti FIN, 2. Elias Grym SWE (+0.31) ja 3. Elvis Opmanis LAT (+0.86).

Pitkä kisapäivä päätettiin mielenkiintoisella alppiyhdistetyn pujottelulla. Ilmassa oli jännityksen lisäksi kevyttä lumisadetta. Pujotteluradan kestävyys arvelutti, mutta tämä oli lopulta turhaa – kisa käytiin hyvissä oloissa. Naisten AC-kisaa johti superg:n jälkeen Erika Pykäläinen, mutta pujotteluosuudella lasku keskeytyi vähän ennen maalia. Superg:n kakkonen Kia-Emilia Hakala oli pujottelussa nopein ja teki reilun aikaeron muihin. Charlotte Henriksson haparoi pujottelussa ja tippui mitalisijoilta. Tilalle nousivat iloiset yllättäjät TuSlan Silja Koskinen ja SCST:n Riia Pallari.

AC:n SM-mitalikolmikko: 1. Turo Torvinen, 2. Emil Keränen ja 3. Jaakko Tapanainen

AC-kisaa ollaan jälleen kampeamassa pois kisakalenterista. – Onhan tämä paljon parempi kisamuoto kuin nämä paralleelit.  Pidetään vaan SM-kisojen ohjelmassa, vaikka muualta poistettaisiin. Jälleen piti pujottelulla paikata heiveröistä superg:tä, totesi AC-kisan voittaja Turo Torvinen, joka joutui tiukalle Hyvinkään Slalomseuran Emil Keräsen kanssa. Hyssiläinen laski pujottelun toiseksi nopeimman ajan ja jäi Torvisesta vain kaksi sadasosaa. Jaakko Tapanainen sai AC-kisasta päivän toisen SM-pronssinsa. Vauhtiosuuden jälkeen kärjessä olleen Samu Torstin mielestä pujottelun neljäs keppi oli väärässä paikassa ja lipsahti ihan yllättäen suksien välin.

AC-kisan hienouksia tarjosivat FK-37:n Niko Kukkonen ja HSC:n Erik Saravuo. Päivän nopeimmalla pujotteluajalla Kukkonen nousi 16 sijaa kahdeksanneksi. Saravuo nousi 14 sijaa ja tunkeutui kympinsakkiin.

Tätä on jahdattu pitkään ja hartaasti. AC:n hopeamitalisti Emil Keränen

– Tänään oli tuskailua superg:n kanssa. Sitä en ole paljoa päässyt treenaamaan. Mitalia olen jahdannut monessa lajissa ja päässyt harmittavan lähelle. Tänään oli pujottelussa kaikki pelissä ja pitkästä aikaa onnistuin. Nyt ei harmita kuin tuo kahden sadasosan ero voittajaan.

Aamuposti 13.04.2021

Syöksylaskun SM-mitaleista kilpailtiin Ylläksellä

Erika Pykäläinen syöksyi SM-pronssille

SM-syöksyn naisten kilpailuun saatiin kaksi tyytyväistä voittajaa. Avauskierroksen jälkeen kisaa johti GrIFK:n Charlotte Henriksson 13 sadasosan erolla Harjavallan Jymyn Kia-Emilia Hakalaa. Neljä aikaisempaa syöksymestaruutta voittanut Hakala kuittasi aikaeron toisella laskulla, joten molemmille saatiin sama aika 1:59.97.

- Parempihan se näin on, kuin jos toinen häviäisi tiukan kilpailun yhdellä sadasosalla. Omat laskut eivät olleet teknisesti loistavia, mutta hauskuus edellä tänään mentiin. Syöksyä on todella vaikea harjoitella, edellisen kerran olen laskenut syöksyä täällä Ylläksellä keväällä 2019. Tästä nauttii suunnattomasti. Jos olisi porukka, jonka mukana pääsisi harjoittelemaan, niin ehdottomasti olisin heti mukana, innostui aiheesta Kia-Emilia Hakala.

Kia-Emilia Hakala voitti SM-syöksyn

Toinen SM-kultamitali meni huomattavasti kokemattomammalle vauhtilaskijalle Charlotte Henrikssonille. – Eilen harjoituksissa oli ensimmäistä kertaa sykäsukset jalassa ja tämä oli ensimmäinen aikuisten sarjan syöksykisa. Suurpujottelu on suosikkilajin, mutta tästä Ylläksen syöksystä tykkäsin kovasti. Pidän vauhdista, en pelkää vaan nautin menosta. Ei minusta tule vauhtilaskijaa ainakaan kovin paljon vaikeimpiin rinteisiin. Sykä auttaa superg:tä. Jos vauhtikisoja olisi enemmän, olisin tietenkin mukana, lupasi Charlotte Henriksson.

– Kulta ja pronssi voitetaan ja hopea hävitään. Me emme halua aiheuttaa kenellekään pahaa mieltä, totesivat tyytyväiset voittajat.

Syöksyn SM-kulta myös Charlotte Henrikssonille

Syöksyn SM-pronssin voittaja Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen nojaili pitkiin suksiinsa palkintoja odotellessaan.  Nämä ovat minun ensimmäiset syöksysukseni. Olen laskenut näillä kaksi EC-syöksytreeniä Santa Caterinassa, mutta kisaan en uskaltanut mennä. Eilen laskin pari hyvää harjoitusta, mutta tänään meni vähän penkoille, kommentoi pronssimitalisti. Pykäläinen jäi kärkiajasta ensimmäisellä kierroksella +0.68 ja toisella +0.76.

Erikalle pronssimitali SM-syöksystä

SM-syöksyn neljäs oli Ruka Sl:n Maisa Kivimäki, viides SCST:n Riia Pallari ja kuudes Ruka SL:n Veera Alaniska.

Miesten SM-syöksyn voitti Rovaniemen SCST:n Elian Lehto. – Ihan mukavaa köröttelyä. Eilisestä rataa oli hieman paranneltu ja pinta oli hyvä. Viimeinen lasku oli hyvä, aikaisemmat eivät oikein osunet kohdalleen. Minulla on vähän enemmän kokemusta syöksykisoista kuin muilla pojilla ja taitaa olla enemmän silmää, kuinka syöksylaskuun pitää suhtautua. Tänä vuonna syöksytreeniä on tullut vain parin EC-kisan yhteydessä Saksassa ja Itävallassa. Superg:tä olen harjoitellut paljon ja se on auttanut myös syöksyyn. Jos saisin mahdollisuuden mennä MC-syöksykisaan tai ainakin EC-kisaa, niin olisin tanassa menossa. Kokemuksia pitää saada, ne ovat kaiken a ja o tässä lajissa, totesi kisaansa tyytyväinen Elian Lehto.

Elian Lehto SCST voitti SM-syöksyn Ylläksellä

GrIFK:n Jaakko Tapanainen laski hyvän ensimmäisen kisalaskun ja oli vain 17 sadasosaa Lehtoa perässä. Toinenkin lasku onnistui, mutta Lehdon rutistukseen ei granilainen pystynyt vastaamaan, joten aikaero venähti sekuntiin. Saman tapaan sujui myös SM-pronssin voittaneen SCST:n Turo Torvisen kisa. Seurakaveri oli lopulta kaksi sekuntia nopeampi.

Miesten kisan neljäs oli VaSkin Samu Torsti, viides HSC:n Erik Saravuo ja kuudes HySSin Emil Keränen.

Samu Torstin vauhti riitti neljänteen sijaa. Kuva Kari Etelä Ylläs 11.04.2021

Aamuposti 12.04.2021

HySSin Sisu Hemmingille SM-pronssi

Hyvinkään Slalomseuran Sisu Hemming (M14) voitti paripujottelun pikkufinaalissa GrIFK:n Joonas Tammisen ja sai palkinnoksi Skisport Finlandin pronssimitalin. Hemmingin kisaurakka Levillä sujui muinakin kisapäivinä hyvin. Suurpujottelussa ja pujottelussa hyssiläinen oli neljäs. Hemmingiä valmentaa Norjan EC-joukkueen valmentaja, hyvinkääläinen Mikael Kurki.

SM-paripujottelun pronssimitalisti Sisu Hemming 

Paripujottelun Suomen mestareiksi laskivat: N14 Isabel Rautio HSC, M14 Samu Timonen JoPu, N16 Heini Maunuksela ja M16 Rene Linnatsalo HSC. Sukkulan laskijoista Samuel Hurmerinta (M14) oli 11:s, Hetta Saarinen (N16) oli 12:s ja Jasper Palosaari (M16) oli seitsemäs.

Kisojen paras laskija oli JoPun Samu Timonen kolmella SM-kullallaan. Kolmen mitalin laskijoita olivat myös HSC:n Isabel Rautio (N14), TSS:n Olavi Kiviniemi (M14) ja HSC:n Rene Linnatsalo (M16).

Levin kymppirinteellä viiletti kolmen päivän ajan 190 laskija. Iltapäivät oli varattu 10- ja 12-sarjalaisille, joita oli noin puolet osallistujista. HySSin Riku ja Joni Reijonen pääsivät osallistumaan pujottelukisan palkintojenjakoon. Riku oli M10 sarjassa kahdeksas ja Joni M12 sarjassa 10:s. Pujottelu oli myös HySSin Antti Tapialalle (M12) paras laji, sijoitus 12:s. Santeri Tapialan paras sijoitus oli suurpujottelun 17. sija.

Joni ja Riku Reijonen saivat palkinnon pujottelukisasta

SM-kisat jatkuvat vanhempien ikäluokkien osalta Suomulla, jossa mitaleja jahdataan vauhtilajeissa. Levillä lasten kisa organisoi Helsinki Ski Club. Suomulla vastuun kantaa GrIFK:n alppiväki.

Kaikkien ikäluokkien ja lajien SM-kisat on hieno idea, mutta vaatii aikataulujen hienosäätöä. Nuoret eivät nähneet aikuisten kisalaskuja eivätkä päässeet jututtamaan idoleitaan. Samu Torsti toimi tyylikkäästi ja lähetti videoterveiset ja tsemppitoivotukset VaSkin junioreille tunturin toiselle laidalle. Porrastusta kannattaa varmasti myös Helsinki Ski Clubin väki, joka ahersi nuorten kisoissa aamusta iltaan. Tänä vuonna päällekkäisyys menee kokoontumisrajoitusten piikkiin, mutta ollaan viisaampia ensi vuonna All Finals-tapahtumassa Levillä.   

Aamuposti 10.04.2021

Erika Pykäläinen ja Samu Torsti suurpujottelun Suomen mestarit

Suurpujottelun SM-kisat saatiin laskea täydellisissä olosuhteissa Levi Black-kisarinteessä. Naisten GS-kisan ylivoimainen voittaja oli Hyvinkään Slalomseura Sukkulan Erika Pykäläinen.  – Tavoitteena oli reilu voitto ja sen myös sain. Pari heikkoa hetkeä mahtui laskuihin. Ekan radan kolmas keppi säikäytti tai oikeastaan herätti kilpailuun – huolellisempi pitää olla ja töitä tehdä. Toisella kierroksella jyrkänteelle tulo ei ollut paras mahdollinen. Nyt suksi kulkee tosi hyvin. Kisakaudesta tuli loukkaantumisen takia lyhyt, joten keväinen kisaväsymys ei paina. Ylläksen vauhtiviikolla uskallan tavoitella SM-kultaa joka lajissa. Kiitos vielä yöpakkasille ja Leville. Aikaisemmissa harjoituksissa Levi Blackin pinta oli kuulaa ja sokeria, mutta tänään mäki oli ihan huippukunnossa, mainosti Erika Pykäläinen.

Mestarit hymyilevät silmillään

Ruka Slalomin Veera Alaniskan kisasta saama SM-hopea on hänen ensimmäinen SM-mitalinsa aikuisten sarjassa. Aikaeroa voittajaan kertyi 4.07 sekuntia. GrIFK:n Charlotte Henrikssonin hankki toisen aikuisten sarjan mitalinsa. Pronssimitalista käytiin kova kilpailu. Henriksson nujersi TuSlan Silja Koskisen vain kahdella sadasosalla. Viides oli Harjavallan Kia-Emilia Hakala (+4.85)

Miesten kisan SM-mitalit jaettiin järjestyksessä: 1. Samu Torsti VaSki, 2. Elian Lehto SCST (+0.45) ja 3. Marlon Sjöberg GrIFK (+1.18). Neljäs oli SCST:n Turo Torvinen (+1.30) ja viides pitkän taon jälkeen kisaan osallistunut Levi SC:n Jaakko Mustalahti (+2.46).

Mestari ja mestarin työkalut

- Kyllä se aina jännittää, kun on kisapäivä. Aamulla tuli selväksi, että tänään saadaan kilpailla hyvissä olosuhteissa. Voitto oli tavoitteena ja siinä onnistuin. Ekan kierroksen rataan en ollut tyytyväinen, merkkaus oli minulle haastava. Mutta kaikkia ratoja pitää osata laskea, aloitti Samu Torsti.

- Tämän kauden MC-kisat ja varsinkin hyvät väliajat kertovat minulle, että tasoni on noussut. Harjoittelu- ja kisavuosi Ruotsissa opetti paljon ja minulla on nyt selkeä kuva, kuinka voin ottaa maailman kärkeä kiinni. Laskemisen laadusta ja määrästä se on kiinni. Huipulla oleminen vaatii jokapäiväistä laadukasta tekemistä. Vahingossa ei saavuteta mitään ja pienenkään löysäilyyn ei ole varaa. Yhteistyöstä ruotsalaisten kanssa on monipuolisesti keskusteltu ja pallo on nyt ruotsalaisilla. Odotellaan heidän ratkaisuaan asiaan, aikataulusta en osaa sanoa, valotti Samu Torsti tulevaa kautta.

Samu Torsti lähtee Ylläkselle vauhtikisoihin itseluottamus kohdallaan. – Ylläkselle mennään voittamaan kaikki lajit. 

Aamuposti 09.04.2021

Erika Pykäläinen voitti FIS-pujottelun Levillä

HySSin junnut jäivät niukasti SM-mitaleilta

Naisten pujottelun tulokset :1. Erika Pykäläinen HySS 1.54.70 (FIS-pisteet 41.19), 2. Kia-Emilia Hakala HaJy +0.71 (45.71), 3. Heidi Merisalo LHS +2.12 (54.75) 4. Silja Koskinen TuSla +2.66 (58.12) 5. Nella Korpion aikaero kärkeen oli +2.95 ja FIS-pisteet 59.97.

Emil Keränen kolmas

Suomen pujottelumestari Jesper Pohjolainen ajoi ulos toisella laskulla. Saman kohtalon koki HySSin Joel Palosaari 

Miesten FIS-kisan tulokset: 1. Oskari Sulkakoski LHS 1:51.53 (29.64), 2. Turo Torvinen SCST +1.04 (36.45), 3. Emil Keränen HySS +1.31 (38.21), 4. Erik Saravuo +1.96 (42.47), 5. Jaakko Tapanainen GrIFK +2.40 (45.35), 6. Marlon Sjöberg GrIFK +2.63

Erika parhaassa vauhdissa

Nuoret U14 ja U16 kilpailevat SM-mitaleista Levillä. HySSiläisten sijoituksia suurpujottelussa ja pujottelussa:

M14 Sisu Hemming molemmissa lajeissa neljäs

M14 Samul Hurmerinta GS 12, SL DNF

N16 Hetta Saarinen GS 13., SL jaettu viides sija

M16 Jasper Palosaari GS viides, SL DNF

Aamuposti 08.04.2021

Hyvä päivä HySSin laskijoilla Levillä

Alppiväen kisakauden päättävä All Finals-tapahtuma jouduttiin pandemian takia perumaan. Korvaukseksi Levi sai järjestettäväkseen kaikkien ikäluokkien tekniikkalajien SM-kilpailut. Aikuiset aloittivat pujottelun SM-kilpailuilla, joissa Hyvinkään Slalomseuran laskijoilla oli monta roolia.

Miesten kisan voitti Jerper Pohjolainen. – Täytyy myöntää, että tämän mestaruus on ollut mielessä jo viime kesästä lähtien. Syyspuolella voitin jo pari aikuisten SM-kultaa, mutta ne tulivat edelliseltä kaudelta siirtyneistä kisoista. Avauskierros ei mennyt ihan nappiin, olin 68 sadasosaa kärkeä perässä. Toisella kierroksella urku auki ja ilman virheitä maaliin. Huippu fiilis voittaa kisa, jossa kaikki parhaat ovat mukana. Mukavaa hommaa ennen inttiin lähtöä, nautiskeli Pohjolainen.

Oikein hyvä !!!

Pohjolainen voitti toiseksi tullutta SCST:n Turo Torvista 37 sadasosaa. Koko kauden hyviä pujottelutuloksia laskenut LHS:n Oskari Sulkakoski oli kolmas, 57 sadasosaa hyvinkääläisen perässä. Pohjolaisen tavoite perjantain SM-suurpujotteluun on selvä – mitaliketjuun yksi pala lisää.

Emil Keräsen juttelu SM-pujottelukisan jälkeen oli mollivoittoinen. Avauslaskun jälkeen Keränen oli toisena 44 sadasosaa kärkeä perässä ja kauan jahdattu pujottelun SM-mitali melkein näpeissä. - Toisessa laskussa tein jyrkänteellä virheen ja sen jälkeen en saanut enää laskua kulkemaan. Maaliin pääsin, mutta kärkisijat menivät muille, murisi pettynyt Keränen. Lopputuloksien kahdeksas sija ei lainkaan miellyttänyt hyssiläistä.

Ei kelpaa kahdeksas sija SM-pujottelussa

Naisten SM-pujottelun voitti HaJyn Kia-Emilia Hakala, toisena HySSin Erika Pykäläinen ja kolmantena HSC:n Nella Korpio. Juoksulenkiltä yllätetty Pykäläinen oli hieman harmissaan niukasta tappiosta. – Ensin vähän yllätyin hyvää sijoitusta, koska alla on vain muutama pujottelutreeni. Enemmän tsemppiä olisi tarvittu, aikaero jäi vajaaseen neljään kymmenykseen. Suurpujottelussa laitetaan isompi vaihde päälle, lupasi Pykäläinen.

Pannaan suurpuikkaan vähän lisää voimaa peliin

Aamuposti 01. ja 02.04.2021

Suomulla kilpailtiin Viron mestaruudesta 

Viron mestaruuskisat alppihiihdossa piti aloittaa tiistaina Suomutunturilla, mutta kisarinteeseen satoi märkää, raskasta lunta niin paljon, ettei uutterilla talkoillakaan rinnettä saatu kisakuntoon. Suurpujottelukisa siirrettiin keskiviikon aamupäivään ja iltapäivällä piti olla pujottelun vuoro.

Suurpujottelukisaan osallistui 60 laskijaa, joista parikymmentä tuli Ruotsista. Kisaisäntämaasta Virosta oli kisaamassa viisi laskijaa, joista nopein oli Juhan Luik. FIS-kisassa Rukan alppikoulussa alppioppinsa saanut Luik oli seitsemäs.

Suomen parhaimmisto – Samu Torstia lukuun ottamatta – oli kisassa mukana. Kärkeen laskivat maajoukkuemiehet Elian Lehto ja Turo Torvinen. HySSin Emil Keräsen aikaero kärkeen (+2.82) toi 9. sijan ja pienen parannuksen FIS-listapisteisiin. Jesper Pohjolainen (+2.95) oli 10:s. Joel Palosaari oli toisella kierroksella kolmanneksi nopein ja nousi sijalta 21. sijalle 11. aikaerolla +2.98. Kisan tuloskummajainen oli Pohjolaisen ja Norjan Jörgen Breivikin välinen kisa. Sadasosalleen sama aika molemmilla kierroksilla tuloksena jaettu 10:s sija.

Naisten GS-kisan molemmilla kierroksella nopein oli HSC:n Charlotte Henriksson. HaJyn Kia-Emilia Hakala oli toinen ja SCST:n Riia Pallari kolmas. Paluuta kisoihin tekevä maajoukkuelaskija Nella Korpio oli viides, +3.50 kärkeä perässä. Naisten kisassa laski 18 kilpailijaa, joista neljä oli Ruotsin puolelta. Isäntämaa Virolla ei ollut yhtään laskijaa kisassa.

HySSin hyvä puikkaporukka: keskellä Joel, nro 40 Emil , nro 47 Jeppe. Kuva Erik Saravuo

Maanantaina, ennen Viron mestaruuskisoja Suomulla laskettiin FIS suurpujottelukisa, jossa Jesper Pohjolainen oli toinen ja sai kisasta GS:n ennätyspisteensä 44.51, joten odotukset Viron kisaan olivat huipussaan. – Tänään oli miehessä vikaa. Hapuilua molemmissa laskuissa ja varsinkin siirtyminen jyrkältä osalta loivalle loppuosuudelle meni huonosti. Rinne oli saatu hyvään kuntoon ja hieno keli muutenkin, kertoi Jesper Pohjolainen kisan jälkeen.

Samalla tuli selvyys, miksi pujottelukisa ei näytä etenevän netissä. – Pujottelu päätettiin siirtää torstaille eli silloin on kaksi kisaa, Viron mestikset ja FIS-puikka. Hyvä muutos, enemmän pakkasta luvassa, joten silloin rävähtää, lupasi Pohjolainen. 

Pohjolaisen uhoaminen sai katetta torstain ensimmäisessä FIS-pujottelussa, joka oli samalla Viron mestaruuspujottelu. Kisan voitti LHS:n Oskari Sulkakoski. Pohjolainen oli toinen vain kaksi kymmenystä voittajasta. Toisen kierroksen nopein oli maajoukkuelaskija Turo Torvinen, mutta hyvästä laskusta huolimatta hän jäi hyssiläisen taakse kolmanneksi.

Kansallisista mestaruuskisoista voi parhaimmillaan saada FIS-pisteitä 20.00. Viron mestaruuskisan pisteytys ei noussut kovin korkealla. Voittaja Sulkakoski sai pisteitä 33.08, Pohjolainen 34.53 ja Torvinen 37.06. HySSin Emil Keränen ja Joel Palosaari nostivat toisella kierroksella sijoituksiaan. Keränen oli lopputuloksissa viides. Eroa kärkeen jäi +1.57 ja FIS-pisteitä tuli 44.45. Palosaari laski kauden toiseksi parhaimmat pujottelupisteet 53.54, jotka hän sai sijoittumalla kymmenenneksi.

Viron mestariksi pujotteli Tartu Slalomin 17-vuotias Hans Markus Danilas, toisena Tauri Jurisaar ja kolmas Rasmus Mesila.

Nella palasi FIS-voittajaksi. Kuva (ski.lv) edellisestä FIS voitosta Pyhältä 22.03.2019

Torstain toinenkin FIS-pujottelu meni Oskari Sulkakosken nimiin. Lahden hiihtoseuran 20-vuotias alppihiihtäjä sai kisasta yllättävän hyvät pisteet 29.61. Suomen ykköspujottelijan paikka on siirtynyt Sulkakosken hallintaan. HySSin Pohjolainen ja Keränen aloittivat toisen pujottelun sijoituksellisesti hyvin. Pohjolainen oli toisena ja Keränen kahdeksas. Aikaeroa kärkeen oli suuri, joten toinen lasku oli raivoisaa takaa-ajoa. Tuloksen molemmille DNF eli keskeytys. Joel Palosaari sai saman merkinnän ensimmäisen laskun jälkeen.

Torstaina 1.4.2021 Nella Korpio palasi FIS-kisavoittajaksi. Edellinen FIS-kisavoitto tuli Pyhältä 22.3.2019. Toisena tänään aprillipäivänä oli Charlotte Henriksson ja kolmantena Riia Pallari.

Aamuposti 23.03.2021

Pohjolaisen mitaliketju katkesi - Keränen urakoi neljä FIS-kisaa

Rukan alppikoulu järjesti viikonloppuna neljä FIS-pujottelua, joista lauantain kisa oli myös nuorten U18 ja U21 SM-kilpailu. Koko talven Keski-Euroopassa kilpailleet maajoukkuelaskijat tulivat Rukalle mukaan, joten osanottajamäärä saatiin nousemaan yli 50:een. Sunnuntain FIS-kisassa varovaisen paluun kisarinteiseen teki maajoukkuelaskija Nella Korpio, jonka edellisestä kisastartista oli kulunut 14 kuukautta.

Tervetuloa takaisin Nella !

Hyvinkään Slalomseuran Jesper Pohjolainen oli mitalisuosikki M21-ikäluokassa, mutta tavoite ei täyttynyt. Avauslaskun jälkeen Pohjolainen oli mitalitaistossa mukana, aikaero kärkeen +1.44 ja ikäluokan SM-kisassa toinen sija vielä hallussa. – Ekalla kierroksella sähläsin radan loppuosassa ja siinä meni aikaa. Toisella pääsin kahdeksan käännöstä ja sitten kyletin. Sinne jäin yläkumpareelle kellimään, kuvaili Pohjolainen värikkäästi SM-kisaansa.

Jepen mitaliketjuun tuli tilapäinen lommo.

M21-ikäluokan Suomen mestariksi laski LHS:n Oskari Sulkakoski. Lahtelainen oli ylivoimainen ja sai SM-kisasta poikkeuksellisen hyvät FIS-pisteet 24.35. SM-hopean sai GrIFK:n Jaakko Tapanainen ja pronssi meni maajoukkueen Elian Lehdolle (SCST). M21-kisassa oli mukana myös HySSin Joel Palosaari, joka keskeytti avauskierroksella.

M U18-kisan voitti GrIFK:n Kasper Niemi. Koko talven hyvin pujotellut HSC:n Erik Saravuo mokasi toisella kierroksella ja menetti selvän johtoasemansa. Saravuolle hopea ja Himoskin Otto Mujuselle pronssi.

N18 ikäluokan nopeimmat, samalla ajalla, olivat Rukan Veera Alaniska ja SCST:n Riia Pallari. SM-pronssin vei Turun Silja Koskinen.

N U21-kisaan osallistui vain neljä laskijaa. Nopein oli HSC:n Jade Linnatsalo.

Nuorten SM-kisojen ajankohta ei oikein napannut yhteen ylioppilaskirjoitusten kanssa. HySSin Jesper Pohjolainen ja Joel Palosaari osallistuivat yo-kokeisiin perjantaina Nilsiässä. Kokeiden jälkeen 400 km automatka Rukalle, SM-kisat lauantaina ja FIS-kisa sunnuntaina. Illaksi takaisin Nilsiään, jossa maanantaiaamuna edessä oli vieraan kielen yo-koe.

Nuorten SM-kisoihin yli-ikäinen hyssiläinen Emil Keränen sai valmistautua rauhallisemmin Rukan kisaviikonloppuun. Perjantain FIS-kisassa Keränen oli toinen. Lauantaina Keränen laski ulos avauskierroksella.

Emil urakoi Rukalla. Kuvan otti Esko Räty

Sunnuntaina FIS-kisan alku viivästyi yöllisen lumituiskun takia, mutta hyvät, jäiset olosuhteet kaivettiin esiin ja kisasta tuli jännittävä. Avauskierroksen jälkeen kärjessä olivat Rukan Saku Aho ja LHS:n Oskari Sulkakoski. Kärkipari epäonnistui kakkoskierroksella ja kärkeen nousivat maajoukkuelaskijat Marlon Sjöberg ja Turo Torvinen. Sjöberg on tänä talvena laskenut pääasiassa FIS- ja EC-suurpujotteluja, joten pujotteluvoitto oli yllätys. HySSin Keränen oli kisan neljäs ja hienon nousun toisella laskulla tehnyt Jesper Pohjolainen viides.

Rukan kisat jatkuivat maanantaina paripujottelukisalla, johon karsintakisan kautta pääsi mukaan 16 laskijaa. Emil Keränen eteni finaaliin, jossa HSC:n Erik Saravuo oli nopeampi. Pikkufinaalissa Imatran Jesper Mansner voitti SCST:n Elian Lehdon.

Naisten paripujottelun finaalissa Harjavallan Kia-Emilia Hakala voitti Rukan Veera Alaniskan. Hakalan edellisestä kisastartista oli lähes kaksi kuukautta. Rukalla 22-vuotiaan Hakalan emännöinti oli murskaava – voitto jokaisesta FIS-kisasta vähintään kuuden sekunnin erolla. 

Aamuposti 18.03.2021

Erika Pykäläinen paranteli FIS-pisteitä Italiassa

Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen oli toinen suurpujottelussa Irlannin mestaruuskisoissa, jotka laskettiin Italian San Viglio-Kronplatzissa. Mestaruuskisojen yhteydessä laskettiin myös FIS GS-kisa ja siinäkin hyvinkääläinen oli kakkossijalla. Molemmissa kisoissa aikaerot kärkeen olivat pienet, joten Pykäläinen sai hyvät pisteet – mestaruuskisasta 22.32 ja FIS-kisasta 29.78. Pykäläisen GS-pisteet tippuvat lukemaan 26.05, mikä nostaa sijoituksen FIS-listalla lähelle sataa. Uusin FIS-lista otettiin käyttöön 16.3. ja tähän listaan Pykäläisen hyvät tulokset eivät ehtineet. Vertailukohtana uudella listalla sijalla 106. on hyvinkääläinen Julia Toiviainen pisteillään 26.12.

Erikan GS-pisteet ropisivat Irlannin mestaruuskisoissa Italian San Viglio-Kronpaltzissa.

Kronpatzissa kilpailtiin myös Irlannin pujottelumestaruudesta. SL-kisassa Pykäläinen oli 13:s ja GrIFK:n Charlotte Henriksson 14:s. Pujottelupisteisiin ei kummallekaan tullut parannuksia. FIS-suurpujottelu oli suosiollinen myös Henrikssonille – 15. sija antoi pisteitä 42.04, jotka ovat lähes kymmenen pistettä alle listapisteiden. Irlannin mestaruuskisoissa hyviä FIS-pisteitä jahtasi 95 naista, edustettuna oli 27 maata.

Aamuposti 17.03.2021

Jesper Pohjolaiselle kolme FIS-kisavoittoa Tahkolta

Tahkon alppikoulu järjesti viikonloppuna kolme FIS-pujottelua kotirinteessä Tahkovuorella. HySSin Jesper Pohjolainen oli nopein jokaisessa kisassa. Parhaimmat FIS-pisteet (39.18) Pohjolainen sai päätöspujottelussa, mutta lukemat FIS-listalla pysyvät 32.41 pisteessä ja sijoitus 250. paikkeilla. – Ei ollut mitään tavoitteita FIS-pisteiden osalta, kisatuntuman ylläpitämiseksi olin mukana. Oli ihan sopivaa valmistautumista ensi viikonlopun nuorten SM-pujotteluun Rukalle ja mukava breikki yo-kirjoitustouhuun, kommentoi Pohjolainen Nilsiästä yo-kertaustehtävien parista.

Jeppe vauhdissa Tahkon FIS-kisoissa. Kuva Veli-Matti Kuusela

Tahkon kisoihin osallistui 25 miestä ja 7 naista. Kisoihin osallistui yllättäen kymmenkunta ruotsalaista nuorta laskijaa, joille Tahkon kisat tarjosivat hyvän mahdollisuuden FIS-pisteparannuksiin. Parhaiten tilaisuuden käytti 18-vuotias Otto Lundbäck, joka oli avauskisassa viides ja laski ennätyspisteensä 63.43. Avauskisa oli hyvä myös Suomen Erik Saravuolle, joka oli kisassa toisena, vain 17 sadasosaa Pohjolaisen perässä. Pisteitä 17-vuotias, HSC:n laskija Saravuo sai 41.15 ja hän on nousemassa kympinsakkiin suomalaislaskijoiden pujottelurankingissa.

Pujottelun kärkikaartia on pitkään tavoitellut myös HySSin Joel Palosaaren. Tahkon kakkospujottelussa Palosaari oli viides ja sai pisteitä 61.61. Muut pujottelut päättyivät hyssiläisen osalta keskeytykseen ensimmäisellä kierroksella, joten pujottelupisteet pysyvät lukemissa 55.66. 

Aamuposti 10.03.2021

Palosaari palasi alppikisoihin - Keränen voitti Suomulla

Hyvinkään Slalomseuran Joel Palosaari loukkasi kätensä Tahkovuoren FIS-kisassa helmikuun alussa. Toipilasaikaa kesti kuukauden ja Palosaari palasi FIS- kisarinteeseen viikonvaihteessa Suomulla. Ensimmäinen kisa päättyi keskeytykseen, mutta toisessa GS-kisassa Palosaari oli kakkossijalla. Hyvinkääläinen sai kisasta suurpujottelun ennätyspisteensä 55.80. Pujottelukisoissa Palosaari oli avauslaskujen jälkeen kymppisakissa, mutta molemmissa kisoissa kakkoslasku päättyi ulosajoon.

Back in Business - Joel Palosaari

HySSin Emil Keränen aloitti Suomun FIS-kisat GS-kisan kakkossijalla. Toisessa GS-kisassa Keränen jäi Palosaaren taakse 41 sadasosa erolla ja sijoittui kolmanneksi. Ensimmäinen pujottelu toi hyssiläiselle kolmannen sijan ja päätöspujottelu oli jälleen Keräsen juhlaa. Reilu sekunnin voitto HSC:n Erik Saravuosta ja FIS-pisteitä 39.01. 

HySSn Emil Keränen tuli Suomulle kisareissultaan Ruotsin Tärnabystä, jossa hän osallistui neljään kisaan. Viimeisessä pujottelukisassa Keränen oli parhaimmillaan, tuloksena toinen sija ja hyvät FIS-pisteet 37.79. Tärnabyn kisaan osallistui 82 miestä ja 72 naista – vastaavat luvut Suomulla olivat 34 ja 12.

Emil Keräselle kauden toinen FIS-kisavoitto Suomulta 9.3.-21. Kakkossijoja plakkarissa seitsemän kappaletta. 

Samaan aikaan kun Keränen kuljeskeli Ruotsissa HySSin Jesper Pohjolainen kiemurteli pitkin Keski-Eurooppaa. Pohjolainen oli aluksi neljä päivää MM-ryhmän leirillä Sveitsissä. Varapaikkaa Banskoon ei täytetty, joten Pohjolainen lähti jahtaamaan hyviä pistekisoja. – Saksan Bad Wieseessä olisi ollut hyvät kisat, mutta en saanut kyytiä järjestymään ajoissa. Toiseen kisaan ehdin, mutta oli hankala kisa – tosi vähän lunta. Itävallan Reiteralmissa olin GS-kisassa 15:s, josta tuli pisteitä 50.71 – vähän tuli parannusta. Italian Pozza di Fassassa oli tosi kovat kisat, paljon EC-laskijoita ja hyviä pisteitä jaossa. Olin ekassa puikassa 22. ja toinen meni kyljelleen. Pisteitä tuli 35.19 – ihan hyvä, raportoi Jesper Pohjolainen Keski-Euroopan kierrostaan. Pohjolainen vastasi puheluun harvinaisen läheltä ja nopeasti. – Kyllä kotona olen ja matikkaa väännän. Vähän tulee taukoa, kun pitäisi osallistua yo-kisoihin. Äidinkieltä ja matematiikkaa tiedossa. Seuraavat kisat ovat nuorten SM ja FIS-kisoja Rukalla 19.-22. maaliskuuta.

Jepellä edessä huoltotauko ja yo-kirjoitukset.

Pozza di Fassan kisat olivat Liettuan ja Latvian mestaruuskisoja, jotka viime vuosina on järjestetty Suomessa Pyhätunturilla. Koronan ahdistamana kisat siirrettiin Italiaan ja laskijat tykkäsivät kovasti: miesten kisassa 96 kilpailijaa, edustettuna 34 valtiota. Parhaimmille pisteitä 20 paikkeilla.

Aamuposti 24.02.2021

Viikkokisa tänään Hyvinkäällä

Hyvinkään Slalomseura järjestää keskiviikkoisin viikkokilpailuja, jotka tarjoavat kaikille alppihiihtäjille mahdollisuuden kokeilla ratalaskua Etelä-Suomen parhaimmassa kisarinteessä Sveitsin hiihtokeskuksessa. Kisat ovat matalan kynnyksen tapahtumia, joihin ei tarvitse etukäteen ilmoittautua, eikä kisaaminen maksa mitään. Riittää kun tulee klo 18.00 kisarinteen alaosassa olevalle HySSin huoltokopille ja ilmoittautuu mukaan. Kisassa pääse laskemaan ainakin kolme kisalaskua. Tavoitteena on laskea kovaa, mutta myös mahdollisimman tarkasti. Laskija, jonka kahden laskun ajat ovat lähellä toisiaan, palkitaan.

Aamuposti 23.02.2021

Pohjolainen ja Keränen kärkivauhdissa Ruotsissa

Hyvinkään Slalomseuran nuoret miehet Jesper Pohjolainen ja Emil Keränen olivat näyttävästi esillä Ruotsin Arvidsjaurissa lasketuissa FIS-pujotteluissa. Varsinkin sunnuntain kisan avauslaskun jälkeen tilanne oli hyssiläisittäin herkullinen, Pohjolainen kärkipaikalla ja Keränen toisena vain kuusi sadasosaa perässä. Toisella kierroksella HySSin laskijoiden välinen aikaero oli vain kaksi sadasosaa. Molemmille tuli kakkoslaskussa sen verran virheitä, että pari ruotsalaista kiilasi ohi. Kisan voittajasta Ruotsin Axel Jesper Lindqvististä Pohjolainen jäi lopulta 19 sadasosaa ja Keränen 27 sadasosaa.

Jesper Pohjolaisen pujottelun FIS-listapisteet ovat 32.41, joten kisan kolmannesta sijasta saadut 35.27 eivät paljoa lämmitä. – Kun on helppo rinne ja hyvät olosuhteet, niin ei se paljoa tarvitse. Pari pientä lipsua tuli toiseen laskuun ja siinä meni kärkipaikka, tiivisti Pohjolainen tuloksen.

Emil Keränen sai neljännestä sijasta FIS-pisteitä 35.96, jotka ovat lähes samat kuin Keräsen FIS-listapisteet. – Kyllä tänään oli parasta tekemistä vähään aikaa. Yksi isompi virhe mahtui toiseen laskuun, mutta ihan tyytyväinen olen. Lunta on satanut joka välissä, mutta kisaan oli saatu lanattua hyvät, jäiset pohjat, kommentoi Keränen.

Parasta tekemistä vähään aikaan, Emil Keränen.

Sunnuntain kisa oli herkkupala HySSin laskijoille, mutta samoihin sijoituksiin päästiin jo lauantain kisassa. Axel Lindqvist voitti, toisena Suomen (LHS) Oskari Sulkakoski ja seuraavina Pohjolainen ja Keränen. Lauantaina hyssiläisten aikaero kärkeen oli suurempi, joten FIS-pisteet jäivät sunnuntain pisteitä huonommiksi.

Molempina kisapäivinä miesten kisaan osallistui 81 laskijaa, joista kymmenen oli suomalaisia. Naisten kisan 67 laskijan joukossa kilpaili viisi suomalaista, joista paras oli GrIFK:n Charlotte Henriksson. Henrikssonin sijoitukset (3:s ja 7:s) toivat hyvän parannuksen FIS-listapisteisiin.

Edustusasu on tallessa, mutta MM-kisapaikka puuttuu.

Sunnuntain kisan jälkeen Pohjolaisen ja Keräsen kisareissut lähtivät eri suuntiin. Keränen jatkaa kisaamista Ruotsissa, ensin Tärnbyssä ja jatkossa Lyckselessä. Pohjolainen lentää Sveitsiin, jossa piti olla valmistautumisleiri nuorten MM-kisoja varten. Leiri pidetään, mutta mahtuuko Pohjolainen kisajoukkueeseen, on epävarmaa. Jos kisojen osallistujamäärää rajataan koronan takia, voi käydä niin, että pujottelun ja suurpujottelun Suomen mestari Pohjolainen ei pääse nuorten MM-kisoihin. Kisat pidetään Bulgarian Banskossa 2.-10. maaliskuuta. 

Aamuposti 16.02.2021

Emil Keränen Rukan pujottelujen kakkonen

HySSin Emil Keränen pujotteli viikonloppuna kaksi kertaa kakkospaikalle Rukan alppikisoissa. Molemmissa kilpailuissa nopein oli LHS:n Oskari Sulkakoski, josta Keränen jäi ensimmäisessä kisassa yli kaksi sekuntia. Toisessa kisassa ero kärkeen oli +0.95, mutta tämäkään ero ei tuonut parannusta Keräsen pujottelupisteisiin. Korona-ajan FIS-kisaksi Rukalla oli kohtalaisen hyvä osanotto; miehiä 27 ja naisia 16, joista molempien kisojen nopein oli GrIFK:n Charlotte Henriksson.

Emil Keräsellä on tämän talven lumilta yksi FIS-pujotteluvoitto ja viisi kakkossijaa. Kuva Esko Räty

Vauhtijoukkue Åressa. Vasemmalta Jaakko, Salomo ja Jesper

Åren syöksyn tulokset 12.2.2021: 1. Johan Hagberg 59.86 FIS-pisteet 59.86, 6. Jaakko Tapanainen (BIB 54) +0.84, pisteet 67.79, 10. Salomo Sirviö (BIB 35) +1.03, pisteet 71.76, 12. Jesper Pohjolainen (BIB 43) +1.08, pisteet 72.80.

HySSin Jesper Pohjolainen oli Åren syöksykisassa 12:s. Eroa kärkeen jäi +1.08, mikä antoi FIS-pisteitä 72.80 ja reilun parannuksen Pohjolaisen syöksyrankingiin. GrIFK:n Jaakko Tapanainen oli 62 kilpailijan kisassa kuudes ja Kuopio SC:n Salomo Sirviö kymmenes, joten kolmikolla oli kovat odotukset sunnuntain kahteen superg-kisaan. – Kisat peruttiin, koska rinteessä oli liikaa lunta. Ei lunta tullut kuin 15 senttiä, mutta tuuli oli tehnyt isoja kinoksia. Käytettiin tilaisuus hyväksi ja laskettiin syvää lunta pitkin Åren metsiä, raportoi Pohjolainen Åresta.

Jesper Pohjolainen jatkaa harjoittelua Åressa ja Keräsen treenaaminen jatkuu Rukalla. Ensi viikonloppuna hyssiläiset kilpailevat pitkästä aikaa samassa rinteessä. Epävirallinen HySSin mestaruuskisa käydään Ruotsin Arvidsjaurissa. 

Aamuposti 13.02.2021

Emil Keränen voitti FIS-kisan -

rinteestä kuului myös ikäviä uutisia

HySSin Emil Keränen voitti keskiviikkona Rovaniemen Totorakalla iltakisana lasketun FIS-pujottelun. Torstai-iltana Keränen oli avauskierroksen jälkeen kolmantena, mutta toisella kierroksella suksi lähti omille teilleen ja tuloksena oli keskeytys. Keränen laski tammikuussa kymmenen kisaa Ruotsissa, missä paras sijoitus oli Duvedin pujottelun toinen sija. Pujottelupisteisiin ei toistaiseksi ole tullut parannuksia.

Torstai-illan pujottelun voitti Rukan Saku Aho. Naisten sarjan nopein molempina iltoina oli Santa Claus Ski Teamin Riia Pallari. Naisten sarjassa kilpaili 12 laskijaa. Miehiä oli mukana 22. Samalla porukalla jatketaan kisaamista viikonloppuna Rukalla.

HySSin Jesper Pohjolainen osallistuu viikonloppuna Ruotsin Åressa laskettavaan syöksylasku- ja superg-kisoihin. Ensimmäisessä, virallisessa harjoituksessa Pohjolainen oli 11:s. Edellisen kerran Pohjolainen osallistui syöksykisaan keväällä 2018. Åren kisaan osallistuu 66 laskijaa, mukana ovat myös GrIFK:n Jaakko Tapanainen ja Kuopio SC:n Salomo Sirviö. Sama kolmikko kiersi tammikuussa kymmenkunta kisaa Italia-Slovenia-Itävalta-akselilla. Pohjolaisen paras sijoitus (9:s) tuli Kranjska Goran pujottelussa.

Alppihiihtäjien sairaslista sai viime viikolla täydennystä, kun HySSin Joel Palosaari loukkasi kätensä Tahko FIS-pujottelussa. – Pujotteluradalla nivelkeppi iskeytyy rinteeseen kovalla voimalla ja saattaa kaivaa lumeen teräväreunaisen kuopan. Horjahdin kisalaskussa ja löin sauvan kahva edellä montun reunaa. Kahva iski takaisin kämmeneen ja nyt kämmenpohjassa on murtuma. Ei pitäisi olla kovin paha juttu ja kuukauden lopussa toivon pääseväni taas kisaamaan, jutteli Palosaari Tahkon alppikoulun harjoituksissa pari päivää loukkaantumisen jälkeen. Loukkaantuneessa kädessä oli XL-kokoinen rukkanen ja vapaalasku näytti onnistuvan hyvin ilman sauvoja.   

Aamuposti 10.2.2021

Rosa Pohjolainen Hyvinkään Vuoden urheilija 2020

Aamuposti valitsi upeasti vuoden 2020 aikana laskeneen HySSin Rosa Pohjolaisen Hyvinkään Vuoden urheilijaksi 2020. Rosan läpimurtokauteen mahtui mm. mitaleja nuorten olympialaisista sekä uran ensimmäiset maailmancup-pisteet.

Lue lisää Aamupostin sivuilta.

Aamuposti 09.02.2021

Juttuun lisätty kappaleet 7.-9. julkaisun jälkeen

HySSin Saariselle kaksi palkintosijaa Tahkolta

Samuel Hurmerinnalle ensimmäinen palkinto juniorikiertueelta.

Alppijuniorien kisakiertue Kia Ski Tour kurvasi viikonvaihteessa Kuopion Tahkolle. Kisat aloitettiin kahdella syöksykisalla ja päätettiin kahteen superg-kisaan. Kisoihin osallistui 150 alppijunioria, jotka tekivät pitkiä päiviä kovassa pakkasessa ja hyytävässä viimassa. Kisoissa ja harjoituksissa laskettiin yli tuhat kovavauhtista laskua ilman loukkaantumisia, mistä kiitos kuuluu turvalliset radat merkanneille Tahkon alppikoulun valmentajille ja ammattitaitoiselle kisamiehistölle.

Hyvinkään Slalomseuran Hetta Saarinen (N16) sai osallistua kaksi kertaa palkintojenjakoon. Sunnuntai superg-kisoissa Saarinen hurjasteli 5. ja 6. sijalle. Syöksykisoissa hyssiläisen sijoitukset olivat 11:s ja 9:s. Tahkolta saadut 138 kiertuepistettä nostivat Saarisen saldon 218 pisteeseen, jotka oikeuttavat seitsemänteen sijaan tour-rankingissa. Pistesijoille on laskenut 30 tyttöä.

Hetta Saarinen haki piristystä alppihiihtoharjoiteluun liittymällä syksyllä Rukan alppikoulun yläkouluteamiin. – Olen leireillyt Rukalla ainakin viisi kertaa ja Pyhällä kerran. Sveitsin hiihtokeskuksessa kävin treenaamassa viime viikolla ja täällä Tahkolla harjoiteltiin kolme päivää ennen kisoja. Hyvin viihdyn Rukan porukassa, hymyili Saarinen, joka Pyhän aloituskisaa lukuun ottamatta on saanut tour-pisteitä jokaisesta kisastartistaan.

HySSin Samuel Hurmerinta (M14) pääsi ensimmäistä kertaa kansallisella juniorikiertueella osallistumaan palkintoseremoniaan. Sunnuntai aamun superg-kisassa Hurmerinta oli kuudes ja toisessakin superg-kisassa palkintosija oli lähellä. Viimeisen palkintopaikan iltapäivän kisassa nappasi seurakaveri Sisu Hemming, joka tuskaili huonoja laskujaan syöksykisan jälkeen. Pyhältä Hemming kokosi 165 kiertuepistettä vaikka yksi kisa päättyi ulosajoon. Tahkon neljä kisaa antoivat Hemmingille vain 120 pistettä, mikä tiputtaa sijoitusta pari sijaa kuudenneksi. 

Hurmerinta nautti kovasta vauhdista ja sai Tahkon sijoituksista (14:s, 8:s, 6:s ja 8:s) yhteensä 122 pistettä, joilla triplasi saldonsa 187 pisteeseen. Vauhtikisojen hyvät tulokset nostavat Hurmerinnan sijoitusta viidellä pykälällä kymmenenneksi.   

Viimeisessä kisassa palkintosijalle. Sisu Hemmingille Tahkolta 120 kiertuepistettä lisää.

M16-sarjassa Kia Ski Tour-pisteitä on jaettu 48 pojalle. HySSin Jasper Palosaari on kahdeksan kisan jälkeen rankingissa kuudentena. Tahkon vauhtikisoista saldo kasvoi 126 pisteellä, jotka tulivat syöksyn 12. ja 7. sijoista sekä superg:n 7. ja 8. sijoista. Syöksykisassa viimeinen palkintosija jäi kahden sadasosan päähän ja superg:ssä kolmen sadasosan päähän. Niukat tappiot eivät harmittaneet Palosaarta. – Hyvä ettei tarvinnut jäädä pakkaseen odottelemaan.

Eniten kiertuepisteitä Tahkolta kokosivat GrIFK:n Isabel Söderström (N16) ja TSS:n Olavi Kiviniemi (M14). Molemmille kolme voittoa ja yksi kakkossija, pisteitä lisää 380. Granilaisen kovimmat kirittäjät kiertueella ovat Posin SS:n Aada Kanto ja Granin Kia Suni. Kiviniemi nousi Tahkon pisteillään kiertuerankingissa kakkospaikalle. Kärkipaikkaa pitää edelleen Pyhällä hyvin laskenut JoPun Samu Timonen.

N14 sarjassa lajivoitot ovat menneet kolmelle kovalle laskijalle. Rankingykkönen on SCST:n Roosa Teppola (580 pist.), kakkosena Slalom66-seuran Cassandra Nystén (520) ja kolmantena HSC:n Isabel Rautio (346).

M14 sarjan kärjessä pysyy HSC:n Rene Linnatsalo vaikka Tahkon toinen syöksykisa päättyi ulosajoon. Linnatsalolla on viisi voittoa ja pisteitä yhtensä 640. Neljää seuraavaa paikkaa rankingissa miehittävät GrIFK:n laskijat Felix Maksimow (475 pist.), Leevi Westman (421), Eelis Heikkinen (284) ja Eliel Eriksson (270). HySSin Jasper Palosaari on kuudes 251 pisteellään.   

Tahkon Kia Ski Tourin vieraana olivat N12 ja M12 urheilijat, jotka kilpailivat ikäkausimestaruuksista. Syöksyn mitalikolmikko N12-ikäluokassa on: 1. Siiri Vartiovaara RukaS, 2. Bettina Rosendahl PoSS ja 3. Emma Pajala HSC. M12-sarjan mitalikolmikko: 1. Casper Eriksson GrIFK, 2. Niko Sutinen KSC ja 3. Sulo Lahtinen HSC. Superg N12: 1. Sofi Väätäinen TSS, 2. Bettina Rosendahl PoSS ja 3. Iris Rantalainen HSC. M12: 1. Carper Eriksson GrIFK, 2. Sulo Lahtinen HSC ja 3. Ted Uotila PeSla. Mestaruuskisoihin osallistui 40 kilpailijaa.

Korvaamaton kisainssi Jyrki Palosaari tankkauspuuhissa. Suoritusta valvoo PeSlan Hannu-Pekka Musikka.

M12-ikäluokkien mestaruuskisassa ei ollut HySSin urheilijoita mukana, mutta kisaorganisaatiossa HySSillä oli vankka edustus. Kisojen johtajana toimi jämäkästi Jarmo Pohjolainen ja myös ajanotto, tiedonvälitys sekä tekniikka olivat hyssiläisten hallussa. Kisoista lähetettiin suoraa webtv-lähetystä, joka onnistui hyvin. Suoratoisto on todennäköisesti käytössä, kun Kia Ski Tour kurvaa 11.-12. maaliskuuta Kalpalinnaan ja Sveitsin hiihtokeskukseen Hyvinkäälle.   


Aamuposti 22.01.2021

Alppiväen odotukset romahtivat hetkessä

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen aikaansai melkoisen mediamylläkän laskettuaan marraskuun lopussa Levin maailmancup-kisoissa huippunopeita kisalaskuja. Pohjalainen nappasi neljä kappaletta kauan kaivattuja MC-pisteitä ja vielä ennen joulua avautui pistetili myös Eurooppa-cupissa. Joulutauon jälkeen MC-kisat jatkuivat Semmeringissä ja Zagrebissa, joissa hyvinkääläinen ei onnistunut hankkimaan paikkaa toiselle pujottelukierrokselle. Kroatiasta minipieni maajoukkue Honkanen-Pohjolainen siirtyi Italian Posse di Fassaan valmistautumaan Flachaun iltapujotteluun, joka on naisten MC-kiertueen odotetuin kisa tunnelmansa ja runsaiden palkintorahojensa vuoksi. Alppiväen odotukset romahtivat 7. tammikuuta iltapäivällä SFF:n tiedotteeseen: Rosa Pohjolaisen kausi ohitse – loukkaantui harjoituksissa Italiassa. Polven eturistiside on poikki ja kierukka täytyy kiinnittää. Tiedotteen lopussa todettiin, ettei Pohjolainen anna haastatteluja loukkaantumiseen liittyen.

Hyvin tämä liikkuu, ei koske, eikä ole turvoksissa, mutta ei tällä urheilla.

- Kyllä, näin halusin. Halusin pitää tämän omana asianani, enkä halunnut selitellä tapahtunutta mitenkään. Oikeastaan minulla ei tarkkaa kuvaa vieläkään, mitä siinä kävi. Se oli päivän ensimmäinen harjoituslasku. Verryttelyt oli tehty hyvin, olosuhteet olivat hyvät ja rinteessä grippipinta. Ehkä sukset olivat pintaan nähden liiankin terävät. Suksi lähti kääntymään sisäänpäin ja sitten napsahti. Ja sitä ääntä en unohda koskaan ja toivottavasti en kuule enää koskaan, totesi Rosa.

Polvi ei ollut kovinkaan kipeä, joten Rosan ensimmäinen ajatus kaatumisen jälkeen oli. – Nämä on näitä kolhuja, huomenna pääsee taas mäkeen. Ajatukset muuttuivat, kun jalkaan ei pystynyt ollenkaan varaamaan. Iski aika epävarma olo, enkä vieläkään tiedä, mitä on edessä. Leikkauspäivä (26.1.) on tiedossa. Tällä hetkellä polvi liikkuu ihan normaalisti, ei ole kipeä eikä turvoksissa. En vaan pysty urheilemaan, vaikka kuntosalilla juuri ollaan.

Urheilutauon tuomaa vapaa-aikaa Rosa Pohjolainen on alkanut täyttämään. – Minusta on tulossa kunnon penkkiurheilija. Seurasin koko viikonlopun urheilukisoja. Kranjska Goran suurpuikka näytti aika hurjalta, jäistä oli. Koulua, kuntouttamista ja kuntosalia, eiköhän näillä mennä, kun leikkauksesta on selvitty.

Koulua, kuntouttamista ja kuntosalia - näillä mennään kun leikkaus on tehty.

Rosan loukkaantuminen ja alppihiihdon TV-lähetykset ovat masentaneet alppikansan mielialoja. Levin aiheuttamasta nosteesta ei ole paljoa jäljellä. Hyviäkin uutisia on! Ensimmäiset kertoi Erika Pykäläinen Italiasta Posse di Fassasta (sama paikka, missä Rosa loukkaantui). – Yllättävän hyvin pystyn laskemaan. Nilkka on parantumaan päin, ilman särkylääkkeitä urheilen ja noin 80 % teholla teen harjoituksia. Joulun jälkeen harjoittelin 10 päivää Suomulla ja Itävallan Hinterreitissä sain neljä tehtyä neljä hyvää harjoitusta. Uusi valmentaja Jukka Raitala on ollut hommissa vuodenvaihteesta lähtien ja hänen johdollaan olen harjoitellut vain suurpujottelua. Viikon päästä pitäisi startata ensimmäiseen MC kisaan ja siitä kohti Cortinan MM-kisoja (8.–21.2.). MC- ja EC-kisoja niin paljon kun mahdollista ja sitten nuorten MM-kisat Bulgarian Banskossa (2.-10.3.). Alkaa taas tuntumaan oikealta hommalta, ilakoi Erika Pykäläinen, joka loukkasi jalkansa lokakuussa muutamaa päivää ennen kauden avauskisaa.

Hyviä uutisia Erikalta Italiasta

Hyviä tuloksia kantautuu Yhdysvalloista, minne hyvinkääläinen alppihiihtäjä Julia Toiviainen matkusti joulun jälkeen. Toiviainen laskee Salt Lake Cityn Westminster Collegen alppiteamissa ja ehti sopivasti mukaan kauden ensimmäisiin yliopistokategorian kisoihin. Eldorado Mountain Resortissa Toiviaisen sijoitukset pujottelukisassa oli ensimmäinen ja toinen. Sijoitukset olivat yhtä hyvät myös Aspen Highland-kisoissa. Kisoissa laski keskimäärin 70 naista, joten FIS-pisteet olivat hyvät. Toivaisen parhaimmat lukemat pujottelussa olivat 28.64 ja GS-kisassa 25.29. FIS-kalenterissa UNI-kategorian kisoja on Yhdysvalloissa kahdeksan. Nor-Am-kilpailuja (vrt. EC-kisa) kalenterissa on ilmeisesti koronan takia vain yksi, aikaisempina kausina kisoja on ollut kymmenkunta.

Aamuposti 19.01.2021

Aluekilpailut ja Kia Ski Tour pystyttiin viemään läpi viranomaissäädöksiä noudattaen

Tarkasti viranomaisten koronaohjeistusta noudattaen järjestettiin viikonloppuna Etelä-Suomen Alpin ensimmäiset aluekilpailut Tampereen Mustavuorella. Rajoitteista huolimatta Tampereen Slalomseuran järjestämässä kisassa oli hyvä osanotto, pujottelussa 130 ja superpujottelussa 143 juniorilaskijaa. Hyvinkään Slalomseuran Riku Reijonen ja Santeri Tapiala pujottelivat M10-sarjassa sijalle yhdeksän ja 15. HySSin Joni Reijonen (M12) oli 15. pujottelukisassa. Antti Tapialan avauslasku ei onnistunut, mutta toisella kierroksella Tapiala oli Reijosen kanssa lähes samassa vauhdissa.  M12-sarjassa laski 31 poikaa. N16-sarjassa HySSin Ella Timonen laski kuudenneksi. Vanhempien ikäluokkien osallistujamäärä jäi alle kymmeneen, syynä samana ajankohtana Pyhätunturilla laskettu 14- ja 16-vuotiaiden Kia Ski Tour.

Jappe aloitti hienosti Kia Ski Tourin Pyhällä 

Viranomaisten määräyksiä noudattaen pystytään järjestämään toimivat alppikisat. Kun rajoitteet tulevat vieläkin ylemmältä tasolta, on viisasta antaa periksi. Kia Ski Tourin avauspäivänä torstaina pakkasukko hönki Pyhätunturilla -30-asteista ilmaa ja piti koko kilpailijakaartin (122 osallistujaa) sisätiloissa. Perjantaina tehtiin vastaisku ja kisattiin koko pimeä päivä. Aamupäivän suurpujottelukisassa HySSin Jasper Palosaari (M16) oli hienosti toisena ja iltakisassakin suksi kulki viidennen sijan arvoisesti. Viikonlopun molemmissa pujottelukisoissa Palosaari ajoi ulos, joten kiertuepisteitä Pyhän reissulta tuli 125 ja sijoitus M16-sarjassa on seitsemäs.

Sisulle 165 tourpistettä ja neljäs sija rankingissa.

Hyssiläisistä eniten kiertuepisteitä kokosi Sisu Hemming, joka oli avauskisassa viides, toinen GS-kisa päättyi keskeytyksen. Pujottelukisoissa Hemming oli toinen ja kuudes, joten kokonaispisteiksi tuli 165 ja ranking M14-sarjassa on neljäs. M14-sarjan rankingissa 15. sijalla, pistemäärällä 65, on HySSin Samuel Hurmerinta. GS-kisoissa Hurmerinta oli yhdeksäs ja seitsemäs, molemmat pujottelut päättyivät keskeytykseen.

HySSin Hetta Saarisen (N16) kiertuesijoitus Pyhän jälkeen on 13. Ensimmäinen GS-kisa jäi kesken, toisesta tuli 12. sija. Pujottelukisoissa Saarinen oli kahdeksas ja kymmenes, joten pistesaldo Pyhän jälkeen on 80.

Audi- ja Kia Ski Tourilla on ollut hyvin tavallista, että joku voittaa viikonloppuna kaikki ikäluokan kisat. Neljään voittoon Pyhällä ei yltänyt kukaan. Lähimmäksi, 380 pisteellä, pääsivät GrIFK:n Isabel Söderström (N16) ja JoPun Samu Timonen.  HSC:n Rene LInnatsalo (M16) kokosi 360 pistettä. N14-sarjassa kärjessä on SCST:n Rosa Teppola 280 pisteellään.

Perjantai oli hyvä kisapäivä Jasper Palosaarelle ja samana päivänä onnistu hyvin myös isoveli Joel Palosaari, joka oli kolmas FIS GS-kisassa Suomulla. Sunnuntaina Joel oli pujottelussa neljäs ja maanantaina suurpujottelussa toisella sijalla. Hyvät GS-sijoitukset tiputtavat Joel Palosaaren FIS-pisteitä reilusti lukemaan 62.91.

Suomun rinteet sopivat erinomaisesti FIS-kisoille

Kemijärven Suomu Avalance on tänä talvena aktivoitunut järjestämään FIS-kisoja. Viikonlopun kisat olivat jo talven neljännet FIS-kisat Suomulla. Osanottajamäärät kisoissa ovat olleet viidenkymmenen (N +M) paikkeilla. Kisat ovat olleet hyviä pistekisoja uusille FIS-laskijoille, mutta alle 35 pisteen pujottelijoille kisat eivät ole pisteiden kannalta tuottoisat. HySSin Emil Keränen lähti Rukan alppiakatemian porukan mukana etsimään kovia kisoja Ruotsista. Hyviä kisoja on löytynyt ja Duvedistä tuli hieno kakkossija pujottelussa, mutta FIS-pisteparannusta hyvä tulos ei Keräselle tuonut.

Pujottelun SM-kullan voittanut, HySSin Jesper Pohjolainen valitsi kisaohjelmaan Keski-Euroopan FIS-kisat. Ensimmäinen etappi piti olla juniorimestaruuskisa Saksan Götchenissä, mutta korkein taho puuttui peliin. – Götchenissä tuli sen verran paljon uutta lunta, että kisat peruttiin. Nyt ollaan matkalla Italian San Pellegrinoon (kisat 19.–21.1.) ja sieltä jatketaan Kronplatziin (kisat 22.–23.1.), viestitti Jesper Pohjolainen.