Lehtijutut 2014

Aamuposti 24.12.2014 

(tekstiä muokattu)

Erikalle kaksi voittoa Rukan kisoista

Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen kiisi kahteen selvään voittoon Rukan kisoissa. Voittoihin laskivat myös HySS:n uudet vahvistukset Järvikareen veljekset Henrik ja Niklas.

Audi alpine ski tour avaukseen Rukalle oli kokoontunut 177 alppijunioria. Alppihiihdon suurseuraksi kipuavaa hyvinkääläisseuraa edusti 17 kilpailijaa. Osanottajamäärässä HySS oli kisojen toiseksi muhkein urheiluseura. Avauspäivänä perjantaina kisaradat olivat suurpujottelua ja kaksi seuraavaa päivää taiteiltiin pujotteluradoilla.

HySS:n Erika Pykäläinen (N14) hallitsi kahta ensimmäistä kisaa selvästi, mutta kolmannessa kisassa avauslasku lipsahti ulos radalta. Erikan tapaan kaksi kertaa palkintoseremoniaan Rukalla osallistuivat GrIFK:n Nette Kiviranta (4. ja 6.) ja Joensuun Pujottelijoiden Tessa Hiltunen (5. ja 3.). Jokaisessa kisassa palkinnoille pääsi ainoastaan Seinäjoen Hiihtoseuran Emilia Hautamäki sijoituksillaan 3. – 6. – 3. Kansainvälisen piristeen kisoihin toi norjalainen Sofie Olsen, joka voitti toisen pujottelukisan ja oli ensimmäisessä pujottelussa toinen heti Erikan jälkeen. 

M16 ikäluokkaan HySS:n on saanut kaksi taitavaa vahvistusta Henrik ja Niklas Järvikareen. Rukan suurpujottelukisa meni veljeksiltä vielä totutellessa – Henrik viides ja Niklas seitsemäs. Ensimmäisessä pujottelukisassa saatiin aikaisemmilta kisakausilta tuttu tulos: Järvikareille kaksoisvoitto. Järjestys tällä kertaa Henrik edellä ja Niklas toisena. Toisen pujottelukisan vei Niklas. Henrikin kisa päättyi ulosajoon.

Toisessa pujottelukisassa nähtiin kuitenkin kaksi hyssiläistä palkintokorokkeella. Emil Keräsen sitkeä työ treeneissä palkittiin nyt kilpailussa jaetulla kolmannella sijalla. Emilin kisareissu Rukalle oli nousujohteinen: suurpujottelussa 12. ja pujotteluissa sijat 9. ja 3.

M16 sarjan parhaimmistoa hyssiläisten lisäksi olivat JoPun Leo Aatamila, jonka tulosketju oli: 1. – 3. – 3. Nilsiä Skin Teemu Partanen oli myös kolme kertaa palkinnoilla sijoituksillaan: 2. – 4. – 5. Hyssiläisistä Topi Pöyhönen teki sarjan 22. – 11. – 12. Kalle Mikkonen oli parhaimmillaan 16., Leevi Riikonen 21. ja Peter Pykäläinen 33. Ikäluokassa kilpaili 48 osallistujaa.

N16 sarjassa Espoo Slalomin Kia Larilahti pääsi lähimmäksi jättipottia. Kaksi ensimmäistä kisaa Kia laski voittajaksi. Kolmannen kisan avauslasku sujui kärkiaikaan ja sitten päätöslasku railakkaasti ulos radalta. Kian lisäksi tässä kisaluokassa hyvää jälkeä teki Lahden Melissa Starast (sijoitukset 5. – 2. – 4.). HySS:n Nea Lehtonen oli päätöspäivänä 13. ja Crista Järvikareen paras suoritus oli avauskisan 17. sija. N16 sarjassa kilpaili 45 tyttöä.

Rukan kisojen suurin ikäluokka oli M14 – osallistujia 49. Perinteiseen tapaan Audi cupissa jaettiin palkintoja kuudelle parhaimmalle. Kolmen pokaalin urheilijoita M14 sarjassa olivat GrIFK:n Jaakko Tapanainen (2 x kakkosena ja 1 x kuudes) ja PHS-Alpin Salomo Sirviö (2 x kolmas ja 1 x kuudes). Kaksi kertaa palkintojenjaossa vierailivat Slalom Seuran Henri Hahtela ja Pohjan Sportin Miikka Nieminen. Hyssiläisistä hyvät kisat laski Jesper Pohjolainen (12. – 15. – 8.). Akseli Tahvanaisen tilinauha oli tasainen 13. – 14. – 15. Viljo Parkkila oli parhaimmillaan sijalla 8. Joel Palosaaren paras sijoitus oli 11. Ville Korhosen ja Veeti Riikosen suoritukset riittivät parhaimmillaan 17. sijaan ja Aapo Roinisen 31. sijaan.

Seuraava Audi tourin osakilpailu pidetään 16.-18.1.2015 Pyhätunturilla. HySS:n alppijunnujen suurin toive joulupukille on:” Tuo lunta tullessasi Kulomäkeen, että saadaan omat ES-cupin kisat järjestetyksi”. Siltä varalta, ettei toive toteutuisi, suunnitelmissa on jälleen leirimatka Leville.

Rukan Audien tulokset kattavasti osoitteessa. www.skisport.fi/tulosseuranta-live

Erika valmiina Rukan pujottelukisaan. (Kuva Juha Lehtonen)
Kerrankin iloinen tuuletus. Kia Larilahti juhlii pujottelukisan voittoa. Tytöt vas. Melisa, Kia, Inka, Bertine, Lisa ja Matilda. (Kuva Juha Lehtonen)
Emilin kisat sujuivat nousujohteisesti. Suurpujottelussa 12., pujotteluisssa sijat 9. ja 3.

Aamuposti 17.12.2014

Alppihiihdon aluekisat vauhtiin Vihdissä

Alppihiihdon aluekisasarja ES Audi Shred cup väännettiin lähes väkisin käyntiin viime lauantaina. Reilu sata alppihiihtäjää tuli Vihtiin toteamaan, että kilpaileminen oli todellakin mahdollista. Säänhaltija järjesti kisakeliksi ”talonmiehen painajaisen” – märkää, raskasta nuoskaa oli yön aikana pakkautunut kisarinteeseen parikymmentä senttiä.

Poikkeuksellisissa olosuhteissa muutettiin myös kilpailutapaa. Suurpujottelun molemmat kisakierrokset nimettiin kahdeksi erilliseksi kisaksi. Tämä järjestely sopi erinomaisesti HySS:n Väinö Parkkilalle, joka päivän päätteeksi kävi pokkaamassa kaksi voittopokaalia sarjassa M8.  Kaksi palkintoa ojennettiin myös HySS:n Anni Paavolalle (N10), jonka ensimmäinen kisalasku riitti kolmanteen sijaan ja toinen yritys olikin jo voittolasku.

Alle kymppivuotiaiden sarjojen pieneen osallistujamäärään vaikuttaa varmasti kurja, lumeton alkutalvi.  HySS:n kannalta huolestuttava on, että Väinö ja Anni olivat ainoat hyssiläiset näissä ikäluokissa.

N12-ikäluokassa HySS:n tilanne on parempi. Vihdin kisan tulosluettelon alkupäässä on HySS-lyhenteitä tiiviisti: Rosa Pohjalainen (kolmas ja toinen), Linnea Rintala (kaksi kertaa viides) ja Taimi Parkkila (kuudes ja neljäs).

Poikien M12-sarjassa kilpaili Vihdissä 24 osallistujaa. HySS:n edustus oli Jens Haanahon ja Erik Halosen varassa. Erik Halonen oli ensimmäistä kertaa kilpailemassa laskettelurinteessä ja toinen kilpailu sujui jo mallikkaasti – sijoitus neljäs ja aikaeroa kärkilaskijaan vain 0.30 sekuntia.

Poikien M14-sarjan neljästätoista kisailijasta lähes puolet edusti Hyvinkään Slalomseura Sukkulaa. Viljo Parkkila oli ensimmäisessä kisassa kolmas ja samalle sijaluvulle toisessa kisassa laski Joel Palosaari. Jesper Pohjolaisen lasku toisessa kisassa toi neljännes sijan. Ville Korhonen, Aapo Roininen ja Veeti Riikonen olivat ”täsmälaskijoita”. Ville kaksi kertaa seitsemäs, Aapo kaksi kertaa kymmenes ja Veeti kaksi kertaa yhdestoista.

Tyttöjen N16-ikäluokassa kilpaili vain viisi tyttöä. HySS:n Nea Lehtonen verrytteli ensimmäisessä laskussa kolmannelle sijalle ja hyvä verryttely auttoi toisessa kisassa – voittopokaali oli pari tumaa isompi kuin palkinto kolmannesta sijasta.

ES Audi Shred kisasarjaan kuuluu osakilpailuja seitsemällä eri paikkakunnalla. Seuraavat kisat pitäisi olla HySS:n kisat Hyvinkäällä tammikuun alussa. Ei näytä kovin lupaavalta tällä hetkellä. Nuorimmat ikäluokat ja aloittelevat alppihiihtäjät kärsivät talven viipymisestä ja kisojen puuttumisesta pahiten. Vanhemmille ikäluokille kilpailuja riittää kun Audi cup aloitetaan ensi viikonvaihteessa Rukalla. HySS-karavaani on jo siirtynyt Rukalle leireilemään ja kisoihin osallistuu ennätysmäärä hyssiläisiä – peräti 17 junioria aloittaa uuden kisakauden perjantaina 19. joulukuuta.

 Vihdin kisojen tulokset osoitteessa http://www.espooslalom.fi/kilpailut/es-cup

Vauhdikasta menoa vaikeissa olosuhteissa. Vihdin ES Audi Shred -kisassa GrIFK:n Joonatan Järvelä (ilmeisesti).
Rosa Pohjolaiselle kaksi palkintosijaa kauden avauskisassa.
Uusia mestarilaskijoita HySS:n Anni Paavola ja Väinö Parkkila.

Aamuposti 4.12.2014

(tekstiä muokattu)

Seeprat avasivat FIS-kisakauden

Alppihiihdon FIS-kisakiertue aloitettiin viime viikolla Pyhätunturilla kahdella suurpujottelukisalla. Pyhän ohjelmaan kuului myös pujottelukisa. Viikonlopuksi alppikansa siirtyi Sallaan, jossa jatkettiin pujottelukeppien paukuttamista. Pyhälle saatiin kisavieraita kymmenestä maasta ja kotimaan parhaimmistosta puuttuivat vain Markus Sandell ja Samu Torsti. Sadan viidenkymmenen laskijan joukossa oli parikymmentä FIS-kisojen ensikertalaista, jotka tulivat ryminällä mukaan pistemetsästykseen. Jonon jatkeena startanneiden ensikertalaisten sisäänmarssia helpotti molempien kisarinteiden erinomainen kunto ja kestävyys.

Naisten suurpujottelukisoja hallitsi SCST:n Merle Soppela. Merle voitti molemmat kisat ja paransi pisteitään mukavasti heti kauden alussa. Tiukan vastuksen rovaniemeläiselle tarjosi Saksan ja Sveitsin B-maajoukkuelaskijat, jotka olivat pitkällä harjoitus- ja kisamatkalla pohjoismaissa. HySS:n laskijoista Pinja Palmen paranteli ensimmäisessä kisassa hitusen suurpujottelupisteitään sijoittumalla 20. sijalle. Toisessa kisassa Kaisa Nyberg laski sijaluvulle 12 ja paransi ennätyspisteitään lukemiin 36.64.

Miesten suurpujotteluissa voittoon laskivat PHS:n Eemeli Pirinen ja LHS:n Kalle Peltola. Hyviä sijoituksia kertyi myös JHS:n Arttu Niemelälle (3. ja 2. ). HySS:n poikien suurpuikkataidot olivat pahasti hukassa. Santtu Kuikkaniemen paras sijoitus oli 40., Verneri Sirolan 58. ja Akseli Makkosen 61. Valoa kaamokseen toivat ensikertalaisen Tuukka Kuikkaniemen suoritukset – paras sijoitus 50. ja tiukka kisa vanhemman veljen Santun kanssa.

Naisten pujottelukisojen parhaimmisto tuli nousevista alppihiihtomaista. Tsekin Gabriela Capova voitti kaksi pujottelukisaa ja Puolan Katarzyna Wasek oli nopein Sallan avauskisassa. Hyvin pärjäsi myös Tsekin Veronika Rudolfova – kaksi kertaa kakkosena. Näillä kärkipään laskijoilla pistesaaliit vaihtelivat 29 ja 36 pisteen välillä. Suomalaisista kolmen kärkeen sijoittuivat GIF:n Sandra Holm ja SCST:n Saana Ahonen.

Kaisa Nybergillä iso kala koukussa

HySS:n Kaisa Nybergillä oli Sallan kisoissa kaksi kertaa iso kala koukussa. Kaisa oli molemmissa pujottelukisoissa ensimmäisen kierroksen jälkeen toisena vain muutaman sekunnin sadasosan nopeimman laskijan perässä. Ensimmäisessä kisassa kala hieman laihtui – sijoitus mukavasti viides ja hyvät pisteet 42.31. Toisessa kisassa ”siima katkesi heti alussa” – tuloksen keskeytys. HySS:n Pinja Palmen oli Pyhän pujottelussa 15. (pisteitä 71.97) ja Sallan kakkospuikassa 13. (95.46).

Kaksi kertaa Kristaps ja kerran Miks

Miesten pujottelujen kärkinimi oli Zvejnieks ja kotimaa Latvia. Kaksi ensimmäistä pujottelua meni vanhemmalle Kristaps veljelle ja nuorempi Miks pujotteli voittoon päätöskisassa. Tiukimmin hanttiin laittoivat Espoo Slalomin Jens Henttinen, GrIFK:n Teddy Takki ja Ruotsin Hannes Grym. Pyhän pujottelukisa oli kovatasoisin – kärkinelikko laski alle 20 FIS-pistettä. Pienenä yllätyksenä voi pitää MC-laskija Santeri Paloniemen neljättä sijaa.

Sallan pujottelurinne on kilpailijoiden mielestä Suomen paras kisarinne. Korkeuseroa kisarinteessä on 181 metriä. Rinteen alkuosa on vaihteleva isojen kumpareiden ansoista ja jäädytettyä jyrkännettä jatkuu satoja metrejä. Tällaiseen rinteeseen tehty vaativa radanmerkkaus voi aiheuttaa alkukaudesta vaikeuksia laskijoille. Juuri näin kävi päätöskilpailun ensimmäisellä kierroksella – 25 maaliin ja 44 keskeytti. HySS:n Santtu Kuikkaniemi hallitsi hyvin jäisen rinteen ja merkkauksen metkut. Kuikkaniemen sijoitus seitsemäs ja pientä parannusta pisteisiin (43.50). Juho Handolin seikkaili ensimmäisen radan läpi ja laski toisella kierroksella kärkikymmenikköön – loppusijoitus 20. ja pisteitä 78.25.

Ensikertalaisille hyviä FIS-pisteitä

Pyhän ja Sallan kisoihin osallistui parikymmentä FIS-kisojen ensikertalaista. Päästäkseen FIS-pistelistalle laskija tarvitsee kaksi hyväksyttyä kisasuoritusta. Listapisteet määräytyvät kahden suorituksen keskiarvona. Pyhän suurpujotteluissa hyviä yksittäisiä pistesuorituksia laskivat ART-Taborin Riikka Honkanen (31.40), SCST:n Hilla Hannola (58.88), Seinäjoen HS:n Eetu Mäkelä (40.52) ja Levi Ski Clubin Helmer Helen (51.41). Näiltä laskijoilta jäi toinen suurpujottelutulos tekemättä.

Kahteen hyväksyttyyn suoritukseen laskivat SCST:n Julia Toiviainen (43.29 + 48.79), Slalom Seuran Joona Piirainen (62.87 + 48.69), Nilsiä Skin Jose Partanen (90.68 + 88.88) ja HySS:n Tuukka Kuikkaniemi (97.06 + 89.27). Uusilla suurpujottelupisteillään (46.04) Rovaniemen Julia Toiviainen nousee Suomen tilastossa 15 parhaimman joukkoon. Toiviaisen pujottelupisteet avauskisojen jälkeen ovat myös hyvät (76.20). Hieman paremman lähtöpaikan seuraavaan kisaan saa Riikka Honkanen pisteillään 56.48.

Miesten puolella hurjat pisteet laski SHS:n Eetu Mäkelä. Mäkelä näytti taitonsa kaikissa kolmessa kisassa (57.92 + 43.59 + 34.98). Seuraavalla FIS-listalla pisteet ovat ainakin 39.29 ja sijoitus Suomen listalla noin 25. Myös HySS:n Tuukka Kuikkaniemi sai pujottelukisoista kaksi pisteisiin oikeuttavaa tulosta. Pisteet 138.59 ja 135.10 eivät ole kovin hyvät, mutta näillä pisteillä hyvästellään hännänhuipun lähtöpaikka, joka oli Tuukka kohtalona uran ensimmäisessä FIS-kisassa. 

FIS-pisteisiin voi lähemmin tutustua osoitteessa fis-ski.com. Seuraava lista otetaan käyttöön 18.12.2014  

Seeprat Sallassa. Ykkösryhmä jänittää jälkijoukon suorituksia. Arttu Niemelä (10), Miikka Mankinen (19), Marlon Sjöberg (24), Jaakko Mustalahti, Otto Salmenkivi (13) ja Robin Bäck (19). Piirin keskellä HySS:n Juho Handolin
Tahkon alppikoulun valmentaja Janne Partanen näyttää Kaisalle kuinka isoja kaloja pilkitään (seuraavissa kisoissa).
Sallan rinne on Suomen paras pujottelurinne.
"Paras, vaativa rinne. Kiva laskea, mutta hapottaa ihan törkeästi." Santtu Kuikkaniemi

Aamuposti 26.11.2014

(tekstiä muokattu)

Ruotsin Lappi jäi alppinuorilta valloittamatta

Pari kymmentä nuorta miestä ja viisitoista neitokaista kävi viime viikolla neljän kisan reissulla Ruotsin Lapissa. Ryhmässä oli pääasiassa Levin, Rukan ja Tahkon alppikoulujen laskijoita. Mukana oli myös HySS:n viiden FIS-laskijan iskuryhmä. Usealle laskijalle Kiirunan ja Jällivaaran kisat olivat FIS-kauden avaus, joten odotukset olivat korkealla. Toisin kuitenkin kävi - Ruotsin Lapin valloitusmatkan tuliaiset jäivät vaatimattomiksi.

Kova vastus Kiirunassa

Kiirunassa Suomen joukkuetta vastassa oli 90 ruotsalaista laskijaa. Lisäksi ruotsalaiset olivat onnistuneet värväämään kilpailijoita 15 maasta. Kansainvälisiä vieraita Kiirunan pujotteluissa oli lähes sata – huippuna Sveitsin ja Itävallan EC-joukkueet, jotka kävivät testaamassa vauhtiaan juuri ennen Levin EC-pujotteluja. Kärkipään laskijoilla oli hyvät pujottelupisteet (alle 20) ja vauhti pysyi hyvin hallinnassa, joten nuorten laskijoiden ainoaksi kisataktiikaksi jäi kova tulos tai kovaa ulos.

Kiirunan kahdessa pujottelukisassa tehtiin 136 hyväksyttyä suoritusta ja keskeytyksiä kirjattiin 156. Jällivaaran suurpujotteluissa vastaavat luvut olivat 119 ja 105.

Vain muutama löysi maalivaatteen joka kisassa

Jokaisessa neljässä kisassa kympin sakkiin laski vain Sveitsin 18-vuotias Loic Meillard (puikkapisteet 20.97 ja suurpuikkapisteet 17.14). Suomen naisista ainoastaan Slalom-Seuran Ellen Hellman pääsi hyväksytysti maaliin jokaisessa kisassa. Miesten kisoissa vastaavaan suoritukseen ylsivät HySS:n Santtu Kuikkaniemi ja ”Kallen veljenpoika” Saku Palander, joka kotiseura on Peuramaa Slalom. Kuikkaniemen paras sijoitus oli Kiirunan kakkospuikan 38. sija ja Palander oli parhaimmillaan sijalla 31 Jällivaaran päätöskilpailussa. Molempien laskijoiden aikaerot kisan kärkilaskijoihin venähtivät niin suuriksi, ettei saaduilla FIS-pisteillä ole käytännössä mitään merkitystä.

Hyviäkin tuloksia tehtiin

Kokonaan ilman hyviä yksittäisiä tuloksia ei sentään jääty. Pujottelukisojen parhaimmistoa olivat Sallan Karhujen Sohvi Virkkula (7.) ja Porin Slalomseuran Janina Mäkinen (8.). Jällivaaraan saatiin muutama vahvistus Suomen EC-joukkueesta Leviltä. Espoo Slalomin Mikael Svensk laski päätöskisassa sijalle 7 ja kympinsakkiin tunkeutui myös Lahden HS:n Kalle Peltola. Naisten puolella Kouvolan HS:n Nina Halme laski vieläkin parempia sijoituksia – 3. ja 5. suurpujottelussa.

HySS:n Kaisa Nyberg laski tasaisia suorituksia. Kiirunan pujotteluissa sijat 18 ja 17 sekä päätöskisan 17. sija. Kiirunan toisen pujottelun vauhti oli sopivan kovaa – pisteitä kisasta 46.39, mikä on jo lähellä viime kauden tasoa. HySS:n Pinja Palmen sai tulosta aikaiseksi vasta viimeisessä kisassa – sijoitus 24.  HySS:n Juho Handolinilla ja Verneri Sirolalla oli karu meininki Ruotsin Lapissa. Neljä kisaa ja neljä kertaa tuloksena DNF.

Hissi hajosi kesken kisan – ”Kiirunan marssin” treenit Kulomäessä

Kiirunan kisan erikoisuus tällä kertaa oli hissin hajoaminen ensimmäisen pujottelukisan aikana. Kärkipään laskijat ehtivät starttipaikalle, mutta muille kuului komento: ”Kävelkää ylös!” Edessä hissilinjaa 500 metriä ja korkeuseroa vastassa 156 metriä. Saman tunteen voi saada kävelemällä kaksi kertaa Kulomäen päälle ja sitten laskemaan. Reppu selkään, sukset olalle ja kokeilemaan!

FIS-kisat jatkuvat Pyhällä ja Sallassa

Ruotsin Lapin epäonnistunut valloitus on jo unohdettu ja porukka on matkustanut Pyhätunturille harjoittelemaan. Kotimaan FIS-kisat alkavat keskiviikkona Pyhällä, jossa lasketaan kaksi suurpujottelukisaa ja yksi pujottelu. Viikonvaihteessa karavaani jatkaa Sallaan, missä kisataan kaksi kertaa pujotteluradoilla In the Middle of Snowhere.

Kaikki FIS-kisojen tulokset luettavissa osoittessa www.fis-ski.com

Kiirunan kisojen erikoisuus; hissi rikki - kävellen starttiin.

Aamuposti 13.11.2014

Kohta lasketaan ja kovaa

Hyvinkään Slalomseuran junioreilla on edelleen kova halu päästä eteenpäin alppihiihtäjän uralla. Seuran junioreja on nähty harjoittelemassa jäätiköillä Italian Stelviossa, Sveitsin Saas-Feessä, Itävallan Pitztalissa, Hintertuxissa ja Mölltalissa. Ennen jäätikköharjoittelua kauden avausleirejä pidettiin Liettuan Druskininkaissa, jossa on perusharjoitteluun hyvin sopiva alppihiihtohalli.

Alppihiihtoliitto ja alppikoulut organisoivat nuorten harjoittelua uuteen malliin alkavalle kaudelle.  Nuorten maajoukkueisiin ei nimetty olleenkaan urheilijoita. Taitaville tyttölaskijoille perustettiin tyttöprojekti 2018, jonka keulahahmoksi saatiin Tanja Poutiainen. Tahkon ja Rukan alppikoulut laittoivat ”hynttyitä yhteen” ja jakoivat laskijansa taitotasonsa mukaisiin harjoitusryhmiin, joihin tarjottiin paikkoja myös lukio-opintonsa suorittaneille urheilijoille. Parhaiten tasoryhmämalli on toiminut ykkösryhmissä, joissa hyssiläisistä ovat olleet mukana Kaisa Nyberg ja Juho Handolin.

Juho piipahti kotikentällään

Rukan alppikoulussa opiskeleva Juho Handolin ehti piipahtaa kotona Hyvinkäällä paluumatkalla Saas-Feestä ennen siirtymistä Lapin lumille. Viime keväänä Handolin intoutui hurjaan pujotteluvauhtiin ja kauden päätteeksi pujottelupisteet tippuivat lukemaan 35.78. Aikuisten FIS-rankingissa näillä numeroilla Juho on sijalla 700 ja omassa ikäluokassaan (97 synt.) peräti kymmenes. Viime kevättä Handolin muisteli iloisesti: ”Kun harjoituksissa aloin päästä ratoja läpi ja sain ensimmäisen hyvän laskun siirrettyä kisoihin, niin itseluottamus alkoi lisääntyä. Ja sitten vaan annoin mennä täysillä. Rukalla laskettiin viimeiset treenit toukokuun puolessa välissä ja kesän treenasin täällä Hyvinkäällä ja Hesassa. Treeniä tuli noin viisitoista tuntia viikossa.” Ykkösryhmän paikka tuli Juho Handolinille vähän yllätyksenä: ”Tosi hyvä porukka – pääasiassa oman koulun väkeä. Me ollaan pidetty pari kymmenen päivän leiriä Saas-Feessä, yksi leiri Pitztalissa ja syyskuussa oli hallileiri Liettuassa. Nyt lähden Leville EC-kisan karsintaan, sitten ovat kotimaan kisat Pyhällä ja Sallassa. Joulukuussa on Ruotsissa hyviä pistekisoja, mutta tavoite on kyllä tammikuussa EYOF eli Euroopan nuorten olympiafestivaali Liechtensteinissa.”

Tahkon alppikopulun HySS-jaosto Mölltalissa

Tahkon alppikoulussa opiskelevat hyssiläiset ovat olleet tyytyväisiä Mölltalin jäätikköön harjoittelupaikkana. Syksyn aikana savoa ja käännöksiä on viännetty Mölltalissa puolentoista kuukauden ajan. Treeniryhmät ovat vaihtuneet kymmenen päivän välein. Viimeisin leiri lokakuussa oli yhteisleiri Rukan kanssa ja paikalla olivat myös Levin alppilukion laskijat. Vertailuja varmasti tehtiin, yhteisiä kisoja ei lumileirillä pidetty, joten tulevien kisojen lähtöpaikat määräytyvät viime kauden FIS-pisteiden perusteella.

HySS:n Kaisa Nyberg on edelleen ikäluokkansa paras pujottelija pisteillään 44.64 (FIS-ranking 576). Suurpujottelussa tuli viime kaudella hieman takapakkia. Pisteitä uudessa listassa on 49.45 ja sijaluku 815. Pinja Palmen paransi viime talvena suurpujottelupisteitään lukemiin 74.62 – sijoitus 1391. Kannustavana muistona viime keväältä ovat Palmenin ensimmäiset SM-mitalit vauhtilajeissa.

Verneri Sirolan viime kevään loppupuoli oli pelkkää tuskaa. Tammikuussa vauhtilajien SM-kisoissa tuli vielä kohtalaisia tuloksia, mutta sitten petti keväällä -13 operoitu olkapää. Olkapää on leikattu uudelleen ja Sirola on pystynyt viemään syksyn leiritykset suunnitelmien mukaisesti. Tulosta tulee, jos ”siivet” pysyvät paikoillaan.

Santtu Kuikkaniemi osallistui viime kisakaudella 28 kilpailuun. Laskeminen oli tasaisen varmaa – vain viisi kisaa päättyi keskeytykseen. Pujottelupisteisiin (46.35/1114.) tuli pientä parannusta ja sijoitus suurpujottelulistalla parani lähes 500 sijaa (54.77/1462.)  

”Oman tien kulkija” Akseli Makkonen aloitti FIS-uransa viime kaudella. Kisastartteja tuli yhdeksän kappaletta ja molemmissa tekniikkalajeissa ensimmäinen haamuraja (100 pistettä) jäi niukasti saavuttamatta. Kesäharjoittelun Makkonen on hoitanut omatoimisesti ja syksyn leiritykset on laskettu SiiPon FIS-ryhmän mukana. Leiripaikkana on pariin kertaan ollut Italian Passo de Stelvio.

Erika ja Julia ovat Tanjan tyttöjä

Tanja Poutiaisen mukaantulo Team 2018 tyttöprojektiin toi hankkeelle paljon mediahuomiota. Ryhmään hakeutui 41 tyttöä, joista valituiksi tuli viisi FIS-ikäistä ja viisi Audi-ikäistä (14-16 vuotiaat) laskijaa. FIS-ikäisiin valittiin hyvinkääläinen Julia Toiviainen, joka jatkossa edustaa Rovaniemen Santa Claus Ski Teamia. Poutiainen on luvannut esitellä Levin MC-kisan yhteydessä tyttöprojektia ja marssittaa joukkonsa parrasvaloihin. ”Tanjan tyttöjen ” nuorimmainen, HySS:n timantti Erika Pykäläinen jää esittelemättä medialle. Erika treenaa parhaillaan Itävallan Hintertuxissa. 

Team 2018 projektia tullaan seuraamaan tarkasti. Sen verran tiukkaa tekstiä kuultiin projektin valmisteluvaiheessa ja varsinkin valintojen julkistamisen jälkeen. Tytöillä on kova urakka edessä ennen kuin pääsevät samoihin kisoihin kärkipään naisten kanssa. Starttipaikat ovat vielä jonon hännillä ja reilu 4000 laskijaa on FIS-pisteissä edellä.

Uusia miesten FIS-lisenssejä FIN-tunnuksella on tänä syksynä lunastettu vain kymmenen kappaletta. Yksi uusi lisenssi kuuluu Tuukka Kuikkaniemelle, joka on valmistautunut kauteen harjoittelemalla ”kotikonstein” ja leireilemällä Tahkon alppikoulun lukiolaisten kanssa. Kisakausi marraskuun lopusta huhtikuuhun on tarkoitus käydä koulua Tahkolla.

Ensimmäinen FIS-kisa Suomessa lasketaan Pyhällä 26.11. Levin MC-kisassa 15.-16.11. ei vielä nähdä hyssiläisiä kisaamassa, mutta katsomon puolella on paljon HySS:n nuorempaa kaartia. Parikymmentä junioria pitää ensimmäistä kotimaan leiriä Levillä kisaviikonlopun molemmin puolin. Kisahommiin Audi-ikäiset pääsevät 19.-21.12. Rukalla ja lähempänä kisakautta ryhmän kuulumisia on luettavissa Aamupostissa.

Mölltalin jäätikön maisemissa Tahkon alppikoulun Hyss-osasto: Verneri Sirola (vas.), Santtu Kuikkaniemi, Kaisa Nyberg, Pinja Palmen ja Tuukka Kuikkaniemi
Juho Handolin pistäytyi kotikentällä ennen lähtöä Lapin lumille

Aamuposti 6.11.2014

Marko Makkonen jatkaa Sukkulan ohjaimissa

Hyvinkään Slalomseura Sukkulan vuosikokous jatkoi Marko Makkosen pestiä alppihiihtoseuran puheenjohtajana. Uutena jäsenenä seuran johtokuntaan valittiin Fatu Touré-Haanaho. Paikkansa miehistössä säilyttivät Jarmo Pohjolainen ja Jyrki Palosaari. Vakiomiehistöön kuuluvat lisäksi Marika Timonen, Juha Lehtonen, Pekka Rintala ja Pekka Pykäläinen.

Marko Makkonen saa johdettavakseen hyvässä nousukiidossa olevan alppihiihtoseuran. Ski Sport Finlandin vuosikokouksessa palkittiin viime kauden aktiivisimmat jäsenseurat. Kärjessä oli edelleen GrIFK, kakkosena Lahden Hiihtoseura ja kolmantena Santa Claus Ski Team Rovaniemeltä. Hyvinkään Slalomseura Sukkula palasi parin vuoden tauon jälkeen viidennelle sijalle. Aktiivisuuspisteitä jaettiin 30 alppiseuralle.

Uusi kilpailukausi Suomessa aloitetaan ensi viikonvaihteessa Levin MC ja EC–kilpailuiden karsinnoilla, joihin hyssiläisistä osallistumisoikeuden ovat saaneet Kaisa Nyberg ja Juho Handolin. Karsintapaikkoja myönnettiin viime kauden FIS-pisteiden perusteella.