Lehtijutut 2018

Aamuposti 21.12.2018

Erika Pykäläinen tänään maailmancupissa Ranskan Courchevelissä

Alppihiihtäjä Erika Pykäläinen oli hyvällä tuulella päivää ennen kolmatta maailmancupstarttiaan Ranskan Courchevelissä. – Tulin juuri kisarinteestä, joissa saatiin laskea kaksi tutustumislaskua. Rinteen pinta oli rikottu, kuulia täynnä. Ei kovin jyrkkä, muutama terävä kumpu ja pituutta reilusti. Saadaan varmasti laskea vaihtelevia, täysmittaisia ratoja, raportoi Pykäläinen.

- Tämä on neljäs paikka tällä reissulla, missä kilpailen. Harjoittelurinteet ovat olleet yllättävän hyvässä kunnossa. Pujottelu on ollut minulle hankalaa, mutta onneksi suurpuikka on sujunut kohtalaisesti.  Virheitä tulee, mutta hyvin olen taistellut eteenpäin radalla. Hyvällä fiiliksellä olen menossa kisaamaan, suunnitelmissa on laskea ensimmäiset MC-pisteet huomenna. Se olisi huippujoululahja, naureskeli Erika.

Erika Pykäläisen kaverina Courchevelissä on maajoukkuelaskija Nella Korpio. Korpio laski alkuviikolla Ranskan Vaujanyssä kaksi voittoa tasokkaissa pujottelukisoissa ja tiputti pujottelun FIS-pisteet ensimmäistä kertaa alle kymmeneen (9.45). Pitkästä aikaa Suomella on MC-pujottelussa mukana taitava kilpailija, joten seurattavaa riittää myös lauantaina.

GS-kisat Schladmingissa

Pykäläisen ja Korpion valmistautuessa MC kisaan Ranskassa muut naisten maajoukkueiden urheilijat laskivat kaksi FIS-suurpujottelukisaa Itävallan Schladmingissa. Slalom-Seuran Riikka Honkanen oli molemmissa kisoissa neljäs.  FIS-pisteitä Honkaselle hieman alle 20. Hyvinkään Julia Toiviainen laski sijoitukset 10. ja 11. Toiviaisen FIS-pisteet olivat 38.19 ja 38.27. Schladmingin avauskisan voitti Slovenian Neja Dvornik, joka on Erika Pykäläisen ikätoveri. Nuoret naiset käyvät epävirallista kisaa, kumpi hankkii nopeammin ensimmäisen maailmancup-pisteensä. Tätäkin kisaa voi seurata tänään TV kakkosessa klo 11.20 alkaen.        

Erikan kolmas MC-startti Ranskan Courchevelissä 21.12.2018
Nella Korpio starttaa huomenna (22.11.2018) MC-pujotteluun Courchevelin rinteellä.

Aamuposti 18.12.

Pohjolaiselle kolme voittoa

Palosaarelle kaksi pujottelupystiä

Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen ja Jasper Palosaari aloittivat Rukalla palkintopystien keräämisen Iroman-kuntokisan palkintojenjaossa. Ironman-kisat pidettiin lokakuussa, palkinnot jaetiin Rukalla Audi Tour avauksessa ja sijoitusten perusteella määräytyivät avauskisojen arvontaryhmät. Rosa ja Jasper käyttivät hyvät lähtöasetelmat edukseen. Rosalle kolme ykköspalkintoa ja Jasperille palkinnot pujottelun kolmannesta ja neljännestä sijasta.

- Rukan kisojen tuloksiin olen tyytyväinen. Suurpujottelussa oli ekalla laskulla tiukkaa, mutta muissa kisoissa en saanut kunnolla vastusta. Pujottelu kulki oikeastaan aika hyvin. Levin esilaskut kovissa olosuhteissa toivat varmuutta laskemiseen, kommentoi Rosa Pohjolainen pikaisesti ennen 800 kilometrin kotimatkaa.

Pohjolainen voitti ensimmäisen pujottelun lähes kolmella sekunnilla ja toisessa kisassa ero kakkoseen venyi yli neljään sekuntiin. Kakkospaikoille pujottelivat GrIFK:n Charlotte Henriksson ja SCST:n Riia Pallari. Ruka Slalomin Veera Alaniska oli viime kaudella kiertueen lopputuloksissa seitsemäs. Rukalainen avasi kauden kolmella kolmostilalla, joten vauhtia laskemiseen on tullut rutkasti lisää. HySSin Silva Saarinen oli avauspujottelussa 14. ja toisessa kisassa 17. N16-sarjassa kisasi 29 tyttöä.

HySSin Jasper Palosaari on lähtenyt kauteen ”pienellä budjetilla”. Lokakuun loppuun jalkapallokentillä taituroinut Palosaari on ehtinyt treenata alppihiihtoa Rukalla kymenkunta päivää. – Viime vuonna olin täällä molemmissa puikissa kuudes, nyt kolmas ja neljäs. Ironmanissa oli tänä vuonna kuudes, joten hyvinhän tämä alkoi, arvioi kauden starttia Jasper Palosaari. Palosaari laskee M14 sarjassa, jonka kärjessä yhteispisteissä Rukan jälkeen on Turku Slalomin Felix Maksinow.

N14 sarjan kärkeen Rukalla laski SCST:n Chiara Nurmi. Rukalta joulupukin alppiseuraan Rovaniemelle muuttanut Nurmi teki viikonloppuna Rosa Pohjolaisen tapaan tuhoisaa jälkeä. Kolme kisaa, kolme ylivoimaista voittoa. HySSin Hetta Saarinen oli molemmissa pujotteluissa sijalla kahdeksan. Eroa vuotta vanhempaan voittaja Nurmeen tuli yli 12 sekuntia. Hettan kauden avaus näyttää hyvältä, kun vertailuun tehdään 2006-syntyneiden laskijoiden kesken. Tässä porukassa Hetta Saarinen oli tuplakakkonen. Anni Paavola oli toinen hyssiläinen N14 sarjassa. Paavolan sijoitukset olivat 14. ja 22. Sarjassa laski 31 tyttöä.

M16 sarja aloitetiin ilman hyvinkääläistä alppihiihtäjää. HSC:n Erik Saravuo oli ikäluokan kunkku kolmella voitollaan. Pujottelukisoissa parhaiten hanttiin pisti Peuramaa Slalomin Mikael Musikka kahdella kakkostilalla. M16 sarja on jatkossa tasainen. Seurattavaa tarjoaa myös Slalom 66:n Eduard Hallberg, joka oli toisena GS-kisassa ja kolmantena avauspujottelussa.

Audi-ikäiset ovat seuraavan kerran liikkeellä Pyhällä 18.-20 tammikuuta. Vauhti lisääntyy, kun lajeiksi otetaan superg ja suurpujottelu.

SSF:n toimitusjohtaja Audilla mukana

Ski Sport Finlandin uusi toimitusjohtaja Iiro Kaukoniemi oli mukana Rukan Audi-kisojen talkooporukassa. Talkoohommien lisäksi Kaukoniemi ehti jututtamaan junioreja, tutustumaan kisajärjestäjiin ja pitämään tiedotustilaisuuden valmentajille ja juniorien vanhemmille. Infotilaisuudessa Kaukoniemi ja SSF:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Toivakka keskittyivät lajiliiton tulevaisuuden suunnitelmiin.

- Tämä alppijuniorien kiertue kohtalaisen hyvin toimiva konsepti. Junioreilla on hyvä meininki päällä. Mukana on maailman parhaita alppijunioreja ja lajikulttuuri jatkuu vahvana. Haluaisin mielelläni tarjota useammallekin juniorille mahdollisuuden osallistua näihin juhliin. Suunnitelmissa on toteuttaa yhdessä Suomen Intersportin kanssa matalan kynnyksen ratalaskukokeilua junioreille. Seurojen järjestämiin kokeiluihin reippaasti mukaan ja nauttimaan vauhdikkaasta lajista. Tervetuloa lajin pariin – myöhemmäkin iällä ehtii, toivotti toimitusjohtaja Iiro Kaukoniemi.

Rosa oli kova joka kisassa.
Japen kausi alkoi paremmin kuin viime vuonna. Viimeeksi kahdesti kuudes, nyt kolmas ja neljäs.
Hettalle pujotteluista kaksi kahdeksatta sijaa.
SSF:n toimitusjohtaja Iiro Kaukoniemi katsasti joukkojaan Rukalla.
Seuraava Audi-starti Pyhällä 18.1.2019

Aamuposti 15.12.2018

Rosa Pohjolainen voitti Rukalla

- Se oli melkein laskettelua. Ei tullut virheitä, mutta en oikein työskennellyt riittävästi, kommentoi Rosa Pohjolainen avauskierroksen jälkeen. Laskettelu teki toisesta kierroksesta jännittävän, koska eroa GrIFK:n Charlotte Henrikssoniin oli avauksen jälkeen vain kuusi sadasosaa. Toisella kierroksella Pohjolainen muisti työskennellä ja ero granilaiseen kasvoi 0.64 sekuntiin. HySSin Silva Saarinen oli yhdeksäs N16 sarjan 30 laskijan joukossa.

N14 sarjan voittaja Rovaniemen SCST:n Chiara Nurmi oli sarjansa ylivoimainen voittaja. Nurmi olisi voittanut ikäluokkansa pojatkin. HySSin Anni Paavola oli N14 sarjan 11. ja nitisti 11 sadasosan eron seurakaveriinsa Hetta Saariseen. Hetta oli ensimmäistä kertaan kisaamassa Audi Tourilla. – Ei tämä touhu ole ihan vierasta, koska viime kaudella laskin esilaskuja Audeissa. Kisalaskut eivät olleet huonoja, mutta ei ne olleet ihan parasta tekemistä. Loppujyrkänteelle tulo vähän askarrutti ja näin jälkeenpäin ajateltuna oisin voinut laskea molemmat laskut suoremmalla linjalla. Huomenna nähdään, kuinka puikka kulkee. Sitä on ainakin treenattu enemmän, päätti Hetta alppiuransa ensimmäisen Audi Tour-haastattelun.

M16 sarjan voitti HSC:n Erik Saravuo ja nuoremman sarjan mestari oli GrIFK:n Leevi Westman. HySSin Jasper Palosaari jäi Westmanista 1.92 sekuntia ja oli tuloksissa kymmenes.

Erika Pykäläiselle 15 Eurooppa Cup-pistettä

Naisten Eurooppa Cupin neljäs osakilpailu laskettiin Italian Andalo Paganellassa. Kilpailulajina oli suurpujottelu, jossa kilpailtiin kahteen otteeseen. Puolan Maryna Gasienica-Daniel voitti molemmat kisat ja johtaa kokonaiskisaa 330 pisteellään.

Ensimmäisessä kisassa HySSin Erika Pykäläinen oli 16: s, josta lohkesi 15 EC-pistettä. Toisessa kisassa Pykäläinen keskeytti avauskierroksella. S-S:n Riikka Honkanen kokosi yhteensä 19 EC-pistettä sijoittumalla ensin 21. tilalle ja toisessa kisassa sijalle 22. SCST:n Julia Toiviainen starttasi kisaan numerolla 59 ja kipusi avauskisassa sijalle 43. Toiviaisen uran neljäs EC-startti vei lähelle ensimmäistä kiertuepistettä, sijoitus 34.

Eurooppa Cupin kokonaiskisassa Erika Pykäläinen on sijalla 61, pisteitä 23. Rikka Honkasella on 19 pistettä ja sijoitus 68. Kolmas suomalainen EC-pisteillä on HSC:n Nella Korpio, pisteitä 15 ja sijoitus 77.

Tästä taas lähdetään. Audi Tour Rukalla, ensimmäinen pysti hankittuna.
Hetta aloitti Audi kisat 14.12.2018

Aamuposti 14.12.2018

Rosa Pohjolainen suosikkina alppikiertueelle

Alppijuniorien kisakiertue Audi Alpine Ski Tour pyörähtää käyntiin tänään perjantaina Rukalla. N16-sarjan vankka ennakkosuosikki on Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjalainen. Suosikkiasemaa tukee erinomainen viime kausi. Rosa voitti viisi SM-kultaa. Voittoja tuli kansainvälisissä kisoissa Sloveniassa, Kroatiassa ja Italiassa. Viime kauden Audi-kiertue päättyi Rosan ylivoimaiseen ykköstilaan.

Hyvät tulokset eivät tulleet ihan kivuttomasti. – Jo helmikuussa Kolilla jouduin jättämään yhdet treenit kesken jalkakivun takia. Kevään kuluessa jalka oli välillä tosi kipeä, välillä helpotti ja pystyin laskemaan normaalisti. Heti viimeisten SM-laskujen jälkeen jalat tutkittiin tarkemmin ja molemmista sääristä löytyi alkavan rasitusmurtuman esiaste tai joku semmoinen, oli sillä hienompikin nimi, muisteli Rosa kivuliasta kevättään.

– Ei mitään sellaista liikkumista, mistä tuli tömähdyksiä tai kiertoliikkeitä. Ei loikkia, eikä juoksemista. Pyöräillä sain. Kuusi viikkoa piti olla hissun kissun ja kesäkuun lopussa pääsin aloittamaan normaalin harjoittelun Mikael Kurjen laatiman ohjelman mukaisesti. Aikaisempaa enemmän ohjelmassa oli voimajuttuja, joissa sain hyvää koutsiapua veljeltäni Jepeltä.

– Syksyllä olin kolmella jäätikköleirillä Tahkon alppikoulun talenttiryhmän mukana. Lokakuun alussa oli Ironman-kuntokisa Tampereella. Granin Charlotte Henriksson voitti ja olin taas toinen. Paransin viime kaudesta pisteitä kaikilla osa-alueilla, joten pitkästä tauosta huolimatta eteenpäin olen mennyt ja valmiina kauteen, totesi Rosa Pohjolainen.

Rukan kisojen jälkeen 14- ja 16-vuotiaiden Audi tour jatkuu tammikuussa Pyhällä, helmikuussa Tahkolla ja maaliskuussa kurvataan Granibackeniin Kauniaisiin. Audifinaalit ovat Ylläksellä huhtikuussa. Ennen Ylläksen reissua alppijuniorit kisaavat SM-mitaleista Suomulla ja Sallassa.

– Eiköhän nyt saada aikaan kunnon kisat. Muutkin ovat varmasti treenanneet hyvin. Charlotta ja Silja (Koskinen, TuSla) ovat parantuneet vammoistaan ja täysillä mukana. Jos lasku kulkee, niin tähtäin on myös kansainvälisissä kisoissa. Niissä on oikeaa jännitystä ja tunnelmaa, innostuu Pohjolainen.

Haastattelua tehdään Levillä, jossa Rosa Pohjolainen on ollut esilaskijana MC-, FIS- ja EC-kisoissa. – Olen saanut hyviä treenilaskuja kovissa olosuhteissa ja kovassa seurassa. Radanmerkkaukset eivät ole olleet mitenkään ihmeelliset. Kumpujen ylittämiset ovat merkattu hankalammin kuin Audeissa. Tämä on ollut hyvää valmistautumista kisakauteen. Hyvin täällä pärjää ja kisafiilis on ollut katossa.

Rosa Pohjolaisen Levin reissu kestää lähes kolme viikkoa. Päätteeksi pakollinen ”miten koulussa menee” kysymys? – Ei minulla ole mitään erikoisjärjestelyjä koulussa. Käyn normaalisti koulua, en vain ole paikalla. Kyllä se onnistuu, kun aikatauluttaa tekemisensä. On tällä koulua varten ylimääräistä aikaa. Kirjoitan kokeita täällä. Kaikki projektit joudun tosin tekemään yksin. Opettajien suhtautuminen vaihtelee, mutta sekin on ymmärrettävää. Pääasiassa hoidan koulunkäynnin ihan itse ja äiti auttaa tarvittaessa.

Rukan Audi Tour avaukseen on ilmoittautunut 149 laskijaa. Hyvinkään Slalomseuran edustusjoukkueessa Rosa Pohjolaisen lisäksi laskevat Silva Saarinen (N16), Anni Paavola (N14), Hetta Saarinen (N14) ja Jasper Palosaari (M14). 

Audi Alpine Ski Tour

14.-16 12. Ruka 2 x P, 1 x SP

18.-20.1. Pyhä 2 x SG, 2 x SP

1.-3.2. Tahko 2 x P, 1 x PP

2.-3.3. Swinghill ja Kauniainen City Event 1 x P, 1 x PP

21.-24.3. Ylläs 1 x S, 2 X SG, 2 x SP

Rosa haki kisavauhtia esilaskijana Levin MC- kisassa
ja FIS-kisoissa

Aamuposti 5.12.2018

EC-pisteitä ropisee

Helsinki SC:n Nella Korpion seitsemäs Eurooppa-cupstartti toi 16. sijan Norjan Trysillissä. Hyvä sijoitus palkittiin 15 EC-pisteellä. Myös tiistain kisassa Korpiolla oli pieni sauma nousta pisteille, mutta toinen lasku jäi kärjestä yli kuusi sekuntia, sijoitus 38.

HySSin Erika Pykäläisen odotukset ennen Trysillin pujotteluja eivät olleet huipussaan. – Vaikuttaa sprinttikisalta. Rinne on lyhyt ja pehmeä. Eipä taida minun lähtönumerolla (62) olla asiaa kärkipaikoille. Hyvä, jos maaliin pääsen. Hyssiläisen toive maaliin pääsystä toteutui molempien kisojen avauslaskulla. Maanantaina kakkoslasku päättyi keskeytykseen. Tiistaina vauhti ei riittänyt kakkoskierrokselle.

Maajoukkuemiehisten Arttu Niemelän ja Eemeli Pirisen kauden avaus siirtyi Söldenin MC-kisan peruuntumisen vuoksi Ruotsin Funäsdaleniin. Pitkä harjoittelujakso Itävallassa takasi hyvän tuloksen EC-avauksessa. Niemelä oli neljäs, EC-pisteitä 50.  Pirinen oli 17. EC-pisteitä 14.

Nuorten maajoukkueen 18-vuotias Elian Lehto aloitti EC-uransa räväkästi. Ensimmäinen startti numerolla 76. Avauslaskun jälkeen sijoitus oli 37. ja toisella kierroksella Lehto paransi kymmenen sijaa. Keskiviikon EC-kisaan Lehto starttaa neljä EC-pistettä plakkarissa.    

HSC:n Nella Korpion seitsemäs EC-kisa toi 14 EC-pistettä.
JHS:n Arttu Niemelä ensimmäistä kertaa pisteillä EC-kisassa. Eka kerta ja 50 pistettä. Onnittelut!
KSC:n Eemeli Pirisellä on yksi EC-voitto parin talven takaa. Nyt 17 ja pisteitä14.

Aamuposti 3.12.2018

Erika Pykäläiselle ensimmäiset pisteet Eurooppa-cupissa

Alppihiihtäjä Erika Pykäläinen otti jälleen pienen askeleen eteenpäin urheilijaurallaan. Pykäläinen oli 23:s Ruotsin Funäsdalenissa lasketussa Eurooppa-cupin suurpujottelukisassa. Hyvä sijoitus toi hyvinkääläiselle kahdeksan EC-pistettä. Erika oli kisojen nuorin urheilija ja kilpailu hänen neljäs osallistumisensa EC-tason kisaan. - Ensimmäinen kisa meni mönkään. Ei löytynyt luottoa uusiin suksiin. Lähdin ekaan laskuun varmistellen ja eroa kärkeen tuli paljon +2.71. Toinen alkoi hyvin, mutta sitten tuli niin iso virhe, että yrittäminen loppui siihen. Suorin vartaloin maaliin ja loppuajan eroksi +5.71, kertasi Pykäläinen laskujaan, jotka riittivät 55. sijaan.

Toisen kisan teknisempi radanmerkkaus sopi Pykäläiselle. – Olin ensimmäisen laskun jälkeen 22. ja tosi tyytyväinen laskuuni. Toinen oli mielestäni yhtä hyvä. Piti mennä kärkeen, mutta menin siinä vaiheessa vasta kahdeksannelle sijalle. Vähän kyllä ihmettelin, mutta kisa oli tasainen ja kisan lopussa tuli paljon muutoksia tulosluettelossa. Kärkipää laski epävarmasti ja takaa noustiin ohi. Lopulta se toinenkin lasku alkoi näyttää hyvältä – kierroksen 17. nopein.

 – En tiedä lisääkö hankkimani pisteet lisäpaikkoja Suomelle, mutta minulle pisteet tarkoittavat hieman parempaa lähtönumeroa seuraavaan EC-suurpujotteluun, tuumaili Pykäläinen, joka oli ehtinyt matkustamaan seuraavaan kisapaikkaan Norjan Trysilliin.

Julia Toiviainen oli Ruotsissa ensimmäistä kertaa kilpailemassa Eurooppa Cupissa. Ensimmäisessä kisassa hyvinkääläinen oli 72. Sijoitus ei riittänyt toiselle kierrokselle. Toisessa kisassa Toiviainen laski avauslaskulla 60 parhaimman joukkoon ja pääsi jatkamaan toiselle kierrokselle. Lopputuloksissa Toiviainen oli 47:s. Ero viimeiseen EC-pistesijaan jäi +4.28 sekuntia. Suomen kolmas edustaja Funäsdalenissa oli Riikka Honkanen, joka oli avauskisassa 39. Honkasen toinen kisa päättyi ulosajoon.

Alkukauden EC-kisat ovat poikkeuksellisen kovatasoiset kisat. Pääasiassa maailmancupin kisoja laskevat urheilijat hakevat alkukaudesta hyviä kisastartteja ja -tuntumaa EC-kisoista. Funäsdalenin kakkoskisan TOP-10:n lähes jokaisella laskijalla oli viime kaudella startteja MC-kisoissa. EC-kokemustakin menestymiseen tarvitaan – kymmenen kärkilaskijan EC-kisastarttien keskiarvo on 60 starttia.

EC-kiertueeseen kuuluu tänä talvena kymmenkunta tekniikkalajikisaa sekä naisille että miehille. Naiset jatkavat EC-pujotteluja maanantaina Norjan Trysillissä. Suomea edustavat Erika Pykäläinen, Kia-Emilia Hakala ja Nella Korpio. Miesten seuraava GS-kisa on Funäsdalenissa 4.-5.12. Suurimmat odotukset suomalaisittain kohdistuvat Eemeli Piriseen ja Arttu Niemelään.          

Hyvinkään Slalomseuran nuoret miehet pistejahdissa maailmalla

Itävallassa harjoittelevat HySSin laskijat Henrik ja Niklas Järvikare osallistuivat alle 21-vuotiaiden FIS-kisaan Italian Pfeldersissä. Lauantaina Henrik Järvikare oli kisassa toisena ja sai FIS-pisteitä 38.62. Sunnuntaina Niklas oli parempi ja sijoittui kisassa neljänneksi. FIS-pisteitä neljännestä sijasta tuli 44.72.

Tahkon alppikoulun edustusjoukkueen mukana Ruotsissa kilpaili Jesper Pohjolainen. Kåbdaaliksessa pidetyissä kisoissa Pohjolaisen sijoitukset olivat 13. ja 15. Paremmasta sijoituksesta Pohjolainen sai FIS-pisteitä 45.34. Ruotsissa opiskeleva hyssiläinen Jon Mikkel Lindberg oli kisassa 23., josta FIS-pisteiksi laskettiin 55.77.

Erika kiitää radalla ja maantiellä. Valmentaja Nicolas Burtiin pitää huolta vauhdista.

Aamuposti 1.12.2018

Pisteet tiukassa alppihiihdon Eurooppa-cupeissa

Kymmenkunta suomalaista alppihiihtäjää tavoitteli Eurooppa-cupin pisteitä kotikisassa Levillä ja Ruotsin Funäsdalenissa. EC-pisteiden saamiseksi laskijan on sijoituttava 30 parhaimman joukkoon. Alppihiihtäjiemme pistesaalis perjantaina oli tasan kaksi pistettä, jotka Jens Henttinen sai 29. sijastaan Levillä. Henttinen jäi kärjestä 1.78 sekuntia, mikä matkaksi muutettuna on 10.73 metriä. Joonas Räsänen oli avauskierroksen 42. ja pääsi toiselle kierrokselle, mistä tuloksena oli keskeytys. Joona Piirainen oli 74. ja Miikka Mankinen 77. 

Perjantain paras laskija Levillä oli Italian Alex Vinatzer. Toiseksi sijoittui Saksan Linus Strasser, joka keräsi Levillä parhaimmat EC-pisteet, kahdesta kisasta yhteensä 140 pistettä. Ensimmäisen kisan voittaja Sandro Simonet (SUI) oli eilen yhdeksäs ja hänen saldonsa nousi 129 pisteeseen. Vinatzer oli pisterohmuista kolmas 124 pisteellään. Levin EC-kisoihin osallistui 30 laskijaa, jotka olivat mukana myös Levin maailmancupissa.

Naisten EC-kisan lähes koko kärkikymmenikkö oli viime viikonloppuna kisaamassa MC-kisassa USA:n Killingtonissa. Funäsdalenissa kärkisijat menivät norjalaisille, ykkösenä Kristine Gjelsten Haugen ja kakkosena Thea Louise Stjernesund. Suomen Riikka Honkanen jäi voittajasta 4.38 sekuntia, viimeisen pistesijaan jäi aikaeroa 0.6 sekuntia. Honkasen sijoitus oli 39: s.  Erika Pykäläinen oli ensimmäisen laskun jälkeen kärkeä perässä 2.71 ja toisella laskulla eroa tuli kolme sekuntia lisää.  Aikaero 5.71 tässä kisassa merkitsi matkassa 51.23 metriä ja sijalukua 55. Julia Toiviainen ei sijoittunut avauslaskussa 60 nopeimman joukkoon, joten hän ei päässyt toiselle kierrokselle. Nella Korpio ei startannut kisaan.  

Jensin saalis Levin EC-kisoista 18 pistettä.

Aamuposti 30.11.2018

Jens Henttinen 15. Levin EC-pujottelussa

HySSin Juho Handolin ei startannut

Hyvinkään Slalomseuran Juho Handolin loukkaantui harjoituksissa viime maanantaina Levillä. - Vasemmassa kyljessä tapahtui jotakin rajun repäisyn seurauksena. Oireet viittaavat kylkiluumurtumaan. Kokeilin eilen laskemista, mutta en pystynyt puristamaan täydellä teholla. Hyvät kisat piti jättää väliin. Nyt on parasta levätä kotona ja parantaa kylki, kommentoi Handolin kotisohvaltaan Hyvinkäältä.

Levin EC-kisan voitti Sandro Simonet (SUI). Suomen Jens Henttinen laski toisella kierroksella nopeammin kuin voittaja ja nousi lopputuloksissa sijalle 15. Eroa kärkilaskijaan jäi +1.09. Avauskisan sijoituksesta Henttinen saa 16 EC-pistettä. Suomen Joonas Räsänen jäi viimeisestä pistesijasta 32 sadasosan päähän, sijoitus 33. Toiselle kierrokselle EC-kisassa pääsi 60 laskijaa. Tähän porukkaan mahtui myös Suomen Marlon Sjöberg, loppusijoitus 54. Miikka Mankinen, Saku Aho, Joona Piirainen ja Henry Tuononen keskeyttivät avauskierroksella.

Sunnuntaina kaikki kunnossa, mutta maanantaina rusahti kylki. Levin EC:t jäivät Juholta väliin.

Aamuposti 27.11.2018

HySSin miehet pulassa Levillä

Levin FIS-pujottelut jatkuivat viikonloppuna Suomen mieslaskijoiden osalta mollivoittoisesti. Lauantaina vain Levin SC:n Joonas Räsänen pääsi starttaaman toiselle kierrokselle alkupäässä. Leviläisen loppusijoitus oli 18. Eroa voittajaan, Italian Alex Vinatzeriin tuli lähes neljä sekuntia.  Maajoukkuelaskija Jens Henttinen pääsi starttaamaan kisaan ensimmäisenä ja hän oli myös ensimmäinen keskeyttäjä. Avauslaskulla keskeytti 52 urheilijaa. Heidän joukossa HySSin Jesper Pohjolainen ja Joel Palosaari. Juho Handolin ja Emil Keränen ajoivat ulos radalta toisella kierroksella.

Naisten kisassa tuli tasapeli HSC:n Nella Korpion ja Sovenian Klara Livkin kesken. Korpio oli avauslaskun jälkeen kuudentena. Toisen kierroksen nopein lasku sai Korpiolta hyväksynnän. – Eka kerta laskemisessa oli jotakin järkeä. Parasta vauhtia haetaan edelleen. Nyt maltoin pysyä kunnolla suksen päällä. Voitto maistuu aina, jaettunakin.

HySSin Erika Pykäläinen oli ensimmäisen laskun jälkeen viidentenä, 14 sadasosaa Korpiota edellä. Toinen lasku päättyi jyrkänteen yläosaa. – Harmittaa ihan hirveästi. Paino meni käännöksessä sisäsukselle ja se lipsahti alta. Kantti ei pitänyt yhtään, kommentoi Pykäläinen helponnäköistä ulosajoaan.

Julia Toiviainen laski lauantaina paremmin kuin avauskisassa. Ero kärkeen supistui sekunnilla, mutta sijoitus tippui yhdellä pykälällä seitsemänneksi.

Sunnuntaina ohjelmassa piti olla ensimmäinen suurpujottelukisa. Levi Blackiin ei pystytty tekemään riittävän pitkää GS-rataa, joten kisaamista jatkettiin junioripujottelulla. Kisaan sai osallistua alle 21-vuotiaat urheilijat.

Nuorten miesten kisaan osallistui 72 kilpailijaa, joista nopein oli Norjan Atle Lie Mcgrath. Kisan kovasta tasosta kertoo voittajan saamat FIS-pisteet 12.10. HySSin Keränen, Palosaari ja Pohjolainen jatkoivat ulosajoja tässäkin kisassa. Juho Handolin oli yli-ikäinen kisaan, mutta halusi hakea kisatuntumaa esilaskijana ja onnistui tehtävässä hyvin – pääsi maaliin.

Slalom-Seuran Riikka Honkanen aloitti kisakautensa sunnuntain juniorikisassa. Levin FIS-kisoissa useita esilaskuja laskenut Honkanen pääsi kisassa jyrkänteen puoliväliin, mutta sitten kiito päättyi ulosajoon. Ennen Honkasta keskeyttäneitä oli viisi urheilija ja hulabaloo jatkui Korpion ja Pykäläisen ulosajoilla. Lopulta 27 laskijasta vain yhdeksän sai hyväksytyn tuloksen. Yleensä ulosajot naisten kilpailussa päättyy murjottamiseen tai kyyneliin. Nyt väsyneet urheilijat naureskelivat huonoille suorituksilleen porukalla. Kisan voitti Kia-Emilia Hakala ylivoimaisesti – eroa kakkoseen Ruotsin Ebba Strandbergiin +5.62.       

Perjantain hieno pujottelukisa Levillä oli samalla suomalaisten osalta karsinta EC-kisoihin 29.–30.11. Karsinnan kautta edustustehtäviin nimettiin Saku Aho (Ruka Slalom), Henry Tuononen (HSC), Joona Piirainen (S-S) ja Oskari Sulkakoski (LHS). MC-kisassa laskeneet urheilijat valittiin jo aikaisemmin myös EC-kisaa. Tähän kantaporukkaan kuuluu myös HySSin Juho Handolin.

Lisää valintoja lajijohtaja Tommi Viirretin puhelimen muistista:

Naisten EC: Funesdalen, Ruotsi 30.11.–1.12.

2 x GS: Riikka Honkanen, Erika Pykäläinen, Julia Toiviainen ja Nella Korpio.

Trysill, Norja 3.-4.12.

2 x SL: Erika Pykäläinen, Nella Korpio ja Kia-Emilia Hakala

Miesten EC: Funesdalen, Ruotsi 4.-6.12.

2 x GS: Eemeli Pirinen, Arttu Niemelä, Turo Torvinen + 1 tai 2 paikkaa karsinnasta, joka pidetään ma 26.11. Levillä.      

Tasapeli: Nella ja Slovenian Klara Livk
Jupe ja Lazo palaverissa laskun jälkeen.
Team Slovenia. Numero neljä Neja Dvornik - tulevaisuuden tähti. Nimi mieleen ja kasvot tutuksi.
Nella voitti, Kia viides ja Jupe seitsemäs
Kia voitti NJR:n ylivoimaisesti, gappiä +5.62

Aamuposti 24.11.2018

Erika Pykäläiselle voitto Levin FIS-kisassa

Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen voitti FIS-kategorian kilpailun perjantaina Levillä. Pykäläinen voitti toiseksi tullutta Valko-Venäjän Maria Shkanovaan lähes sekunnin. Kisan kolmas oli Slovenian Sasa Brezovnik 2.53 sekuntia voittajaa perässä.

- Ihan perustekemistä eli hyvää omaa laskemista. Ei tarvinnut temppuilla riskirajalla. Jyrkän osan laskeminen oli taas minun vahvuuteni. Toivottavasti vauhti vaan paranee, joten voin alkaa tavoittelemaan triplaa. Voittoa viikonlopun jokaisesta kisata, naureskeli Erika Pykäläinen.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen kisaa johti Helsinki Ski Clubin Nella Korpio. Pykäläinen oli viisi sadasosaa perässä. Korpio keskeytti radan yläosan loivalla osuudella. – Yritin loivalla puskea oikein tosissani. Taisi olla 15. käännös, jossa sattui pieni lipsahdus ja sitten en enää ehtinyt seuraavalle kepille, kommentoi Korpio keskeytystään.

Julia Toiviainen ei ollut tyytyväinen kuudenteen sijaansa. Ensimmäisellä kierroksella kärki karkasi yli kahden sekunnin päähän ja toisellakin laskulla aikaeroa tuli yli sekunti lisää. – Molemmilla laskuilla riitti ongelmia. Ei vaan ollut oikeaa tatsia tänään. Olosuhteissa ei ollut mitään valittamista, laskijassa oli vika.

Kisan kakkosella Maria Shkanovalla oli pujottelun FIS-pisteet ennen kisaa 9,02. Pykäläisen voitto ja 0.99 sekunnin aikaero muokkaa mukavasti hyssiläisen FIS-pisteitä, jotka ennen Leviä olivat 24,01. Tästä kisasta Pykäläiselle merkittiin lukemat 11.34. Slalom-Seuran Riikka Honkanen oli ilmoitettu kisaan, mutta hän keskittyi esilaskijan tehtäviin yhdessä HySSin Rosa Pohjolaisen kanssa.

Myös miesten kisassa oli tyrkyllä huippuhyvät FIS-pisteet.  Suomalaisten sijoituksilla ei pistejahdissa ollut painoarvoa, ainoastaan aikaero voittajaan oli merkitsevä. Jens Henttinen (HSC) ja Joonas Räsänen (Levi SC) olivat suomalaisista ainoat, jotka pääsivät avauskierroksella 30:n sakkiin. Henttinen oli loppusijoituksissa 14., eroa kärkeen +2.67. ja pisteitä 27.29. Räsänen keskeytti toisella kierrokselle.

Kisan kärkikolmikko Joaquim Salarich (ESP), Federico Liberatore (ITA) ja Elias Kolega (CRO) olivat mukana myös Levin MC-kisassa viime sunnuntaina, mutta silloin laskut jäivät yhteen.

HySSiläiset eivät onnistuneet pistejahdissa. Juho Handolin, Emil Keränen, Jesper Pohjolainen ja Joel Palosaari keskeyttivät ensimmäisellä kierroksella. GrIFK:n Jaakko Tapanaisen FIS-uran avaus oli kiinnostava. Tapanainen voitti juniorivuosinaan lähes kaikki kotimaan kisat ja kansainvälistä menestystäkin tuli mukavasti. Levillä granilainen starttasi viimeisenä numerolla 128. Tuloksena 49. sija, eroa kärkeen 9.59 sekuntia ja ensimmäinen FIS-pistenoteeraus 74.68.

Levin FIS-kisat jatkuvat viikonloppuna kahdella FIS-kisalla.

Kauden ensimmäisestä FIS-kisasta hieno voitto Erikalle.

Aamuposti 23.11.2018

Kaikki HySSin Fis-laskijat kisavauhdissa

Hyvinkään Slalomseuran Juho Handolin avasi kisakautensa Levin MC-kisassa. Samana päivänä Henrik ja Niklas Järvikare starttasivat Itävallan Pass Thurnissa. HySSin Jon Mikkel Lindberg oli samalla hetkellä kisaamassa Ruotsin Kåbdalissa. Tänään kisakautensa aloittavat HySSin Emil Keränen, Joel Palosaari ja Jesper Pohjolainen. Kolmikko avaa kisakautensa Levillä, jossa lasketaan kovatasoinen FIS-kilpailu. Miesten kisaan on ilmoittautunut 131 kilpailijaa, joista 57:n SL-pisteet ovat alle 20. Edustettuna on 14 maata. Kisan kova taso ja suuri suosio selittyvät 29.-30.11. Levillä pidettävillä Eurooppa-cupin kilpailulla. EC-laskijat hakevat kisatuntumaa FIS-kisasta.  

Suomella on EC-kisassa kymmenen edustuspaikkaa. MC-laskijat vievät kuusi paikkaa ja tänään laskettavassa FIS-kisassa karsitaan neljästä lisäpaikasta. – Kyllä tuo paikka kiinnostaa. Näyttää siltä, että lähtönumeroni nousee melko isoksi kisan hyvän pistetason takia. Minun pujottelupisteet ovat 33.90 ja ranking 500:n paikkeilla, totesi Emil Keränen haastattelun aluksi. Jesper Pohjolaisen aatokset olivat erilaiset: - Ei ole ehkä saumaa EC-kisaan. Pujottelu on sujunut treeneissä hyvin, joten tavoittelen omien SL-pisteiden parantamista. Ensimmäisen FIS-kisakauden pistetavoite oli 30:n paikkeilla, mutta 39.37: ään ne jäivät.

Emil Keränen on harjoitellut syksyn Rukan alppiakatemian porukassa. Keränen kävi syksyllä neljä päivää laskemassa sisähallissa Hollannin Landgrafissa. Muuten Keräsen harjoittelu sujui vaihtelevissa olosuhteissa Hintertuxissa. Samalla jäätiköllä harjoittelivat Tahkon alppikoulun ryhmässä Joel Palosaari ja Jesper Pohjolainen. Tahkolaisten ohjelmassa oli kolme 10 päivän leiriä. Alussa oli aika kivistä. Toinen leiri meni hyvin ja kolmannella leirillä tuli pari pummipäivää sumun ja kovan lumisateen takia, raportoi Pohjolainen.  Seurakavereiden yhteistyöstä jäätiköllä Keräsellä oli hatara kuva.  -Kyllä me taidettiin kerran nähdä sumuisella jäätiköllä, en ole kyllä ihan varma.

MC-kisan jälkeen Levi Black-kisarinne on ollut kovassa käytössä. Rukan, Tahkon ja Levin alppikoulut ovat harjoitelleet hyvässä yhteistyössä. Jos karsinnan kautta ei EC-kisapaikkaa tarjota, Keränen suunnittelee lähtevänsä jouluun saakka kestävälle kisamatkalle Keski-Eurooppaan. Pohjolaisen suuntana on Ruotsi, josta joulukuun alussa siirrytään Pyhälle kisoihin ja sieltä kotifisseihin Tahkolle.

Levillä lasketaan viikonloppuna kolme pujottelukisaa. Suupujottelut peruttiin, koska kisarinteeseen ei saatu  lumetettua riittävästi pituutta. Levillä pujottelevat myös naiset. Ilmoittautuneita on 36. Suomen kaikki maajoukkuelaskijat ovat kisassa mukana. Kisojen etenemistä voi seurata osoitteessa www.fis-ski.com.

Terve ja onnea kisakauden avaukseen. Emil ja Jeppe mukana kovassa kisassa Levillä.

Aamuposti 20.11.2018 - juttua muokattu

Hirscher ja Kristoffsen tuottivat jännitysnäytelmän

Alppihiihtäjät palkitsivat kovasti töitä paiskineet kisajärjestäjät intoutumalla kilpailemaan ihan tosissaan Levin MC-pujottelun kärkipaikoista. Pääosan esittäjinä touhusivat Itävallan Marcel Hirscher ja Norjan Henrik Kristoffersen. Ensimmäisen kierroksen jälkeen alppistarojen laskujen aikaero oli seitsemän sadasosa ja toisella kierroksella eroa tuli vain kaksi sadasosaa. Molemmat laskut menivät Hirscherin piikkiin.

Ensimmäisellä kierroksella pääroolia kärkkyi Ranskan Clement Noel ,21, nuorten MM-voittaja viime talvelta. Noelin lasku tuhoutui toisella kierroksella maalin lähellä olleen kumpareen ylitykseen. Samaan kohtaan päättyi usean laskijan taival. Tieto hankalasta paikasta lähellä maalia oli välitetty viimeisille kilpailijoille. Kristoffersen piti Fis:n haastattelussa toista laskuaan kaaoksena. Loppukumpu meni hyvin, mutta jyrkänteellä edettiin ongelmasta toiseen. Jos tuollaisella laskulla pääsee toiseksi, niin ei voi olla pettynyt.

Marcel Hirscher ei tehnyt yhtään virhettä kummallakaan laskulla. Loppukummun porttiyhdistelmäkin tuli nielaistua vakasti. Laskemisen varmuus on harvinaisen hyvää jo kauden alkuvaiheessa. Virheettömään lasku toisella kierroksella teki myös Ruotsin Andre Myhrer. Korean olympialaisten pujottelun kultamitalisti Myhrer nousi ensimmäisen kierroksen yhdeksänneltä sijalta kolmanneksi.

Ennen kilpailua kisaorganisaatiosta tiedotettiin urheilijoille rinteen olevan poikkeuksellisen jäinen. Radankatselun jälkeen useat valmentajat ja huoltajat olivat samaa mieltä. Jos jyrkänteellä kaatuu, niin alas asti liu’utaan. Avauskierroksella keskeytti 34 kilpailijaa, mutta loukkaantumisia ei sattunut.

Keskeyttäneiden joukossa olivat kaikki kuusi suomalaislaskijaa. Taitotasossa ja laskuvarmuudessa on hurja ero kärkilaskijoihin verrattuna. Rinteen yläosassa laskeminen sujui hyvin, mutta jyrkänteellä laskut hajosivat pahasti, joten toiselta kierrokselta ei saatu edes sivuroolia.

HySSin Juho Handolin starttasi kisaan numerolla 86.  - Olosuhteet yllättivät positiivisesti. Täällä Levillä ei olla päästy laskemaan tällaisissa olosuhteissa ollenkaan ja jäätiköillä jää on erilaista. Tänään oli alla oikeaa kisajäätä ja radan kuluminen oli vähäistä. Ylhäällä tasaisemmalla osuudella oli käännöksissä uria. Laskulinjan pitää osua uraan, muuten menettää aikaa. Mielestäni onnistui ylhäällä hyvin ja jyrkänteelle tulokin oli ihan ok. Jyrkänteen puolivälin jälkeen laskuasento vajosi takapainoiseksi ja lasku päättyi jyrkänteen alaosassa ulosajoon, kertasi laskuaan Juho Handolin miesten kisan jälkeen.

 - Viimeiset neljä päivää ovat olleet tosi hienot. Hauskoja tilaisuuksia ja nautittavaa tekemistä. Kokonaisuuteen olen tyytyväinen ja jatkokin näyttää kiinnostavalta. Maanantai on lepopäivä ja sitten alkaa valmistelut Fis-kisoihin. Täällä lasketaan kaksi pujottelua ja pitäisi laskea myös kaksi suurpujottelua, mutta keskellä rinnettä on katsomo. Se ehditään kyllä purkaa, mutta se on lumettomalla maalla ja rinteen yläosakin tarvitsisi lisää lunta. Parin viikon päästä tällä lasketaan Eurooppa cupin pujottelut ja niissä aion olla mukana, päätti Handolin ja lähti Suomen alppijoukkueiden yhteisille päivällisille.

Henrik puhuu ja Marchel odottaa kiltisti vuoraa. Herrat on nähty harvoin samassa kuvassa.
Hirscher selvitti haastattelun kolmella nopealla vastauksella.
Norjalaistähti kommentoi kakkoskierroksen kaaosta perusteellisesti. Ei voi olla pettynyt, jos tuollaisella laskulla yltää kakkoseksi.
Varmaa laskemista ja tyylikästä esiintymistä olympiavoittaja Andre Myhreriltä.
Harvinaisen liukkaat olosuhteet. Kisojen TD Toni Franz suksien teroituspuuhissa radankatselun jälkeen.
Norjalaiset oppivat fanittamisen jo nuorena.

Aamuposti 19.11.2018

Levin MC-kisan voitto jälleen USA:n Mikaela Shiffrinille

Toinen kierros laskettiin ilman suomalaisia

Naisten kilpailun voittaja USA:n Mikaela Shiffrin kertoi kisan jälkeen haastattelussa olleensa kovin epävarma ja jännittynyt ennen kilpailua. Levi ilman lunta ei tunnu siltä Leviltä, johon alppitähti oli tottunut ja ihastunut. Kilpailun järjestäjät saivat voittajalta vuolaasti kiitos hyvistä kisaolosuhteista ja arvosti kovasti kisan eteen tehtyä työtä. Jälleen kerran kiinnostavin kysymys koski voittoporon nimeä. Shiffrinin kolmas poro sai nimeksi Mr Gru – nimiehdotus oli tullut Shiffrinin ystävältä. Mr Gru hauskuutti yleisöä syömällä voittajan tarjoaman jäkälän lisäksi puolet emäntänsä kukkapuskasta.

Kisan iloisin hymy loisti Itävallan Bernadette Schildin kasvoilla. Toisen kierroksen nopein lasku nosti Schildin ensimmäisen kierroksen 12. sijalta kolmanneksi. Kisan kakkonen Slovenian Petra Vlhova oli toisella kierroksella yhden sadasosan nopeampi kuin voittaja, mutta ensimmäinen lasku oli 0.58 sekuntia hitaampi. Ruotsin Frida Hansdotterin toinen lasku epäonnistui ja suisti olympiavoittajan avauskierroksen kakkospaikalta lopulta neljänneksi.

Leville kokoontunut alppikansa toivoi suomalaiselle laskijalle paikkaa toiselle kierrokselle. Kaikin keinoin tuunattu kisarata pysyi hyvässä kunnossa, joten isoiltakin lähtönumeroilta oli mahdollisuus pärjätä. Elävä esimerkki oli Saksan Marlene Schmotz, joka laski numerolla 64 ja oli avauslaskun jälkeen 29.

Paras suomalainen Nella Korpio starttasi numerolla 59 ja sijoittui sijalle 53. Eroa kärkeen tuli 3.32 ja jatkopaikka jäi 1.13 sekunnin päähän. – Olen pettynyt laskuni. Ylhäällä en päässyt hyvään laskurytmiin. Yritin saada laskun haltuun jyrkänteellä, mutta puurtamiseksi meni. Harjoituksissa yksi lasku kymmenestä on hyvä. Yli puolet kymmenestä menee ihan, miten sattuu. Suoritusvarmuutta ei ole. Hyviä, kovavauhtisia laskuja pitää saada useita peräkkäin ennen kuin kisavauhti löytyy. Takaisin harjoittelemaan ja uusi mahdollisuus ensi viikolla täällä Levin Fis-kisoissa, päätti kommenttinsa kriittinen Nella Korpio.

Kia-Emilia Hakala oli avauslaskussa 55. Toisen kierroksen paikka jäi 1.46 sekunnin päähän. Erika Pykäläinen oli seuraavalla sijalla neljä kymmenystä Hakalan takana. Pykäläinen oli kutakuinkin tyytyväinen laskuunsa. – Ylhäällä alkoi olla vähän uria. Lasken tasaista aika suoralla linjalla. Nyt laskutapa ja radan kuluminen eivät menneet yksiin. Ei voi valittaa, jos laskee näin isolla numerolla, rata on mitä, mitä on. Jyrkänteellä laskin hyvin, ei tullut isompia virheitä. Harjoituksissa olen ollut epävarma, joten taistelua vaati, että maaliin päästiin. Tuttu rinne ja mukava ilmapiiri helpotti oloa, ei jännittänyt kuten Söldenissä.

Kia-Emilia Hakala ja Julia Toiviainen jaksoivat hymyillä maaliintulon jälkeen. – Lähdössä oli yllättävän rauhallinen fiilis. Lähtöviiksellä meinasi iskeä jännitys päälle, mutta ohi meni, kun vauhtiin pääsi. Jyrkänteen jälkeen 10 – 15 käännöstä olivat hankalia, mutta maaliin pääsin. Tuloksesta huolimatta hyvä fiilis. Kausi on avattu ja hyvällä mielellä jatketaan kohti Fis-kisoja, totesi Julia Toiviainen, joka sijoittui 59. sijalle. Eroa voittajaan tuli lähes neljä sekuntia ja kakkoskierros jäi 1.71 sekunnin päähän.

Suomen viides edustaja Mathilda Lassenius keskeytti ensimmäisen MC-kisalaskunsa.

Kisan kovin vauhti oli tunturituulella. Levin huipulla kovin puuska oli 31 m/sek. Gondolia ei voitu turvallisesti pyörittää, joten porukka rahdattiin lähtöpaikalle pikkubusseilla. Kymmeniä reissuja ajettiin ja koko ajan oli autoja odottamassa kyyditettäviä. Kisaa ei missään vaiheessa haluttu peruuttaa. Kilpailun johto teki fiksun päätöksen, lähtöpaikan siirtämisen reilu sata metriä alemmas. Kisan startti siirtyi tunnilla. Rata lyheni 15 käännöstä ja kymmenkunta sekuntia. Tuuli kimpaantui muutoksista ja alkoi alempana paiskoa suoja-aitoja, mainoksia ja mitä vain irti sai. Periksi ei annettu ja sitkeys palkittiin hyvällä kisapäivällä.

Mr Gru nuoli emäntänsä varpaat ja söi palkkioksi puolet kukkapuskasta. Kuva Niilo Alppi
Toisen kierroksen nopein Bernadette Schild (AUT) loisti myös Fis:n haastattelussa.
Erika oli haluttu kilpailija kuviin ja haastatteluihin.
Hymy ei hyydy ja juttu luistaa - Kia-Emilia ja Jupe.
Rosa hoiteli esilaskijan tehtävän tyylikkäästi.
Keskieurooppalainen ennätystehdas: mahtuuko 50 alppihiihtäjää 20 hengen pikkubussiin.
Tuulen töitä Lapland Avenuella.

Aamuposti 17.11.2018

Tavoitteena paikka toiselle kierrokselle ja ensimmäiset MC-pisteet

Suomen alppimaajoukkueiden valmentajat Magnus Brodin ja Nicolas Burtin olivat Levin maailmancupin lehdistötilaisuudessa varovaisen optimistisia paikasta MC-pujottelun toisella kierroksella. Urheilijat eivät tällä kertaa olleet kommenteissaan menossa pitämään vaan hauskaa. Huippusuorituksella kova tavoite on saavutettavissa.

Iloisen innokkaasti lehdistötilaisuudessa esiintynyt Julia Toiviainen jutteli mukavia tunnelmallisessa Kammi-ravintolassa, joka oli tupaten täynnä median edustajia. – Kaksi vuotta sitten pääsin MC-kisaan mukaan. Viime vuonna oli talkoolaisena ja nyt taas mukana kisassa. Erikoinen urakehitys. Karsinnan jälkeen päästiin pari kertaa kisarinteeseen harjoittelemaan. Varsinainen viimeistely tehtiin Sallassa. Kolme treenipäivää harjoittelua jyrkällä rinteellä toi pujotteluuni kaivattua varmuutta. Kiva aloittaa kausi kovalla ryminällä. Tulette näkemään röyhkeää, aggressiivista taistelua isosta lähtönumerosta huolimatta. Hyvällä fiiliksellä ja iloisella mielellä startataan.

Erika Pykäläisen alppiura on edennyt nopeasti. – Laskin ensimmäisen Fis-kisan tasan vuosi sitten 17. marraskuuta. Nyt starttaan samana päivänä jo toiseen MC-kisaan. Sallan viimeistelyt menivät erikoisesti. Ensimmäinen päivä oli hyvä, toinen oli heikompi ja kolmas ihan surkea. Näin on käynyt ennenkin, mutta lepopäivä auttaa palauttamaan tason normaaliksi. Ei tässä askarruta mikään. Taistelua, hyviä käännöksiä ja räväkkä tuuletus maalissa – siinä on hyvä MC-pisteresepti. Oma nimi kabiniin kisan voitosta ei tule vielä tänä vuonna, naureskeli rento hyssiläinen. Jännittäminen vaikutti jääneen Söldeniin.

Naisten edustusjoukkueen paras ranking (66.) ja parhaimmat Fis-pisteet (12.52) ovat Helsinki Ski Clubin Nella Korpiolla. – Viime talvena loukkaannuin juuri ennen näitä Levin MC-kisoja, joten eipä tullut laskettua yhtään kisaa Levillä. Nytkin on ollut sopivasti harmeja. En ole päässyt laskemaan yhtäkään treenilaskua Blackissa. Perjantaina saadaan laskea pari tutustumislaskua kisarinteessä, mutta vähän sokkona menen kisaamaan. Sehän voi olla ihan hyväkin. Enhän minä mene tuonne kisaamaan, jos en olisi hyvässä kunnossa. Hyvän rankingin ansiosta Korpio arvelee laskevansa numerolla 50.

Miesten joukkue on harjoitellut parin viikon ajan Levillä. Myös miehille annettiin pari harjoituskertaa Levi Black rinteelle, muuten miehet ovat harjoitellet hyväkuntoisella eturinteellä ja training parkissa. – Bläkki oli silloin aika pehmeä, mutta kesti 2-3 kilpailunomaista laskua. Jyrkkää osaa on hieman muokattu, mutta ratkaisevampaa on, kuinka paljon rata kuluu. Meille edullisempaa olisi, jos olosuhteet olivat huonot. Olemme harjoitelleet niin paljon huonokuntoisilla radoilla, arvioi Juho Handolin.

- Viime vuonna olin täällä esilaskijana. Kaksi vuotta aikaisemmin laskuni tyssäsi jyrkänteelle tullessa. Nyt on tavoitteena ehjä lasku maailman kovimpien pujottelijoiden seurassa. Leireillä ollaan päästy vertailemaan vauhtia kilpakumppaneiden kanssa. Vauhtini ei vaan ole yhtä hyvä muihin verrattuna, mutta huippusuorituksella pääsen 30:n sakkiin, suunnitteli Handolin.

Miesten joukkueen kokeneimman laskijan, Levi Ski Clubin Joonas Räsäsen ,29, ohje nuoremmille joukkuetovereille oli yksinkertainen: lasketaan alppihiihtoa. – Lasken nyt kuudetta kertaa Levin MC-kisassa. Toinen kierros on jäänyt kolmen kymmenyksen päähän. Se on se taso, johon muissakin MC-kisoissa olen pääsyt. Ei minusta tule mitään Suomen alppihiihdon pelastajaa. Se homma jää nuoremmille ja siihen menee vielä aikaa. Tänä talvena päästiin taas Jensin (Henttinen) kanssa maajoukkueeseen ja saatiin valmentaja- ja huoltaja-asiat kuntoon. Valtavasti aikaa ja energiaa on säästynyt harjoitteluun ja työrauha on parantunut. Ainahan minulla on hyvät fiilikset, kun pääsen kisaamaan Levillä ja voinhan minä sen sankarin viitan ottaa, jos on tyrkyllä.

Hyvinkään edustajat Levin MC-kisassa. Erika, Juho ja Jupe
Räsäsen Joonakselta ei jutut lopu - ei edes vähene.
Kilpailijat pääsivät poropaimeniksi ennen Public Draw´ta.
Tuuli sotkee suunnitelmia. Kilpailijat kuskataan radankatseluun pikkubussilla.

Aamuposti 15.11.2018

Tommi Viirret johtaa Suomen joukkuetta Levin maailmancupissa

Kouluvuosinaan Hyvinkään Kulomäessä alppihiihdon perustaidot hankkinut Tommi Viirret valittiin viime kesänä Ski Sport Finlandin alppihiihdon urheilujohtajaksi. Tulikasteensa uudessa, vaativassa tehtävässään Viirret saa viikonvaihteessa Levin MC-kisassa.

Urheilujohtaja Viirretin ura alkoi Kulomäessä. – Olin ensimmäistä kertaa mäessä ja kävin heti kysymässä vuokraamosta Luoman Simolta, että pääsenkö mukaan alppiseuraan. Isä tarvittiin varmistamaan asia, koska ikää ei ollut riittävästi, enkä oikein nähnyt tiskin yli kun juttelin Simon kanssa. Olin tuolloin ehkä kuusivuotias. Metsäreittejä laskettiin ja hyppyreitä tehtiin. Tampparit hajottivat hyppyrit ja me tehtiin uudet, vielä isommat.

– Ensimmäisen talven jälkeen siirryin harjoittelemaan Kalpalinnaan, jossa oli aktiivisempi seuratoiminta noina aikoina. Ensimmäiset kisat laskin Kulomäessä. Kisat olivat Aku Ankka-loppukisojen karsinnat. Voitin nuo kisat ja pääsin lehteen oikein kuvan kanssa.

- Hyvinkäällä kesät menivät skeitatessa, futiksessa ja kalassa. Talvisin pelasin salibandya ja lätkää sekä kävin seuran alppitreeneissä. Aikidoa ja karateakin tuli kokeiltua.

– Tahkon alppikouluun Nilsiään muutin 16-vuotiaana. Olin huonoin kouluun päässeistä. Muutenkaan en ollut aluksi missään harrastuksessa paras, mutta mielenkiinto tekemiseen oli se, mikä vei eteenpäin.

Tommi Viirret laski ensimmäisen FIS-kisansa joulukuussa -94. Maajoukkue-edustuksia Viirretille tuli sekä alppihiihdossa että skicrossissa. Molemmissa lajeissa Viirret osallistui myös MC-kisoihin ja alppihiihdon EC-kisojakin kertyi uran aikana 30. Viirretin paras alppilaji oli suurpujottelu ja paras kisavuosi 2003.  GS:n Fis-ranking oli parhaimmillaan 104.  EC-cupin loppupisteissä nykyinen lajijohtaja oli 29. Skicross-kisat tulivat lajivalikoimaan vuonna 2005.  Loukkaantuminen Rukan MM-skicrossissa päätti uran 18.3.2005. Viime vuosina Viirret on osallistunut ainakin yhteen kisaan valmennettaviensa kiusaksi.

– Valmentamisen aloitin opintojen ohessa käymällä muutamia reissuja kaudessa MM-kisoissa nuorten maajoukkueen valmentajana. Päätoimisen valmentamisen aloitin kaudella 05 - 06 Pääkaupunginseudun alppiakatemiassa Helsingissä. Valmentajakokemusta olen kartuttanut myös Ruotsissa ja Norjassa.

Ennen urheilujohtajan pestiä Virret työskenteli Rovaniemellä Lapin alppiakatemiassa.  

– Kyllä Levin valmistelut on aloitettu jo alkukesällä. Silloin valittiin valmentajat ja urheilijat maajoukkueisiin. Alkuperäisiä suunnitelmia on jouduttu muuttamaan Keski-Euroopan ja Skandinavian haasteellisten lumiolosuhteiden takia, mutta muutoksista huolimatta olemme pystyneet harjoittelemaan sisällöllisesti aika hyvin. Muutokset ovat teettäneet paljon lisätyötä, mutta valmentajat ja urheilijat ovat suhtautuneet yllättäviin tilanteisiin ammattimaisesti. Porukka on omistautunut tehtäväänsä, vuorovaikutus joukkueissa toimii, käytäntö ja rutiinit ovat hallinnassa. Se on ollut tärkeintä.

Heti Söldenin MC-kisan jälkeen Viirret matkusti Leville. – Ennen kisoja tehtäviini kuuluu suunnitella, että urheilu ja sen ulkopuolinen kokonaisuus linkittyy sujuvasti harjoittelun kanssa. Kotikisassa medialla, yhteistyökumppaneilla ja yleisöllä on poikkeuksellisen iso rooli. Tapaamisten aikataulutus ja logistiikasta sopiminen ja tietenkin kaikki yllättävät tilanteetkin kuuluvat minulle. Kisan aikana olen valmentajien ja urheilijoiden apuna siellä, missä tarvitaan. Urheilijamme ovat erittäin edustavia ja varmasti kiinnostavampia kuin minä, joten edustustehtävät hoituvat heiltä hyvin.  Liiton ylin johto ja markkinointiosastomme isännöivät vieraitamme. Yritän pysyä kisan aikana asian ytimessä, käytännön toiminnassa. Urheilemisestahan tässä on lopulta kyse.

Alppilajijohtaja Viirretin odotukset omilta urheilijoiltaan ovat maltilliset. – Odotan, että urheilijat tekevät sen, minkä osaavat. Mahdollisuudet meillä on hyvin pisteillekin, joka on tässä lajissa kova suoritus kenelle tahansa. Aika avoimin mielin voin kyllä lähteä kisaviikonloppuun, sillä kehitystyöhön liittyen koen, että menestymme joka tapauksessa, oli tulos mikä tahansa.

Kiireinen lajijohtaja Tommi Viirret tempaistiin kuvaukseen kesken kokousruuhkan.
Levi 14.11. klo 13.09. Aurinko paistaa, pakkasta -2 ja kisarinne jäätyy. Auringonsäteet tulevat matalalta, mutta helpottavat järjestäjien stressiä.
Levi 15.11. klo 13.09. Paluu ankeaan arkeen!
Harjoitusradan startti, nyt on jo valoisaa!!!
Sekaan vaan!
TV:n ykköskameran kuvauspaikka, etsi lähtökoppi!

Aamuposti 7.11.2018

Pykäläinen, Toiviainen ja Handolin karsintakisan kautta Levin MC-kisaan

Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen voitti Levillä karsintakisan paikoista Levin maailmancup-pujotteluun. Rovaniemen Santa Claus Ski Teamia edustava hyvinkääläinen Julia Toiviainen jäi Pykäläisestä 16 sadasosaa ja sijoittui toiseksi. Kisan kolmas oli Harjavallan Jymyn Kia-Emilia Hakala ja neljäs GrIFK:n Mathilda Lassenius. Ilman karsintaa, FIS-rankingin perusteella joukkueeseen valittiin myös Slalom-Seuran Riikka Honkanen ja Helsinki Ski Clubin Nella Korpio.

Karsintakisassa laskettiin kaksi laskua kahdella eri radalla. Molemmilta radoilta ynnättiin lopputulokseen nopeimmat suoritukset. Tällä laskutavalla miesten kisan voittajaksi saatiin Ruka Slalomin Miikka Mankinen. HySSin Juho Handolin jäi Mankisesta viisi sadasosaa. Kisan kolmas oli Santa Claus Ski Teamin Turo Torvinen. Viimeinen kisapaikka meni GrIFK:n Marlon Sjöbergille. Ensimmäinen ilman edustuspaikkaa jäänyt kilpailija oli Ruka Slalomin Saku Aho 13 sadasosan erolla Sjöbergiin. HySSin Emil Keränen oli karsinnan seitsemäs. MC-kisapaikka jäi vajaan kahden sekunnin päähän. Karsintaradoilla laskivat myös Levi SC:n Joonas Räsänen ja Helsinki SC:n Jens Henttinen, joille kisapaikka varmistui FIS-rankingin perusteella.

Julia Toiviainen ja Juho Handolin olivat haastattelussa samoissa mietteissä. – Kisa oli kaikille tasapuolinen ja radan pinta mureni varsinkin miesten toisella laskulla. Radat olivat hyvät, tuli vähän ulosajoja ja vaikka oltiin loivemmalla eturinteellä, saatiin pidettyä hyvät kisat. SSF:n alppilajijohtaja Tommi Viirret oli myös tyytyväinen karsintaan. – Radan suolaamisessa oltiin rajoilla. Lumen lämpötila oli nollan paikkeilla ja silloin ei suola käyttäydy parhaalla mahdollisella tavalla. Rataa ei saatu jäätymään tasaisesti. Tasapuolinen karsinta kuitenkin. Kaikki MC-kisapaikan ansainneet urheilijat harjoittelevat SSF:n harjoitusryhmissä.

Naisten kisa käydään la 17.11. klo 11.00 ja miehet starttaavat saman aikaan sunnuntaina 18.11. Yle TV 2 lähettää kisat suorana.  

Nella, Jupe ja Mathilda starttaavat Levin MC-kisassa.
Erika voitti karsintakisan. Mathildakin MC-baanalle. Valle keskittyy Åren MM-kisoihin.
Jens ja Joonas pääsivät kisaan FIS-rankingin perusteella. Peruslistalla Joonas sijalla 71. SL-pisteet 10.32. Jens sijalla 72. ja pisteet 10.34. Lukijakisa: Missä Andy luuraa?
Nellan sijoitus base-listalla 66. ja SL-pisteet 12.52. MC-kisaan paikka ilman karsintaa.

Aamuposti 1.11.2018

Vihiä maailman huipulta

Jos Söldenin avauksessa pärjää, ei muualla tarvitse jännittää

Alppihiihtäjä Erika Pykäläisen esiintymisvuoro alppihiihdon suurella areenalla Itävallan Söldenissä oli viime lauantaina puolenpäivän aikoihin. Erikan ensimmäiseen kisalaskuun maailmancupissa meni aikaa reilu minuutti 1.05.04. Kansainvälisessä TV-lähetyksessä hyvinkääläisen laskemista näkyi parinkymmenen sekunnin ajan ja lisäksi vilaus iloisista vilkutuksista. Ennen vilkutuksia oli ehtinyt tapahtua paljon.

– Heräsin neljältä! Herätys piti olla 6.15, mutta jännitti niin paljon, etten saanut nukuttua. Normaaliin aamujumppaan, lihasten herättelyyn tuli pari tuntia lisäaikaa. Aamiaisen jälkeen seitsemältä lähdettiin huoltaja Miha Cererin kanssa alppitietä pitkin Rettenbachin jäätikölle. Valmentaja Nicolas Burtin oli mennyt ylös jo aikaisemmin tutkimaan olosuhteita. Valmentajan kanssa aloitin rataan tutustumisen kahdeksalta. Tärkeimmät seikat katselussa olivat jyrkänteelle tulo ja siirtyminen jyrkältä rinteeltä tasaiselle loppuosuudelle. Radan opetteluun kului puolituntia ja sen jälkeen menin harjoitteluradalla laskemaan. Laskin kolme harkkalaskua ja sitten pakenin vain urheilijoille tarkoitettuun lepo- ja ruokailupaikkaan lepäilemään.

Kisa alkoi kymmeneltä ja Erika seurasi kymmenen ensimmäistä kisalaskua rinteen alaosassa. – Lähtöpaikalla minua avusti huoltajamme Miha. Radan varrelta sain radiopuhelimella kommentteja valmentajalta ja apuna oli myös SSF:n uusi alppijohtaja Tommi Viirret. Halusin olla ennen lähtöä jonkin aikaa ilman minkäänlaista radioliikennettä, keskittyä yksikseni. Ja sitten vaan ensimmäiseen starttiin maailmancupissa.

Kisalasku oli jäänyt hyvin Erikan mieleen. – Näin jälkikäteen voin todeta, että taisipa jäädä käsijarru päälle. Minulle kerrottiin, että jyrkänne on hyvä ja lopussa röykyttää. Minusta jyrkänteellä röykytti ihan hirveästi ja loppuosan huonoja kohtia jännitin ihan turhaan – ei röykyttänyt. Lasku tuntui oudolta, vasemmalle kääntyi hyvin, mutta oikealle en saanut hyviä käännöksiä. Pidin kuitenkin lupaukseni, loppuun asti taistelin ja maalissa oli ihan voittajan fiilis. Jos Söldenissä pääsee suurpuikassa maaliin, niin eipä tarvitse muissa kisoissa turhaan epäröidä. En saanut itsestäni irti sitä, mitä oikeasti osaan. Jännittämisen piikkiin meni.

- Valmentajan kanssa käytiin lasku läpi ja sen jälkeen seurasin toisen kierroksen katsomossa. Ei ollut helppoa muillakaan. Rinteen keskiosassa oli erikoinen pomppu jo ekalla kierroksella ja kaikki sen tiesivät, mutta usean se yllätti, koska näkyvyys oli nollassa. Hyvä kisa kuitenkin ja paras voitti.

- Uusi juttu minulle oli ennen kisaa tehty välineiden tarkistus. Kisapuvun ilmavirran läpäisykyky mitattiin. Samoin monon ja siteiden korkeus sekä suksen pituus kontrolloitiin. Sponsorilogot kisapuvussa ja kypärässä mitattiin. Olipa millintarkkaa hommaa.

- Median puolelta sain olla sopivasti rauhassa. Ainoa sponsoritilaisuus oli torstaina, jolloin kiertueen pääsponsori Audi järjesti Audi Media Talk -tapahtuman. Kutsuttuna olivat urheilijat niistä maista, joissa Audi tukee kansallisen liiton toimintaa. Hyvin pärjäsin tässäkin uudessa käänteessä.

- Sunnuntaina oli tarkoitus seurata miesten kisaa. Näkyvyys näytti olevan parempi kuin meidän kisan aikana, mutta ilmeisesti ylhäällä oli tullut niin paljon lunta, ettei kisarinnettä saatu tasapuoliseen kuntoon.  Lauantaina meidän kisaan oli tulossa paljon katsojia, joten järjestäjien oli melkein pakko viedä kisa läpi. Hyvä, että päästiin laskemaan – nyt on vähän vihiä siitä, millaista on alppihiihto maailman huipulla.

Matkapäivän ja yhden lepopäivän jälkeen Erika Pykäläinen on palannut urheilijan arkeen. Haastattelun jälkeen oli edessä junamatka Helsinkiin ja kuntosaliharjoitus tutussa treenipaikassa. – Tämä viikko on fysiikkatreeniä. Perjantaina olemme maajoukkuekavereiden kanssa mukana Goexpo winter–messuilla ja lauantaina on lähtö Leville, jossa odottaa uran toinen maailmancupstartti.

Söldenissä peruttu miesten suurpujottelukisa lasketaan Itävallan Saalbach-Hinterglemmissä joulukuun 20. päivä.  

Kiivettävää riittää – aikaa on

1. Tessa Worley FRA, ikä 29

MC-startteja 192, EC-startteja 69

2. Federica Brignone ITA, ikä 28

MC-startteja 175, EC-startteja 70

3. Michaela Schiffrin USA, ikä 23

MC-startteja 132

4. Viktoria Rebensburg GER, ikä 29

MC-startteja 222, EC-startteja 33

5. Stephanie Brunner AUT, ikä 24

MC-startteja 69, EC-startteja 83

5. Ragnhild Mowinckel NOR, ikä 26

MC-startteja 127, EC-startteja 65

Top kympin keski-ikä n. 26 vuotta

Naiset 2001

1. Erika Pykäläinen FIN, ikä 17

MC- startteja 1, EC-startteja 2

2. Neja Dvornik SLO, ikä 17

MC-startteja 3, EC-startteja 15

Ensimmäinen MC-numeroliivi pöydällä. Ja lisää tulee!
Mitattäyttävä MC-laskija Erika Pykäläinen (vas.). Söldenin kuningatar Tessa Worley (oik.). Kuva Nicolas Burtin
Erikalla kauden eka startti Söldenissä. Ikätoveri Neja Dvornik (SLO) laski kauden 15. kisan Rettenbachin jäätiköllä. Kuva Foto Pekka
Ja matka jatkuu! Treenejä Hesassa Takomolla, GoExpo winter Messukeskuksessa ja viikonloppuna Leville.

Aamuposti 25.10.2018

Erika Pykäläinen starttaa maailmancupiin Söldenissä

Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen pääsee aloittamaan kisakautensa alppihiihdon päänäyttämöllä Itävallan Söldenissä maailmancupin suurpujotteluavauksessa. Söldenin Rettenbach-jäätikkö on ollut vuosikausia alppicupin starttipaikka. Kisarinteen web-kamerat ovat tänä syksynä tarjonneet lohdutonta, lumetonta alppimaisemaa. Varastoitua lunta on kuitenkin saatu levitettyä rinteeseen niin paljon, että FIS:n lumikontrolli 18. lokakuuta totesi kisaolosuhteet riittäviksi.

Erika Pykäläinen sai lauantain kisaan Suomen ainoan edustuspaikan karsinnan kautta. Karsinta laskettiin Pykäläisen ja Slalom Seuran Riikka Honkasen kesken Pitztalin jäätiköllä, jossa naisten maajoukkue on ollut reilun viikon ajan valmistautumassa kauden avaukseen. Pykäläinen kertoi puhelimitse tunnelmistaan Pitztalista. – Levillä olen ollut MC-kisassa esilaskijana, mutta onhan tämä henkisesti aivan erilainen tilanne. Jännittää tietenkin, itseasiassa jännittää aika paljon. Eilen pääsin käymään kisapaikalla Söldenissä. Kisarinteeseen en päässyt, mutta laskemaan pääsin parinkymmenen käännöksen harkkaradalle muiden maiden maajoukkuelaskijoiden kanssa. Eihän täällä ole paljon lunta, mutta kisarinne näytti ihan hyvältä ja koko ajan tykitettiin lisää lunta.

- Suurpuikka on kulkenut leireillä toisi hyvin. Kesätreeneissä sain kroppaan lisää voimaa ja se näyttää siirtyneen mukavasti laskemiseen. Kaikilla osa-alueilla on tullut kehitystä. Ei tässä vielä ole ehtinyt asetella viikonloppuun mitään tavoitteita. Voi olla, että starttaan kuudenkympin paikkeilla. Sen lupaan, että loppuun asti taistellaan. Jossakin vaiheessa pitää päästä toiselle kierrokselle, että saadaan toinenkin starttipaikka MC-suurpujotteluun. Pitäkää peukkuja, toivoi hyväntuulinen Pykäläinen.

Sunnuntaina miesten suurpujottelukisassa Suomella on kolme paikkaa. VaSkin Samu Torsti oli varma valinta. Kisaan pääsevät mukaan myös Eemeli Pirinen (KHS) ja Arttu Niemelä (JHS). Söldenin suurpujottelut on nähtävissä TV 2:ssa klo 10.45 molempina kisapäivinä.

Uusi kausi, uusi kisa, uudet kisa-asut.
Erika piipahti Hyvinkäällä lokakuun alussa.

Aamuposti 13.10.2018

Pohjolainen testikisan toinen

Alppijuniorit aloittivat kisakautensa ilman suksia. Ensimmäiset Audi Alpine Ski Tourin pisteet ja palkinnot jaettiin Ironman-kuntokisan perusteella. Alppihiihtäjien Ironman on yhdeksän osioinen testipatteristo, jolla mitataan alppihiihdon perusominaisuuksia.

Tampereen testipäivän aloitti HySSin Rosa Pohjolainen, joka pystyi parantamaan testituloksia kuudessa osiossa viime vuoteen verrattuna. Pohjolaisen loppupisteet 1133 riittivät kakkospaikalle. N16-sarjan ykkönen oli viimevuotiseen tapaan GrIFK:n Charlotte Henriksson, jonka pistemäärä 1275 on tasan sama kuin syksyllä 2017. N16-sarjan kolmas oli Nilsiä Skin Saara Penttinen, pisteitä 1057.

HySSin Jasper Palosaari voitti testikisan viime syksynä pisteillään 1012. Tampereella Palosaari sai kokoon 909 pistettä, joka riitti kuudenteen sijaan. Hyssiläinen oli M14-porukan vikkelin 6-kulmiohyppelyssä. Eniten takapakkia tuli punnerrustestissä, jossa hyväksyttyjen suoritusten määrä tippui 53:sta 30:een. M14-sarjan kolme parasta olivat HSC:n GrIFK:n Anton Öhman (1219), GrIFK:n Leevi Westman (1042) ja HSC:n Rene Linnatsalo (977).

N14-sarjan voitto meni Poriin, Aada Kannon pisteet olivat 1060. Seuraavat sijat ottivat granilaiset Helga Mäkelä (920) ja Kia Suni (919). M16-sarjan kärkikolmikossa olivat HSC:n Teemu Laakso (982), HSC:n Erik Saravuo (931) ja TSS:n Otto Härkönen (845). Ironman-testikisaan osallistui 105 junioria ja huomattava joukko ilmoittautuneita jäi pois testikisasta.   

N16-sarjan Ironman-voittaja Charlotte Henriksson loukkaantui viime talven ensimmäisessä rinnekisassa Rukalla ja häneltä jäi koko kisakausi väliin. Tulosten perusteella kuntoutuminen on onnistunut erinomaisesti ja edessä on Audi-kiertue, jonka kisat tänä talvena lasketaan Rukalla, Pyhällä, Tahkolla, Tampereella ja Ylläksellä. Tampereen kisa on ns. city event -pujottelutapahtuma. Ylläksellä lasketaan finaalikisat, joita isännöi Hyvinkään Slalomseura Sukkula.

Kaikki Ironman-tulokset: www.skisport.fi/Nuoret+U14-U16

Tästä alkaa Tampereen Ironman. Rosa 30 m aika 4.59.
Jappe 30 m aika 4.75.
Toinen laji 3000 metriä aikaan 13.02.0.
M14-sarjassa oli mukana 30 poikaa. Jappe oli vikkelin 6-kulmiohyppelyssä.

Aamuposti 5.10.2018

Terveisiä Alpeilta – lunta ei riitä kaikille

Hyvinkääläisten alppihiihtäjien Julia Toiviaisen ja Juho Handolinin alkukauden tavoitteet on kiinnitetty marraskuun 17. ja 18. päivään, jolloin Levillä lasketaan kauden ensimmäinen pujottelun MC-kisa.  Edustuspaikka Suomen joukkueessa antaisi hyvän startin tulevalle kilpailukaudelle. 

Hyvinkään alppilähettiläät tapasivat Tahkon Itä-Länsi -ottelun katsomossa Pihkalassa.  Syksyn ensimmäisistä laskuista jäätiköillä oli parivaljakolla erilaiset kokemukset. Handolin sai taituroida mustalla jäällä Itävallassa. Toiviaiselle paistoi aurinko Sveitsissä. - Meidän tyttömaajoukkue oli Sveitsin Saas-Feessä kolme viikkoa. Ei yhtään pummipäivää koko aikana.  Yli kolmessa tonnissa treenirinteet olivat täydellisessä kunnossa. Saas-Feen kyläkorkeus on 1800 metriä, joten riittävän palautumisen takaamiseksi välillä asuttiin alempana. Ne päivät menivät täydellisesti pankkiin. Kaikki pysyivät terveinä ja treeneissä oli hyvä fiilis. Alkuun laskettiin pari päivää vapareita ja jatkossa meillä oli hyvä ratapaikka jokaisena päivänä.

Tiukka päiväohjelma sopi Toiviaiselle. - Keksittiin hyvä konsti, kuinka pääsemme ekana rinteelle. Ylös 5.20, paahtikset ja kananmunat reppuun, kävellen hissille ja aamupicnik hissijonossa. Tunti retkeilyä aamutuimaan, mutta 7.45 oltiin ensimmäisenä treeneissä. Konsti toimi viimeisinäkin päivinä, vaikka paikalle tuli useiden maiden alppistaroja. Neljä tuntia harjoittelua ja alhaalla oltiin lounaalla 12.30. Sitten päivän tärkein hetki, päikkärit. Iltapäivällä oli parin tunnin kuivatreenit ja illalla ehti someilla.  Nukkumaan ysiltä.  Tätä ohjelmaa kolme viikkoa ja sitten Rovaniemelle fysiikkatesteihin. Hyvin nukutti, kun vihdoin pääsin kotiin.  Melkein viikon saan olla kotona ja sitten hallileirille Liettuaan ja sieltä suoraan Hintertuxiin.

Nimi Hintertux havahdutti Juho Handolinin: - Aivan törkeän kovassa kunnossa treenipaikat. Eka leiri Hinterissä meni totutellessa ja neljä päivää oli kohtuulliset olosuhteet. Välillä kävin Hollannin Landgrafissa hallissa.  Hallissa laskupinta oli todella kova, mutta siitä huolimatta sain pujotteluuni hivenen ideaa. Kolme puikkaparia meni tylsäksi yhden treenin aikana. Kanttien kulutus oli vieläkin kovempaa, kun palattiin jäätikölle. Jäätikkö on nyt pujottelijalle tosi armoton. Pienikin virhe niin sitten luisutaan jonnekin. Rataharjoittelu vaatii joka kerta huolellisen keskittymisen ja on henkisesti raskasta, jos onnistumista ei tule. Kolme päivää jaksettiin yrittää, mutta jäätikkö vei voiton. Metri lunta lisää jäätikölle, niin sitten voidaan Jupe tavata Tuxissa, lupasi Juho Handolin.

Niklas Järvikare peukaloleikkauksessa

HySSin Niklas ja Henrik Järvikare tavoittelevat myös paikkaa Suomen joukkueessa Levin MC-kisassa.  Veljekset aloittivat suksitreenit sisätiloissa Belgian Snow Valleyssa.  Puhelimitse tavoitettu Niklas Järvikare kehui Peerin hallin olosuhteita.  -Rinteen pinta oli sopivan jäinen, joten tosi nopeasti pääsin kiinni perusharjoitteluun. Velipoikakin eteni pujottelussa nopeasti, vaikka kaksi edellistä kautta ovat jääneet häneltä väliin. Hallista siirryttiin Hintertuxiin ja ensimmäisenä jäätikköpäivänäni löin käteni rinteeseen. Siinä rytäkässä murtui peukalo. Jatkoin harjoittelua kipsi kädessä, mutta tarkemmissa tutkimuksissa löydettiin  jännettä uhkaava vamma, joka vaati leikkaushoitoa. Peukalo on nyt operoitu ja edessä on seitsemän viikon liikuntapaussi. Henrik palaa lokakuun alussa Hintertuxiin ja enköhän minäkin mene pian perässä. Leville tähdätään.

Kiirettä alppihiihtäjillä riittää. Levin liikenneympyrässä tikittävä kello kertoo tällä hetkellä: MC-kisan alkuun 45 päivää, 21 tuntia, 31 minuutti ja 17 sekuntia.

Jupe ja Juho vaihtoivat kuulumisia Pihkalan pesiskatsomossa. Taustalla alkamassa Hyvinkään Itä-Länsi pesismatsi.

Aamuposti 30.8.2018

Alkutahdit alppihiihtokaudelle

Alppihiihtäjä Erika Pykäläisen ikätoverit ja kovat kilpakumppanit Alice Robinson (NZL) sekä Neja Dvornik (SLO) aloittivat 3. elokuuta alppikisakauden 2019 Uuden-Seelannin Cardronassa. - Olen jutellut Alicen ja Nejan kanssa usein. Ei ne houkutelleet minua kisaan mukaan - ei tunnu oikein minun jutulta, mutta olen seurannut avauskisoja, myönsi Erika Pykäläinen.

Tyttöjen kisatessa maapallon toisella puolella Hyvinkäällä oli lämmintä 28.3 astetta. Talvella kisastartissa Lapissa voi olla 50 astetta kylmempää. -Tämän kesän lämpö sopii minulle oikein hyvin. Joku lenkki piti siirtää aamuseitsemäksi, mutta muuten on harjoiteltu tiukasti Veera Koskelaisen alppiryhmässä Helsingin Crossfit Takomossa. Treeniryhmässä on yhdeksän urheilijaa, yhteisiä harjoituksia on neljänä päivänä viikossa ja lisänä vielä omatoimiset kestävyystreenit. Ja sitten on vielä ne ikiomat tramppa- ja voimistelutreenit takapihalla. Aivan loistava kesä ja kehitystä on tullut jokaisella osa-alueella.

Viime talvesta jäi Erikalle hyvä fiilis. - Ensimmäinen etappi, ensimmäinen FIS-kausi tuli hoidettua hienosti ja pääsin sadan parhaimman joukkoon ja tulin siten valituksi B-maajoukkueeseen. Nyt ollaan ranskalaisen Nicolas Burtinin opissa yhdessä Nella Korpion ja Riikka Honkasen kanssa. Tapasimme uuden valmentajan ensimmäisen kerran toukokuussa Suomessa, kun hän oli seuraamassa meidän fysiikkatreenejä. Kesäkuun jäätikköleirin jälkeen Burtin vei meidät vieraaksi kotiinsa Megeveen, jossa tutustuimme hänen perheeseensä. Osallistuimme myös polkujuoksukisaan ja se polku meni vain ylöspäin. Lämmin vastaanotto valmentajan puolelta ja taisipa ryhmämme kova kunto olla positiivinen yllätys valmentajalle. Nellan ja Riikan kanssa on treenattu yhdessä koko kesä Takomolla ja yhteistyö on toiminut hyvin.

Tällä viikolla lähdetään ensin Amnevilleen Ranskaan. Siellä on sisähalli, en ole käynyt, en osaa sanoa tarkemmin. Ranskasta siirrytään Sveitsin Saas-Feehen, jossa ollaan reilu viikko. Välillä käydään vähän alempana Ranskan Megevessä ja sitten palataan Sveitsiin. Lokakuun alussa on hallileiri Liettuassa. Söldenin MC avaukseen (27.10) valmistaudutaan joko Tuxissa tai Pitztalissa, joka on minulle uusi jäätikkö. Sölden avauskisa kiinnostaa kovasti, siellä starttaa todennäköisesti Riikka tai minä, pohdiskeli Erika.

Erika rummutti alkutahdit alppihiihtokaudelle ja
lisäsointuja luvassa Aamupostin sivuilla.

Juho, Emil, Niklas ja Henrik – suuntana Hintertux

HySSin Juho Handolin ja Emil Keränen ovat kesän aikana käyneet läpi saman Takomon fysiikkarääkin kuin Erika Pykäläinen. Nuoret miehet matkaavat tällä viikolla Itävallan Hintertuxiin Rukan alppiakatemian porukassa. Handolin harjoitteli jo viime talvena akatemiassa itävaltalaisen Cristian Leitnerin opein. Keränen nostettiin viime kevään hyvien suoritusten perusteella akatemiaryhmään. Rukan akatemiaan saatiin kesällä uusi pujotteluvalmentaja Ruotsista. Valmentaja Magnus Brodin vie urheilijat lokakuussa Hollantiin Landgraafin halliin tekniikkaleirille.  Hallileirin jälkeen harjoittelu jatkuu Hintertuxin jäätiköllä, mistä näyttäisi tulevan hyssiläisten kotirinne.

Myös HySSin Niklas ja Henrik Järvikare pitävät Hintertuxia treenipaikkanaan. -Meillä olisi ollut paikat Rukan akatemiaporukassa, mutta viime talvi akatemiassa ei ollut kohdaltamme kovin onnistunut. Meillä on ollut kymmenen vuotta itävaltalainen valmentaja Wolfgang Rieder, joka asuu Jenbachissa. Sopivalla etäisyydellä valmentajasta ja jäätiköstä majailee myös ryhmämme kolmas urheilija, itävallan-suomalainen Olli Peltola. Meillä on nyt sopiva valmennuspaketti kasassa, kesän fysiikkatreeni oli onnistunut ja velipojan murtunut jalkakin on kunnossa. Tuxin jäätiköllä on muutama harjoituspaikka ok-kunnossa, mutta me aloitamme suksitreenit Belgian uudessa hallissa. Veljesten suunnitelmista kertoi Niklas Järvikare, joka säilytti paikkansa nuorten maajoukkueessa.

Tahkon porukka Liettuan kautta Tuxiin

Hintertux ja Lanerscbach ovat olleet Tahkon alppikoulun tontteja jo usean vuoden ajan. Hyssiläisten opiskelijoiden määrä Tahkolla on supistunut kahteen. Jesper Pohjolainen ja Joel Palosaari ovat aloittaneet toisen opintovuotensa Nilsiän lukiossa. Rosa Pohjolainen käy yläastetta Helsingissä, mutta on tiukasti Tahkon lukiolaisten mukana Hintertuxin leireillä. Tahkolaiset aloittavat perinteisesti leireilemällä Latvian Druskininkain hallissa. Hyssiläisiltä hallileiri jää väliin, mutta ohjelmassa on kolme 12 päivän leiriä Tuxissa ennen siirtymistä Levin lumille.

Hyvä kesäharjoittelu hoidettu - suuntana Tux.
Emil nousi hyvän kevään jälkeen Rukan akatemian porukkaan.
Hyssiläisten kotirinne tänä syksynä on Hintertuxissa. Kuva viime syksyltä. Nyt näyttää mustalta.

Jupe Saas-Feehen

Tahkon alppikoulun akatemiassa urheilee hyvinkääläinen Julia Toiviainen. Julia pääsi hyvään kisavauhtiin viime helmikuussa. FIS-kisa voittojen lisäksi Julia saalisti kolme SM-mitalia ja tekniikkalajien FIS-pisteet ropisivat parin kympin paikkeille. Hyvien suoritusten bonuksena Toiviainen valittiin nuorten maajoukkueeseen. – On ollut ihan hauska kesä. Treenejä olen vedellyt 8-14 kertaa viikossa ja kolmeakin treeniä päivässä on tullut kokeiltu. Hyvinkääläisten Jatta Korhosen ja Mikael Kurjen ohjeiden mukaisesti olen toiminut. Tämä on viimeinen talvi nuorten sarjassa, joten Italian MM-kisat helmikuun lopussa ovat tavoitteena. Elokuun harjoittelen vielä Hyvinkäällä ja sitten alkaa kolmen viikon leiri Sveitsiin Saas-Feessä, kertoi Toiviainen harjoittelustaan.

Julia Toiviainen edustaa edelleen Rovaniemen Santa Claus Ski Teamia ja viime kevään ylioppilastodistuskin on saatu Ounasvaaran urheilulukiosta. Viime talvena harjoittelu sujui Tahkon alppikoulun porukassa kroatialaisen Davor Lazetan johdolla. Sama komento jatkuu, koska SSF:n tyttöjoukkue toimii Tahkon akatemian alaisuudessa. Lokakuussa ”Lazon” porukka harjoittelee Itävallan Hintertuxissa ja marraskuussa valmistautuminen Levin MC-kisaan aloitetaan hallileirillä Latviassa.

Hyvinkään edustusjoukkue FIS-tasolla supistuu viime talvesta yhdellä. Tuukka Kuikkaniemen alppihiihdon kesäharjoittelu vaihtui pariin sataan kierroksen Kytäjän golfkentillä. Suurin osa kierroksista on tehty väyläleikkurilla, mutta pelattuja kierroksiakin on viiden kymmenen paikkeilla.  

Jupen suuntana Saas-Feen alppiaurinko
Tuukan syyskuu sujahtaa tasasemmissa maisemissa.

Mustia rinteitä – helle vei lumet

Web-kamerakierros Keski-Euroopan jäätiköillä antaa lohduttoman kuvan harjoittelupaikkojen lumitilanteesta. Vuosikymmenten takaiset suomalaisten ykköspaikat Kaprun ja Stubaital eivät kelpaa enää alkusyksyn harjoittelupaikoiksi. Kuvat nykyisestä ykköskohteesta Hintertuxista eivät houkuttele. Kymmenen viikon kuluttua Söldenissä pitäisi olla MC-kauden avauskisa. Kisarinteessä on vain varastoitua tykkilunta valtavissa paketeissa.

Maajoukkuevalmentaja Petri Tuomikoski kommentoi näkymiä puhelimitse ZÜrichin lentokentältä: - Kolmessa tonnissa on lunta, mutta alempana huonosti. Me olemme nyt menossa toistamiseen Saas-Feehen, jossa on ollut hyvät harjoituspaikat. Minun joukkueessa on vain suurpujottelijoita, joten halleja emme käytä. Jatkoon on suunniteltu leirejä Hintertuxiin ja Pitztaliin, mutta odotellaan parempia viestejä lumitilanteesta.

 Aloin käydä jäätiköillä vuonna 82 ja kyllä tämä taitaa olla hankalin syksy Keski-Euroopan jäätiköillä. Näitten maitten omatkin porukat ovat lähteneet merten taakse – Uuteen-Seelantiin, Chileen ja Argentiinaan - harjoittelemaan. Pikahaastattelun päätteeksi Tuomikoski vinkkasi uudesta alppihiihtohallista, jota rakennetaan Osloon. Ökyhallin kasvu löytyy osoitteesta www.snooslo.no  

Pete tietää - Saas-Feessä hyvät kelit.

Aamuposti 5.6.2018

HySSillä aihetta juhlaan

Hyvinkään Slalomseuran väki kokoontui maanantai-iltana Hyvinkään golfkentän klubitalolle alppikauden päätösjuhlaan, jossa parikymmentä alppijunioria joutui palkintosateeseen. Puheenjohtaja Juha Lehtosen avaussanojen jälkeen HySSin johtokunnan jäsen Voitto Rihu kertoi vanhemmille ydinkohtia uudesta tietosuoja-asetuksesta, joka jatkossa koskee myös urheiluseuran keräämiä henkilötietoja. Katsauksen jälkeen Rihun rooli vaihtui Puikkakoulun puuhamieheksi ja aiheeksi alppiseuran peruskoulutus. Laskettelukauden alun viivästymisestä huolimatta alppihiihdon peruskouluun saatiin hyvä määrä junioreja, joiden harjoitteluaktiivisuus oli kiitettävä. Jokainen palkinto oli ansaittu ja niitä riitti ahkerille harjoittelijoille, tsemppareille, omatoimisille urheilijoille, seuramestaruus- ja viikkokisoissa pärjänneille laskijoille.

HySSin urheilijat voittivat viime talvena yhteensä 16 SM-mitalia. Eniten arvometallia kokosi Rosa Pohjolainen (N16), joka voitti Levin SM-kisoissa viisi kilpailulajia. Vain pujottelun SM-mitali jäi Pohjolaiselta saavuttamatta. Rosan kauteen mahtui hienoja voittoja kansanvälisissä lastenkilpailuissa Sloveniassa ja Italiassa. Kisakauden lopussa hankala säärikipu todettiin alkavaksi rasitusmurtumaksi, joka on haitannut harjoittelua näihin päiviin saakka.  Upeista saavutuksistaan Rosa Pohjolainen valittiin HySSin vuoden urheilijaksi 2018.  SVUL:n Uudenmaan piiri ry:ltä Pohjolainen sai 500 euroa valmennustukea alkavalle kaudelle. 

Eniten seurattavaa viime kisakaudella tarjosi Erika Pykäläinen. Pykäläinen voitti vain kaksi SM-mitalia ja jätti kokonaan väliin vauhtilajien SM-kilpailut. SM-mitalit tulivat Tahkon paripujottelussa ja Pyhän suurpujottelussa. Pykäläisen tavoitteet ensimmäisellä FIS-kisakaudella tähtäsivät hyviin lajipisteisiin ja koviin kansainvälisiin kilpailuihin. Hurjaan kisaohjelmaan kertyi lopulta 63 kansainvälistä kisaa, joihin hyssiläinen osallistui seitsemässä eri maassa. Kauden päätteeksi Pykäläinen on ikäluokassaan toisena suurpujottelun FIS-listalla. Kotona on pronssimitali nuorten MM-kisoista U18-sarjan GS-kisasta ja uutena kokemuksena tallessa on myös ensiesiintyminen Eurooppa Cupin kilpailussa. Hyvä kansainvälinen menestys ja hyvät rankingsijoitukset nostivat Pykäläinen naisten B-maajoukkueeseen. Tulevalle kaudelle Erika Pykäläiselle myönnettiin 6000 euroa valtion urheilija-apurahaa.

Kolmen SM-mitalia viime talvena saivat HySSin Sisu Hemming ja Emil Keränen. Hemming (M10) voitti Tahkolla taitokisan ja superpujottelun. Hopeamitali Sisulle tuli suurpujottelusta. Keränen voitti pronssin miesten SG-kisassa Ylläksellä. M21-sarjassa Keränen oli kakkosena suurpujottelussa ja alppiyhdistetyssä. Hyvillä tuloksillaan Keränen on lähellä nuorten miesten maajoukkueryhmää, jossa hyssiläisistä jatkaa Niklas Järvikare.

Yhden SM-mitalin HySSin nimiin toivat pujottelun hopeamitalistit Jesper Pohjolainen (M18) ja Niklas Järvikare (M21). Tuukka Kuikkaniemen (M21) SM-pronssi on kotoisin Pyhän GS-kisasta. Kaikkien SM-mitalistiensa harjoittelua HySS tukee 200 eurolla.       

Hyvinkään Slalomseura Sukkulan päättäjäisissä palkittuja urheilijoita:

Kauden sarjalaiset: Miila Sistonen (N8) ja Oliver Nousiainen (M8)

Ahkerat harjoittelijat: Lumi Riikonen (N8), Riku Reijonen (M8), Stella Winqvist (N10), Joni Reijonen (M10), Antonia Winqvist (N12) ja Samuel Hurmerinta (M12)

Pujottelukoulun tsempparit: Oona Nousiainen, Vilpertti Nyberg, Saaga Hurmerinta ja Joni Reijonen

HySSin mestarit 2018: Lumi Riikonen (N8), Riku Reijonen (M8), Stella Winqvist (N10), Lyly Saarinen (M10), Hetta Saarinen (N12), Antonia Winqvist (N12), Samuel Hurmerinta (M12), Jasper Palosaari (M14), Veeti Riikonen (M16), Leevi Eerikäinen (M16), Anu Kovanen (N) ja Juha Eerikäinen (M).

Erikoispalkinnot mestaruuskisojen nopeimmille: Anu Kovanen ja Veeti Riikonen

Kiertopalkinto, HySS vuoden urheilija: Rosa Pohjolainen

Puurtajapatsas: Heikki Hakala

SVUL:n Uudenmaan piiri ry:n harjoittelustipendi: Rosa Pohjolainen

Harjoitteluapuraha SM-mitalisteille: Sisu Hemming (M10), Rosa Pohjolainen (N16), Niklas Järvikare (M21), Jesper Pohjolainen (M18), Emil Keränen (M21), Tuukka Kuikkaniemi (M21) ja Erika Pykäläinen (N).

Palkintosade on tauonnut. Palkitut yhteiskuvassa golfklubin terassailla.
Rosalle jättipysti ja 500 euroa valmennustukea SVUL:n Uudenmaan piiriltä
Pitkään kiertäneessä pokaalissa on olympiahopeamitalistin nimi. Kultamitalistin nimi puuttuu toistaiseksi!
Erika järjesti paljon seurattavaa udean kisakauden aikana.

Aamuposti 17.4.2018

Rosa Pohjolaiselle viisi SM-kultaa Leviltä

Viisi pitkää kisapäivää takana, repussa viisi SM-kultaa ja edessä 1000 kilometriä tietä Leviltä Hyvinkäälle. -Nyt on riittävästi aikaa juttutuokiolle. Tavoitteena oli voittaa kaikki kuusi lajia, mutta pujottelu päättyi ulosajoon.  Jyrkänteellä paino jäi taakse ja silloin lipsahtaa helposti radalta. Ihan oma moka, aloitti räväkästi juttutuokion 14-vuotias Rosa Pohjolainen.

-   Syöksylaskussa olin kaikista kovin kisa. Eroa kakkosen tuli vain muutama sadasosa. Syöksyä ei pääse lainkaan treenaamaan ja kisan pakollinen harjoitus oli ainoa paikka, missä voi kokeilla oikeaa kisavauhtia. Superg ja alppicombi laskettiin samana päivänä, oli pitkä päivä, mutta helposti meni. Suurpujottelu onnistui parhaiten ja eroa kakkoseen tuli yli kaksi sekuntia. Paripujottelun SM-kulta tuli helposti, ei ollut oikein kunnolla vastusta, kommentoi kisalajeja SM-kisojen paras urheilija Rosa Pohjolainen.

Viiden SM-kullan lisäksi Rosa Pohjolaisen kisatalveen mahtui paljon hienoja kisatuloksia. Hyssiläinen voitti kansallisen juniorikiertueen, Audi alpine ski tourin. Seitsemän osakilpailuvoittoa, kaksi kakkossijaa, yksi keskeytys ja kaksi kisaa jäi väliin sairastumisen vuoksi. Kansainvälisissä kisoissa Sloveniassa Pohjalainen voitti kolme starttia. Italiassa Alpe Chimbra-kisoissa suurpujottelusta tuli voitto ja pujottelusta kakkossija. Pohjolainen oli myös mukana Suomen voitokkaassa joukkuekisaporukassa. Kisaurakastaan Pohjolainen tuumasi. – Olisin voinut kilpailla enemmänkin. Ulkomaan kisoja en kaipaa lisää, mutta audikisoja saisi olla enemmän. Olin esilaskijan muutamissa FIS-kisoissa Tahkolla ja Levillä ja niistä sai mukavasti lisästartteja. FIS-radat olivat oikeastaan helpompia, eivät väännä niin paljon kuin junnukisoissa. Olisin kyllä valmis siirtymään jo FIS-kisoihin, mutta ikä ei vielä riitä.

- Viime kesän harjoittelin yhdessä veljeni Jepen kanssa. Harjoitusohjelman teki HySSin ex-valmentaja Mikael Kurki. Kurki oli mukana talven kuvioissa SSF:n liittovalmentajana. Syksyn ja talven harjoittelin ja leireilin Tahkon alppikoulun lukiolaisten kanssa. Audikisojen yhteydessä oli myös Tahkon talent-ryhmän harjoituksia. Lähes koko harjoitus- ja kisakauden olen ollut terveenä, mutta nyt on vähän hankala tilanne. SSF:n liittoleirin jälkeen toinen sääri on ollut kipeä. SM-kisojen viimeistelyleirillä Ylläksellä en pystynyt tekemään oikeastaan mitään. Nämä SM-kisat menivät vähän hammasta purren. Monon läppä painaa sopivasti säären kipeää kohtaa. Ensi perjantaina menen magneettikuvaukseen ja harjoittelu jatkuu sitten kun jalka on täysin terve. Sukset laitetaan jalkaan seuraavan kerran syksyllä jäätikköleirillä. Ensi talvena voitan sitten tuon pujottelunkin, lupasi Rosa Pohjolainen.      

Rosa Pohjolainen on harjoitellut kaksi kautta Tahkon alppikoulun Talent-ryhmässä ja leireillyt alppikoululaisten kanssa. Tahkon Talent-ryhmän vetäjä ja alppikoulun toiminnanjohtaja Veli-Matti Kuusela kommentoi Rosaa urheilijana. - Rosan laskutekniikat ja etenkin kisarutiinit sekä suoritustaso ovat parantuneet viime kaudesta. Rosa on kova tekemään töitä ja vaatii itseltään paljon. Hän on välillä turhankin kriittinen omille suorituksilleen. Rosa on aktiivinen valmennettava, joka haluaa tietää harjoittelusta mitä tehdään ja miksi tehdään. Fyysisesti Rosa on ikäisekseen hyvällä tasolla ja kehittynyt tasaisesti. Kestävyyspohjaa voisi vielä vahvistaa, jotta palautuminen anaerobisesta kuormituksesta nopeutuisi. Lajipuolella on vielä kehitettävä eri kisalajien taktista osaamista. Tämäkin osa-alueen hallinta auttaa pysymään kansainvälisessä vauhdissa.

HySSin urheilijoiden tuloksia lajijärjestyksessä syöksy, superg, alppiyhdistetty, suurpujottelu, pujottelu ja paripujottelu.

Anni Paavola (N14) kolme ensimmäistä lajia sijoitus 15., SP 17., P DNF ja PP päättyi toisella kierrokselle. N14 sarjassa kilpaili 26 tyttöä

Jasper Palosaari (M14): 28., 18., DNF2, 16., yhdeksäs ja PP jaettu yhdeksäs sija. M14 sarjassa kilpaili 35 poikaa.

Silva Saarinen (N16): 21., DNF1, 14., 18., 21. ja PP päättyi ensimmäisellä kierroksella. N16 sarjassa kilpaili 37 tyttöä.     

Ruusu, Rosa ja viisi kultaa (Kuvaamo Jamppa)

Aamuposti 14.4.2018 (juttua muokattu)

Hyviä alppiuutisia Lapin tuntureilta

Emil Keräselle kaksi SM-mitalia Ylläkseltä

Hyvien uutisten tuottamisen aloitti aikaisin aamulla HySSin Emil Keränen. Ylläksellä kilpailtiin yleisen sarjan SM-superg-kisa, jossa Keränen sijoittui kolmanneksi Vasa Skin Andreas Romarin ja Kuopio SC:n Sampo Kankkusen jälkeen. Kisa oli samalla nuorten SM-kisa, joten Keränen sai hyvällä laskullaan myös SM-hopean sarjassa M21. Yleisessä sarjassa HySSin Jon Mikkel Lindberg oli 17., Jesper Pohjolainen 18. ja Joel Palosaari 22. Oman ikäluokkansa (M18) SM-kisassa Lindberg oli kuudes, Pohjolainen 12. ja Palosaari 15. M18-sarjassa kilpaili 19 nuorta miestä. Naisten superg-kisan SM-mitalistit olivat: 1. Kia-Emilia Hakala HaJy, 2. Inka Antikainen (HSC) ja Jenny Vuori (TuSla).

Ylläksen vauhtiviikolla vuoropäivin kilpailtiin Suomen ja Latvian mestaruuksista. Latvialaisia oli Ylläksellä kymmenkunta. Ykköslaskija oli Kristaps Zvejnieks, joka osallistui kaikkiin Tahkon, Levin ja Ylläksen SM-kilpailuihin. Monipuolisen Zvejnieksen huonoin tulos kisaturneella oli kuudes sija. Ylläksen kisaputken päätti Latvian SG-mestaruuskisa, jossa nopein oli Suomen Romar, toisena Ruotsin Elias Grym ja kolmantena Zvejnieks. HySSin Keränen oli kuudes, Jesper Pohjolainen 27. ja Joel Palosaari 33.

Rosa Pohjolaiselle neljäs SM-kulta

Levillä jatkettiin juniorien SM-kilpailuja suurpujottelulla. N16-sarjan kärjessä oli jälleen Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen. Pohjolaisen neljäs SM-kulta tuli reilun kahden sekunnin erolla Rovaniemen SCST:n Riia Pallariin. N14-ikäluokassa turkulainen Silja Koskinen jatkaa reilua voittokulkuaan. Kakkoseksi sijoittunut HSC:n Tyyne Salovaara jäi Koskisesta 3.24 sekunnin päähän. Tyttöjen sarjojen ylivoimaisia voittajia yhdistää Tahkon alppikoulun Talent-ryhmä, jonka leirityksestä mestarit ovat saaneet hyvän lisän valmennukseensa. HySSin Anni Paavola (N14) oli GS-kisassa 17. ja Silva Saarisen (N16) sijoitus oli 18.

N16-sarjassa GrIFK:n Jaakko Tapanainen jatkoi voittojen tiellä. S-66:n Rasmus Gustafsson sai kauden ensimmäisen SM-mitalinsa kakkossijasta. PeSlan Mikael Musikka sai toisen pronssinsa. N14-ikäluokassa Tampereen SS:n Aleksi Lindberg voitti toisen SM-kultansa. Levin SC:n Santeri Kemppinen oli toinen. HSC:n Mikko Lemponen oli jälleen mitaleilla, suurpujottelusta pronssia superg:n tapaan.

Juho Handolinin toipuminen etenee

Viikko sitten Levin FIS-kisoissa loukkaantunut Juho Handolin tavoitettiin matkalta Ylläkseltä Rukalle. -Oikean jalan polvi on tutkittu perusteellisesti ja mitään ei ole pahasti rikki. Voin liikkua kivun sallimissa rajoissa. Olin Ylläksellä kannustamassa kavereita ja kävin kuntosalilla polkemassa kuntopyörää. Kyykkyynkin pääsen ja jonkin sortin loikkakin onnistuu. Kävin pariin otteeseen laskemassa vapareita ja polvessa ei tuntunut pahalta. Vasemman jalan sääri oli yllättävän kivulias, kai se sai jotakin ”hittiä” siinä rytäkässä. Jos toipuminen jatkuu yhtä vauhdikkaasti, niin Ruotsin kisoihin (21.4.) lähdetään, kommentoi toiveikas Juho Handolin.

Arvometalli häikäisee! Isoin triangeli on Empun ensimmäinen yleisen sarjan SM-mitali. Kuva Rukan alppikoulu
Tämä on toistunut jo neljästi Levillä. Rosa ja ruusu korkeimmalla pallilla. Kuva M. Onali
Täältä tullaan. Oikea polvi kestää jo, mutta vasemman jalan sääri ei kestä läpän painetta. Kuva Tämä Minä

Aamuposti 13.4.2018

HySSin Rosa Pohjolaiselle kolme SM-kultaa

Alppinuoriso on kokoontunut Leville päättämään kisakautensa SM-kilpailuihin. Kisat aloitettiin keskiviikkona syöksylaskulla ja torstaina laskettiin kaksi kilpailua. Aamupäivällä hurjasteltiin superg-kisa. Puolelta päivin aloitetiin alppiyhdistetty, jonka pujotteluosuus venähti pitkälle iltaan. Kaikissa lajeissa N16 sarjan ykkösenä oli Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen. Syöksykisassa Pohjolainen joutui tiukalle JHS:n Helmi Rintamäen kanssa, eroa tyttöjen välille jäi vain yhdeksän sadasosaa. Superg:ssä Pohjolainen repäisi kymmenkertaisen eron kakkoseen Rovaniemen Riia Pallariin. Alppiyhdistetyn pujottelussa hyssiläinen oli ylivoimainen ja teki yli kahden sekunnin eron kakkoseen, joka tässäkin lajissa oli SCST:n Riia Pallari. HySSin Silva Saarinen oli syöksylaskussa 21., superg päättyi keskeytykseen ja alppicombissa tuli sijotukseksi 14.

N14-sarjassa Turku Slalomin Silja Koskinen etenee Rosa Pohjolaisen tahdissa. Kolme kärkisijaa on jo hallussa. Syöksyssä lähimmäksi pääsi HSC:n Tyyne Salovaara, joka jäi turkulaisesta 0.37. GrIFK:n Isabel Söderström oli toisena superg:ssä 0.64 sekuntia Silja Koskisen perässä. Yhdistetyssä lähimmäksi Koskista pääsi Ruka Slalomin Chiara Nurmi. HySSin Anni Paavola oli kaikissa lajeissa sijalla 15.

M14-ikäluokassa HSC:n Mikko Lemposella on koossa kolme mitalia, yski kutakin metallia. Lemposelle kulta combissa, hopea syöksyssä ja pronssi superg:ssä. Syöksyn kulta meni Savonlinnan HS:n Kalle Huttuselle. Tampereen SS:n Aleksi Lindberg oli nopein superg:ssä. HySSin Jasper Palosaari oli syöksyssä 28. ja superg:ssä 18. Yhdistetty päättyi Palosaaren osalta ulosajoon pujottelussa.

GrIFK:n Jaakko Tapanainen yllätti syöksylaskussa sijoittumalla vasta kolmannelle tilalle. Tapanainen on ollut ikäluokkansa ylivoimainen laskija vuosikaudet. Syöksyssä edelle kiilasivat Peuramaa Salomin Mikael Musikka ja Seinäjoen HS:n Rasmus Sorila. Muissa lajeissa Tapanainen otti omansa, kärkisijat superg:ssä ja combissa tulivat selvällä aikaerolla. Tapanainen tuli maaliin torstai-iltana klo 19.30. Ensimmäinen rataan tutustuminen oli aamulla klo 9.30, joten harvinaisen pitkä päivä nuorilla alppihiihtäjillä.

Levin kisat jatkuvat sunnuntaihin saakka. Jaossa ovat vielä suurpujottelun, paripujottelun ja pujottelun SM-mitalit.

Kulomäen kuningatar 2018. Kolme kultaa kahdessa päivässä! (Kuvaamo Jamppa)
Ensin laskettiin lujaa...
sitten pujoteltiin pehmeästi! Laskukuvat Mikko Onali

Aamuposti 12.4.2018

HySSin Emil Keräselle SM-pronssi

Hyvinkään Slalomseuran Emil Keränen voitti SM-pronssimitalin M21-sarjan alppiyhdistetyssä Ylläksellä. Yhdistelmäkilpailussa ensimmäinen kierros laskettiin superg-radalla ja toisella kierroksella pujoteltiin. Keränen oli superg-osuuteen tyytyväinen, mutta pujottelussa oli parannettavaa. – Ei ollut hirveen hyvä lasku, mutta taisi tulla pari sijaa parannusta superg-sijoitukseen. Aamulla superg-kisassa olosuhteet olivat hyvät, mutta iltapäivällä pujottelurata oli aika pehmeä. Pujottelulla on ratkaiseva osa tässä lajissa. Harvoin tässä lajissa kilpaillaan, edellinen AY-kisa taisi olla tasan vuosi sitten täällä Ylläkselle, muisteli pronssimitalisti Keränen. M21-sarjan voitti Kuopion SC:n Sampo Kankkunen ja hopealle nousi porukan nopein pujottelija, Rukan Saku Aho.

M18-ikäluokassa HySSin Jesper Pohjolainen hävisi pronssin yhden sadasosan erolla. – Ei voi mitään. Sadasosa on selvä ero ja nyt satun olemaan väärällä puolella, harmitteli Pohjolainen kisan jälkeen. Sadasosan paremmalle puolelle, pronssimitalille laski HSC:n Teemu Pietikäinen. M18-sarjan kultamitalisti on Rovaniemen SCST:n Turo Torvinen ja hopeamitalisti Pohjan Sportin Miikka Nieminen.

Nuorten SM-kisa käytiin yleisen sarjan SM-kisan ”sisällä”. Turo Torvinen oli myös yleisen sarjan ykkönen. Sampo Kankkunen oli toinen ja Vasa Skin Andreas Romar kolmas. Romar oli superg-osuuden jälkeen toisena, mutta hävisi pujottelussa Torviselle lähes kaksi sekuntia. Emil Keränen oli yleisessä sarjassa viides ja Jesper Pohjolainen yhdeksäs. HySSin Jon Mikkel Lindberg ja Joel Palosaari keskeyttivät pujotteluosuudella. Kisassa oli mukana 35 miestä.

Naisten AY-kisan SM:n voitti TuSlan Jenny Vuori, toisena HSC:n Inka Antikainen ja kolmantena HaJyn Kia-Emilia Hakala. Vuori voitti myös N18-sarjan ja N21-ikäluokan Suomen mestari on Inka Antikainen.         

Suupuikkahopean lisäksi Empulla on nyt myös alppicombin pronssi.
Jepen toinen M18-sarjan mitali jäi sadasosan päähän.

Aamuposti 10.4.2018

Mitaleja HySSille Himoksen aluemestaruuskisoista

Skisport Finlandin eteläisen alueen mestaruuksista kilpailtiin viikonloppuna Jämsän Himoksella. Kilpailulajeina olivat pujottelu, suurpujottelu ja superg. Suosituin laji oli suurpujottelu, johon osallistui 233 laskijaa. Muissakin lajeissa osallistujamäärä ylitti kahden sadan. Alle 8-vuotiaita alppihiihtäjiä oli 50. Suurin osallistujamäärä oli N12- ja M12-sarjoissa, joissa kilpaili yhteensä 76 junioria.

Vielä tammikuussa oli epävarmaa, saadaanko Hyvinkään Slalomseuran junioritoiminta kunnolla käyntiin. Helmi- ja maaliskuussa päästiin säännöllisesti harjoittelemaan Sveitsin hyväkuntoisella kisarinteellä ja aktiivinen osallistuminen aluekilpailuihin lisääntyi. Mestaruuskilpailuihin Himokselle osallistui yhdeksän laskijan HySS-edustusjoukkue. 

HySSin porukan nuorin, Lumi Riikonen (N8) sijoittui GS-kilpailussa sijalle 21. M10-sarjassa Lyly Saarinen laski sijoitukset: 5. SL, 20. GS ja 14. SG. Lylyn isosisko Hetta (N12) oli toinen pujottelussa, kuudes suurpujottelussa ja viides superg-kisassa. M12-sarjassa Samuel Hurmerinnan paras sijoitus oli pujottelun 19. sija. Anni Paavola (N14) osallistui vain pujottelukisaan, josta palkintona oli hopeamitali. M14-sarjassa Jasper Palosaari oli GS-kisassa toinen ja SL-kisassa kuudes. Saman sarjan pujottelussa Eetu Vähäsalo laski parhaimman sijoituksensa, tuloksena neljäs sija.

N- ja M16-sarjoissa oli mukana vain kymmenkunta urheilijaa. HySSin Silva Saarinen hallitsi tyttöjen kilpailuja, tuloksena yksi kulta ja kaksi hopeaa. Veeti Riikonen voitti pujottelun ja suurpujottelun. Vanhemman ikäluokan vähäinen osanottajamäärä selittyy SM-kisojen läheisyydellä.

Levin SM-karkelot alkavat ensi keskiviikkona ja iso joukko laskijoita on jo valmistautumassa kisoihin Lapin tunturikeskuksissa. HySSin mitalisuosikki Rosa Pohjolainen (N16) oli esilaskijana aikuisten SM-kilpailuissa Levillä ja on valmiina taistoon SM-mitaleista. HySSin edustuksen täydentävät Anni Paavola (N14), Jasper Palosaari (M14) ja Silva Saarinen (N16).

Aluemestaruuskisojen kaikki tulokset löytyvät toisen kisaisännän, Lahden Hiihtoseuran sivuilta, www.lahdenhiihtoseura.fi/tulokset/es-cup.    

Lylyn sijoitukset Himoksella 5. SL, 20. GS ja 14 SG.
Hetta pujottelussa hopeasijalla, suurpujottelussa 6. ja superg:ssä 5.
Silvalle yksi kulta ja kaksi hopeaa.

Aamuposti 9.4.2018

Juho Handolin loukkaantui

Levin FIS-kisa keskeytettiin

Hyvinkääläinen alppihiihtäjä Juho Handolin ajoi rajusti ulos suurpujotteluradalta Levin FIS-kisassa. Levi Black-kisarinteen jyrkänteen jälkeen GS-rata ylitti kumpareen, jolta Handolin lähti hallitsemattomaan ilmalentoon. Alastulon jälkeen Handolin jäi liikkumatta makaamaan radan viereen. Auttaja oli välittömästi paikalla, mutta tilanne muuttui vaaralliseksi, koska seuraava laskija oli jo jyrkänteellä. Valmentajien ja rataryhmän nopean toiminnan ansiosta lähestyvä kilpailija saatiin pysähtymään ennen kumparetta ja ennen katveessa makaavaa Handolinia.

Loukkaantunut Handolin sai nopeasti apua, paikalla oli useita lääkäreitä ja kuljetuskin järjestyi muutamassa minuutissa. Kuljetusta valvova kisalääkäri kommentoi tilannetta lyhyesti. – Kilpailijalla on ruhjeita ja hän valittaa kipua polvessaan.

Ambulanssia odotellessa Handolin pystyi hiljaa juttelemaan, normaali hymy ei vielä irronnut – suupielet olivat hieman turvoksissa. Loukkaantunut kuljetettiin Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.

Levin FIS-kisan alkua oli siirretty kuusi tuntia lumisateen takia. Lumisade alkoi hiipua puolenpäivän jälkeen, kisarinnettä muokattiin rinnekoneella ja rataan päästiin tutustumaan iltapäivällä klo 15.00. Juho Handolin kommentoi tuntemuksiaan katselmuksen jälkeen. – Ei tämä odottaminen mitään haittaa. Eilen SM-laskuissa oli paljon hyvää. Minä ainakin lähden mielelläni kisaamaan. Onhan tuolla radalla pehmeitä kohtia, mutta näkyvyys ylhäällä on hyvä. Kyllä tästä hyvä kisa saadaan.

Kisa aloitettiin naisten kilpailulla. Kärkipään laskijat selvisivät maaliin hyvin, vain pari kimeää kirkaisua kuului ilmalentoon nostavalta kumpareelta. Kisan keskivaiheella KHS:n Tessa Backman ja HSC:n Inka Antikainen tulivat huonolla ajolinjalla kumpareelle ja pyörähtivät pelottavasti selälleen. Starttilistan loppupään laskijoilla oli useita läheltä-piti-tilanteita, joten ennen miesten kisaa radanmerkkausta muutettiin ja ongelmakohdista harattiin irtolunta pois. Jyrkänteen pohjalla olevalle kumpareelle pystyi nyt laskemaan paremmalla ajolinjalla, mutta samalla myös vauhti lisääntyi.

Numerolla 16 startannut, edellisen päivän SM-kisan hopeamitalisti Turo Torvinen oli väliajassa kärkivauhdissa ja jyrkännekin sujui virheittä. Kumpareelle tulo painoa laskuasennon taakse ja ajolinja putosi parhaalta reitiltä. Ilmalennon ja kaatumisen jälkeen luminen Torvinen ihmetteli tilannetta. – Ei pystynyt tekemään yhtään mitään. Pehmyttä oli, vaikka mitenkä rutisti niin ei kääntynyt. Ei sattunut, kaikki ihan kunnossa.

Torvisen jälkeen startissa oli neljä laskijaa ja siten oli Juho Handolinin vuoro. Handolinin kaatumisen jälkeen kilpailun jyry päätti turvallisuussyistä keskeyttää kilpailun. Ilman starttia jääneet kilpailijat tulivat vauhdikkaasti alas, eikä protestimölyä juurikaan kuulunut. Sanomattakin oli selvää, ettei Suomen alppihiihto kaivannut enää yhtään huonoa uutista.        

Huojentavaa tietoa kotiväeltä

Perjantaina loukkaantuneeseen Juho Handoliniin ei ole saatu yhteyttä. Juhon isä, traumakirurgi Lauri Handolin antoi sunnuntaina tilannekatsauksen. – Juho kävi Oulussa magneettikuvauksessa. Kuvissa näkyy venähdys, luuruhjeita ja pieni murtuma. Mitään leikattavaa ei löytynyt. Liikkua voi kivun sallimissa rajoissa. Vammat paranevat kuukauden sisällä. Kevään viimeiset kisat Ruotsissa jäävät todennäköisesti väliin, mutta kesäharjoitteluun loukkaantumisella ei ole merkitystä. Säikähdyksellä selvittiin.

Juho myhäili tyytyväisenä suurpujottelun SM-kisan jälkeen. Seuraavasta kisasta Juho kuskattiin pois ambulanssilla.
SM-hopeamitalisti Turo Torvisen GS-kisa tuhoutui samalle kumpareelle. - Ei voinut tehdä yhtään mitään. Liian pehmeää, ei kääntynyt.

Aamuposti 6.4.2018

Hyvinkääläiset päärooleissa Levin SM-kisoissa

Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen laski kaksi hallittua suurpujottelulaskua ja sai palkinnoksi ensimmäisen yleisen sarjan SM-kullan.Voittokuulutuksen jälkeen Pykäläinen oli heti valmiina juttutuokioon. - Voitto on aina palkkapäivä hyvin tehdystä työstä. Suurpujottelu on alppihiihdon kuninkuuslaji ja se on minulle luontevin kisalaji. Koko kausi on ollut paljon parempi kuin odotin. Hyviä tuloksia ja pisteitä on tullut monista kisoista, mutta kyllä tämä ensimmäinen aikuisten SM-kulta on yksi kauden hienoimmista saavutuksista. Toivottavasti tästä kisasta saan hyvät FIS-pisteet, jotta täyttäisin B-maajoukkueeseen vaadittavat kriteerit, pohdiskeli Pykäläinen SM-kisan merkitystä jatkoon.

Kevään jatko-ohjelmastaan Pykäläinen oli tehnyt ratkaisuja jo ennen Levin SM-kisoja. – Olen kilpaillut paljon ja on vähän väsynyt ole, joten jätän Ylläksen SM-vauhtilajit väliin. Jos kilpailuinto palaa, niin voin laskea myöhemmin pari kisaa Ruotsissa. Vaihdoin koulua etäopiskelun helpottamiseksi ja sekin homma on työn alla.

SM-mitalien jakoa odotellessa jututettavana oli SM-hopean voittanut Julia Toiviainen. – Kolme SM-hopeaa, kaksi Tahkolta ja yksi täältä, on hyvä saalis.  Startissa päätettiin Erikan kanssa ratkaista samalla Hyvinkään mestaruus. Oli yhtä hyvä taisto samoin, kuin Tahkon paripujottelussa, jossa oltiin vastakkain. Silloin pärjäsin, mutta tänään ei Erikalle mahtanut mitään, oli niin ylivoimainen. Ensimmäisellä laskulla tuli pieniä virheitä, mutta toinen lasku oli nautiskelua. Oli vaan niin hauska laskea, että unohdin olevani kilpailussa ja taisi loppurutistus jäädä tekemättä, naureskeli tyytyväinen hopeamitalisti Toiviainen.

Pronssin naisten SM-suurpujottelussa sai Rovaniemen Hilla Hannola. Naisten SM-kisaan osallistui vain 19 laskijaa.

Miesten kisassa saatiin uusia nimiä SM-mitalitilastoon. Voiton vei Jyväskylän Arttu Niemelä, hopean Rovaniemen Turo Torvinen ja pronssin Kauniaisten Marlon Sjöberg. HySSin Juho Handolin laski toisella kierroksella nopeammin kuin kisan voittanut Niemelä, mutta hyssiläisen avauslasku oli vaisu. Handolinin loppusijoitus SM-kisassa oli seitsemäs.

HySSin Niklas Järvikare oli 11., Emil Keränen 16., Jon Mikkel Lindberg 31., Tuukka Kuikkaniemi 33., Jesper Pohjolainen 36. ja Joel Palosaari 38. Miesten SM-kisaan osallistui 49 kilpailijaa.

Levin SM GS:n mitalikolmikko vas. Jupe, Erika ja Hilla.
Hyvinkään mestaruuskisat osa II: 1. Erika , 2. Jupe.
Erikalle ensimmäinen yleisen sarjan SM-kulta.
Uusia kasvoja yleisen sarjan SM-mitalitilastoon. Vas. hopeamitalisti Turo Torvinen (SCST) ja SM-voittaja Arttu Niemelä (JHS).

Aamuposti 30.3.2018

Miesten vuoro pujotella SM-mitaleja Hyvinkään Slalomseuralle

Tahkon SM-pujottelut päättyivät nuorten SM-kisoihin. M18-sarjassa HySSin Jesper Pohjolainen sai hopeamitalin. Jesper Pohjolaisen edelle ehti vain Rovaniemen Turo Torvinen ja taakse pronssisijalle jäi Pohjan Sportin Miikka Nieminen. HySSin Joel Palosaari oli SM-kisan kymmenes.

Jesper Pohjolainen oli hyvässä kisavauhdissa kaikkina kolmena kisapäivänä. Avauspäivänä, Suomen kaikki parhaimmat pujottelijat olivat kisassa mukana, Pohjolaisen sijoitus oli 13. Paripujottelun karsinta oli hutilasku, mutta hyssiläinen pääsi kisaan mukaan hyvillä FIS-pisteillään. Paripujottelussa Pohjolainen oli viides. Hyvään pujotteluvauhtiinsa hopeamitalisti löysi yksinkertaisen selityksen: - Helmikuun lopussa Tahkon koulun porukka lähti Norjan Oppdaliin kisareissulle. Minä jäin tänne Tahkolle treenaamaan. Laskettiin paljon pujottelutreenejä. Se näyttää olleen oikea ratkaisu. Laskuvarmuus alkaa olla hyvällä tasolla.  

Toisen hopeamitalin HySSille hankki Niklas Järvikare sarjassa M21. Järvikare hävisi kultamitalin HSC:n Joona Piiraiselle vain seitsemän sadasosan erolla. M21 sarjan pronssin voitti HimoSkin Antti Leonsaari. HySSin Tuukka Kuikkaniemi oli avauslaskun jälkeen viidentenä, mutta ajoi ulos kakkoskierroksella. Emil Keränen jäi mitalijahdista ulos jo ensimmäisellä kierroksella.

Naisten N21-sarjassa Hyvinkään Julia Toiviaiselta odotettiin jälleen mitalilaskuja. Ensimmäisen laskun jälkeen Toiviainen oli seitsemäs, eroa kärkeen 1.24. Toinen lasku päättyi jyrkänteellä ulosajoon. Nurmijärven Riikka Honkanen otti kolmannen SM-kultansa. Hopeamitalin sai HSC:n Nella Korpio ja pronssin Rovaniemen SCST:n Hilla Hannola.

N18-sarjassa Erika Pykäläinen oli yllättävän vaisu. Avauslaskun jälkeen sijoitus oli 12. ja toinen lasku päättyi radan alkukäännöksissä. N18-ikäluokan mitalikolmikkoon laskivat TuSlan Jenny Vuori, GrIFK:n Mathilda Lassenius ja Granin Nette Kiviranta.

Hyvin meni, mutta menköön!
SM-hopeamitalisti Jesper Pohjolainen (M18)
SM-hopeamitalisti Niklas Järvikare (M21)
Riikka oli SM-kisojen kuningatar!

Aamuposti 29.3.2018

Hyvinkään tytöillä hyvä päivä Tahkolla

Tahkon toisena SM-kisapäivänä kilpailtiin paripujottelussa. Nurmijärven Riikka Honkanen laski tasaisia, virheettömiä laskuja ja kukisti kaikki vastustajansa. Kolmannella kierroksella Honkanen vastaan Nella Korpio oli kilpailun herkkupala, jonka Honkanen vei nimiinsä. Finaalissa Honkanen kohtasi SCST:n Julia Toiviaisen. -Kyllä oli hieno päivä. Vähän jäi harmittamaan finaalin ensimmäinen lasku. Se oli koko päivän ainoa lasku, jossa tuli jyrkänteellä selvä virhe. Toisella laskulla olin nopeampi kuin Riikka, sain aikaeroa hieman kiinni. Ei ihan riittänyt, mutta ihan hyvä näinkin, kommentoi toisen SM-hopeamitalin Tahkolla voittanut Julia Toiviainen.

Toiviainen pudotti välierässä HySSin Erika Pykäläisen. Pykäläinen laski alkukierrokset varmasti. Kolmannen kierroksen ottelu GrIFK:n Nea Luukkoa oli hyssiläiseltä hieno taistelu. Välierästä Toiviaista vastaan Pykäläinen kommentoi lyhyesti. – Kävin kerran penkalla ja se riitti tappioon. Mutta hauskaan oli. Ensimmäisen yleisen sarjan SM-mitalinsa Pykäläinen tienasi voittamalla pikkufinaalissa GrIFK:n Mathilda Lasseniuksen.

Miesten paripujottelukisassa ratkottiin myös epävirallisia seuramestaruuksia. Finaalissa kohtasivat Rovaniemen SCST:n Turo Torvinen ja Elian Lehto. Mestaruus meni Torvisella. Pikkufinaalissa vastakkain olivat Kuopio SC:n Eemeli Pirinen ja Salomo Sirviö. Pronssimitali meni maajoukkuelaskija Piriselle, joka katkaisi tien HySSin Tuukka Kuikkaniemeltä ensimmäisellä kierroksella. Pirinen tuhosi myös Jesper Pohjolaisen etenemisen välierävaiheeseen. HySSin Joel Palosaari kohtasi ensimmäisellä kierroksella kultamitalisti Torvisen. Myös Emil Keränen koki tappion avauskierroksella.

Tahkon SM-pujottelut päättyvät torstaina nuorten SM-kisoihin.  

Kultaa Riikka Honkanen (HSC), hopeaa Julia Toiviainen (SCST) ja pronssia Erika Pykäläinen. Mitalit jakoivat alppilegendat Riitta Ollikka-Laksola ja Kitty Seppälä. Kuva V-M Kuusela
Kyllä kelpaa!

Aamuposti 28.3.2018

Julia Toiviaiselle pujottelun SM-hopea

Julia Toiviainen sijoittui toiseksi Tahkolla kisatuissa SM-pujotteluissa. Rovaniemen Santa Claus Ski Teamia edustava hyvinkääläinen Toiviainen hävisi Helsinki Ski Clubin Riikka Honkaselle 0.54 sekuntia. SM-pronssimitalin GrIFK:n Mathilda Lasseniuksen kaulaan ripusti rallitähti Jari-Matti Latvala, joka oli Tahkon alppikoulun vieraana kisatapahtumassa. Suurin ennakkosuosikki HSC:n Nella Korpio hylättiin toisella kierroksella. HySSin Erika Pykäläinen oli ensimmäisen laskun jälkeen yhdeksäs, toinen lasku päättyi keskeytykseen.

Miesten SM-mitalistit Tahkolla olivat HSC:n Jens Henttinen, Ruka Slalomin Miikka Mankinen ja Levi SC:n Joonas Räsänen. HySSin Juho Handolin oli toisella kierroksella porukan toiseksi nopein ja nosti sijoituksen kahdeksanneksi. Tuukka Kuikkaniemi ja Emil Keränen keskeyttivät avauslaskulla. HySSn Niklas Järvikare hylättiin ensimmäisellä kierroksella.

Tiistain toisessa kisassa karsittiin parallel-pujotteluun. Julia Toiviainen oli karsinnan kakkonen ja Erika Pykäläinen seitsemäs. Miesten karsinnassa tuloksen saivat Juho Handolin (15.), Niklas Järvikare (22.) ja Jesper Pohjolainen (40). Tuukka Kuikkaniemi ja Joel Palosaari ajoivat ulos SM-parikisasta. Keskiviikon SM-paripujottelun esikisana alppilegendat Palander, Uotila, Marila ja Leskinen kohtaavat toisensa parallel-kisassa.

Jupelle hopeamitali Tahkon SM-pujottelusta

Aamuposti 27.3.2018

HySSin nuoriso valmiina SM-pujotteluihin

SM-pujottelut alkavat tiistaina Kuopion Tahkolla yleisen sarjan kilpailuilla. Kisoihin on ilmoittautunut lähes kaikki Hyvinkään Slalomseuran FIS-ikäiset laskijat. Naisten kisassa Hyvinkäätä edustavat Erika Pykäläinen ja Julia Toiviainen. Ennakkosuosikkina naisten kisaan starttaavat maajoukkuelaskijat Riikka Honkanen, Nella Korpio ja Hilla Hannola.

Miesten kisan parhaimmat FIS-pisteet ovat Levin Joonas Räsäsellä ja HSC:n Jens Henttisellä. Samat miehet olivat suosikkeina viime vuona Sallassa, mutta edelle kiilasivat GrIFK:n Teddy Takki ja HySS:n Juho Handolin. Vastaavaa temppua voidaan Tahkolla odottaa HySSin Niklas tai Henrik Järvikareelta.

Ensimmäistä kertaa pujottelun SM-kilpailut on nähtävissä ja kuultavissa livenä netin kautta. Yleisen sarjan lisäksi lähetyksiä tuotetaan keskiviikon SM-paripujotteluista. Kuvallista lähetystä selostaa ex-alppinisti Victor Malmström. Upeita urheilijoita, joita harvoin näkee kotirinteillä tositoimissa, voi seurata tahko.com- tai tahkoalpineraces.com-sivujen kautta. Lähetykset alkavat tiistaina klo 10.00.    

Lähetyksissä nähdään vauhdissa myös HySSin Emil Keränen, Tuukka Kuikkaniemi, Jesper Pohjolainen ja Joel Palosaari. Näillä nuorilla miehillä on näytön paikka myös torstaina, jolloin Tahkolla pujotellaan nuorten SM-mitaleista.

Näitä haetaan lisää Tahkolta.

Aamuposti 27.3.2018

HySSin Sisu Hemmingille kolme mitalia Tahkolta

Hyvinkään Slalomseuran Sisu Hemming (M10) oli kärkilaskija lasten alppihiihtokisoissa Tahkolla. Hemmingin mitalisaalis Skisport Finlandin loppukilpailuissa oli kaksi kultaa ja yksi hopea. Tiukimman vastuksen hyssiläiselle tarjosi GrIFK:n Casper Forsberg, joka voitti suurpujottelun ja oli kakkonen taitokisassa.

 Kilpailut alkoivat perjantaina aurinkoisessa säässä ja avauslajina oli harvoin kilpailtu taitokisa. Sisun seuratoveri Lyly Saarinen (M10) kertasi reitin jippoja radankatselun jälkeen: - Ensin on neljä normikäännöstä ja siten droppi. Taas käännöksiä, kaksi kallistusta, aaltolatu, pitkäkäännös, hyppyri ja normikännöksillä maaliin. Käännökset ovat aika tiukkoja, muisteli Lyly Saarinen, joka sijoittui taitokisassa sijalle 15. Taitoradan rakentaminen ja kunnossapito oli iso urakka isäntäseura Kuopio Ski Clubille. Kaikki 176 lasta laskivat harjoituskierroksen ja kaksi kisalaskua. Kisapäivälle tuli mittaa lähes yhdeksän tuntia.

Kahteen voittoon, HySSin Hemmingin tapaan, laski ainoastaan Rovaniemen SCST:n Roosa Toppola (N10). GrIFK:n Julianna Kattelus (N12) sai kolme eriväristä mitalia. HySSin Hetta Saarinen (N12) oli kärjen tuntumassa taitokisan avauslaskun jälkeen, mutta toisella laskulla radan röykyissä irtosi suksi, tuloksena keskeytys. Muissa lajeissa Saarinen oli yhdeksäs ja 12. N12-sarjassa laski 49 tyttöä.

M12-sarjassa Joni Silvennoinen (GrIFK) voitti taitokisa ja oli kakkosena suurpujottelussa sekä superpujottelussa. HySSin Samuel Hurmerinnan paras sijoitus (27.) tuli M12-ikäluokan taitokisasta. Myös M12-sarjassa oli mukavasti sakkia, poikia yhteensä 47.

Tahkolla on paljon lunta ja viikonlopun päivinä lumentulo jatkui. Pehmeä rinne on myrkkyä alppihiihtäjille, joten aikuisten SM-kisajärjestäjien piti aloittaa sunnuntaina uudelleen kahden kisarinteen jäädyttäminen. Puoli vuorokautta töitä isolla talkooporukalla ja yöpakkanen sai viimeistellä rinteen pinnan. Urheilijat pääsevät testaamaan työn tuloksen tiistaiaamuna klo 10.00.       

Sisulle kaksi kultaa ja yksi hopea.
Lyly Saarinen, taitokisassa 15.
Hettan paras sijoitus oli yhdeksäs.
Samuel oli taitokisassa 27.

Aamuposti 24.3.2018 - julkaistu lyhennyttynä

Vauhdikkaat pujottelukisat Pyhällä

Julia Toiviainen toinen ja kolmas

Suomen parhaimmat pujottelijat olivat lähtöpaikalla, kun Baltic-cupin kisoja Pyhätunturilla jatkettiin kahdella pujottelukisalla. Torstaina naisten kisan voitti HSC:n Nella Korpio, joka laski kauden parhaimmat pujottelupisteet 15.18. Julia Toiviainen ja Latvian Lelde Gasuna laskivat saman ajan, joka jäi voittoajasta 1.51 sekuntia. Pisteitä molemmille 27.25 ja Gasunalle palkintolisänä Latvian mestaruus. HySSin Erika Pykäläinen oli neljäs vain kolme sadasosaa parivaljakoa perässä. Pykäläiselle FIS-pisteet 27.49, jotka ovat hyssiläisen toiseksi parhaimmat pujottelupisteet. Listapisteet asettuvat kisan jälkeen 24:n pisteen tasolle.

Miesten kisan voitti Ruotsin Gustav Lundbäck, jolle Latvian kisat Pyhällä ovat tilipäiviä. Viime vuonna Lundbäck laski Pyhällä uran parhaimmat pujottelupisteet 9,98 ja nyt voitosta tuli hieman parannusta 9.27. Latvian mestaruus ratkaistiin veljesten kesken. Kristaps Zvejniekselle kisan kakkossija ja mestaruus. Nuorempi veli Miks oli neljäs. Zvejnieksien väliin tunkeutui paras suomalainen, HSC:n Jens Henttinen. HySSin Jesper Pohjolainen oli kisan 12. ja paransi FIS-pisteensä lukemiin 40.39. HySSin Niklas Järvikare hävisi ensimmäisellä kierroksella yli 10 sekuntia voittajalle. Toinen lasku jäi kärjestä 1.23. Järvikareen sijoitus 66 laskijan kisassa oli 27. Kisan ensimmäisellä kierroksella keskeytti 28 laskijaa. Tähän porukkaan kuuluivat HySSin Emil Keränen, Tuukka Kuikkaniemi ja Joel Palosaari.

Perjantain pujottelukisassa kaksi laskijaa olivat karkumatkalla. Naisten kisassa Nella Korpio paranteli jälleen FIS-pisteitään. Reilun sekunnin voitto HSC:n Riikka Honkasesta takasi Korpiolle uudet ennätyspisteet 11.41. Hyvinkään Julia Toiviainen oli kolmas ja HySSin Erika Pykäläinen viides. Toiviaisen aikaero kärkeen oli 2.71 ja Pykäläisen aikaero venähti yli kolmeen sekuntiin. Hyvät sijoitukset, mutta ei parannusta kummankaan FIS-pisteisiin.

Miesten kisan karkulainen oli Latvian olympiaedustaja Kristaps Zvejnieks.  Latvialaisten kaksoisvoiton takasi Zaks Gedra, joka hävisi voittajalle 1.34. Paras suomalainen, kolmanneksi sijoittunut Levi SC:n Joonas Räsänen jäi kärjestä 1.67. HySSin Niklas Järvikare oli kakkoskierroksen kolmanneksi nopein ja nosti sijoituksensa kuudenneksi. Tuukka Kuikkaniemi laski pitkästä aikaa hyvän sijoituksen ollen kahdeksas. Eroa Zvejnieksiin tuli avauslaskulla lähes kolme sekuntia ja toinen lasku lisäsi aikaeron 3.50. Fis-pisteitä Kuikkaniemelle 41.80. HySSin Emil Keränen, Jesper Pohjolainen ja Joel Palosaari keskeyttivät avauskierroksella.

Perjantain pujottelukisa oli Viron mestaruuskisa. Mestareiksi pujottelivat Lise Anette Vaher ja Juhan Luik. Latvian kisaviikko Pyhällä päättyy lauantaina paripujottelukilpailuun.

Nella voitti molemmat pujottelut. Kuva ski.lv
Jupen sijoitukset Pyhällä toinen ja kolmas. Kuva ski.lv
Erikan pujottelukin alkaa sujua. Kuva ski.lv
Tällä tylillä tulee 10 sekuntia eroa kärkeen. Kuva ski.lv
Näin laskien eroa kärkeen jää reilu sekunti. Demonstraattori Niklas Järvikare. Kuva ski.lv

Aamuposti 22.3.2018

Erika Pykäläinen voitti Baltic-cupin osakilpailun Pyhällä

Alppihiihdon Baltic-cup on kolmen osakilpailun kiertue, joka alkoi marraskuussa hallikisana Liettuan Snow Arenassa. Toiset kilpailut pidettiin Latvian Siguldassa. Finaalikisat ovat nyt neljättä vuotta peräkkäin Suomessa Pyhätunturilla. Kisaviikko aloitettiin kahdella suurpujottelukisalla, joista ensimmäinen oli Latvian mestaruuskisa ja toisessa kilpailtiin Viron mestaruudesta. 

Latvian kisat ovat tunnetusti hyvät FIS-pistekilpailut, joten lähes koko Suomen parhaimmisto oli paikalla. HySSin Erika Pykäläinen johti Latvian kisaa avauslaskun jälkeen, mutta joutui keskeyttämään toisella kierroksella. Voittoon laski GrIFK:n Nea Luukko ja sai GS:n ennätyspisteikseen 14.57. Kisan kakkonen oli Lelde Gasuna, joka samalla voitti Latvian mestaruuden. Pykäläisen kanssa DNF-tilastoon päätyivät myös Julia Toiviainen ja Riikka Honkanen.

Viron mestaruuden voitti Lise Anette Vaher. Virolainen Vaher oli kisassa 20:s ja hävisi FIS-kisan voittajalle Erika Pykäläiselle yli kymmenen sekuntia. Pykäläinen sai voitosta FIS-pisteet 19.64. Kisan kakkonen oli Luukko ja kolmas Latvian mestari Gasuna. Hyvinkään Julia Toiviainen oli kisan aikana Kemijärvellä yo-kirjoituksissa.

Miesten GS-kilpailujen voittajat JHS:n Arttu Niemelä ja GrIFK:n Robin Bäck lohkaisivat hyvän siivun FIS-listapisteistään. Niemelän listapisteet ovat 15.84 ja Pyhän voittopisteet 8.15. Bäckin vastaavat numerot ovat 17.33 ja 13.95. HySSin Niklas Järvikare oli avauskisan kymmenes ja toisessa kisassa kolmas. Kolmas sija toi Järvikareelle ennätyspisteet 20.81. Ennätyspisteisiinsä ylsi myös HySSin Jesper Pohjolainen toisen kisan jaetulla 11. sijallaan. Pohjolaisen FIS-listapisteet ovat 54.47, Pyhältä tuli 40.16. HySSn Juho Handolin, Tuukka Kuikkaniemi ja Joel Palosaari keskeyttivät avauskisassa. Toisessa GS-kisassa Kuikkaniemi oli 21. ja Joel Palosaari 26. HySSin Emil Keränen oli avauskisassa 16. Toisen kisan aikana Keränen hikoili Kuusamossa yo-fysiikan kimpussa. Tulos julkaistaan toukokuun lopussa.

Viron mestaruudesta kilpaili vain Juhan Luik. Luikin kisa katkesi ensimmäisen laskun keskeytykseen.

Kisat jatkuvat kahdella pujottelukisalla ja päättyvät lauantaina paripujottelukisalla, jossa viime vuonna oli mukavasti rahaa palkintona.  

Tästä eteenpäin vain HySSin sivuilla

Kisajärjestäjien sivuilla osoitteessa  www.infoski.lv/kalnusleposana/galerijas on satoja hyviä lasku- ja tunnelmakuvia Pyhän kisoista.

GS Pyhä 21.3.

Naiset

1. Erika Pykäläinen                    FIN                      1.38.18                (19.64)

2. Nea Luukko                           FIN                      +0.35                  (23.13)

3. Lelde Gasuna                        LAT                      +1.22                   (31.82)

20. Lise Anette Vaher                EST                      Viron mestari


Miehet

1. Robin Bäck                            FIN                      1.34.23                (13.95)

2. Kristaps Zvejniecks                LAT                      +0.58                   (19.98)

3. Niklas Järvikare                     FIN                      +0.66                   (20.81)

11. Jesper Pohjolainen               FIN                      +2.52                   (40.16)

21. Tuukka Kuikkaniemi             FIN                      +4.37                   (59.40)


GS Pyhä 20.3.2018

Naiset (38)

1. Nea Luukko                            FIN                      1.37.42                (14.57)

2. Lelde Gasuna                         LAT                      +0.63                   (20.91)

3. Ida Candert                           SWE                     +1.80                   (32.68)

Julia Toiviainen                           FIN                       DNF1

Riikka Honkanen                         FIN                       DNF1

Erika Pykäläinen                         FIN                       DNF2


Gasuna Latvian mestari 

Miehet (71)

1. Arttu Niemelä                         FIN                     1.32.64                 (8.15)

2. Jaakko Mustalahti                   FIN                      +1.51                  (24.12)

3. Gustav Lundbäck                    SWE                    +2.01                  (29.41)

4. Kristaps Zvejnieks                  LAT                      +2.18                  (31.21)


Zvejnieks Latvian mestari

10. Niklas Järvikare                    FIN                      +2.99                  (39.78)

16. Emil Keränen                        FIN                      +4.35                  (54.17)

18. Jesper Pohjolainen                FIN                      +4.49                  (55.65)

Joel Palosaari                             FIN                       DNF1

Juho Handolin                            FIN                       DNF1

Tuukka Kuikkaniemi                    FIN                       DNF2       

Kauden 50. kisa toi Erikalla kahdeksannen voiton.
Nea Luukkoa (GrIFK) voitti Latvian NC-kisan ja sai GS:n ennätyspisteikseen 14.57.
Nea vauhdissa Pyhällä. Kuva ski.lv
Erika voitti 2. suurpujottelun. Kuva ski.lv

Aamuposti 17.3.2018

Julia Toiviaiselle FIS-uran toinen pujotteluvoitto Rukalta

Rukan neljä pujottelukisaa toivat Julia Toiviaiselle yhden voiton, kaksi pronssisijaa ja yhden neljännen sijan. Ensimmäisestä FIS-pujotteluvoitosta oli kulunut yli kaksi vuotta, joten palkintojenjaon jälkeen Rukan kisa-alueella haastateltavana oli aurinkoinen Toiviainen. – Olen tosi tyytyväinen tähän Rukan jaksoon. Pujottelu on ollut ailahtelevaa, mutta nyt sain tehtyä varmoja kisalaskuja. Itävallassa lasketut hyvät GS-sijoitukset ilmeisesti vapauttivat myös pujottelua, laskeminen oli rentoa ja rauhallista. Uran parhaimmat pujottelupisteet ja reilu parannut rankingissa. Kyllä kelpaavat!

Hyvinkääläinen Julia Toiviainen käy koulua Ounasvaaran lukiossa Rovaniemellä ja edustaa Santa Claus Ski Teamia. Rukan kisapäivien jälkeen edessä ovat yo-kirjotukset. – Huomenna on pakollinen yo-koe, joka on vähän stressannut. Reissuilla ja kisojen välissä olen yrittänyt valmistautua kokeeseen. Otan näistä kisoista mukaan sopivan rentouden ja hoidan ne kokeetkin varmasti. Kirjoituksen jälkeen Suomulle treenaamaan ja sieltä Pyhälle kisoihin. Yksi kisapäivä jää väliin, pitää taas mennä Kemijärvelle viimeiseen yo-kokeeseen, kertoi vauhdikkaasta jaksostaan Julia Toiviainen.

Rukan pujottelutuloksista voi nähdä pientä nousua Suomen naislaskijoiden suoritustasossa. Ykköslaskija Riikka Honkasen (HSC) taakse on kasautumassa ryhmä, jonka pujottelupisteet kieppuvat 20:n pisteen tasolla. Nella Korpio (HSC), Kia-Emilia Hakala (HaJy) ja Mathilda Lassenius (GrIFK) ovat 20:n pisterajan paremmalla puolella.  HySSin Erika Pykäläisen kanssa hieman rajan yläpuolella ovat Julia Toiviainen, Nea Luukko (GrIFK) ja Hilla Hannola (SCST). Ryhmään hamuaa mukaan HSC:n Inka Antikainen, joka palasi Rukalla kisahommiin reilun kuukauden sairasloman jälkeen.

Seuraava FIS-pistelista otetaan käyttöön sopivasti ennen Tahkon SM-pujotteluja, jotka pidetään 27.-29. maaliskuuta. Ennen SM-kisoja kaikki kärkinaiset osallistuvat Latvian mestaruuskilpailuihin, jotka pidetään Pyhätunturilla 20.-24. maaliskuuta. Suomen parhaimmat miespujottelijat ovat kotiutuneet Keski-Euroopasta. Samalla myös HySSin miesjoukkue vahvistuu, koska Juho Handolin, Niklas Järvikare ja Henrik Järvikare ovat Pyhällä ja Tahkon SM-kisoissa mukana.

FIS-pujottelu Ruka 15.3.2018

Naiset (26)

1. Mathilda Lassenius                 FIN/GrIFK         1.17.73                (19.39)

2. Nella Korpio                           FIN/HSC            +0.42                 (23.28)

3. Julia Toiviainen                       FIN/SCST          +1.44                 (32.73)

Erika Pykäläinen                         FIN/HySS           DNF1

Riikka Honkanen                         FIN/HSC            DNF2


Miehet (66)

1. Turo Torvinen                         FIN/SCST          1.16.03               (23.03)

2. Miikka Mankinen                     FIN/RukaS        +0.74                  (30.04)

3. Jesper Persson                       SWE                 +0.82                  (30.80)

Tuukka Kuikkaniemi                    FIN/HySS           DNF1

Jesper Pohjolainen                      FIN/HySS           DNF1

Joel Palosaari                             FIN/HySS           DNF1

Emil Keränen                              FIN/HySS          DNF2                 


FIS-pujottelu Ruka 14.3.2018

Naiset (27)

1. Julia Toiviainen                       FIN/SCST          1.19.38               (22.53)

2. Nella Korpio                           FIN/HSC            +0.24                 (24.71)

3. Hilla Hannola                          FIN/SCST          +0.92                 (30.87)

Erika Pykäläinen                         FIN/HySS           DNF1

Riikka Honkanen                         FIN/HSC            DSQ1


Miehet (65)

1. Esten Riise Falksete                 NOR                 1.14.50                (26.19)

2. Zaks Gedra                             LAT                  +0.64                  (32.38)

3. Elian Lehto                             FIN/SCST          +0.66                  (32.57)

8. Emil Keränen                          FIN/HySS          +1.13                 (37.11)

12. Jesper Pohjolainen                FIN/HySS           +2.35                 (48.90)

29. Joel Palosaari                       FIN/HySS           +4.80                 (72.58)

Tuukka Kuikkaniemi                    FIN/HySS            DNF2

Jupe kiilasi maajoukkuelaskijoiden väliin.
Viimeisen pujottelun voitti Mathilda Lassenius. Vakiovieraat Pellin palkinnoilla Nella ja Jupe.
Yo-kisat ja Rukan pujottelut rennosti ja varmasti maaliin.
Ruka 16.12.2017 klo 15.00 vai
Ruka 15.3.2018 klo 13.30 - valitse parempi!

Aamuposti 15.3.2018

Julia Toiviaisen suksi kulkee Rukalla

Pitkän tauon jälkeen Suomen parhaimmat naispujottelijat starttasivat samassa kilpailussa. Rukan pujotteluista puuttui ainoastaan ylioppilaskirjoituksiin osallistuva, HaJyn Kia-Emilia Hakala. Nuoret naiset rakensivat suomalaisvoimin hyvän FIS-pistekisan. Hyvinkääläinen Julia Toiviainen jäi kakkospujottelussa kärkilaskijalle tasan sekunnin ja sai kolmannesta sijasta uransa parhaimmat pujottelun FIS-pisteet 26.53. Toiviainen voitti helmikuussa Itävallassa kaksi suurpujottelukisaa ja hyvä vauhti näyttää siirtyvän myös pujotteluun.

Molemmissa kisoissa voittoon laski HSC:n Nella Korpio. Pitkän toipilasjakson jälkeen maajoukkuelaskija on aloittanut vankan paluun kisarinteisiin. Vajaassa kuukaudessa Korpio on laskenut kolme FIS-kisavoittoa. Neljässä kisassa Korpion FIS-pisteet ovat olleet 20:n tasolla. Hyväntuulinen Korpio kertoi harjoitelleensa maltillisesti. -Nyt jalassa ei tunnu enää kipua. Näiden Rukan pujottelujen jälkeen ovat Latvian mestaruuskisat Pyhällä. Pyhältä suoraan Ruotsin mestaruuskisoihin ja sieltä yötä myöten Tahkolle SM-pujotteluihin. Keski-Euroopassa kisat alkavat hiipua, mutta pohjoismaissa kilpailen vappuun saakka.

GrIFK:n Mathilda Lassenius oli molemmissa pujottelussa kakkospaikalla. Tiistain pujottelusta tuli parempi pistekisa, joten Lassenius sai siitä hyvät pisteet 21.70. Kisan pistearvoa nosti nuorten MM-mitalistien Riikka Honkasen (HSC) ja Erika Pykäläisen (HySS) osallistuminen kilpailuun. Honkanen oli kisan neljäs. Pykäläisen ensimmäinen lasku oli varovainen ja jäi kärjestä yli kaksi sekuntia. Toinen lasku päättyy keskeytykseen radan yläosassa.

Miesten ensimmäisessä kisassa HySSin tuoreimmat FIS-laskijat Jesper Pohjolainen ja Joel Palosaari laskivat uransa parhaimmat FIS-sijoitukset ja -pisteet. Pohjolainen oli avauskisassa viides ja sai pisteet 40,68. Joel Palosaaren sijoitus oli 12. ja pisteet 44.71. HySSin Tuukka Kuikkaniemi hävisi Palosaarelle viisi sadasosaa ja sai pisteitä 45.05. Tutussa treenirinteessään laskenut Rukan alppikoululainen Emil Keränen (HySS) joutui keskeyttämään molemmissa pujotteluissa. Koko HySSin neljän kopla sai kakkoskisassa merkinnän DNF.

Miesten pujottelukisoista puuttui Suomen pujottelurankingin kuusi kärkilaskijaa. Paras suomalainen oli GrIFK:n Robin Bäck, kakkoskisan voittaja.  HSC:n Joona Piirainen oli avauksessa toinen ja seuratoveri Henri Hahtela kakkoskisan kolmas.

Rukan pujottelut päättyvät torstaina. Kisoja voi seurata livetuloksina www.fis-ski.com/alpine-skiing/.

Jupen suksi kulkee kevysti rinteessä ja olalla.
Jalka on kunnossa! Nella kiitää taas.
Mathilda kakkosena molemmissa pujotteluissa.
Jeppe viides, FIS-pisteet 40.68.
Joel 12., FIS-pisteet 44.71

Aamuposti 13.3.2018

Rosa Pohjolainen laski huippujen joukkoon

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen voitti suurpujottelun Alpe Chimbra lasten FIS-kilpailuissa Italian Folgariassa. Voitollaan Pohjolaisen nimi liitetään maineikkaaseen alppihiihtäjäporukkaan, josta italialaiset kisaisännät nostavat kisaesittelyssä esille aikaisempia voittajia: Thöni, Gros, Stenmark, Tomba ja Compagnoni. Tuoreemmasta historiasta löytyvät Tanja Poutiainen, Janica Kostelic, Lara Gut ja Mikaela Schiffrin. Lähihistoriassa Suomella on hyvä lista lajivoittajia: Nella Korpio (2015), Jaakko Tapanainen (2016), Erika Pykäläinen (2017) ja Rosa Pohjolainen (2018).

Pohjalaisen GS:n voittokisassa toiseksi tuli Ruotsin Lisa Nyberg ja kolmanneksi Italian Lucia Pizzato. Suomen Riia Pallari oli 15. Suomen kolmatta laskijaa Fanny Rintasta ei löydy hyväksytyn tuloksen laskeneiden joukosta. Pujottelukisassa HySSin Pohjolainen oli toinen Latvian Germane Dzeniferan jälkeen. Latvialainen oli viime vuonna N14-sarjan kaksoisvoittaja. Keskinäinen kilpailu Pohjolaisen kanssa todennäköisesti jatkuu ensi vuonna, koska molemmat tytöt ovat vasta ensimmäistä vuotta N16-sarjassa.

N16-kisaan noussee mukaan ensi vuonna myös Suomen Silja Koskinen (TuSla), joka oli nyt N14-sarjassa GS-kisassa kolmas. Pujottelukullan Koskinen hävisi Kroatian Zrinka Ljuticille vain viidellä sadasosalla. Suomen Nanna Kiviranta (GrIFK) oli GS-kisassa 28:s ja SL-kisassa 33:s. 

Suomen Jaakko Tapanainen nousi pujotteluvoitollaan vähälukuiseen kolmen-voiton-porukkaan. M16-sarjan pujotteluvoitto tuli niukalla viiden sadasosan erolla Saksan Marius Sennhoferiin. Vuonna 2016 granilainen voitti molemmat lajit, mutta tällä kertaa suurpujottelu päätyi sijalle 17. Suomen Mikael Musikka (PeSla) oli pujottelussa 25:s ja GS-kisassa 39: s. Suomen Dan Kiisken (GrIFK) sijoitukset olivat 29:s ja 43:s. M16-sarjassa kilpaili 100 nuorta miestä.

M14-sarjassa Suomea edustivat HSC:n pojat Mikko Lemponen ja Rene Linnatsalo. Lemposen sijoitukset olivat 14. (SL) ja 22. (GS). Linnatsalo sai hyväksytyn tuloksen vain GS-kisassa, sijoitus 36:s.

Rosa Pohjolainen laski ensimmäisen voittonsa kisoissa, joka on merkattu järjestysnumerolla 47. Aikaisemmin Topolino-kisana tunnettu lastentapahtuma keräsi tänä yli 300 laskijaa Folgariaan. Edustettuna oli 37 maata ja kaikki isot alppihiihtomaat olivat mukana. Näiden lukujen pohjalta maininta epävirallisesta MM-kisasta on perusteltua.  Suomen alppihiihto ottaa mielellään vastaan yhden uuden MM-kisavoittajan.

Huippujen joukkoon - Rosa Pohjolainen

Aamuposti 9.3.2018

Suomen alppijuniorit kärjessä Italiassa

Kansainvälinen lasten alppihiihtokisa, 47. Alpe Chimbra cup Italian Folgariassa aloitettiin uudistetulla joukkuekilpailulla, jossa laskettiin mies-miestä-vastaan -systeemillä. Neljän laskijan jälkeen tilanne Suomen ja Sveitsin välisessä finaalissa oli 2:2. Voitto ratkaistiin vertailemalla nopeimman poikalaskijan ja nopeimman tyttölaskijan yhteisaikoja. Suomen Rosa Pohjolaisen (HySS) ja Jaakko Tapanaisen (GrIFK) yhteisaika 31.38 oli 67 sadasosaa nopeampi kuin sveitsiläisten vastaava lukema. Suomen joukkueessa oman osuutensa hienosti hoitivat myös Riia Pallari (SCST) ja Mikael Musikka (PeSla). Samanlaiseen aikavertailuun päädyttiin myös pikkufinaalissa, jossa Norja löi isäntämaa Italian seitsemällä sadasosalla.

Kisat jatkuvat henkilökohtaisilla pujottelu- ja suurpujottelukisoilla. Aikaisemmin Topolino -kisoina tunnettu Folgarian kisa on säilyttänyt hyvin kansainvälisyytensä. Tänä vuonna kilpailijoita on tullut Alpe Chimbraan 37:stä maasta.

Aamuposti 6.3.2018

Audi tourin finaalikisat Vihdissä

Pujottelukisa meni "pipariksi"

Audi Alpine Ski Tourin finaalikisat tuotiin, viime vuotiseen tapaan, suuren yleisön nähtäväksi Etelä-Suomeen. Tällä kertaa kisattiin Vihdin hiihtokeskuksessa. Stenmark-kisarinne jäädytettiin kisoja varten, mutta pitkäkestoisten, kovien pakkasten vuoksi jäädytys meni ”yli”. Radanmerkkauksessa jäiselle, kapealle rinteelle epäonnistuttiin ja 16-vuotiaiden pujottelukisat jouduttiin siirtämään rinnealueelle, jossa oli jo laskettu alle 14-vuotiaiden pujottelut.

N16-sarjan kisa keskeytettiin 13 kilpailijan jälkeen, johon mennessä vain kolme laskijaa oli päässyt ”siististi” maaliin. Seuraavana startissa oli HySSin Rosa Pohjolainen. – Olin jo viiksellä valmiina lähtöön. Ensin sanottiin, että otetaan lanaustauko. Vähän ajan päästä kerrottiin, siirretään kisa toiseen rinteeseen ja aloitetaan kisa alusta. Samanlainen jää se on tuossa toisessakin paikassa. Puolet menee sielläkin pihalle, puhisi tuohtunut Pohjolainen.

Kymmenkunta laski ulos uudelleen aloitetussa kisassa avauskierroksella. Ensimmäisen laskun jälkeen selvässä johdossa ollut Pohjolainen laski ulos toisella kierroksella. Lasku sujui hyvin jyrkällä, jäisellä osuudella, mutta ylinopeus kostautui tiukissa käännöksissä ennen maalia. Kisan voitti Vörå IF:n Fanny Rintanen. Kakkonen oli HSC:n Jade Linnatsalo, joka pääsi maaliin myös tynkäkisassa ja olisi mielellään jatkanut kisaamista alkuperäisessä paikassa. HySSin Silva Saarinen oli kilpailussa sijalla 15.

M14-kisa käytiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. HySSin Jasper Palosaari veti avauslaskun varman päälle sijoittuen seitsemänneksi. Toisella kierroksella Palosaari paransi sijoitustaan pronssisijalle. M16-sarjassa HySSin Veeti Riikonen oli yhdeksäs. M16-kisassa kato oli kova: 19 maaliin, 16 ulos.

Juniorikiertueen viimeinen osakisa oli paripujottelua. HySSin Rosa Pohjolainen voitti N16-sarjan. Hyssiläinen pääsi kakkoskierrokselle ilman vastusta. Voittokulussa kakkoseksi jäivät Vörå IF:n Fanny Rintanen, HaJy:n Sanni Virta, Levi SC:n Hilda Lauhamo ja finalissa kukistui Imatran Serafina Maksimova. Maksimova pudotti ensimmäisellä kierroksella HySSin Silva Saarisen. M16-sarjan voitti GrIFK:n Jaakko Tapanainen. HySSin Leevi Riikonen putosi kisasta toisella kierroksella S-66:n Eduard Hallbergille. M14-paripujottelun voitti HSC:n Rene Linnatsalo. HySSin Jasper Palosaari hävisi toisella kierroksella GrIFK:n Teemu Honkaselle.

Jasper Palosaari oli pujottelukisan kolmas. Paripujottelussa tuli tappio GrIFK:n Teemu Honkaselle.
Rosa voitti Audi tourin viimeisen osakilpailun paripujottelun.

Rosa Pohjolainen voitti kokonaiscupin

HySSin Rosa Pohjolainen voitti Audi Alpine Tourin kokonaiskisan sarjassa N16. Voittoon tarvittiin seitsemän osakilpailuvoittoa ja kaksi kakkossijaa. Kaksi kisaa Kolilla jäi väliin sairastelun takia ja yksi osakisa päättyi keskeytykseen. Kaksi seuraavaa sijaa menivät Rovaniemen SCST:n Riia Pallarille ja Henna Määtälle. HySSin Silva Saarinen oli yhteistuloksissa 18.

M16-sarjan kolmen kärki on: 1. Jaakko Tapanainen GrIFK, 2.Erik Saravuo HSC ja 3. Rasmus Gustafsson S-66. HySSin Veeti Riikosen loppusijoitus tourilla on 13.

M14-sarjan kärki on: 1. Mikko Lemponen HSC, 2. Rene Linnatsalo HSC ja 3. Jesperi Kemppainen SCST. HySSin Jasper Palosaari keräsi tourpisteitä jokaisesta osakilpailusta, loppusijoitus seitsemäs.

Vihdin kisatulokset ja Audi Tourin lopputulokset löydettävissä SSF:n sivuilta.

Rosan Audi tourin kokonaiskisan voittoon tarvittiin seitsemän osakilpailuvoittoa ja kaksi kakkossijaa.

Aamuposti 6.3.2018

HySSin kisat sujuivat liukkaasti

Sunnuntaina kisarinteessä viiletti 134 juniorilaskijaa.

Kisarinteen kova pinta ja vaativa loppujyrkänne aiheuttivat lisäjännitystä huoltojoukoissa ennen lasten kilpailun alkua. Valmentajien johdolla tehty radankatselu ja oikeiden ajolinjojen läpikäynti vähensivät juniorien kisajännitystä. Kun jyrkästä lähtötornista selvisi kaatumatta alas, niin radan loppuosa tuntui melkein helpolta.

Ensimmäisellä laskukierroksella ei tullut yhtään keskeytystä ja toisellakin laskulla vain kahdeksan junioria joutui keskeyttämään. Radanmerkkaajat Jyrki Palosaari (HySS) ja Peter Rosenlöf (HSC) onnistuivat tehtävässään erinomaisesti.

Kisojen nuorin laskija, UST:n Filipp Sinelnikov (synt. 2012) osallistui M8-sarjaan. Filipp ja kaikki 8-sarjalaiset saivat heti maaliintulon jälkeen mitalinsa HySSin ykköslaskija Erika Pykäläiseltä, joka tuli lauantaiyönä pitkältä kisareissulta Keski-Euroopasta. Mitalinsa sai myös HySSin Lumi Riikonen, joka oli N8-sarjassa seitsemäs.

Kisojen nopein tyttö oli HySSin Hetta Saarinen, joka voitti sarjan N12.

Nopein poika oli GrIFK:n Joni Silvennoinen (M12), joka ainoana kilpailijana laski ensimmäisen GS-radan alle 20 sekunnin.

HySSin laskijoista Stella Winqvist (N10) oli 12. ja samassa sarjassa Alisa Rihu oli 14. Lyly Saarinen (M10) oli 12.  Hetta Saarisen voittamassa N12 sarjassa Ella Timonen oli 21. ja Antonia Winqvist 28. HySSin Samuel Hurmerinta (M21) ja Eevi Oja (N14) kuluivat harvalukuiseen DNF-joukkoon.

Kaikki Masters-kisojen ja ES-juniorikisojen tulokset osoitteessa www.hyss.fi/kilpailut/kilpailut-2017-2018/

Hetta Saarinen (N12) oli Hyvinkään ES-cupin nopein tyttö. Kuva Juha Lehtonen
Kisojen nuorin UST:n Filipp Sinelnikov vauhdissa. Kuva Juha Lehtonen
Numeroliivi tiukemmalle ja torniin. Joel Tamminen LHS
Startissa GrIFK:n Maxine Björkstén saa lähtöluvan Heikki Hakalalta.

Aamuposti 6.3.2018

HySSin kisat sujuivat liukkaasti

Lauantaina Sveitsin hiihtokeskuksessa fiilistelivät seniorilaskijat

Masters-kilpailun perinteiden mukaisesti kilpailijat jäivät oman suorituksensa jälkeen maalialueelle seuraamaan kilpakumppaniensa kisalaskuja. Laskujen kommentointi oli pelkästään positiivista ja kaverin ollessa vaikeuksissa radalla myötäeläminen tuntui aidolta. – Enemmän tässä jännittää kaverin selviytymistä radalla kuin omaa suoritusta, oli yleisesti hyväksytty kommentti.

Osa Sveitsin kisarinteestä on jäädytetty kisalaskijoiden harjoituskäyttöä varten ja toinenkin puoli on kovien pakkasten myötä kovettunut liukkaaksi. – Harvemmin me ollaan kilpailu näin kovalla lumella, mutta maltilla ja hyvillä ajolinjoilla pärjää. Ja jos menee ulos, niin tampataan takaisin, komentoivat olosuhteita iloiset naislaskijat. Parhaiten malttia oli Himoskin Auli Hienosella ja Eva Kovasella sekä GrIFK:n Charlotta Lemströmillä, jotka voittivat molemmat kisat vanhimmissa ikäluokissa. Nuorimpien sarjan N16-29 molemmat voitot menivät Slalom 66:n Eeva Pihlajasalolle.

Maltilla ja kokemuksen turvin M70-79 sarjan voittoihin laskivat RuoKin Unto Hämäläinen ja HimoSkin Kaarlo Lahtinen. M60-69 sarjan molemmat voitot menivät TuSlan Riku Lehtiselle. M50-59 sarjassa kilpailu voitosta oli vanhempia ikäluokkia totisempaa. Jyrkänteen neulansilmässä nähtiin lukuisia läheltäpiti-tilanteita. Nopea reagointi ajatuksen tasolla ei siirtynyt nopeaksi liikkeeksi jalkoihin. Parhaiten pärjäsivät FK-37:n Nicolas Sergelius ja Mejlans IF:n Esko Rechardt. HySSin Esa Soldanin paras sijoitus oli yhdeksäs ja Juha Eerikäisen 16. HySSin puheenjohtaja Juha Lehtonen oli M40-49 sarjan avauskisassa kuudes.

Vauhdissa kaiken ikää! Masterit 70-79 vas. Kristian Nyman, Unto Hämäläinen ja Kaarlo Lahtinen.
Enemmän tässä jännittää kaverin selviytymistä radalla kuin omaa suoritusta.

Aamuposti 28.2.2018

Erika Pykäläinen aloittaa Eurooppa Cupissa

Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen starttaa ensimmäistä kertaa Eurooppa Cupissa 1. maaliskuutta Sveitsin Zinalissa. EC-cupavaus on Pykäläisen 45. kilpailu tänä talvena. Hienosti sujuneet suurpujottelukisat helmikuun aikana pudottivat hyssiläisen GS-pisteet lukemiin 14.32. Näillä pisteillä Pykäläinen on Suomen tilastossa kakkosena HSC:n Riikka Honkasen (pist. 12.99) jälkeen. Omassa ikäluokassaan 2001 synt. Pykäläinen on maailman FIS-rankingissa toisena Uuden-Seelannin Alice Robinsonin (pist. 10.30) jälkeen. Viimeisin FIS-lista tulee voimaan sopivasti Zinalin EC-kisan avauspäivänä.

Erika Pykäläinen osallistui maanantaina Hollannin mestaruuskisoihin, jotka pidettiin Itävallan Sankt Johann-Alpendorfissa. Pykäläinen oli pujottelukisassa viides. Kisan kakkoseksi laski vankkaa paluuta loukkaantumisen jälkeen tekevä HSC:n Nella Korpio. Korpiolle kisasta hyvät FIS-pisteet 19.36.

Julia Toiviaiselle voitto ja uudet ennätyspisteet

Tiistaina NED-mestaruuskisoja jatkettiin suurpujottelulla, jonka voiton Hyvinkäälle hoiteli Julia Toiviainen.  Voittomarginaali oli 1.32 sekuntia, joka takaa Toiviaiselle uudet ennätyspisteet 16.66. Kisan kolmas oli Suomen Nea Luukko, ero kärkeen 1.42 ja FIS-pisteitä 31.50. Erika Pykäläinen ei osallistunut GS-kisaan.

Sankt Johannin kisoissa oli mukana myös poikien maajoukkueen laskijoita. HySSin Niklas Järvikare oli pujottelussa 7. ja suurpujottelussa 24. HySSin Juho Handolin keskeytti pujottelussa ja suurpujottelussa sijoitus oli 35. Suomalaisista parhaimman sijoituksen laski GrIFK:n Teddy Takki, joka oli GS-kisan kakkonen.

Viikonloppuna ja alkuviikosta Norjan Oppdalissa pidettiin hyvätasoiset SL- ja GS-kilpailut. Sadan mieslaskijan joukossa HySSin laskijoista Jon Mikkel Lindberg oli parhaimmillaan 27. ja Joel Palosaari 36. Tuukka Kuikkaniemen kaikki neljä kisaa päättyivät keskeytykseen.

Tuloksia NED-mestaruuskisoista

26.-27.2.2018 Sankt Johann- Alpendorf

Pujottelu

Naiset

1. Maria Shkanova                     BLR                      1.28.38                (15.45)

2. Nella Korpio                           FIN                      +0.48                  (19.36)

5. Erika Pykäläinen                     FIN                      +2.25                  (33.78)

6. Jenny Vuori                            FIN                      +2.94                  (39.40)

Mathilda Lassenius, Kia-Emilia Hakala ja Julia Toiviainen DNF1


Miehet

1. Björn Brudevoll                      NOR                    1.18.75                (9.74)

7. Niklas Järvikare                      FIN                      +2.48                 (32.41)

14. Saku Aho                             FIN                      +3.12                 (38.27)

Teddy Takki DNF1, Juho Handolin DNF2 ja Olli Peltola DNF2


Suurpujottelu

Naiset

1. Julia Toiviainen                       FIN                      1.33.80               (16.66)

3. Nea Luukko                            FIN                      +1.42                 (31.50)

26. Nette Kiviranta                      FIN                      +5.50                 (74.12)

Mathilda Lassenius DNF1, Kia-Emilia Hakala DSQ1


Miehet

1. Steffan Winkelhorst                NED                    1.31.88                (16.34)

2. Teddy Takki                            FIN                      +0.43                 (20.93)

11. Marlon Sjöberg                     FIN                      +1.91                 (36.71)

24. Niklas Järvikare                    FIN                      +2.44                 (42.37)

35. Juho Handolin                       FIN                      +4.75                 (67.00)

39. Olli Peltola                            FIN                      +5.43                 (74.26)

Nättejä ja nopeita!

Aamuposti 23.2.2018

Erika Pykäläinen ja Julia Toiviainen palasivat voittajiksi

Kolmen keskeytykseen päättyneen kisan jälkeen HySSin alppihiihtäjä Erika Pykäläinen palasi kisahommiin Itävallan Hochrindlissä. Kisaisäntänä oli slovenialainen SK Olimpija, joka toi mukanaan kisaohjelmaan Sloveniassa peruuntuneita kisoja. Jokaisena kisapäivänä laskettiin kaksi täysipainoista kilpailua. Tiukka ohjelma sopi hyvin HySSin Erika Pykäläiselle, joka suurpujottelupäivänä voitti ensimmäisen kisan ja oli toinen kakkoskisassa. Voitosta Pykäläinen sai FIS-pisteitä 16.58. Kakkoskisassa 0.40 sekunnin tappio Italian Lara Della Mealle toi hyssiläiselle FIS-pisteet 20.99.

Hyvinkääläinen, Rovaniemen SCST:ia edustava Julia Toiviainen oli suurpujottelupäivän molemmissa GS-kisoissa neljäs. Kakkoskisassa Toiviaisen aikaero italialaiseen voittajaan oli 0.99 sekuntia. Tulos antoi FIS-pisteitä 25.88, mitkä ovat hyvinkääläisen toiseksi parhaimmat GS-pisteet. Julia Toiviainen voitti päätöspäivänä kisatun citizen-kategorian suurpujottelun, josta FIS-pisteitä irtosi 26.15. Päätöskisasta puutui muutama hyvä pistelaskija, joten ylivoimaisesta voitosta huolimatta Toiviaisen voittopisteet jäivät harmittavan korkeiksi.

Ennen suurpujotteluja Hochrindlissä järjestettiin neljä superg kisaa naisille ja miehille. Erika Pykäläinen oli mukana kolmessa kisassa, sijoitukset 13. ja kahdesti kahdeksas. Pykäläisen ensimmäiset superg:n FIS-pisteet asettuvat 56 pisteen paikkeille. Julia Toiviainen starttasi kahdesti, tuloksena 30. ja 21 sija.

Miehet urakoivat toisena kisapäivänä kolme superg-kisaa. Paras suomalainen oli HSC:n Joona Piirainen sijoituksillaan toinen, kuudes ja seitsemäs. Piiraisen SG:n FIS pisteet painuvat alle 40 pisteen. Miesten suurpujotteluissa parhaimman sijoituksen (2.) ja FIS-pisteet (33.14) laski SCST:n Elian Lehto. Saman sijoituksen ja FIS-pisteet 33.93 laski päätöskisassa Lehdon seurakaveri Turo Torvinen.

Erika ja Julia olivat jälleen kärkipaikalla.Erikalle FIS-GS-voitosta 16.58 FIS-pistettä. Julialle CIT-GS:n kärkipaikasta 26.15 FIS-pistettä.

Aamuposti 14.2.2018

HySSin Keräselle ja Kuikkaniemelle SM-mitalit

Pyhätunturin FIS-kisojen yhteydessä kilpailtiin nuorten SM-mitaleista suurpujottelussa. HySSin Emil Keränen voitti M21-sarjan SM-hopean. Tuukka Kuikkaniemen GS-laskut riittivät pronssisijalle. Suomen mestariksi laski Nilsiä Skin Jose Partanen. Hopeamitalisti Keränen kommentoi laskujaan vaatimattomasti: - En tehnyt mitään virheitä, mutta en myöskään mitään kovin erinomaista. Toisella laskulla olisi pitänyt saada enemmän aikaiseksi. Partanen oli toisella kierroksella nopeampi ja nousi niukasti (0.21) edelleni. Olen tässä ikäluokassa vielä kaksi vuotta, joten ehdin hyvin hommaamaan SM-kullankin.

Tuukka Kuikkaniemi oli ensimmäisen laskun jälkeen FIS-kisassa kymmenentenä. Toinen lasku oli kuudenneksi nopein ja sillä hyssiläinen nousi neljä sijaa korkeammalle. Kun tulosluettelosta otetaan pois ulkomaalaiset – Hannes Grym (SWE) ykkönen ja Juhan Luik (EST) neljäs – Kuikkaniemi nousee SM-kisan M21-sarjassa pronssisijalle. Loppuajoissa hyssiläisten väliin jää eroa 1.23 sekuntia – tällä kertaa Keräsen hyväksi. SM-pronssi on Tuukka Kuikkaniemen ensimmäinen SM-mitali. Emil Keräsellä on viime vuodelta M18-sarjan SM-pronssi.

HSC:n Teemu Pietikäinen oli FIS-kisassa viides ja voitti SM-kullan M18-sarjassa. SM-hopea meni PoJon Miikka Niemiselle ja pronssi HSC:n Henri Hahtelalle. HySSin Joel Palosaari oli SM-kisassa kahdeksas, ero pronssisijaan jäi 2.21 sekuntia. HySSin Jesper Pohjolainen keskeytti ensimmäisellä kierroksella.

N21-sarjan SM-mitalisti ovat: 1. Tiia Nurminen SCST, 2. Karin Hasselblatt GrIFK ja 3. Neena Sore LHS. N18-sarjassa mitalit jaettiin järjestyksessä: 1. Ingrid Ulfves GrIFK 2. Netta Lappalainen Kuopio SC ja 3. Matleena Rinne PoSS.

Nuorten M21 mitalikolmikko vas. hopeaa Emil, kultaa Jose ja pronssia Tuukka. Kuva Meri Kekäle
Isommalle hopeamitali, normaalikokoiselle pronssia. Kuva Meri Kekäle

Aamuposti 14.2.2018

Kauniaisten Granibackenissa kilpaili 236 alppijunioria

Pitkään odotettu alppikisakauden avaus Etelä-Suomessa toteutui lauantaina Meri-Teijossa. ES-alppicupia jatkettiin sunnuntaina Kauniaisten Granibackenissa, jossa kisaan osallistui 236 laskijaa.

Hyvinkään Slalomseuran Lyly Saarinen (M10) oli ensimmäistä kertaa kisaamassa ES-cupissa ja sijoittui Meri-Teijon pujottelussa 13. sijalle. Granibackenin superpujottelussa Lyly oli 16. Saarisen alppiperheen keskimmäinen, Hetta aloitti Teijossa kuudennella sijalla ja oli kolmas Granin kisojen N12-sarjan 41 laskijan joukossa. Silva Saarinen (N16) voitti GrIFK:n isännöimän superpujottelun ja oli Teijon pujottelussa kuudes. 

HySSin Samuel Hurmerinnan (M12) sijoitukset avauskisoissa olivat 18. ja 23.  M14-sarjassa Eetu Vähäsalo oli Teijossa neljäs ja Granissa seitsemäs. HySSin Anni Paavola (N14) oli kilpailemassa vain Kauniaisissa ja tuloksena ykköspaikka 19 tytön kisassa.

Seuraava ES-cupin osakilpailu on Hyvinkäällä 4.3. Etelä-Suomen paras kisarinne Sveitsin Hiihtokeskuksessa avattiin viikonloppuna, joten olosuhteet juniorien vauhdikkaalle GS-kisalle alkavat olla kunnossa. Samaan aikaan HySSin isännöimien kisojen kanssa Vihdissä lasketaan Audi Tourin paripujottelukisat, joten kilpailijamäärässä ei ylletä Granin kisojen tasolle. Teijon luvut 165 kilpailijaa on tavoitettavissa.  

Silva voitti superpujottelun Granissa.
Hetta oli kolmas N12-sarjan 41 laskijan joukossa.

Aamuposti 13.2.2018

Rosa Pohjolainen voitti Pokal Lokan pujottelun

Slovenian Stari Vrh:ssa järjestetiin 43. Pokal Loka, kansainvälinen lasten alppihiihtokisa. Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen (N16) voitti pujottelun ja oli kolmas suurpujottelussa. Turun Slalomin Silja Koskinen oli N14-sarjan pujottelussa kakkosena  ja GS-kisassa kuudes. Hyvän pistepotin Suomen joukkueelle kokosivat myös GrIFK:n Jaakko Tapanainen, 2. ja 7. sija sarjassa M16 sekä HSC:n Mikko Lemponen (M14) sijoituksillaan 5. ja 7. Suomi oli joukkuekisassa Slovenian ja Norjan jälkeen kolmantena.

Rosakin pärjää maailmalla.

Aamuposti 12.2.2018

Pykäläiselle voitto ja huippupisteet FIS-kisasta Saksassa

Saksan Jennerissä laskettiin lauantaina kovatasoinen FIS-suurpujottelukilpailu. Kaikki kuuman ryhmän laskijat olivat pääasiassa Eurooppa Cupissa kilpailevia, alle 20 FIS-pisteen suurpujottelijoita. Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen starttasi numerolla 27 ja voitti kaikki 68 kilpakumppania. Toiseksi laskenut Italian Anna Hofer hävisi kahdeksan sadasosaa. Kovatasoisen laskijakaartin kukistaminen takasi Pykäläiselle FIS-pisteet 12.08. Pistemäärä on paras, jonka suomalainen naislaskija on ansainnut tänä talvena.

GrIFK:n Nea Luukko jäi Pykäläisestä 1.89 sekuntia, sijoittui 11. sijalle ja sai FIS-pisteet 28.55. Hyvinkääläisen Julia Toiviaisen vastaavat lukemat olivat: sijoitus 23., eroa kärkeen +2.65 ja pisteet 35.18.

Ylläksellä katsottiin olympialaisia

Ylläksen vauhtiviikolla piti kilpailla nuorten Suomen mestaruuksista syöksylaskussa, superg:ssä ja alppiyhdistetyssä. Sankka sumu vei vauhtilaskijoilta näkyväisyyden alle minimin. Yhdistetty aloitettiin poikkeuksellisesti pujottelulla, jonka nopein oli RajaSlalomin Saku Palander. HySSin Emil Keränen hävisi Palanderille vain 0.08 sekuntia. HySSin Joel Palosaari oli kahdeksas, Tuukka Kuikkaniemi 14. ja Jesper Pohjolainen 22. Yhdistetyn superg-osuus ja kaikki muut lajit jäivät sumun takia laskematta. Alppinuoriso pakenee Ylläkseltä Pyhätunturille, jossa tiistaina yritetään ratkaista nuorten SM suurpujottelussa.      

Erikan maailmanvalloitus jatkuu...
Ylläs on yllättänyt ennenkin. Kuva keväältä 2015.

Aamuposti 9.2.2018

Handolinin MM-pujottelu päättyi ulosajoaan

Hyvinkään Slalomseuran Juho Handolinin tavoite hyvästä MM-kisasijoituksesta ei toteutunut. Miesten viimeisessä kisalajissa pujottelussa Handolin ajoi ulos radalta. – Tänään ei ollut helppoa. Kyletin jo ylhäällä. Rinne oli tänään tosi vaikeassa kunnossa. Välillä grippiä pintaa, joka kului rei´ille. Radan kuluminen ja jäisyys vaihtelivat epätasaisesti. Radanmerkkaus oli myös erittäin kääntävä ja vaikea rinteen kuntoon nähden, viestitti hyssiläinen kisan jälkeen Sveitsin Davosista. Katetta Handolinin kommenteille vaikeista olosuhteista löytyy ensimmäisen kierroksen tulosluettelosta: 124 starttaajaa, 75 keskeytystä. Keskeyttäneiden joukkoon kuuluivat Suomen Saku Aho ja Marlon Sjöberg. Miikka Mankinen hylättiin ensimmäisessä laskussaan.

Suomen MM-kisamenestys Davosissa oli HSC:n Riikka Honkasen Ja HySSin Erika Pykäläisen varassa. Pronssijuhlien varjoon jäi pari kelpo tulosta naisten pujottelussa: Kia-Emilia Hakala (HaJy) 14. ja Hilla Hannola (SCST) 18.

Miesten joukkueen parhaimman sijoituksen (23.) laski HSC:n Joona Piirainen alppiyhdistetyssä. Rovaniemen SCST:n Turo Torvinen teki tulosta kolmessa lajissa: syöksy 49., superg 32. ja suurpujottelu 27.

Kisojen kuningas oli Sveitsin Marco Odermatt, joka voitti neljä henkilökohtaista kultamitalia. Odermattin viides kulta tuli joukkuekisassa, jonka voitti MM-kisojen isäntämaa Sveitsi.  Pujottelukisaan Odermatt ei osallistunut. Pujottelukulta meni Ranskan Noel Clementille, joka on tehnyt hyviä tuloksia myös aikuisten MC-kisoissa.    

Välitavoite ei toteutunut. Katse kohti vielä kovempia kisoja.

Aamuposti 6.2.2018

Pohjolainen otti voitot ja paikan Italiaan

HySS onnistui kisajärjestelyissä Kolilla

Hyvinkään Slalomseuran väki urakoi Audi Alpine Ski Tourin kolmannen osakilpailun Pohjois-Karjalan Kolilla. Kisa vietiin läpi juhlatunnelmissa, sillä ensimmäisistä Kolin syöksy- ja pujottelumäenlaskukilpailuista oli kulunut 80 vuotta.

HySSin Rosa Pohjolainen (N16) toi järjestävän seuran näyttävästi esille voittamalla molemmat suurpujottelukilpailut. Perjantain vauhtilajikilpailut jäivät Pohjolaiselta sairastelun vuoksi väliin. Lauantain GS-kisassa Pohjolainen jätti hyvästit flunssalle vauhdilla, jolla olisi ollut kärjessä myös poikien 16-sarjassa. Hyssiläisen toipilasaikana N16-sarjan voitot vei Rovaniemen SCST:n Henna Määttä. Kolme kertaa palkintojenjaossa tuulettivat Jyväskylän HS:n Helmi Rintamäki ja SCST:n Riia Pallari. HySSin Silva Saarinen oli Kolilla kahdesti 17., kerran 19. ja 12. N16-sarjassa laski 32 tyttöä.

Kolin kisojen paras mieslaskija oli GrIFK:n Jaakko Tapanainen. Kolme lajivoittoa ja yksi yllättävä kakkossija granilaiselle. Tänä talvena kaikkien aikaisempien kisojen M16-sarjan voitot ovat menneet Tapanaiselle. Kolin viimeisessä GS-kisassa Rasmus Gustafsson (S-66) teki yllätyksen ja voitti granilaisen pienimmällä mahdollisella erolla, yhdellä sadasosalla. Superg-kisassa Tapanainen joutui ahtaalle PeSlan Mikael Musikan kanssa, joka oli HSC:n Erik Saravuon tapaan mukana jokaisessa palkintoseremoniassa. HySSin M16-sarjan edustaja joutui jättämään Kolin reissun välin sairastumisen vuoksi.

N14-sarjassa GrIFK:n Nanna Kiviranta laski kolme voittoa ja yhden kakkosijan. Kivirannan hyvää menestystä auttoi sarjan ykköslaskijan TuSlan Silja Koskisen poissaolo alkupäivien kisoista. Koskinen palasi rinteeseen sunnuntaina ja hankki kauden kuudennen voittonsa. Kivirannan tapaan jokaisen kisan palkintojenjaossa vierailivat Ruka Slalomin Chiara Nurmi ja HSC:n Heini Maunuksela.

M14-sarjassa kärkinimi oli HSC:n Mikko Lemponen, joka voitti kolme kisaa ja oli kertaalleen kolmas. Tiukin vastus Lemposelle tuli Levin SC:n Santeri Kemppisen ollessa radalla. Kemppiselle kolme kakkossijaa ja yksi nelossija. HySSin Jasper Palosaari laski sijoitukset 20. (SG), 28. (SC), 12. (SG) ja 9. (GS). Suurpujottelukisoista Palosaari olisi tarvinnut yhden kuudennen sijan päästäkseen mukaan maanantain karsintakilpailuun lasten kansainväliseen kisaan.

Rosa Pohjolainen voitti karsinnan Alpechimbraan

Audi Tour-kisojen jälkeen Kolilla järjestettiin karsintakilpailu lasten kansainväliseen kilpailuun Italiaan. Kilpailun virallinen nimihirviö on 47. Criterium International Young FIS, Folgaria, ITA. Kisa tunnettiin aikaisemmin Topolinona ja nyt myös Alpechimbrana. Kisa käydään 6.-11.3.2018.

Karsittavana oli kaksi paikkaa sekä tytöille että pojille U14-sarjaan. Tyttöjen paikat menivät TuSlan Silja Koskiselle ja GrIFK:n Nanna Kivirannalle. Parhaat pojat olivat HSC:n Mikko Lemponen ja HSC:n Rene Linnatsalo.

U16-kisaan kisapaikkoja on kolme molemmille sukupuolille. Karsinnan kolme parasta tyttöä olivat HySSin Rosa Pohjolainen, SCST:n Riia Pallari ja Vörå IF:n Fanny Rintanen. Poikien parhaimmistoon kuuluivat GrIFK:n Jaakko Tapanainen, PeSlan Mikael Musikka ja GrIFK:n Dan Kiiski.

Karsinnan tuloksia 

Karsinnassa laskettiin 3 x SL ja 3 x GS. Kaksi parasta molemmista lajeista lopputulokseen.

N14

1. Silja Koskinen                        TuSla                  2.28.14

2. Nanna Kiviranta                     GrIFK                  +4.47

3. Chiara Nurmi                         Ruka SL               +7.85

4. Heini Maunuksela                   HSC                    +10.35

5. Tyyne Salovaara                     HSC                    +10.66

6. Rebecca Cambell                    GrIFK                  +12.58

Silja Koskinen ja Nanna Kiviranta Alpechimbraan.


M14

1. Mikko Lemponen                   HSC                     2.29.90

2. Rene Linnatsalo                    HSC                     +0.13

3. Aleksi Lindberg                     TSS                     +0.95

4. Julius Myllyniemi                   GrIFK                  +5.33

5. Kasper Niemi                        HSC                    +6.07

6. Teemu Honkanen                  GrIFK                  +7.48

Mikko Lemponen ja Rene Linnatsalo Alpechimbraan.


N16

1. Rosa Pohjolainen                   HySS                   2.24.57

2. Riia Pallari                             SCST                   +4.75

3. Fanny Rintanen                      Vörå IF                +4.88

4. Sanni Virta                            HaJy                    +5.77

5. Veera Alaniska                       Ruka Sl                +7.08

6. Jade Linnatsalo                      HSC                     +7.56

Rosa Pohjolainen, Riia Pallari ja Fanny Rintanen Alpechimbraan.


M16

1. Jaakko Tapanainen                 GrIFK                  2.19.54

2. Mikael Musikka                      PeSla                   +3.61

3. Dan Kiiski                              GrIFK                  +4.46

4. Erik Saravuo                          HSC                    +4.71

5. Eduard Hallberg                     SS-66                  +4.75

6. Rasmus Gustafsson                SS-66                  +4.83

Jaakko Tapanainen, Mikael Musikka ja Dan Kiiski Alpechimbraan.

Rosa vauhdissa Kolin GS-kisassa. (Juha Lehtonen)
Rosa voitti myös karsintakisan. Alpechimbraan 6.-11. maaliskuuta.
Hetta ahkeroi esilaskijana Kolin Audeissa.
Sanni ja Aada (?) valmentajansa Linnean kanssa tutustumassa rataan.
Olen sanaton!

Aamuposti 2.2.2018

Parempaa kyytiä Suomulla

HySS-kaksikko neljänsiksi

Hyvinkää Slalomseuran nuoret miehet paransivat vauhtiaan ja sijoituksiaan, kun Suomun FIS-kisoissa laji vaihtui pujottelusta (SL) suurpujotteluun (GS). Tiistain GS-kisan nopein oli NilSkin Jose Partanen, kakkosena HSC:n Henry Tuononen ja kolmas Ruotsin Johan Bergman. HySSin Emil Keränen jäi pronssisijasta 11 sadasosaa. Neljännestä sijastaan Keränen sai hyvät FIS-pisteet 41.15. HySSin Tuukka Kuikkaniemi jakoi 14. sijan yhdessä Rajaslalomin Saku Palanderin kanssa. Molemmille FIS-pisteitä 55.08. HySSin Jon Mikkel Lindberg oli 34. – pisteitä 75.91. Joel Palosaari oli kolme sijaa Lindbergiä perässä – FIS-pisteitä 79.77.

Keskiviikon GS-kisan FIS-pistearvo tippui, koska osa ruotsalaisista ja parhaimmat suomalaiset matkustivat kisaamaan Ruotsin puolelle. Kisan voittaja HSC:n Henry Tuononen kuittasi pisteet 47.20. Hyssiläiset aloittivat räväkästi. Kuikkaniemi oli ensimmäisen laskun jälkeen kakkosena vain 0.02 sekuntia kärjestä ja Keränen neljäntenä 21 sadasosaa ykkössijasta. Kuikkaniemen toinen lasku oli kakkoskierroksen 12. nopein, joten sijoitus tippui niukasti palkintosijojen ulkopuolelle. Keräsen toinen lasku oli hyvä, mutta kisan voittaja tuli takaa ohi ja tiputti Keräsen viidenneksi. Hyssiläisten väliin jäi aikaeroa 9 sadasosaa – tällä kertaa Kuikkaniemen eduksi. Kuikkaniemen FIS-pisteet 52.65 ja Keräsen 53.42.

Lapin kisaviikon kuudes kisa oli Jon Mikkel Lindbergille ja Joel Palosaarelle liikaa, molemmat keskeyttivät ensimmäisellä kierroksella.

Suomun väki on muokannut parin kesän aikana kisarinnettä rutkasti, joten rinneolosuhteet alkavat olla kansainvälistä tasoa. Miesten kisoihin osallistui 77 laskijaa, joista 28 tuli Ruotsista, 10 Norjasta ja 5 USA:sta. Kisoja isännöi Kuopio Ski Club. Kisakalusto oli rahdattu satoja kilometrejä ja Savon sakki valmisteli kisaa monta päivää ennen ensimmäistä startti. Samanlaiseen urakkaan on ryhtynyt Sukkulan väki. Hyssiläiset ovat viikonloppuna kisaisäntinä Kolilla, jossa kilpaillaan lasten Audi Alpine Ski Tourin kolmas osakilpailu. 

Emppu on taas vauhdissa. Suomun FIS-kisoissa 4. ja 5. sija.
Kun menestyy, niin fanit tuppavat kuviin.
Santeri Kiiveri hoiti esilaskut Suomulla. Paraolympialaiset lähestyvät 7.-18.3.2018.

Aamuposti 27.1.2018

Emil Keränen voitti FIS-pujottelun Tottorakalla

HySSin Emil Keränen otti komennon Lapin alppiviikolla voittamalla ensimmäisen osakilpailun Rovaniemen Tottorakalla. Keränen on ehtinyt pitämään jo kaksi sairaslomaa kisakauden aikana, joten FIS-kilpailuja on kertynyt vain neljä: kaksi voittoa, yksi kakkossija ja yksi loukkaantumiseen päättynyt keskeytys. – Narvikin vammasta selvisin viikon pakkolevolla. Tauon jälkeen olen harjoitellut normaalisti Rukalla ja Suomulla. Tänään ensimmäinen lasku oli perusveto - mukavaa menoa. Toisen radan alussa oli hankala merkkaus, jossa kärkipään laskijat epäonnistuivat ja omakin laskuni oli melkoista sekoilua. Radan puolessa välissä sain taas laskun kasaan. Ei ihan kärkiaika, mutta riitti voittoon, raportoi Keränen Ounasvaaralta. Voitostaan Keränen sai pujottelun ennätyspisteensä 32.39.

Ensimmäisen kierroksen 76 laskijan jälkeen tulosluettelo oli hyssiläisittäin hieno. Keränen kärjessä, Tuukka Kuikkaniemi kuudes, ero kärkeen tasan sekunti ja Jesper Pohjolainen 15. eroa Keräseen +1.87. Toisella kierroksella Kuikkaniemi ja Pohjolainen katosivat 30 keskeyttäneen porukkaan. HySSin Jon Mikkel Lindberg ja Joel Palosaari pääsivät hyväksytysti maliin: Lindberg 18., ero kärkeen +3.24 ja FIS-pisteet 58.79. Palosaaren sijoitus 18., gap +4.48 ja pisteet 68.89.

Naisten kisan 37 laskijan porukasta puolet tulivat Ruotsin puolelta. Ruotsin Sara Lindström voitti, GrIFK:n Nette Kiviranta oli toinen ja Anna Lindberg (SWE) oli kolmas.

Perjantai-illan pujottelukisan voitti nuorten MM-alppiin valittu SCST:n Turo Torvinen. Ruotsin Björn Gabrielsson laski toisen kierroksen nopeimman ajan ja nousi kaukaa kakkossijalle. Kisan kolmas oli kotirinteessään laskenut Elian Lehto. Emil Keränen ja Tuukka Kuikkaniemi kävivät tiukan kisan neljännestä sijasta. Neljäs sija meni Keräselle yhden sadasosan erolla.

Lapin alppiviikko jatkuu Suomulla sunnuntaina. Neljän päivän kisaputki sisältää kaksi SL-kisaa ja kaksi GS-kisaa.

Ottakaa mallia. Emppu Keränen vauhdissa Tottorakalla. Kuva Niilo Alppi
Tuukka hävisi Emilille kakkospuikassa yhden sadasosa. Kuva Niilo Alppi

Aamuposti 26.1.2018

HySS-laskijoiden hymyt herkässä

Juho Handolin ja Erika Pykäläinen valittiin nuorten MM-alppiin Sveitsiin

Tiistai iltapäivän juttutuokiossa alppihiihtäjä Juho Handolinin kanssa on mukavasti jännitystä mukana. – Nyt on viimeinen mahdollisuus iän puolesta osallistua nuorten MM-kisoihin. Vuodenvaihteen jälkeen ohjelmat on suunniteltu MM-kisoja kohti ja niistä pidetään kiinni, vaikka vahvistusta kisapaikasta ei ole vielä kuulunut, kertoi tunnelmistaan Handolin. Valinnat julkaistiin torstaina. Handolin on mukana, samoin HySSin Erika Pykäläinen.

Urheilukoulussa Santahaminassa asevelvollisuuta suorittava Handolin on tyytyväinen puolustusvoimien tarjoamaan tukeen. – Tämä viikko olisi oikeastaan leiriviikko maastossa, mutta aikaisemmin hoidettujen leiripäivien vuoksi voin valmistautua tämän viikon kotona Hyvinkäällä. Takana on 18 päivän kisareissu Keski-Euroopassa. Yhdeksän kisaa kolmessa eri maassa, paljon matkustamista, aikaisia herätyksiä ja huolellista keskittymistä kisoihin. Aika raskasta aivoille, joten on hyvä päästä välillä kotiin pois hotelleista. Alkuun oli pari päivää pelkkää lepoa, pipolätkää Pihkalassa, uintia, ulkoilua ja lisää lepoa. Nyt on kolmen päivän voimaharjoittelupätkä ja sitten taas hyvällä fiiliksellä reissuun.

Juho Handolin kuuluu nuorten maajoukkueeseen, jota viime keväästä lähtien on johtanut itävaltalainen Christian Leitner. Kalle Palanderin valmentajana suomalaisille tutuksi tullut Leitner saa Handolinilta arvostusta. – Miehellä on paljon kokemusta laskemisesta, välineistä, olosuhteista ja yhteydet pelaavat. Edellisen reissun tiukalla kisatahdilla haettiin muutosta kisatilanteen hallintaan. Parhaiten onnistuin Italiassa. Johdin kisaa ensimmäisen kierroksen jälkeen. Uusi tilanne ei aiheuttanut ongelmia, pystyin keskittymään hyvin omaan tekemiseeni myös toisella kierroksella. Tuloksena kisan kakkossija.

Suunnitelmansa mukaisesti Juho Handolin harjoittelee ensi viikolla pari päivää Itävallassa. Seuraavat kisat ovat 29.-30.1. Liechtensteinin Malbunissa, joka sijaitsee yhtä korkealla kuin MM-Davos. Kisapaikat ovat lähellä toisiaan, joten lumiolosuhteet ovat samanlaiset ja siirtyminen helppoa. MM-kisaan hyvinkääläinen lähtee kovin tavoittein. – Ensimmäisen kierroksen laskut ovat olleet liian passiivisia, toisella laskulla olen pysynyt kärkilaskijoiden vauhdissa. Jos saan treenivauhdin ujutettua molempiin laskuihini, niin olen viiden parhaimman pujottelijan joukossa.

Viikko kotona Hyvinkäällä tekee aivoille hyvää. Juho Handolin MM-pujottelussa 7. helmikuuta.
Mukava juttutuokio Willassa. Menestystä MM-kisaan!

Aamuposti 26.1.2018

Erika Pykäläinen valmistautuu MM-kisaan Sloveniassa

Hyvinkään toinen MM-edustaja Erika Pykäläinen vastasi puhelimeen Slovenian Skofja Lokassa.

–Totta kai tämä valinta tuntuu hyvältä. Olen ollut nyt reissussa kolme ja puoli viikkoa ja tehnyt hyviä tuloksia melkein joka kisassa. Valmentajien kommentit ovat lisänneet arvelujani, että edustuspaikka on mahdollinen. Minulla on paikka suurpujotteluun ja joukkuekisankin lasken, jos valitaan. MM-starttiin on vajaa viikko. Laskemme kaksi pujottelukisaa Stari Vrh:ssa ja sunnuntaina matkustetaan Davosiin. Maanantaina harjoitellaan ja saadaan olosuhteet tutuiksi. Vältyttiin Keski-Euroopan talvimyrskyltä, koska oltiin täällä Slovenian puolella. Naisten EC-kisa Sveitsin Zinalissa peruttiin myrskyn takia. Zinalissa olisin halunnut olla, se olisi ollut ensimmäinen EC-kisani. Mennään nyt sitten ensimmäisiin nuorten MM-kisoihin samaan maahan. Ei ole mitään tulostavoitteita. Uusia kokemuksia lähden hakemaan.

Erika Pykäläisen ensiesiintyminen nuorten MM-kisoissa on 30.1. Toista kertaa MM-kisoissa kilpaileva Juho Handolin starttaa pujottelukisaan 7.2.

Aamuposti 23.1.2018

Rosa Pohjolaiselle kolme voittoa Pyhältä

Alppijuniorit urakoivat kaksi superg-kisaa lauantaina Pyhätunturilla. Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen (N16) kiisi molempien kisojen kärkipaikalle. Pohjolainen täydensi pystikokoelmaansa sunnuntaina voittamalla Piste Palander-rinteessä käydyn suurpujottelukisan. – Pujottelu on kyllä minun suosikkilaji, mutta Pyhällä onnistuin myös SG-kisoissa tekemään virheettömät laskut. Suurpujottelussa laskeminen tuntui SG:tä paremmalta, joten siinä tuli helpoin voitto, summasi urakkaansa Pohjolainen.

Superg-kisoissa Rovaniemen Riia Pallari ja Levin Hilda Lauhamo jäivät hyssiläisestä sekunnin. Suurpujottelussa Pohjolainen venytti aikaeron kisan kakkoseen, Rukan Veera Alaniskaan neljään sekuntiin. HySSin Silva Saarinen oli SG-kisoissa 15. ja 14. Suurpujottelussa Saarinen keskeytti toisella kierroksella.

N14 sarjan Silja Koskinen olisi pärjännyt hyvin myös N16-sarjassa. TuSlan Koskinen suurpujotteli hurjan aikaeron, 8.03 sekuntia, N14-sarjan kisan kakkoseen GrIFK:n Nanna Kivirantaan. Molemmissa superg-kisoissa kakkospaikka meni HSC:n Heini Maunukselalle ja kolmossija Rukan Chiara Nurmelle. HySSin Anni Paavolan ensimmäiset SG-kisat päättyivät sijalle kymmenen. GS-kisassa Paavola oli 16.

Pyhän Audi Tourin kolmas kolmoisvoittaja oli GrIFK:n Jaakko Tapanainen. Superg-kisoissa granilainen sai parhaimman vastuksen HSC:n Teemu Laaksolta ja PeSLan Mikael Musikalta. GS-kisan kakkospaikka meni Porvooseen Slalom-66:n Eduard Hallbergille. HySSin Veeti Riikonen oli GS-kisan 12. ja superg-sijat olivat 17 ja 15.

M14-sarjan SG-voittajat olivat SCST:n Jesperi Kemppainen ja Viron Alexander Luik. Kemppaisen voittaessa Luik oli kakkosena. Toisessa kisassa osat vaihtuivat. Superg:n kolmanneksi nopein HSC:n Mikko Lemponen pomotti porukkaa suurpujottelukisassa. HySSin Jasper Palosaari hävisi Lemposelle viisi sekuntia ja sijoittui 13. tilalle. Palosaaren SG-sijoitukset olivat 17. ja 10. M14 sarja oli kisojen suurin sarja, osallistujia 42.

Seuraavat Audi Tourin kilpailut pidetään Kolilla helmikuun alussa. Kisojen päätteeksi pidetään karsintakilpailu lasten kansainväliseen kisaan Italiaan. Hyvinkään Slalomseura Sukkula isännöi kisoja, jotka ovat Kolin juhlakisat. On kulunut 80 vuotta Kolin ensimmäisistä syöksy- ja pujottelumäenlaskukisoista.     

Rosalle kolme voittoa ja 300 Audi Tour-pistettä
Silvan sijoitukset SG:ssä 15. ja 14. (Kuvaamo Jamppa)
Anni kaksi kertaa 10. ja GS-kisassa 16. (Kuvaamo Jamppa)
Jasperin sijoitukset Pyhällä 18., 10. ja 13. (Kuvaamo Jamppa)
Syöksy- ja pujottelumäenlaskua vuonna 1938. (Pohjois-Karjalan kirjapaino)

Aamuposti 23.1.2018

Puikkakoulun laskukausi alkaa

Hyvinkään Slalomseura Sukkulan alppinuoret ovat tänä talvena laskeneet hyviä tuloksia sekä Keski-Euroopan että kotimaan kisoissa. Hyvin todennäköisesti hyvinkääläisiä alppihiihtäjiä nähdään Suomen edustajina nuorten MM-kisoissa Sveitsin Davosissa helmikuun alussa.  Myös HySSin nuorimmat kisalaskijat ovat menestyneet hyvin. Viikonloppuna juniorit olivat hyvässä iskussa Pyhän Audi Tour-kilpailussa.

Vauhdikkaan harrastuksen säilymiseksi Hyvinkäällä HySS on aloittanut satsaamisen juniorikoulutukseen. Päätoimisesta valmennuspäälliköstä luovuttiin, mutta HySSin puheenjohtaja Juha Lehtosen mukaan valmentaja- ja ohjaajatilanne alppiseurassa on hyvä. Kaikkein nuorempien, 6-9-vuotiaiden pujottelukoululaisten valmennukseen on kiinnitetty kymmenkunta ohjaaja. Pujottelukoululaiset harjoittelevat maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 18.00-19.30.

HySSin 14- ja 16-vuotiaiden kilparyhmille on varattu harjoitusaikaa ti, ke ja to klo 18.00-20.00. Aktiivisesti kilpailevia urheilijoita on vain viisi, joten samaan aikaan harjoittelevat ikäluokkien harrastajaryhmät. Kilpa- ja harrastajaryhmiin kaivataan vahvistusta.

Viime talvena aikuisten Masters-ryhmään saatiin uutta puhtia. Ovet ovat edelleen auki ja seinät leveällä uusille jäsenille. Aikuisten treeniryhmästä osa tähtää Masters-kilpailuihin ja osa keskittyy oman vapaalaskutaidon kehittämiseen. Ryhmä harjoittelee to klo 18.30-21.00, la ja su klo 10-12.

Pujottelukoulun toiminnasta lisätietoja antaa Voitto Rihu. Kilparyhmistä parhaimmat tiedot ovat Jyrki Palosaarella ja mastereista infoa saa Juha Lehtoselta. Vastuuhenkilöiden yhteystiedot ovat Sukkulan sivuilla www.hyss.fi.

Hyvinkään Slalomseuran lisäksi alppihiihdon oppimisessa auttaa Sveitsin Hiihtokoulu. Lisätietoja kursseista www.sveitsinhiihtokoulu.fi.

Tästä se lähtee!
Välitavoite numero x.
Välitavoite numero xx.
Välitavoite xxx.

Aamuposti 16.1.2018

Tuukka Kuikkaniemi voitti FIS-pujottelun Tahkolla

Hyvinkään Slalomseuran Tuukka Kuikkaniemi pujotteli ensimmäisen FIS-kisavoittonsa lauantaina Kuopion Tahkovuorella. Voitostaan yllättynyt Kuikkaniemi yritti etsiä selitystä menestykselle. - Joulun jälkeen olen harjoitellut täällä Tahkolla ja kovavauhtiset pujottelutreenit ovat onnistuneet hyvin.  Kilpailutaukoa on ollut kuukausi, joten kisavauhti oli arvoitus. Perjantain kisan kakkospaikka tuli ihan puskista. Lauantaina tein kaikki ihan samalla tavalla kuin aina ennenkin kisoissa, mutta lopputulos yllätti täysin. Ilmeisesti minulla oli reilu kotikenttäetu. Olen tehnyt tuossa rinteessä satoja treenilaskuja ja radanmerkkaukset olivat minulle sopivat, joten pakkohan siinä on joskus pärjätä.

Sunnuntain kisasuoritus palautti Kuikkaniemen arkeen. – Laskin neulansilmän väärin päin. Siinä käy jatkossa niin, että rata ja laskija menevät eri suuntiin. Tahkon kisaviikonloppuun ja yllättävän hyviin FIS-pisteisiin – 39.43 ja 35.77 - olen tyytyväinen, mutta päätöskisa oli kyllä junioritason moka.

Tahkon kisaviikonlopun paras mieslaskija oli Lahden HS:n Valtteri Raatikainen. Raatikainen voitti perjantaina.  Jatkossa epäonniset avauslaskut tekivät Raatikaisesta takaa-ajajan. – Yritin toisella laskulla juosta, minkä kerkesin. Eilen en ihan saanut Tuukkaa kiinni ja tänään kävi Partasen Josen kanssa samalla tavalla, kommentoi kirivaihettaan tuplakakkoset laskenut Rukan alppikoulussa opiskeleva Raatikainen.

Päätöskisan voittaja oli NilSkin Jose Partanen. HySSin Jesper Pohjolainen oli päätöskisassa kahdeksas ja avauksessa 14. Joel Palosaaren kilpailutilastoon merkittiin kaksi kertaa DNF (keskeytys) ja kerran 15. sija, josta hyssiläinen saa pujottelun ennätyspisteensä 65.63.

Naisten kilpailuihin osallistui vain 13 urheilijaa. Tahkon alppikoulun parhaat naislaskijat ovat pitkällä kisakiertueella Keski-Euroopassa ja kymmenkunta suomalaista kilpaili Ruotsissa ja Norjassa. Kansainvälisyyttä Tahkon kisaan toi seitsemän urheilijan ryhmä Venäjältä. Ryhmän puhehenkilö Galina Vorozheiko voitti yhden kisan, oli kerran kolmas ja kerran neljäs. Avauskisan voitti VaSkin Lisa Boström ja päätöskisan Porin Slalomseuran Janina Mäkinen. Tasaisen varmasti laski Kouvolan HS:n Tessa Backman – kaksi kakkosijaa ja kerran kolmas.

Kisan osanottajamäärä oli pettymys. Kisan järjestänyt Tahkon alppikoulun porukka oli kuitenkin täysillä mukana ja halusi testata sekä kouluttaa väkeä tulevaa SM-kilpailua varten. Pujottelun SM-kilpailut järjestetään Tahkolla 27. – 29.3.     

Onnittelut Tuukka t. Dad
Voittajan ja kakkosenkin on helppo hyvyillä. Valtteri, Tuukka ja Saku sekä SkiMacin palkintokuoret.
Kevään -15 pujottelun Suomen mestari Janina Mäkinen teki paluun Fis-kisaan. - Eiköhän tämä kausi ollut nyt tässä. Vas. Tessa Backman (KHS) ja oik. Galina Vorozheiko (St. Petersburg)
Päätöspäivän palkitut: vas. Valtteri Raatikainen, Jose Partanen ja Niko Kukkonen

Aamuposti 8.1.2018

HySSin nuoriso FIS-pistejahdissa maailmalla

Emil Keränen laski ensimmäisen FIS-kisavoittonsa Norjassa

Hyvinkään Slalomseuran Emil Keränen saavutti ensimmäisen FIS-kisavoittonsa Norjan Narvikissa. Rukan alppikoulussa opiskeleva Keränen joutui jättämään alkutalven kisat väliin kantapäävamman vuoksi. Kärsivällisen kuntouttamisen jälkeen paluu kisarinteeseen onnistui hienosti. Narvikissa ahkeroitiin samana päivänä kaksi pujottelukisaa, joista Keräselle voitto ja kakkossija. Bonuksena pujottelun ennätyspisteet 38.80 ja 41.37.

Lauantain suurpujottelussa Keränen johti kisaa ensimmäisen kierroksen jälkeen, mutta törmäsi toisella kierroksella voimakkaasti rataporttiin. Toinen GS-kisa jäi Keräseltä laskematta ja edessä on jälleen muutaman viikon kilpailutauko.

Suurpujottelukisoissa HySSin Jon Mikkel Lindberg oli kuudes ja kahdeksas. Paremmasta sijoituksestaan Lindberg sai pisteitä 70.63. Lindberg käy koulua Jällivaaran alppilukiossa ja on tänä talvena kilpaillut vain Ruotsissa. Norjan reissu teki hyvää Lindbergin pujottelupisteille, jotka putoavat Narvikin kisojen jälkeen lukemiin 55.81.

Erika voitti taas!

Samaan aikaan kun Narvikissa aloitettiin kilpailuja, HySSin Erika Pykäläinen nosteli ilmaan ykköspalkintoa 2500 kilometriä etelämpänä. Nopea hyssiläinen oli kiirehtinyt Slovenian Kranjska Gorasta rajan toiselle puolelle Italian Tarvisioon, jossa laskettiin junioritason pujottelukilpailut. Pujotteluvoitosta Pykäläinen sai FIS-pisteitä 30.84, jotka ovat uudet ennätyspisteet. Tyttömaajoukkueen Jenny Vuori oli avauslaskun jälkeen Pykäläistä nopeampi, mutta joutui keskeyttämään toisella kierroksella. Saman kohtalon koki Hyvinkään Julia Toiviainen.

Obdachissa pujoteltiin

Itävallan Obdachissa oli tyrkyllä hyviä pujottelupisteitä. Sunnuntain kisan voittaja Itävallan Richard Leitgeb noteerasi 10.28 FIS-pistettä. HySSin Juho Handolin oli kisan 24. ja sai FIS-pisteet 38.53. Parhaan suomalaisen, Levi SC:n Joonas Räsäsen sijoitukset Obdachissa olivat 3. ja 10., joista FIS-pisteitä 15.01 ja 20.03.  

Emilin tuliaiset Narviikista: pujotteluvoitto ja kakkossija sekä kurja loukkaantuminen.
Laitetaan vanha kuva, kun ei ole näkynyt miestä Suomessa. Mikkel Lindberg
Joonas Räsänen pujotteli Obdachissa kolmanneksi ja sai kauden parhaimmat pujottelupisteensä 15.01.

Aamuposti 5.1.2018

Erika Pykäläiselle toinen voitto  

Alppihiihtäjä Erika Pykäläinen voitti toisenkin suurpujottelukisan Slovenian Kranjska Gorassa. – Ei niissä laskuissa ollut mitään ihmeellistä. Perusvarmaa suurpuikkaa, johon mahtuu mukaan muutama nopea virhe. Valmistautuminen kisoihin jäi lyhyeksi, ehdin laskea kisarinteessä vain kolme laskua. Ensimmäinen kisa laskettiin aurinkoisessa kelissä jäisellä rinteellä. Toinen kisapäivä oli pilvinen ja radan pinta alkoi murtua. Kaikki kelit kelpaavat, kun lasku on hyvässä kunnossa, viestitti tyytyväinen Pykäläinen palkintojenjaon jälkeen.

Pykäläinen voitti molemmat kilpailut 1.42 sekunnin erolla. Toiseksi torstain kisassa tuli Slovakian Barbara Kantorova, joka on tänä talvena ehtinyt osallistumaan kolmeen maailman cupin osakilpailuun. Reilu aikaero kakkossijaan takaa hyssiläiselle hyvät FIS-pisteet. FIS-sivuilla pistenoteerauksia näy, mutta luotettavat tahot ilmoittavat FIS-pisteiksi 24.33. ja 23.23. Kisan kolmas oli Suomen Inka Antikainen. Hyvinkääläinen Julia Toiviainen jäi voittajasta kaksi sekuntia, mutta paransi sijoitustaan viidenneksi.

Miesten kisassa paras suomalainen Sloveniassa oli HSC:n Teemu Pietikäinen – sijoitus 16. HySSin Jesper Pohjolainen kilpaili Italian Tarvisiossa kansallisessa juniorikilpailussa sijoittuen yhdeksänneksi.

Saksan Bad Wieseessä pujoteltiin FIS-kilpailu, jossa paras suomalainen oli kahdeksanneksi sijoittunut GrIFK:n Marlon Sjöberg. HySSin Juho Handolin keskeytti avauslaskussa. Niklas Järvikareen kohdalla tuloksissa on DNS1.  

Aamuposti 4.1.2018

Erika Pykäläinen voitti suurpujottelun Sloveniassa

Suomen tyttömaajoukkue ja Tahkon alppikoulun tyttöryhmä aloittivat Keski-Euroopan kisakiertueen Slovenian Kranjska Gorasta.  HySSin Erika Pykäläinen laski kansainvälisessä seurassa vakuuttavan voiton. Toiseksi laskenut Suomen Inka Antikainen jäi Pykäläisestä 1.42 sekuntia. Julia Toiviainen sijoittui yhdeksänneksi.  Tyttömaajoukkueen Mathilda Lassenius oli 16. ja Jenny Vuori 24. Naisten kisaan osallistui 58 laskijaa. Edustettuna oli 18 maata.

Miesten kisaan osallistui Tahkon alppikoulun nuorin ikäryhmä, josta parhaiten (18.) sijoittui Kuopio SC:n Salomo Sirviö. HySSin Jesper Pohjolainen joutui keskeyttämään avauslaskussa. Miesten kisan 108 laskijaa suurpujottelevat uudestaan torstaina.

Juho Handolin 11. Saksan juniorimestaruuskisassa

HySSin Juho Handolinin kommentit Bad Wiesseen kisan jälkeen. – Tänään osallistuin Saksan juniorimestaruuskisaan, joka laskettiin tosi vaikeissa olosuhteissa. Kisa oli kesken kolme tuntia. Vettä tuli ihan järjettömästi, mutta maaliin pääsin molemmilla laskuilla. Eka lasku oli tosi hyvää laskemista, mutta yksi iso virhe vei paljon ajasta. Tokalla onnistuin rajussa kelissä ihan kohtalaisesti. Bad Wiesseen kisan voitti Adrian Meisen, jolle Handolin hävisi 2.35. Suomen toinen edustaja Miikka Mankinen oli 17. – kaksi sekuntia Handolinia perässä.

Erikalle kaksi GS-voittoa ja hyvät FIS-pisteet 24.33 ja 23.33 Slovenian Kranjska Gorassa.
Taas on peukutuskuvan paikka.
Kranjska Goran salainen ase rinteiden hoidossa paljastui viime kesänä.