Lehtijutut 2017

Aamuposti 19.12.2017

HySSin Rosa Pohjolainen voitti kauden avauskisan Rukalla

Alppijuniorien kansallinen Audi Alpine Ski Tour-kisakiertue polkaistiin käyntiin viikonvaihteessa. Kuusamon Ruka tarjosi lauantaina täydelliset lumiolosuhteet ja aurinkoisen kisasään 147:lle alppijunnulle. Sunnuntaina sakea sumu laskeutui Rukan päälle ja vastainen viima viilsi kasvoja, kun urheilija ponnisti vauhtiin lähtökopista. Lyhyt valoisa aika käytetiin tehokkaasti ja kisat olivat päätöspäivänä ohi ennen pimeän laskeutumista.

Hyvinkään Slalomseuran Audi Tour -edustusjoukkue on kaventunut kuuteen urheilijaan, mutta jokaiseen kisasarjaan riittää ainakin yksi hyssiläinen. Kuuteen SM-kultaan viime kauden päättänyt Rosa Pohjolainen oli N16-sarjan paras laskija. Avauskisassa Pohjolainen voitti lähes kahdella sekunnilla toiseksi tulleen Rovaniemen SCST:n Henna Määtän. Toisessa kisassa Määtän seuratoveri Riia Pallari oli 23 sadasosaa hyssiläistä nopeampi. Lähes kaikki kärkipään tytöt laskevat ensimmäistä vuotta N16-sarjassa, joten tiukkoja kamppailuja on vielä paljon edessä. Nuorempaan ikäluokkaan (2003 synt.) kuuluvat myös HySSin Silva Saarinen ja Linnea Rintala. Saarinen oli Rukalla 17. ja 16.  Rintala keskeytti avauskisan. Toiseen kisaan Rintala ei startannut.

N14 sarjassa 16 laskijaa oli ensimäistä kertaa Audi-kisoissa mukana. Tähän ryhmään kuuluu HySSin Anni Paavola, joka sijoittui kisaryhmän puoleen väliin sijoille 15 ja 14. N14-sarjan voittaja Turun Slalomin Silja Koskinen laski poikkeuksellisen kovaa. Sarjakakkonen GrIFK:n Nanna Kiviranta jäi Koskisesta avauskisassa 6.82.Toisessa kisassa aikaero kaventui 3.39 sekuntiin. Kisojen kolmanneksi nopeimmat laskijat tulevat Suomen lumisilta alueilta: Sonja Jaakola, Rovaniemi ja Chiara Nurmi, Ruka.

M16-sarjassa kärjessä oli jälleen GrIFK:n Jaakko Tapanainen, joka viime vuonna voitti kiertueen kokonaiskisan. Kisojen kakkoset HSC:n Erik Saravuo ja Slalom-66:n Rasmus Gustafsson olivat Tapanaista jäljessä reilut 2.5 sekuntia. Saravuo ja Gustafsson vaihtelivat sopivasti sijoituksia, joten molemmat saivat palkinnon myös kolmannesta sijasta. Audi-kisoissa palkitaan kuusi nopeinta laskijaa. Toisessa kisassa ensimmäinen palkinnotta jäänyt laskija oli HySSin Veeti Riikonen. Seiskapaikan lisäksi Riikonen laski sijalle 12.

HySSin Jasper Palosaari (M14) teki molemmissa kisoissa täsmäiskun viimeiselle palkintosijalle. Kuudenneksi sijoittunut Palosaari laski ensimmäisissä Audi-kisoissaan. M14-sarjassa ensikertalaisia oli 19, joista parhaiten pärjäsi HSC Rene Linnatsalo voittamalla avauskisan. Toisen kisan voitti HSC:n Mikko Lemponen.

Rukan kisojen yhteydessä jaettiin palkinnot myös alkusyksyn Ironman kuntokilpailun palkinnot. Jasper Palosaari voitti M14-ikäluokan ja Rosa Pohjolainen sai kakkospalkinnon N16-sarjassa.

HySSin edustusjoukkue Audi Tourilla. Takarivi vas. Jasper, Anni, Rosa, Linnea ja Silva. Edessä Rukan esilaskijat Sisu ja Hetta.
Lisää laattoja laatikkoon! Rosa voitti avuskisan ja oli kakkonen toisessa pujottelussa.
Jasperin täsmäisku: kaksi palkintoa kuudensista sijoista. Ironman mestari 2017.
Ryhmäkuvasta puuttuva Veeti Riikonen
HYVÄÄ JOULUA RUKALTA!

Aamuposti 16.12.2017

Salla-Pyhä alppiviikko päätettiin FIS-pujottelulla

Salla-Pyhän alppikisaviikon kuudennen kilpailun palkintojenjako pidettiin ilman hyvinkääläistä alppihiihtäjää. Päätöspujottelussa saatiin uusi FIS-voittaja, kun maajoukkuelaskija Jenny Vuori oli porukan nopein.  Neljänneksi sijoittunut Julia Toiviainen jäi voittajasta 1.5 sekuntia ja palkintopallipaikka karkasi 0.59 sekunnin päähän. – Tämä on niin tasainen porukka, että kärkipaikkaan vaaditaan kaksi hyvää laskua. Tänään ensimmäinen lasku ei oikein onnistunut, kommentoi Toiviainen siirryttyään miesten kisaradan huoltohommiin. Toiviaisen edelle kisassa kaahasivat GrIFK:n Mathilda Lassenius ja HSC:n Inka Antikainen, jotka jakoivat kakkosijan. Antikainen oli kisaviikon tasaisin laskija ja pääsi osallistumaan jokaisen kisan palkintoseremoniaan. HySSin Erika Pykäläinen oli ensimmäisen laskun jälkeen kärkeä perässä 1.5 sekuntia, mutta toisen lasku kiri päättyi ulosajoon.

Miesten kisan ykkönen oli jälleen Rovaniemen Turo Torvinen, joka ensimmäisellä laskulla teki selvän eron muihin. Toistamiseen kakkoseksi pujotellut Latvian Zaks Gedra voidaan nimetä, Sallan tulokset mukaan lukien, turneen parhaimmaksi pujottelijaksi. HySS:n mieslaskijat eivät tälläkään kertaa yltäneet palkintosijoille. Lähimmäksi kärkeä hyssiläistä pujotteli Tuukka Kuikkaniemi, joka oli kuudes ja sai FIS-pisteitä 51,42. Sijoitus ja pisteet ovat Kuikkaniemen parhaimmat suoritukset FIS-pujotteluissa. Jesper Pohjolainen oli kymmenes ja paransi hitusen FIS-pisteitään. Joel Palosaari oli toistamiseen porukan 22. nopein ja laski ennätyspisteensä 74.68. HySSin listaykkönen Niklas Järvikare ajoi ulos toisella kierroksella.

Kuusi kisaa viikon aikana oli vaativa urakka nuorille urheilijoille ja talkooväelle. Keskiviikon lumimyräkkä testasi porukan motivaatiota ja tunnelma oli korkealla, kun vihdoin illan myöhäistunteina kisa saatiin pakettiin. Takaiskuitta ei kiertuetta kuitenkaan saatu vietyä läpi. Kaksi lahjakasta tyttöä loukkasi polvensa ja heidät lennätettiin jatkotutkimuksiin. Plussapuolelle merkitään HySSin Emil Keräsen paluu kisarinteeseen. Murtuma kantapäässä on parantumassa ja Keränen osallistui Pyhän pujotteluihin esilaskijana.

Keskellä voittaja Jenny Vuori vierellään hyvät kakkoset Mathilda Lassenius ja Inka Antikainen.
Miesten kisan palkitut vas. Zaks Gedra, Turo Torvinen ja Joona Piirainen.
Jennylle ensimmäinen FIS-kisavoitto Pyhällä 15.12.2017.
Turo Torviselle kaksi pujotteluvoittoa Pyhältä.

Aamuposti 15.12.2017

Erika Pykäläiselle ensimmäinen FIS-kisavoitto

HySSin Erika Pykäläinen saavutti torstaina ensimmäisen FIS-kisavoittonsa Pyhätunturin FIS-pujottelussa. – Odotin ensimmäistä voittoa suurpujottelusta, mutta kyllä tämäkin kelpaa, myhäili tyytyväinen Pykäläinen. Hyssiläisen alkukausi on ollut nousujohteinen – 12 kisaa, joista kolme viimeistä on päätynyt palkintosijoille. FIS-pisteissä Pykäläinen on ikäluokassaan (synt. 2001) pujottelurankingin ykkönen ja suurpujottelussa kakkospaikalla. Keski-Euroopan koviin FIS-kisoihin on helpompi tähdätä, kun ensimmäinen FIS-voitto ja hyvät FIS-pisteet ovat hallussa. 

Naisten kisan kakkoseksi Pyhällä pujotteli HSC:n Inka Antikainen ja kolmanneksi sijoittui tyttömaajoukkueen Jenny Vuori, joka oli ensimmäistä kertaa palkintosijalla FIS-kilpailussa. SCST:n Julia Toiviainen ajoi ulos avauslaskussaan.

Miesten pujottelun voitti Rovaniemen SCST:n Turo Torvinen, joka Pykäläisen tapaan saavutti ensimmäisen FIS-voittonsa Pyhällä. Paras hyssiläinen miesten kisassa oli Joel Palosaari, sijoitus 22. Jesper Pohjolainen ja Tuukka Kuikkaniemi mokasivat avauslaskunsa. Ensimmäisen laskun jälkeen kahdeksantena ollut Niklas Järvikare ajoi toisella kierroksella ulos ”kalkkiviivoilla”. Pyhän FIS-kisat jatkuvat perjantaina toisella pujottelukisalla. 

Erikan ensimmäinen FIS-kisavoitto 14.12.2017

Aamuposti 14.12.2017

Hyvinkään laskijat kaksoisvoittoon Pyhällä

Viikonloppuna Sallan kisojen jälkeisessä haastattelussa Julia Toiviainen lupasi parempia tuloksia lähitulevaisuudessa. Kauan ei tarvinnut odotella, koska Toiviainen alkoi täyttämään lupauksiaan jo tiistaina Pyhällä pidetyssä GS-kilpailussa. Uran ensimmäinen suurpujotteluvoitto tuli kahden, kierroksen nopeimman laskun yhteistuloksena. Erika Pykäläinen hävisi molemmilla laskuilla vain 0.2 sekuntia Toiviaiselle, yhteisajassa eroa tuli 0.42. Kolmanneksi laski HSC:n Inka Antikainen.

Tiistaisen kisan paras mies oli HSC:n Joona Piirainen, toisena HSC:n Sampo Kankkunen ja kolmantena SCST:n Elian Lehto. HySSin Niklas Järvikare oli seitsemäs, eroa kärkeen 0.88. Tuukka Kuikkaniemi laski kauden parhaimman kisansa ja sijoittui 12. tilalle, josta sai GS:n ennätyspisteensä 47.48. Jesper Pohjolainen paransi FIS-pisteitään (54.61) 17. sijallaan. Joel Palosaari oli 27.

Keskiviikon kisa oli Rukan alppikoulun talkooporukan työvoitto. Lunta oli kertynyt kisarinteeseen paikoin puoli metriä. Harvoin näkee tampparien puskevan lunta poispäin rinteestä. Kaikki urheilijatkin komennettiin rinteenkunnostuksen. Kisan alkua siirrettiin neljä tuntia, mutta naisten kisojen tulokseen viivästymisellä ei ollut merkitystä. Voittajaksi kiisi SCST:n Julia Toiviainen, HySSin Erika Pykäläinen ja kolmantena HSC:n Inka Antikainen. Toiviaiselle kauden parhaimmat pisteet 25.08 ja Pykäläiselle hyvät pisteet 34.96.

Miesten kisan voiton kaappasi Ruotsin Hannes Grym. Loput palkintosijat menivät Rovaniemen Elian Lehdolle ja Turo Torviselle. HySSin Jesper Pohjolainen oli jälleen hyvässä kyydissä, kymmenes sija ja FIS-pisteet 54.32. HySSin Niklas Järvikare, Tuukka Kuikkaniemi ja Joel Palosaari joutuivat keskeyttämän avauslaskussaan. Miesten kisassa osallistui 52 kilpailijaa, joista kaksi kertaa maaliin laski 34.

GS-kisojen palkintokolmikko vas. Erika, Julia ja Inka
Huiput Hyvinkäältä!
Pari tampparia puski lunta kisarinteestä! Unglaublich!!!

Aamuposti 12.12.2017

Julia Toiviainen kahdesti kakkosena Sallan FIS-pujotteluissa

Erika Pykäläinen kärjen vauhdissa

Jesper Pohjolaiselle hyvät pujottelupisteet

Alppihiihdon kisaviikko Lapissa aloitettiin Sallan pujotteluilla viikonloppuna. Kisapaikkana oli Suomen vaativin pujottelurinne, jonka vaikeusaste sai lauantaina lisäbonusta pohjoisen purevasta viimasta. Hyvinkääläinen alppihiihtäjä Julia Toiviainen oli molemmissa pujottelukisoissa kakkospaikalla. – Olen nyt laskenut useamman kisan, joista olen saanut FIS-pisteitä 30 tasolta. Yhdessäkään kisassa en ole saanut aikaiseksi kahta hyvää laskua. Samoin kävi myös täällä Sallassa. Tulin harjoittelemaan Sallaan viikko sitten ja harjoituksissa kulki mukavasti, mutta vielä ei vauhti siirtynyt molempiin kisalaskuihin. Parempaa on tulossa, lupasi tyytyväinen Toiviainen.

Rovaniemen Santa Claus Ski Teamia edustavan Julia Toiviaisen edelle molemmissa pujotteluissa laski GrIFK:n Mathilda Lassenius. Kolmospallille nousi kahdesti HSC:n Inka Antikainen, joka rimpuili avauskisan kakkoslaskun läpi ilman hanskaa ja käsisuojaa. HySS:n Erika Pykäläinen pysyi hyvin kärkilaskijoiden vauhdissa. Avauskisan toinen lasku tuhoutui radan viimeisiin käännöksiin. Toisessa kisassa Pykäläinen oli neljäs ja jäi palkintosijasta neljän kymmenyksen päähän. Sallan pujottelujen jälkeen Pykäläisen FIS-pisteet ovat 37.08.

Latvian Zaks Gedra voitti molemmat miesten kisat. 19-vuotias latvialainen on kilpaillut ahkerasti ensin Liettuan Snow Arena hallissa, sitten Levillä ja Ruotsin Kiirunassa. Valmistautuminen kauteen on tehty Saas-Feen jäätiköllä Sveitsissä yhdessä Rukan alppiakatemian urheilijoiden mukana. Kisojen hyvä kakkonen oli Ruka Slalomin Saku Aho. Pronssipallille kiipesivät HSC:n Joona Piirainen ja SCST:n Turo Torvinen. Avauskisassa HySS:n Niklas Järvikare oli neljäs. Palkintoeurot jäivät neljän kymmenyksen päähän.

HySS:n Jesper Pohjolaisen sijoitukset Sallassa olivat 8. ja 7.  FIS-pisteitä kertyi 57.30 ja 52.22. Keskiarvolla 54,76 Pohjolainen pomppaa FIS-rankingissa reilusti 1300 parhaimman porukkaan ja Suomen tilastossa sijalle 34. Joel Palosaari oli lauantain kisan 20. ja sai pujottelun ennätyspisteikseen 86.02. Tuukka Kuikkaniemen molemmat kisat päättyivät ulosajon.

Sallasta alppiväki siirtyy Pyhätunturille, jossa ohjelmassa on kaksi suurpujottelukisaa ja kaksi pujottelua. Kisaviikko huipentuu viikonloppuna Rukalla, jossa 14- ja 16-vuotiaat aloittavat kansallisen Audi Alpine Ski Tourin kahdella pujottelukisalla.   

Sama palkintokolmikko Sallan molemmissa pujotteluissa: vas. Julia Toiviainen, Mathilda Lassenius ja Inka Antikainen.
Jupen pujotteluvauhti paranee kisa kisalta.
Erikan pujottelupisteet ovat 37.02 Sallan kisojen jälkeen.
Jesper Sallassa 8. ja 7.. Bonuksena hyvät pujotelupisteet.
Nimi ja kasvot tutuiksi: Mathilda Lassenius, GrIFK.

Aamuposti 29.11.2017

HySSin Handolinilta hyvä startti kisakiertueelle

Alppihiihdon maailmancupissa on menossa vahtilajiviikko USA:ssa ja Eurooppa-cupin alkua odotellaan vielä viikko, joten Itävallan Pass Thurnille tarjoutui hyvä rako järjestää kaksi kovatasoista FIS-pujottelua. Kisan kuuman ryhmän kaikkien kilpailijoiden pujottelupisteet olivat alle 15 ja kärkiryhmän rankingsijoitukset mahtuivat välille 44. – 84. HySS:n Juho Handolin pujotteluranking on 190 ja FIS-pisteet 18.25. Näillä pisteillä Handolin pääsi starttaamaan kisaan numerolla 22. Molempien kisojen avauslaskut sujuivat Handolinilta virheettömästi ja toisella kierroksella laitettiin kaikki peliin. Taktiikka toi Handolinille hyvät sijoitukset 11. ja 10. Hyssiläisen viimeisin kisalasku oli kierroksen neljänneksi paras ja jäi voittajan, Itävallan Johannes Strolzin ajasta vain 15 sadasosaa. – Olen laskuihini tyytyväinen ja sain hyvän startin Keski-Euroopan kisakiertueelleni. Rinne oli erinomaisessa kunnossa ja oikeastaan helppo laskea. Kisarinne on lyhyt ja laskuaika kärjellä vain 40 sekuntia, joten aikaeroa voittajaan ei olisi saanut tulla noin paljon, kommentoi Handolin puhelimitse kisapaikalta. Ensimmäisessä kisassa aikaeroa kärkeen jäi 1.91 ja toisessa 1.74. FIS-pisteitä laskuista tuli 27.05 ja 24.10. Molemmat kisat voittanut Johannes Strolz sai suorituksistaan pisteitä 10.22 ja 9.69. Pass Thurnin kisaan osallistui 130 kilpailijaa.

Handolin jatkaa kisakiertuetta yhdessä Rukan alppiakatemian tekniikkajoukkueen mukana. Ennen viikonlopun Reiteralmin pujottelukisoja ohjelmassa on yksi suurpujottelukisa.

Toisen kisan kakkoslasku oli kierroksen neljänneksi nopein ja nosti Juhon 12 sijaa korkeammalle tulosluettelossa.

Aamuposti 27.11.2017

HySSin Erika Pykäläinen hyvässä vauhdissa Ruotsissa

Erika Pykäläinen osallistui viikonloppuna kahteen suurpujottelukisaan Ruotsin Funäsdalenissa. Pykäläinen laski sijoitukset 24. ja 11. Isolla lähtönumerolla kisoihin startannut hyssiläinen sai sijoituksistaan FIS-pisteet 41.78 ja 30.94.

Maajoukkuelaskija Riikka Honkanen oli ensimmäisessä kisassa toinen ja sai FIS-pisteet 15.13. GrIFK:n Nea Luukko oli kakkosena toisessa kisassa, josta irtosi FIS-pisteitä 19.39.

Suomen Jens Henttinen oli miesten kisoissa 16. ja 11. Paremmasta sijoituksesta Henttiselle 29.84 FIS-pistettä. 

Erikan GS-pisteet Ruotsin reissun jälkeen 30,24.

Aamuposti 22.11.2017

Erika Pykäläiselle hyvät FIS-pisteet Leviltä

- Nyt on pohjapisteet hankittu ja huomenna on minulle vielä paremman lajin kilpailu, totesi huojentunut Erika Pykäläinen lauantain pujottelukisan jälkeen. Pykäläinen pujotteli kahdeksanneksi ja sai FIS-pisteitä 33.62. Hyssiläinen piti lupauksensa ja laski sunnuntain suurpujottelussa seitsemänneksi, josta irtosi FIS-pisteitä 29.53. Kovavauhtisessa suurpujottelussa hyvinkääläinen Julia Toiviainen oli kahdeksas ja sai pienen parannuksen FIS-pisteisiinsä. Myös molemmissa Levin pujotteluissa Toiviainen paransi FIS-pisteitään.

Lauantain pujottelukisan voitti Iso-Britannian Charlie Guest. Slovenian Ajlec Desiree oli toinen ja paras suomalainen SCST:n Hilla Hannola oli kolmas. Myös suurpujottelukisan voittaja Alex Tilley edustaa Iso-Britanniaa. GS-kisan kakkonen oli GrIFK:n Nea Luukko ja kolmas maajoukkuelaskija Riikka Honkanen. Kärkilaskijalle HySS:n Erika Pykäläinen hävisi 2.04 sekuntia. Naisten kisassa oli mukana 35 kilpailijaa.

GrIFK:n Victor Malmström on voittanut kaikki kolme Levin kisaa. Pitkästä loukkaantumiskierteestä kuntoutunut Malmström pujotteli pisteet 11.70 ja 13.60. Myös GS-voitto palkittiin hyvällä 17.55 pistemäärällä. Lauantain pujottelukisassa kaikki kuusi HySS:n edustajaa laskivat ulos oikealta reitiltä. Sunnuntain GS-kisassa itsesuojeluvaisto piti porukan hieman paremmin radalla: Niklas Järvikare oli kahdeksas – FIS-pisteet 40.02, Tuukka Kuikkaniemi 20. – FIS-pisteitä 62.97, Jesper Pohjolainen 25. ja ensimmäiset GS:n FIS-pisteet 70.01. HySS:n Juho Handolin, Joel Palosaari ja Mikael Wikman joutuivat keskeyttämään kisalaskunsa. Miesten kisassa laski 75 kilpailijaa.

HySS:n porukasta GS-kisassa puutuivat Henrik Järvikare ja Emil Keränen. Järvikareen jalka on kipsissä ja paluu rinteeseen menee uuden vuoden puolelle. Keräsen osallistumisen esteenä on kantapäävamma, joka ei ehtinyt parantua kisakuntoon.

Maanantain suurpujottelukisa jouduttiin keskeyttämään ensimmäisen kierroksen jälkeen. Sakea lumisade ja kova tuuli kinostivat lunta nopeasti. 

Erika Levin MC-kisassa esilaskijana.
Hilla Hannola (SCST) oli paras suomalainen naislaskija lauantain pujottelussa.
Erika oli maanantain GS-kisassa kolmantena ensimäisen kierroksen jälkeen.
Kisan toinen kierros peruttiin kovan lumisateen ja tuulen vuoksi. Kuva ma 20.11.2017 klo 10.09.

Aamuposti 18.11.2017 - muokattu 

Victor Malmström voitti Levin Fis-pujottelun

Julia Toiviainen viides, Juho Handolin kuudes

- Edellisestä FIS-kisan voitostani on kolme vuotta, joten tämä maistuu oikein hyvältä, kommentoi Levin FIS-avauksen voittanut Victor Malmström (GrIFK). Levin MC-kisa päättyi Malmströmin osalta ulosajoon, joten FIS-kisavoitto ja kahden, FIS-pisteissä selkeästi paremman laskijan kukistaminen palautti mukavasti itseluottamusta tuleviin EC-kisoihin. Malmström oli molemmilla kierroksilla nopein, joten aikaero kakkoseen Bulgarian Kamen Zlatkoviin kasvoi 0.85 sekuntiin. Kisan kolmas Unkarin Dalibor Samsal jäi voittajasta 1.62.

HySS:n Juho Handolin oli toisen kerroksen neljänneksi nopein ja nosti sijoitustaan seitsemän sijaa. – Ensimmäisellä laskulla tuli ennen jyrkännettä täystoppi ja piti lykkiä tasatyöntöä niin, että kylki rusahti. Toinen oli kohtalainen, mutta aikaero (3.22) Victoriin venähti liian suureksi. Sikäli hyvä päivä, että kaksi laskua päättyi maaliin saakka. Lasketaan huomenna kaksi ehjää laskua, -lupasi kuudenneksi sijoittunut Handolin.

Kisassa oli kymmenkunta laskijaa, jotka osallistuivat ensimäistä kertaa FIS-tason kilpailuun. Parhaiten uusista FIS-miehistä pärjäsi HySS:n Jesper Pohjolainen. – Lähtöpaikalla tuli outo fiilis, miten minun nyt pitäisi laskea? Epävarma olo sotki laskemista. Lähdin liian innokkaasti, vähän kuin pää edellä seinään. Avauslasku toi rutkasti tietoa ja toinen olikin jo paljon rauhallisempi suoritus. Avauskisa toi Pohjolaiselle 16. sijan ja FIS pisteet 67.93. HySS:n Joel Palosaari oli kisan 23. ja sai pohjapisteiksi 91.40. Miesten FIS-pistejahti oli niin raivoisa, että yli puolet suistuivat ulos radalta. Tähän joukkoon kuuluivat HySS:n Niklas Järvikare ja Tuukka Kuikkaniemi.

Naisten kisaan osallistui 36 laskijaa, joista 15 pääsi kaksi kerta maaliin. Kisan voitti Maria Shkanova (BLR). Kuuden kärkilaskijan joukossa oli kolme latvialaista, joiden rintaman rikkoivat HaJy Kia-Emilia Hakala (2.) ja SCST:n Julia Toiviainen (5.). FIS-avaustaan kauan odottanut HySS:n Erika Pykäläinen oli murheissaan avauslaskun jälkeen. – Tulipa outo virhe! Polvisuojat takertuivat toisiinsa kiinni. Harjoituksissa on kerran näin sattunut, mutta ei koskaan kisassa. Suojia pitää veistellä tai teipata sääriin kiinni. Näin alkoi murheellisesti FIS-urani, huomenna jatketaan paremmalla onnella.

Tuntuu tosi hyvältä palata voittajaksi. Victor Malmström (GrIFK)
Perinteisen hiihdon osuudet pois laskuista niin kärkipaikka on saavutettavissa. Juho Handolin
Ensimmäinen FIS-kisa - sijoitus 16. ja 67.93. Tästä on hyvä jatkaa. Jesper Pohjolainen
MC-kisan esilaskut sujuivat hyvin, mutta FIS-avaus epäonnistui. Erika Pykäläinen

Aamuposti 17.11.2017

Huonoja uutisia Leviltä

Hyvinkään Slalomseuran edustus kaventuu Levin FIS-kisassa.

Viimeistelyharjoitukset Levi Black-rinteen vaativissa olosuhteissa aiheuttivat loukkaantumisia HySS:n urheilijoille. Henrik Järvikare on matkalla nilkkakuvauksiin ja on varmuudella poissa viikonlopun kisoista. Emil Keräsen kantapäästä ei löytynyt murtuma.  Kävely onnistuu vain sauvojen avustuksella, joten suurpujottelut jäävät väliin. Joel Palosaari yrittää kisaan mukaan alkuviikon nilkkavammasta huolimatta. Positiivisia kulumisia Leviltä ovat Erika Pykäläisen ja Jesper Pohjolaisen erinomaiset harjoituslaskut. Esikertalaisilta voidaan odottaa yllättäviä tuloksia. Kisoissa on mukana 37 naista ja 83 miestä. Edustettuna on 17 maata. Kisat alkavat perjantaina klo 11.15 ja livetuloksia voi seurata osoitteessa www.fis-ski.com.   

- Ei tällä jalalla voi kunnolla kävellä, mutta GS-kisaan pitäisi päästä mukaan. Terveisin Emppu K.

Aamuposti 14.11.2017

Levin MC-kisa vauhdikas show - suomalaiset sivurooleissa

Euroopan parhaimmaksi talviurheilijaksi valittu alppihiihtäjä Marcel Hirscher tuli viime hetkellä porokyydillä Levin MC-pujottelun numerojen arvontatilaisuuteen. Kaikki maailman parhaimmat pujottelijat olivat paikalla. Olosuhteet Levi Black-rinteessä olivat huippukunnossa. Kevyt lumisade ei häirinnyt laskijoita eikä tuhansia katsojia, jotka kömpivät Lapland Avenueta pitkin kisakatsomoon.  Odotettavissa oli vauhdikas urheilushow.

Ensimmäisen kierroksen radanmerkkaus oli huippulaskijoille helppo. Kärkipäässä ei ulosajoja nähty ja aikaerot toiselle kierrokselle jäivät minimaalisiksi. Kärkisekuntiin mahtui lähes parikymmentä laskijaa. Ykköspaikalla avauslaskun jälkeen oli yllätysnimi Dave Ryding (GBR), jota tiukimmin ahdistelivat Felix Neureuther (GER), Henrik Kristoffersen (NOR), Marcel Hirscher (AUT) ja Andre Myhrer (SWE).

Show’n toisen jakson rynnistyksen aloittivat sveitsiläiset, joilla parhaimmillaan oli kolmoisjohto. Levin vakiovieras, Ruotsin Mattias Hargin kiilasi sveitsiläisten edelle ja oli paras ruotsalainen, koska Myhrer ajoi ulos viimeisillä portilla. Maailmanmestari Hircher ei onnistunut toisessa laskussaan ja tippui luettelossa 17. sijalle. Kristoffersen piti kärkipaikkaa vain hetken, koska seuraavana laskenut Neureuther oli kolme kymmenystä nopeampi.

Yleisön sympatiat ja kannustus olivat selkeästi Dave Rydingin tukena. Britillä oli mahdollisuus hankkia ensimmäinen MC-voitto maalleen. Yläosan väliajoissa Ryding kasvatti johtoaan ja jyrkänteelle tulo onnistui hyvin. – Dave on tosi varma laskija jyrkälle, kommentoi Juho Handolin livenä britin laskua. Ryding on suomalaisille tuttu harjoituskaveri, joten pettymys oli musertava, kun treenikaverin lasku nollaantui ulosajoksi parhaalla hetkellä.   

Yleisön toipuminen Rydingin epäonnistumisesta kesti tovin, mutta palkintojenjaossa oltiin taas innokkaasti mukana. Voittaja Felix Neurether on valoisa, yleisöystävällinen kaveri, joka viihtyy hyvin Levillä. Henrik Kristoffersenin hopeasija villitsi norjalaisyleisön, jota oli runsaasti paikalla. Toisen kierroksen huippulaskulla kolmanneksi noussut Mattias Hargin on sympaattinen ruotsalaisurheilija, joka oli Levin MC-kisassa mukana jo vuonna 2006.

Lehdistötilaisuudessa Felix Neureuther loisti. – Elämäni ei voisi olla parempaa kuin nyt. Olen hyvässä kunnossa ja nautin laskemisesta todella paljon. En ota stressiä menestymisestä, laskeminen ei ole enää maailman tärkein asia. Minulla on nyt perhe, pieni tytär kuukauden ikäinen Mathilda. Neurether halusi nimetä voittoporonsa tyttärensä nimen mukaisesti. Poro on nyt Mati tai Matt – epäselväksi jäi, kirjoitetaanko nimi yhdellä vai kahdella t:llä – lausuminen sujuu puolellatoista.

Suomalaisurheilijoiden haastattelutuokiot sujuivat nihkeissä tunnelmissa:         Jens Henttinen oli suorituksensa jälkeen hämmentynyt. – Startti meni sähläämiseksi. Huoltomies toi minulle jonkun toisen laskijan sukset. Piti käydä itse etsimässä oma pari. Olen varmasti paremmassa kunnossa kuin viime vuonna, mutta nyt ei kyllä osunut homma kohdalleen. En kuulu liiton valmennusryhmiin, joten en oikein tiedä, mitä tässä tapahtuu. Ranking pitää saada paremmaksi ja Ruotsin puolella on minulle parempia kisoja. EC-kisoihin pitäisi päästä mukaan.

Myös Joonas Räsänen harjoittelee maajoukkueryhmien ulkopuolella. – Omalla porukalla mennään. Kunto on hyvä ja kroppa kunnossa, mutta tämä lasku ei mennyt suunnitelmien mukaisesti. Lähtönumero pitää saada kohdalleen – ei noilta starttipaikoilta kukaan päässyt toiselle kierrokselle. EC-cupin kautta pitää yrittää ja jos pääsisi johonkin MC-kisaan, niin se olisi pelkkää plussaa.

Muita suomalaisia ei haastattelualueella näkynyt. Teddy Takki, Arttu Niemelä, Victor Malmström ja Robin Bäck keskeyttivät ja katosivat tihentyvään lumisateeseen.

Päävalmentaja Janne Haarala oli pitkän kisapäivän päätteeksi synkissä tunnelmissa. – Ei tästä päivästä jäänyt paljon positiivista sanottavaa. Vanhemmat pääsivät maaliin, mutta nuoremmille tuli kokemusta vain muutaman käännöksen verran. Lähtönumeroilla ei selitellä mitään, paremmat paikat pitää ansaita. Meidän pitää hankkia paremmat asetelmat pienemmissä kisoissa. Ei tänne kannata tulla tekemään tuollaista tulosta. Vaikka on kotikisat ja nuorille pitää antaa mahdollisuus, niin hyvää tulosta täältä tarvitaan. Jatketaan treenejä täällä ja toivottavasti saadaan ensi viikonloppuna kovatasoiset FIS-kisat aikaiseksi.

Felix Neureuther tutustui palkintoporoonsa.
Felix hallitsee mediapelin.
Henrik Kristoffersen sometauolla ennen lehdistötilaisuutta.
Ja sitten asiaan!
Mattias Hargin oli kakkoskieroksen toiseksi nopein ja nousi takamatkalta kolmanneksi.
ORF:n haastattelussa Dave Ryding (GBR) - nimi mieleen ja kasvot tutuksi.
Joonas Räsäsen juttu luisti paremmin kuin sukset.
Kyllä tämä vielä iloksi muuttuu.

Aamuposti 13.11.2017

Slovakian Petra Vlhovalle poro ja 45 000 Sveitsin frangia palkinnoksi Levin MC-pujottelusta

Slovakian Petra Vlhova ja USA:n Mikaela Shiffrin järjestivät Levin MC-pujottelussa tiukan kisan, joka toi kihelmöivää jännitystä Levin kisakatsomoon. Shiffrin johti ensimmäisen kierroksen jälkeen pari kymmenyksen turvin. Vlhovan toinen kisalasku oli virheetön ja siihen ei Shiffrin pystynyt vastaamaan, joten slovakialainen sai ensimmäisen MC-kisavoittonsa yhden kymmenyksen erolla. Kolmanneksi laski Sveitsin Wendy Holdener, jonka avauslasku hieman epäonnistui. Toinen lasku oli lähes kärjen tasoa, joten yhteisajassa sveitsiläinen hävisi Vlhovalle 1.35.

Perinteiden mukaisesti MC-kisan voittajalle annetaan Levillä palkinnoksi poro. Vlhova nimesi poron isänsä kaimaksi Igoriksi. Lehdistötilaisuudessa Mikaela Schiffrin oli pettynyt, ettei pystynyt kasvattamaan omaa poro-omaisuutta kolmeen poroon. Omia porojaan Schiffrin oli käynyt katsomassa ja toivoi niille seuraksi naarasporoa, ettei tokan kasvattaminen olisi pelkästään voittojen varassa. Poronomistajat kohtaavat seuraavan kerran parin viikon päästä USA:n Killingtonissa, missä molemmat ilmoittivat olevansa valmiina tiukkaan uusintaotteluun. 

 Suomen Riikka Honkanen oli ensimmäisen kierroksen jälkeen 36. Toisen kierroksen paikka jäi 0.5 sekunnin päähän. – Olen osittain tyytyväinen laskuuni. Jyrkänteellä paino jäi hieman taakse ja siitä tuli epävarmuutta laskemiseen. Pari harmittavaa virhettä tuli tehtyä. Ilman niitä olisin toisella kierroksella mukana. Eteenpäin olen kuitenkin mennyt. Viime vuonna kärki jäi huomattavasti kauemmaksi. Ihan hyvä kauden avaus, päätähtäin on edelleen Eurooppa cupin kilpailuissa, kommentoi Honkanen kisasuoritustaan.

Suomen Hilla Hannolan laskun väliaikatiedot rinteen yläosasta ja jyrkänteen alusta nostivat katsomossa mukavasti tunnelmaa, joka purkautui huokauksiin Hannolan ajettua ulos neljänneksi viimeisellä portilla. – Ei tässä mikään varmistelu olisi auttanut. Toiselle kierrokselle pääseminen olisi vaan vaatinut täydellisen lopun. Nyt on niin hyvä syksy alla, että tiedän kehittyneeni kovasti laskijana. Lisää vaan sopivia kilpailuja alle ja katse tulevaisuuteen, kertoi Hilla Hannolan menestysreseptikseen alkaneelle kaudelle.

Suomen kolmas edustaja Kia-Emilia Hakala oli vaikeuksissa jyrkänteelle tullessaan ja lasku katkesi lopullisesti jyrkänteen puolivälissä. Päävalmentaja Janne Harala ei kommentoinut Hakalan suoritusta, mutta Honkasen ja Hannolan laskuista päävalmentaja löysi positiivia seikkoja. – Riikan perusvauhti jyrkänteellä oli ihan kelpo tekemistä. Hilla oli hyvä yläosan tasaisella ja Riikka hyvä jyrkänteellä. Pieniin virheisiin tämä homma kaatui. Nyt tytöt lähtevät kotiin lepäilemään muutamaksi päiväksi. Ensi viikonloppuna palataan tänne Leville FIS-kisoihin ja sitten alkavat Eurooppa-cupin kilpailut, kertoi maajoukkueen lähiajan suunnitelmista päävalmentaja Haarala.

Säilötyllä lumella 100 %:n lumivarmuuden saanut Levi houkutteli MC-kisaan huomattavasti enemmän väkeä kuin viime vuosina. Kisailme oli pirteä, sää suosi ja katsojat viihtyivät. Suomalaisten menestystä toivottiin ja samoissa tunnelmissa jäätiin odottamaan sunnuntaista miesten kilpailua. 

Petra Vhlova nimesi poronsa isänsä kaimaksi Igoriksi. Palkintona myös muutama frangi jäkälärahaa.
Merle Soppela oli kisoissa media-assistenttina. Haastatelussa Petra Vhlova.
Mikaela Schiffrin haastoi Petra Vhlova uusintaotteluun kotikisaansa Killingtoniin.
Kisan tyylikäs kolmonen Sveitsin Wendy Holdener.
Riikka Honkanen jäi kakkoskierroksen paikasta 0.5 sekunnin päähän.
Päävalmentaja Janne Haarala oli tyytyväinen Riikan ja Hillan kisasuorituksiin.

Aamuposti 8.11.2017

Levin MC-kisa kiinnostaa talkooväkeä

Ei näy kuvaruudussa, mutta kulisseissa kuhisee.

-  On loistavaa nähdä innokkaita ja positiivisia talkoolaisia mukana, koska ilman heitä ei tällaisesta tapahtumasta tulisi yhtään mitään. Tänä vuonna mukana on 350 talkoolaista – enemmänkin oli tulossa. Tämä määrä riittää hyvin avuksi kisaorganisaation toimistoihin, rinteen kunnostustyöhön, maalialueen rakentamiseen, liikenteen ohjaamiseen, kuljetuksiin ja yhteistyökumppaneiden sekä mediaväen avuksi. Itse kisatapahtuma vaatii oman ammattitaitoisen porukan, missä luotan omaan leviläiseen kokoonpanooni ja alppikoulujen apuun, kertoi perussuunnitelmastaan Levin kisojen talkoopomo Jaana Karhila, joka toimii myös Levi Kid´s Racen johtajana ja Levi MC-kisan lähtötuomarina.

Alppihiihdon monitoiminainen Jaana Karhila arvioi palkallisen työvoiman jäävän alle sadan. Organisaation ydinryhmään kuluu 20 henkilöä, pääasiassa lajiliiton henkilökuntaa. Ulkomailta tulee kisakiertueen oma ajanottoryhmä ja kisamainoksista vastaava rakentajaporukka. Miesten ja naisten kisalla on oma, FIS:n valtuuttama kilpailunjohtaja. Kisan TD:t (tekniset delegaati) ovat myös FIS:n määräämiä.

Alppikoulujen oppilaat ovat perinteisesti hoitaneet käännöskohtien kunnossapidon ja keppien kiinnipysymisen kisan aikana. Tähän nopeatempoiseen hommaan ovat pääset tutustumaan alppikouluaikanaan useat hyvinkääläiset urheilijat. Vuonna 2013 tehtävää hoiti Juho Handolin, joka viime vuonna oli kilpailijana mukana. Tänä vuonna Handolinin ei läpäissyt karsintaa, mutta osallistuu mahdollisesti kisaan esilaskijana.

Tahkon alppikoulun toiminnanjohtaja Veli-Matti Kuusela pitää talkoisiin osallistumista hyvänä oppituntina. –Onhan se avartava kokemus nuorelle urheilijalle nähdä MC-kiertueen kärkilaskijoita täydessä vauhdissa muutaman metrin päästä. Tietenkin aistia tämä tunnelma ja hyvä on myös nähdä se työ, mitä kulisseissa tehdään kisojen sujumiseksi. Palkkiokin menee suoraan urheilijoille – saadaan muutama ilmainen harjoituspäivä ja päästään harjoittelemaan palkitetulle, hyväkuntoiselle rinteelle.

Aktiivisesti Levillä kilpailuihin osallistuneille talkoolaisille on luvassa poikkeuksellinen palkinto. Jaana Karhila kertoo mahdollisuudesta: -FIS on nimennyt minut TD:ksi PyengChangin olympialaisiin kaikkiin naisten alppilajeihin. Olin TD:na viime talvena Etelä-Koreassa naisten MC-kisassa ja tiedustelin siellä, pääsisikö oman kisaorganisaationi henkilöitä vapaaehtoisiksi olympiakisoihin. Vien mukanani kymmenkunta luottohenkilöäni lähinnä rinnetöihin.Uskon, että matka tulee olemaan mahtava kokemus kaikille. Kerään myös ryhmän Åren MM-kilpailuihin vuonna 2019. Karhilan porukassa Etelä-Koreaan on lähdössä hyvinkääläinen Martti Lahti.   

Alppikoululaiset ovat osallistuneet Levin talkoisiin usean vuoden ajan. Talkoissa mukana vuonna 2013 Juho, Santtu, Vertti ja Pinja.

Aamuposti 8.11.2017

Mikaelan ja Martin kautta kisoihin

Hyvinkääläinen pariskunta Mikaela Louhija ja Martti Lahti ovat aitiopaikalla vastaanottamassa urheilijoita ja median edustajia. Kisaviikon alun pariskunta työskentelee kisan akreditointitoimistossa, joka toimittaa jokaiselle kisan viralliselle osallistujalle kisapassin. Kisapassi kertoo missä roolissa vierailija Levillä touhuaa ja tarkoin määrittelee, missä touhuaja saa liikkua. Tuhat kisapassia urakoidaan parissa päivässä.  

Kisapäiviksi hyvinkääläiset lähtevät ulkohommiin kisarinteelle. Louhija on toiminut useimmiten kisan porttituomarina, mutta Lahdella on kokemusta lähes kaikista kisarinteellä tehtävistä talkoohommista. -Perinteisesti tulemme Leville pari viikkoa ennen kisoja. Nytkin ehdin hyvin mukaan rinteen kunnostustyöhön. Rinteen injektointi vaatii kokenutta väkeä ja on kisan toteutumisen kannalta ratkaiseva kohta. Tänä vuonna rinne saatiin jäädytetty 31.10. Kaikkia hommia on tullut tehtyä, mutta viime vuosina kisapäivien talkoopaikaksi on langennut väliaikamiehen tontti, kertoi rooleistaan Martti Lahti.

- Meillä on talviasunto sadan metrin päässä kisarinteestä. Asunnon hyvän sijainnin vuoksi olemme olleet mukana melkein kaikissa Levillä järjestetyissä kisoissa ja muihinkin Levin tapahtumin talkoohenkeä on riittänyt. Talkoitten kautta olemme tutustuneet paikallisiin ihmisiin. Meillä on hyvä yhteishenki ja siten motivaatio on säilynyt vuodesta toiseen. Jaanan organisoima olympiamatka on kyllä talkoourani huipennus, liput on jo tilattu. MC-kisasta ei palkkaa tarvita, riittää kun kisaviikon jälkeen voidaan todeta: - Me teimme sen taas!  

Hyvinkäläiset Mikaela Louhija ja Martti Lahti toivottavat urheilijat, median ja talkoolaiset tervetulleeksi Levin MC-kisaan

Aamuposti 1.11.2017

FIS-pisteiden pudotuspeli lähestyy – hienosäätö tehdään jäätiköllä

Joel Palosaaren, Jesper Pohjolaisen ja Erika Pykäläisen siirtyminen aikuisten kisoihin nostaa Hyvinkään Slalomseuran FIS-edustuksen kymmeneen urheilijaan. Uusien FIS-laskijoiden syysloma kotimaassa jäi muutaman päivän mittaiseksi.  Kolmikko on jälleen palannut harjoittelemaan Hintertuxin jäätikölle.

Joel Palosaari ja Jesper Pohjolainen aloittivat harjoittelun ja koulunkäynnin elokuussa Nilsiässä Tahkon alppikoulussa. - Päätoimiseen harjoitteluun sopeutuminen onnistui helposti, koska viime kesä tuli treenattua intensiivisesti samantapaisella ohjelmalla kuin Tahkon koulussa. Asuntolaelämään tottui nopeasti, koska urheilijaporukka oli tuttu aikaisemmilta kisakausilta. Hankalinta oli uskoa, että koulu pitäisi nyt pystyä hoitamaan täysin omatoimisesti. Urheilemisen ehdoilla edetään, joten koeviikon tehtävätkin voitiin tehdä täällä leirillä. Muuten leireillä eletään huippu-urheilijan arkea. Aamupäivät treenataan ylhäällä jäätiköllä 2800-3100 metrin korkeudella ja iltapäivän päätteeksi pidetään kuivatreenit täällä Lanersbachissa (kyläkorkeus 1300), kertoi harjoittelustaan Joel Palosaari.

Joel Palosaari on saanut tuntumaa FIS-kisoihin osallistumalla kisoihin esilaskijana. FIS-pistetavoitteitaan Palosaari ei paljasta: - Puikka sujuu nyt tosi mukavasti, suurpuikassa on vielä tekemistä. Lasten kisoja on nyt laskettu tarpeeksi. Kiva päästä kohta mukaan aikuisten touhuihin.

Jesper Pohjolainen oli mukana neljän nuoren alppihiihtäjän porukassa, joka päätti testata kesätreenin tehoa osallistumalla elokuussa Helsinki City maratonille. Pohjolaisen loppuaika oli 4.12,53. – Ihan mielenkiintoinen kokemus. Toinen maratooni ei kuulu lähiajan suunnitelmiin. Kolme päivää piti olla täyslepoa, mutta viikon päästä pystyin taas osallistumaan treeneihin, muisteli Pohjolainen alkusyksyn reissua.

Jäätikkötreenistä Pohjolaisella on selkeä kuva.  -Tämä on minulle mieleistä touhua. Nautin joka päivästä – tästäkin vaikka flunssa vähän vaivaa. Viime leirillä pääsin vilkuilemaan, miten Italian maajoukkueen urheilijat laskivat. Kovia laskijoita piisaa jokaiselle radalle, joten omaan laskemiseen saa ilmaisia vinkkejä. Oma lasku etenee mukavasti, joten kyllä jossakin kisassa FIS-pisteet pitäisivät alkaa kolmosella.  

Erika Pykäläisen syysloma Suomessa supistui neljään päivään. – Kävimme viime leirin jälkeen Atomicin tehtaalla Altenmarkissa, jossa minulle muokattiin uudet kisamonot. Välineiden ja laskemisen osalta nyt ollaan viimeistelyvaiheessa. Kaikki pitäisi olla kunnossa tälle viimeiselle jäätikköleirille.

-Aloitin leireilyn elokuussa Sveitsin Saas-Feessa, jossa olin harjoittelemassa naisten maajoukkueen mukana. Kolme, kymmenen päivän leiriä on ollut ohjelmassa Tahkon alppikoulun porukassa. Tahkon alppikoulun päävalmentaja Davor Lazeta on myös valmentajana tyttömaajoukkueessa, jossa meitä on vain kolme laskijaa. Kroatialainen Lazo tuli valmennukseen mukaan vasta Sveitsin leirillä. Kesän ja syksyn harjoittelin Helsingissä kuntovalmentaja Veera Koskelaisen komennossa. Koulunkäyntiä jatkan Helsinge Gynasiumissa, jossa opiskelen huippu-urheilijastatuksella ja saa siten samat edut kuin Mäkelänrinteen urheilulukion opiskelijat. Hyvä kesä ja syksy, joten odotukset ovat korkealla.

Erika Pykäläisellä on tusinan verran SM-voittoja juniorivuosilta ja viime talvena Erika laski erinomaisia tuloksia lasten kansainvälisissä kilpailuissa. -Levin MC-kisassa en vielä ole mukana. En voi osallistua edes karsintaan, koska minulla ei ole vielä FIS-pisteitä. Mutta esilaskijana olen viimevuotiseen tapaan. Minun FIS-urani alkaa Levillä 17. marraskuuta. Jos saan pisteet tippumaan parin kympin paikkeille, niin kevätpuolella voisi tähyillä Keski-Euroopan FIS-kisoihin. Mutta katsotaan, mitä aika tuo tulessaan, päätti juttutuokion suomalaisen alppihiihdon suurlupaus Erika Pykäläinen

Hyvinkääläisten alppihiihtäjien kisasuorituksia voi seurata reaaliaikaisesti osoitteessa www.fis-ski.com/alpine-skiing/live-results/

FAKTA

Pujottelun kärki ja hyvinkääläisten sijoitus Suomen rankingissä, pujottelupisteet ja suluissa sijoitus kokonaisrankingissä.

Naiset

1.  Riikka Honkanen ART-T 16.01. (96.)

10. Kaisa Nyberg 41.83 (465.)

12. Julia Toiviainen SCST 43.46 (500.)

29. Viviana Keinänen 78.41 (1263.)

xxx. Erika Pykäläinen 999.00 (xxxx.)

Naisten pujottelun world rankingissä on noin 3800 nimeä


Miehet

1. Jens Henttinen HSC 13.19 (107.)

6. Juho Handolin 18.25 (193.)

18. Niklas Järvikare 31.48 (494.)

25. Henrik Järvikare 35.81 (632.)

31. Emil Keränen 45.25 (982.)

38. Tuukka Kuikkaniemi 54.87 (1320.)

56. Jon Mikkel Lindberg 82.35 (2280.)

xxxx. Joel Palosaari 999.00 (xxxxx.)

xxxx. Jesper Pohjolainen 999.00 (xxxxx.)

Miesten pujottelun world rankingissa on noin 6200 nimeä

HySSin uudet FIS-laskijat syksyn viimeisellä jäätikköleirillä häikäisevissä olosuhteissa Hintertuxissa
HySSin kantavat voimat Jeppe ja Joel. Odota vähän niin Erika lentää.
Alppikoulun jälki-istunto menossa.
Erika uusissa
maajoukkueasuissa
Hei, älä unohda minua! En tietenkään - Rosa Pohjolainen, Tahkon talentteja osoitteessa Lanersbach, Österreich

Kolumni Aamupostissa 13.10.2017

Kiitos Kaisa ja kumppanit

Kirjoitin ensimmäisen lehtijuttuni hyvinkääläisistä alppihiihtäjistä syksyllä 2002. Kentän ääni, Esa Honkalehto alusti tarinaa Kulomäen historialla ja minä keskityin junioritoimintaan. Lähetimme jutun Suomen hiihtoliiton Hiihtäjä-lehteen, joka oli täydellisesti maastohiihtäjien hallinnassa. Juttupula taisi olla katastrofaalinen, koska tarinamme sai palstatilaa kokonaisen sivun verran.

Läpimurto Hiihtäjä-lehteen antoi minulle rohkeutta soittaa Aamupostin urheilupomo Jussi Inomaalle. – Kirjoita, kirjoita – kunhan nyt et ihan joka käännöksestä kirjoita, oli Inomaan kaikenkattava vastaus. Tätä perusteellista työnohjausta olen pyrkinyt noudattamaan koko avustajaurani ajan. Hyvin on toiminut - 200. kisaraporttini julkaistiin lehdessämme viime keväänä. Laskuissa voi olla pientä alimitoitusta, koska alkuvaiheen tarinoita ei tullut tallennettua.

Hiihtäjä-lehden haastattelun päätähdet olivat Kaisa ja Hanna Nyberg. Hanna oli juttutuulella ja 7-vuotias Kaisa täydensi tarinan tulevaisuuden tavoitteellaan: - Pitää saada parempi läppätuntuma ja minusta tulee parempi kuin Hanna. Tästä ytimekkäästä kommentista alkoi Kaisan ja minun yhteinen mediapelin opetteleminen. Haastatteluni paranivat ja urheilijan kommentit monipuolistuivat, kun ujous karisi menestyksen myötä. Aluekilpailuista siirryttiin Audi-juniorikiertueelle, jolloin kilpailut siirtyivät Lapin tuntureille. FIS-ikäisenä Kaisan kilpailureviiri kasvoi Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. Koulua Kaisa kävi Nilsiän alppilukiossa, joten suuri osa jutuista piti tehdä etänä Hyvinkään Nummenkärjessä. Kaisan voittamat 15 SM-mitalia antoivat mukavasti jutunjuurta. Kaisan siivellä pääsin mukaan nuorten MM-kisoihin Norjaan ja nuorten olympiafestivaaleille Romaniaan – paikalla en ollut, mutta Kaisan välittämistä tunnelmista ja tuloksista keksin kirjoittamista. 

Paikkaa kaikkein pyhimpään klaaniin - maajoukkueeseen – ei Kaisalle avautunut, vaikka viime kaudella vauhtia etsittiin Ruotsin puolella. Nyt ovat Kaisan menopelit porstuan nurkassa Ridasjärvellä. Kuski itse on Jyväskylässä aloittamassa uutta elämää opiskelujen parissa. – En tietenkään luovu rakkaasta lajista. Levin MC-kisaan olen jo ilmoittautunut talkoohommiin.

En ole ollut pelkästään Kaisan varassa juttujeni kansa. Laulujeni aiheista voin lähettää kiitokset monille hyvinkääläisille alppihiihtäjille, joita olen tavannut kisarinteillä. Uusia tarinoita syntyy talvi kerrallaan. Voin aloittaa 45. kauden alppihiihdon parissa uteliaana, koska Hyvinkäällä on edelleen taitavia, nuoria alppihiihtäjiä. Valmistautuminen kisakauteen on meneillään Keski-Euroopan jäätiköillä, joten minun pitää nyt lähteä sinne.

Wiedersehen Hannu Kuikkaniemi 

Kaisa Kolin startissa 10.2.2016
Kaisa Tahkon pujottelussa helmikuussa 2016
Kaisa Levin GS-kisassa 5.1.2016
Kaisa ja Riikka Levin FIS-puikassa
Kaisa ja Pinja Tahkolla
Kaisa lapiohommissa Sallassa

Aamuposti 3.6.2017

Kisakiireiden keskeltä kirjoituksiin

Alppihiihtäjä Juho Handolinin tasapainoilu urheilun ja lukion välillä palkitaan tänään. Kuusamon lukion alppihiihtäjä Juho Handolin saa ylioppilaslakkinsa Hyvinkään yhteiskoulun lukion kevätjuhlassa.

Juttutuokio Santahaminan varuskunnassa uuden ylioppilaan Juho Handolinin kanssa alkoi koulutien kertaamisella. – Peruskoulun kävin Hyvinkäällä Hämiksessä ja Pohjiksessa. Kuusamoon muutin syksyllä 2013 ja siitä eteenpäin koko lukio-opiskelu sujui urheilemisen ehdoilla. Syyslukukaudella koulussa harjoiteltiin kaksi kertaa päivässä ja harjoitusten välissä oltiin muutama tunti koulussa. Ennen marraskuussa alkavaa kilpailukautta käytiin 3-4 kertaa 12 päivän leirillä Keski-Euroopan jäätiköillä. Kilpailukausi kesti huhtikuun puolelle ja sitten palattiin koulunpenkille.

– Kolmen ensimmäisen vuoden aikana pidin opiskelussa kohtalaista tahtia, koska halusin viimeiselle vuodelle tilaa kirjoituksille, harjoittelulle ja kilpailuille. Melkein onnistuin. Minut valittiin poikien maajoukkueeseen ja leiritykset sekä reissupäivät vain lisääntyivät. Viime syksyn kirjoitukset olivat ainoa kerta kun koulunkäynti meni urheilemisen edelle. Äidinkieli ja englanti vaativat neljä osallistumista, joten yksi jäätikköleiri piti jättää väliin. Tällä hetkellä tuntuu ihan hyvältä, että tuo jakso meni oikeassa järjestyksessä, tuumaili alokas Handolin.

– Koko viime marraskuu oltiin Levillä, harjoiteltiin ja kisattiin MC- sekä EC-kisat. Joulukuun Lapin kisakiertueen jälkeen ehdin olemaan viikon verran kotona Hyvinkäällä. Tammi- ja helmikuu harjoiteltiin ja kilpailtiin Keski-Euroopassa. Jossakin välissä kävin pikaisesti kotona ja Kuusamossa. Päivän pikavisiitin tein tänne Santahaminaan urheilukoulun testeihin. Päivämäärät olivat Handolinilta hukassa ja kaiken muistava kännykkäkin oli kokenut kovia harjoituksissa juuri ennen juttutuokiota.

Juho Handolin valittiin Suomen edustajaksi aikuisten MM-kisoihin Sveitsiin ja nuorten MM-kisoihin Ruotsiin. Åren MM-pujottelut laskettiin 14.3. ja seuraavana päivänä olivat fysiikan yo-kirjoitukset. – Ei ollut mitään mahdollisuutta ehtiä Kuusamoon kirjoituksiin, joten suunnittelimme pikavisiittiä Hyvinkäälle HYKin lukioon. Järjestely onnistui hienosti ja olen todella tyytyväinen, että on käytettävissä mahdollisuus tehdä yo-koe toisessa lukiossa. Ihan parhaimmassa tikissä en kyllä fysiikankokeessa ollut, myönsi Handolin.

– Yo-kokeiden tuloksiin osaan olla tyytyväinen. Kevään kirjoituksiin valmistautuminen oli minimaalista. Leirijaksot Itävallassa olivat fyysisesti rankkoja ja kisoihin halusin keskittyä huolellisesti. MM-kisat ovat urheilijalle niin isoja juttuja, että menevät helposti yo-kisojen edelle. Jatko-opintoja voin mietiskellä nyt kaikessa rauhassa. Eiköhän jatkossakin mennä urheileminen edellä kohti tulevia olympialaisia, vastasi Handolin turhiin uteluihin yo-tuloksista.   

Juho Handolin aloitti asepalveluksen Santahaminan urheilukoulussa heti kilpailukauden päätyttyä. – Armeijan vihreissä kamppeissa liikutaan aktiivisesti ja ihan mukavasti olemme jo päässeet harjoittelemaan vaikka alokasvaiheessa vielä ollaan. Pitempiä lomia ei vielä myönnetä, joten Kuusamon lukion yo-juhlaan en ehdi. Turvaudun taas HYKin apuun ja saan lakkini Hyvinkääsalissa. Juhlat pidetään kotona Hyvinkäällä perheen, sukulaisten ja kavereiden kanssa.

Alppihiihtäjä, alokas Juho Handolin suunnitteli ylioppilasjuhliaan Santahaminan varuskunnassa.
Baretti vaihtui päiväksi valkolakkiin. Tyylikäs muutos!

Aamuposti 24.5.2017

HySSin päätösjuhla golfkentällä.

Erika Pykäläiselle jättipysti.

HySSin kisakauden saldo 18 SM-mitalia. Mitalitalkoissa mukana 10 urheilijaa.

Hyvinkään Slalomseuran väki kokoontui maanantai-iltana kauden 2016-2017 päätösjuhlaan kotirinteen tuntumaan Hyvinkään golfkentän klubille. HySS:n puheenjohtaja Juha Lehtonen kertasi kauden tapahtumia avauspuheessaan. Kiitosta saivat kotirinteessä aktiivisesti touhunneet nuorimmat juniorit, hyviä kisatuloksia tehneet kokeneemmat urheilijat, ahkera talkooväki ja valmentajat.  Erityiskiitokset Lehtonen kohdisti valmennuspäällikkö Mikael Kurjelle, jonka viiden vuoden pestin aikana HySS:n juniorilaskijat ovat tuoneet seuralle kymmeniä SM-mitaleja, nousseet maajoukkueisiin ja päässeet kansainvälisiin edustustehtäviin.

Vastauspuheessaan HySS:n jättävä valmennuspäällikkö Kurki kertoi siirtyvänsä Helsinki Ski Clubin valmentajaksi ja jatkavansa myös Ski Sport Finlandin palveluksessa. Kurki kiitti juniorilaskijoita mielenkiintoisesta työstä Hyvinkäällä ja nosti HySS:n toiseksi kotiseurakseen Mikkelin Hiihtäjien rinnalle. Puheensa jälkeen Kurki toimi meklarina palkintoseremoniassa, jossa palkintoja saivat ikäryhmien parhaimmat, ahkerimmat harjoittelijat, ryhmien tsempparit ja omatoimiset harjoittelijat. Myös oman seuran mestaruuskisoissa ja viikkokilpailuissa pärjänneet urheilijat palkittiin.

Isoin pokaali – HySS:n paras urheilija- palautettiin Erika Pykäläiselle, joka sai kiertävän jättipystin haltuunsa viimevuotiseen tapaan. Pykäläisen suurimpina meriitteinä olivat kaksi Suomen mestaruutta sekä voitot kansainvälisissä lasten kilpailuissa Italiassa, Sveitsissä ja Ranskassa.

Hyvinkään Slalomseuran vuoden puurtaja 2017 on Katariina Hemming, joka kunnostautui kouluttautumalla omatoimisesti alppikisojen ajanoton asiantuntijaksi.

Palkintojenjaon ja yhteiskuvan jälkeen alppijunioreilla ja heidän vanhemmillaan oli mahdollisuus testata golf-osaamistaan Hyvigolfin pron opastuksella.

Hyvinkään Slalomseura Sukkulan kauden päätösjuhlassa palkitut:

Ikäluokkapokaalit: 
Oona Nousiainen (N8), Anton Kuitto (M8), Alisa Rihu (N10), Sisu Hemming (M10), Hetta Saarinen (N12) ja Jasper Palosaari (M12).

Mitalit ahkerille harjoittelijoille: 
Elina Malinen (N8), Antti Tapiala (M8), Jonna Saarinen (N10), Emil Lehtisalo (M10), Ella Timonen (N12) ja Niilo Heinonen (M12).

Ryhmien tsempparit: 
Aada Lehisalo, Nuutti Tuomi, Mea Sistonen ja Samuel Hurmerinta.

Omatoimiset harjoittelijat: 
Stella Windqvist ja Toivo Toivonen

Mitalit HySS:n mestareille kaudella 2017: 
Samuel Hurmerinta (M10), Hetta Saarinen (N10), Jasper Palosaari (M12), Rosa Pohjolainen (N14), Eetu Vähäsalo (M14), Veera Putkonen (N16), Joel Palosaari (M16) ja Kalle Toivonen (M).

Pokaalit viikkokilpailucupin voittajille: 
Antti Tapiala (M8), Samuel Hurmerinta (M10), Hetta Saarinen (N12), Jasper Palosaari (M12), Silva Saarinen (N14), Eetu Vähäsalo (M14), Veera Putkonen (N16), Veeti Riikonen (M16) ja Juha Lehtonen (M)

Harjoitteluapuraha SM-mitalisteille: 
Sisu Hemming (M10), Rosa Pohjolainen (N14), Erika Pykäläinen (N16), Joel Palosaari (M16), Jesper Pohjolainen (M16), Niklas Järvikare (M18), Emil Keränen (M18), Jon Mikkel Lindberg (M18), Kaisa Nyberg (N) ja Juho Handolin (M).

HySSin paras urheilija 2017: 
Erika Pykäläinen

Puurtajapalkinto 2017: 
Katariina Hemming

HySSin valmennuspäällikkö Mikael Kurki (oik.) palkitsi urheilijoitaan Hyvinkää golfklubilla.

Aamuposti 26.4.2017

HySSin Hemming ja Palosaari vauhdissa Levillä

Alle 10- ja 12-vuotiaat alppihiihtäjät laittoivat ruksit Skisport Finlandin kisakalenterin viimeisten päivien päälle. Kauden päätöskisoissa Levillä oli paikalla 172 alppijunioria, jotka kisasivat kolmen lajin mestaruuksista. Sopivan sponsorituen avulla jokainen juniori sai osallistumispalkinnon ja mitalejakin riitti jokaisessa lajissa ja sarjassa kymmenelle nopeimmalle.

Hyvinkään Slalomseuran Sisu Hemmingin (P10) vauhti riitti suurpujottelun hopeasijaan. Superg-kisassa Sisu oli 14., mutta super-pujottelussa Sisun suoritus hylättiin. P10-sarjassa kilpaili 37 poikaa, joista kuusi oli mukana jokaisessa palkintoseremoniassa. Parhaimmat sijoituspisteet laski Levi Ski Clubin Jere Juntunen, joka voitti kaksi lajia ja oli avauslajissa kahdeksas.

HySSin Jasper Palosaari starttasi superg-kisaan viimeisenä. Ennen Palosaarta radan oli jo laskenut 171 junioria. – Aurinko alkoi jo pehmittää rinnettä, mutta kyllä sen radan vielä läpi pääsi. Sijoitukseen (22.) en ole tyytyväinen. Suurpuikkalaskut eivät olleet kovin hyviä, mutta sijoitus (5.) oli yllättävän hyvä. Super-pujottelu sujui mukavasti ja sijoituskin (7.) kelpaa, kommentoi Palosaari suorituksiaan. Palosaaren P12-sarjassa kilpaili 52 poikaa, joista kolme kertaa palkintoja hakivat GrIFK:n Urho Rechardt ja Joonatan Järvelä sekä Rukan Tatu Söderlund.

Kisojen paras laskija oli S-66-seuran Cassandra Nysten, joka voitti ylivoimaisesti jokaisen T10-ikäluokan kilpailun. Hyvä kakkonen oli SCST:n Roosa Teppola ja kolmonen HSC:n Laura Turunen. Kolme kertaa palkinnoille laski myös HSC:n Felicia Qwickström. Tässä sarjassa HySSillä ei ollut edustajaa.

T12-sarjassa HySSin Hetta Saarinen laski tasaisen sijoitussarjan: SG 18, GS 17. ja SSL 22. HySSin Ella Timosen paras sijoitus 50 tytön joukossa oli suurpujottelun 36. sija. Sarjan nopeimmat laskijat olivat GrIFK:n Rebecca Cambell ja HSC:n Heini Maunuksela – molemmille yksi voitto ja yksi kakkossija.

SSF:n ensimmäinen alppihiihdon suurleiri Levillä 

Ennen kisakauden päätöskilpailuja Levillä järjestettiin ensimmäinen alppihiihdon suurleiri lapsille. Leirin tavoitteena oli tarjota lapsille paljon monipuolista rinneharjoittelua ja hauskaa vapaa-ajan ohjelmaa. Vanhemmille tarjolla oli lajiin liittyviä luentoja ja valmentajien valmennusosaamista pyrittiin tukemaan workshoppien avulla. Leiriä isännöi alppihiihdon lajiliitto ja emännöi Levi SC:n Jaana Karhila-Räsänen, joka tunnustautui leiri-idean mammaksi. – Kaikki sujui täydellisesti. Olosuhteet olivat ihanteelliset ja lapset iloisesti mukana. Toimintakonsepti oli onnistunut ja vanhemmatkin olivat luennoilla innokkaasti mukana, hehkutti Karhila-Räsänen leiri- ja kisaviikon päätyttyä.

– Jatkuvuus on tietenkin lajiliiton päättäjien hallinnassa. Nyt oli hyvä alku - leirillä 144 lasta, reilut sata vanhempaa ja 30 valmentajaa. Isoista alppiseuroista poissa olivat HySS ja Grani. Kaikki seurat pitäisi saada asian taakse ja myös maajoukkueurheilijoita ohjaustoimintaan mukaan, pohdiskeli leirin tulevaisuutta Jaana Karhila-Räsänen.

Sisun saalis Levillä: hopeamitali, 14. sija ja yksi hylsy.
Kuvassa JASPER- ei Jesper! Sijoitukset Levillä SG 22., GS 5. ja SSL 7.
Hetta laski tasaisesti- sijoitukset SG 18., GS 17. ja SSL 22.
SSF:n ensimmäinen suurleiri starttaa. Kuva Timo Koivisto.
SSF:n ensimmäinen suurleiri starttaa. Kuva Timo Koivisto.

Aamuposti  11.4.2017

HySSin Rosa Pohjolainen on Suomen paras

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen (N14) voitti kuusi SM-kultaa ja yhden hopeamitalin nuorten SM-kisoissa Sallassa ja Suomulla.

- Ensimmäinen pujottelun SM-kulta Sallassa tuli helpoiten. Viimeinen voitto Suomun suurpujottelussa oli kovimman rutistuksen takana. Supergeen kulta meni huonoihin ajolinjoihin jyrkänteellä – olin koko ajan vähän myöhässä, kertasi Pohjolainen kisasuorituksiaan kotimatkallaan Lapista.

N14 sarjan SM-kisat olivat kahden kauppaa. GrIFK:n Charlotte Henriksson voitti Pohjolaisesta lipsahtaneen SG:n kultamitalin. SG:n kullan lisäksi Henrikssonin matkaan lähti neljä hopeaa ja yksi pronssi.

M14 sarjassa S-66:n Eduard Hallberg voitti kolme lajia ja oli kolme kertaa hopeasijalla. HSC:n Erik Saravuon palkintokokoelmaan tuli lisäystä kaksi kultaa, kolme hopeaa ja yksi pronssi. M14 sarjan kultamitalisteja olivat myös GrIFK:n Otto Kotola ja PeSlan Mikael Musikka.

N16 sarjassa HySSin Erika Pykäläinen ja TuSlan Jenny Vuori voittivat kaksi lajia. SHS:n Emilia Hautamäki, HSC:n Liisa Piirainen ja PeSlan Sonja Nyberg olivat muut kultamitalistit.

GrIFK:n Jaakko Tapanainen ei ollut totutun ylivoimainen sarjassa M16. Tapanaisen mitalisaalis SM-kisaviikolta oli kolme kultaa ja kaksi pronssia. Hyvien pujottelusuoritusten turvin HSC:n Henri Hahtela voitti kolme SM-kultaa. HSC:n Julius Vesalainen oli mukana jokaisessa palkintojuhlassa. Yhden kullan ja kolmen hopean lisäksi Vesalainen palkittiin kolme kertaa sijoituksistaan kuuden parhaimman joukkoon.

HySSin pojat Jesper Pohjolainen ja Joel Palosaari aloittivat hienosti pujottelemalla SM-mitaleille. Mitaliputki ei saanut jatkoa. Hyssiläiset joutuivat tyytymään palkintoihin sijoituksista kuuden parhaimman porukkaan. Pohjolainen oli mitalistien vierellä neljä kertaa, Palosaari kahdesti.

Keväällä 2015 HySSin Erika Pykäläinen voitti kaikki lajit ja sai kuusi SM-kultaa. Tänä keväänä kilpailuohjelmaan lisättiin superpujottelu, joka on suomalaisten alppivalmentajien ideoima kilpailulaji. Superpujottelussa kilpaillaan yksitellen, aikalaskuna, paripujottelun omaisella radalla, jossa voi olla erilaisia kuvioita, monimuotoisia käännöksiä, kumpuja ja jopa droppeja. 

Pikagallup Sallan maalialueella ei saanut kannatusta nuorilta urheilijoilta: - Hauska laskea, mutta ei ansaitse SM-arvoa. Hyvä treenimuoto. Sopii etelän pieniin rinteisiin suurpujottelun sijaan. Nuoremmille, 8-10-vuotiaille sopiva kilpailulaji. Mieluummin paripujottelua kuin suppia.

Kultamitalisti Rosa Pohjolainen kommentoi uutta kilpailumuotoa lyhyesti: - Ihan jeeslaji, mutta ei kuulu suosikkeihini.

Rosan saalis Sallasta ja Suomulta. SG hopeaa, muut lajit kultaa.
Eduard Hallberg (S-66) SM-kultaa SL, AC ja GS.
Erik Saravuo (HSC) SM-kultaa SSL ja PSL
Mikael Musikka (PeSla) SM-kulta DH
Erika SM-kultaa SM-kultaa SL ja SSL
Jenny Vuori (TuSla) SM-kultaa DH ja GS
Henri Hahtela (HSC) SM-kultaa SL, SSL ja AC

Aamuposti 5.4.2017

HySSin Rosa Pohjolaiselle kolme SM-kultaa Sallan pujotteluista

Kisa-alppihiihdon 80-vuotisjuhlat Sallassa päättyivät kolmeen juniorien SM- pujottelukisaan. Pujottelun, superpujottelun ja paripujottelun SM-kullat kiiltelivät päätöspäivänä HySSin Rosa Pohjolaisen (N14) kaulassa. Pujottelussa Pohjolainen oli ylivoimainen. Superpujottelussa hopeatyttö GrIFK:n Charlotte Henriksson pääsi alle sekunnin päähän. Henriksson oli hyssiläisen kisaparina paripujottelun finaalissa, mutta ei pysynyt Pohjalaisen vauhdissa. N14 sarjassa HySSin Silva Saarisen tulokset olivat: 16. (P), 9 (SuP) ja 9. (PP). Linnea Rintala sai merkinnät 20., DNF1 ja 9.

HySSin Erika Pykäläinen (N16) osallistui vain kahteen ensimmäiseen lajiin ja voitti molemmat. Pykäläinen jättää väliin myös vauhtilajien SM-kisat Suomulla ja matkustaa Ranskaan kansainväliseen lasten kilpailuun. Paripujottelun finaalissa kohtasivat TuSlan Jenny Vuori ja HSC:n Liisa Piirainen. Kiertuevoittaja Vuoren laskurytmi sekosi, kun Piirainen tuli ohitse ja laski yllätysvoiton.

Poikien M16 sarjan kaksi ensimmäistä lajia sujuivat HSC:n Henri Hahtelan johdolla. Ensimmäisessä mitalijuhlassa Hahtelan molemmilla sivuilla oli adjutantteina HySSin Jesper Pohjolainen ja Joel Palosaari. Hopeamitalin lisäksi Pohjolainen laski kaksi kertaa viidenneksi. Joel Palosaari oli superpujottelussa kahdeksas. Paripujottelussa Palosaari julistettiin parivoittajaksi ottelussa GrIFK:n Jaakko Tapanaista vastaan. Tapanainen keskeytti radalla, protestoi Palosaaren häirinneen laskemista ja turpakäräjien jälkeen tuomaristo pyörsi päätöksen. Uusinnan voitti Tapanainen ja ylsi lopuksi pronssipallille HSC:n Julius Vesalaisen ja PoJon Miikka Niemisen jälkeen. M16 sarjassa HySSin Veeti Riikonen laski sijoitukset 14., 12. ja 9.

Alppijuniorit huoltajineen siirtyivät Suomulle, missä perjantaina alkavat vauhtilajien SM-kisat.

Yleisen sarjan SM-vauhtilajeja on laskettu viikonloppuna Ylläksellä. Syöksyn Suomen mestareita ovat VaSKin Andreas Romar ja HaJyn Kia-Emilia Hakala. Superg-kisassa mestareiksi kiitivät SCST:n Hilla Hannola ja KSC:n Sampo Kankkunen. HySSin Kaisa Nyberg jäi superg:n SM-pronssista yhden sadasosan.

HySSin Kaisa Nyberg ja Juho Handolin voittivat pronssimitalit alppiyhdistetyn SM-kilpailussa Ylläksellä. Nyberg oli superg-kisassa neljäs ja pujottelussa toinen. Handolinin vastaavat sijoitukset olivat seitsemäs ja kolmas. Parhaimman yhteisajan miesten kisassa laski VaSkin Andreas Romar. Naisten ykkönen oli HSC:n Inka Antikainen. SM-hopeat menivät VaSkin Samu Torstille ja SCST:n Hilla Hannolalle. HySSin Niklas Järvikare oli 8. ja Emil Keränen 12.

Rosa ja Sallan saalis.
Onnea Rosa. Onnea Erika. Kaksi kisaa - kaksi SM-kultaa.
Pujottelun SM-mitalisti: Jesper, Henkka ja Joel
Sallan kisoissa oli yli 70 talkoolaista. Soppaa meni 35 litraa päivässä. Emännille iso kiitos!
Sallan kisojen kisaisäntä 86-vuotias Aarne Tuuha. Mukana Sallan SM-kisoissa jo vuonna 1937. Hyviä tarinoita.

Aamuposti 1.4.2017

Handolinin kisakausi huipentui SM-hopeaan

Alppihiihtäjä Juho Handolin voitti ensimmäisen aikuisten sarjan SM-mitalinsa Sallatunturilla pidetyissä juhlapujotteluissa. Juhlan aiheena oli alppihiihtokisojen 80-vuotinen historia ja nuorten urheilijoiden hyvä menestys. Handolin kävi tiukan kisan GrIFK:n Teddy Takin, joka nousi ensimmäistä kertaa urallaan korkeimmalle palkintopallille aikuisten kisoissa. Nuorten miesten pujotteluvauhti oli liikaa maajoukkuelaskija Joonas Räsäselle, joka joutui tyytymään pronssisijaan.

Juho Handolinin ja Teddy Takin kilpailukaudessa on ollut paljon yhteistä. Paljon kovaa treeniä, paljon matkustamista, edustustehtäviä, useita Fis-kisoja ja valitettavasti runsaasti epäonnistuneita kilpailuja. Onnistumiset SM-pujottelussa purkautuivat raikkaisiin tuuletuksiin ja tunteikkaisiin kommentteihin kisan jälkeen.

- Nyt tuntuu toisi hyvältä, kun tulee tämmöinen sijoitus loppukauteen. Kilpailukausi alkoi Levin MC-kisalla. Pääsin aikuisten MM-kisaan ja nuorten MM-kisaan, mutta tulosta ei tullut. SM-mitalista saa taas uutta virtaa harjoitteluun. Aloitan kymmenes päivä varusmiespalveluksen Santahaminassa urheilujoukoissa ja siitä odotan hyvää jaksoa urheilijauralleni, kommentoi Handolin kisan jälkeen. Teddy Takki tuki Handolinin armeijaodotuksia: - Intin päättyminen häämöttää. Alku on aika vauhdikasta, mutta talvea kohti homma helpottuu. Santiksessa alppihiihtäjiä valmentaa Mikko Kurkela, joka on erinomainen organisoija. Pieni kiitos SM-kullasta kiiri Takilta armeijan suuntaan.

Miesten SM-pujottelun osallistui 55 laskijaa. HySSin Niklas Järvikare oli porukan yhdeksänneksi nopein, eroa kärkeen 3.19. Emil Keräsen sijoitus oli 14. ja Tuukka Kuikkaniemen 19. Keränen sai suorituksestaan Fis-pisteitä 47.07, Kuikkaniemen pistesaldo oli 68.71.

Naisten SM-kisan voittaja HSC:n Nella Korpio oli ihmeissään toisen kierroksen startissa: - Tuli semmoinen tulenpuuska, etten meinannut päästä liikkeelle. Pujottelu on viime aikoina kulkenut hyvin, joten odotin kyllä voittoa. Mukavasti lisäjännitystä tuli maalissa, kun jouduttiin odottelemaan lopputulosta kumpi voittaa Riikka vai minä?

Lopputuloksissa Korpion ja ART-Taborin Riikka Honkasen väliin jäi puoli sekuntia. Pronssimitalisti SCST:n Hilla Hannola jäi Korpiosta 2.29. HySSin Kaisa Nyberg sijoittui seitsemänneksi ja SCST:n Julia Toiviainen oli kahdeksas.

Sallan SM-kisan päättyi SCST:n Merle Soppelan kilpa-alppihiihto. Maalissa vastassa oli SSF:n johtohenkilöitä, maajoukkuevalmentajia ja Soppelan oma perhe. Herkkä hetki upeissa puitteissa.

SM-kisan hauska lisäpiirre malliksi muille, kaikki Sallan koululaiset olivat seuraamassa kisoja. Kevään liikunta- ja ulkoilupäivä oli suunniteltu sopivasti alppihiihdon juhlapäiväksi.

Sallan kisaviikkoa jatkettiin perjantaina Fis-pujottelulla. HySSin Juho Handolin oli paras suomalainen sijalla neljä. Tuloksia Skisport Finlandin sivuilla.

Juho laski kaksi tasapainoista laskua, tuloksena SM-hopea.
Juho Sallan erinomaisessa kisarinteessa. Kuva Kari Kantola
Nella Korpio ja Teddy Takki, pujottelun Suomen mestarit 2017.
SSF:n valmentajat odottivat Merleä maalialueella.
Merle ja Dad.

Aamuposti 29.3.2017

Riikka Honkanen voitti suurpujottelun SM-kullan

Nurmijärven ART-Taborin Riikka Honkanen sai ensimmäisen aikuisten sarjan SM-kultansa voitettuaan suurpujottelukilpailun Pyhällä. Hopean voitti GrIFK:n Nea Luukko ja pronssin vei HSC:n Nella Korpio, joka johti kilpailua avauskierroksen jälkeen. – Otin ensimmäisen laskun turhan varovasti, mutta toinen oli tasapainoinen, virheetön suoritus. Rinne oli erinomaisessa kunnossa ja merkkaus oli minulle sopiva. Tiukka kisahan tästä tuli, kommentoi Honkanen heti tuloksen ratkettua.

SM-kullan voittaminen vaati Honkaselta todella hyvää laskemista, koska myös Luukko ja Korpio laskivat erinomaisesti. Luukon ja Korpion väliseksi eroksi jäi vain yksi sadasosa. Koko kärkikolmikko sai suorituksistaan alle 20 Fis-pistettä, mikä on harvinaista suomalaisten keskinäisessä kisassa.

Kisan juhlatunnelmissa tehtiin pikakatsaus menneeseen kauteen. Alkuvuodesta Honkasen laskut eivät sujuneet, mutta helmikuussa alkoi helpottaa. – Valmentaja vaihdettiin ja päävalmentaja Janne Haarala otti homman hoitoonsa. Harjoittelun ilmapiiri muuttui ja treenaaminen oli taas hauskaa. Sain myös hyviä tekniikkavinkkejä valmentaja Mikko Heiskaselta, joka tuki valmennusta videopalautteiden avulla. Aikuisten MM-kisa oli hyvä kokemus ja nuorten MM-kisojen tuloksiin olen tyytyväinen, vaikka mitaleja ei tullutkaan. Täällä Pyhällä jokaisessa kisassa on ollut hyvä tuntuma laskemisessa. Minulle sopii hyvin sama mitalijärjestys kuin tänään myös Sallan SM-pujottelussa. Sallan kisat jäävät tämän kauden viimeisiksi kisoiksi. Lähden koulun penkille Nilsiään ja Ylläksen vauhtilajien SM-kisat jäävät väliin. Ensi talvena olympialaiset ovat tähtäimessä, valotti tulevaisuutta tyytyväinen Honkanen.  

Kilparinteet jättävä SCST:n Merle Soppela oli SM-kisassa viides. HySSin Kaisa Nybergin ja   SCST:n Julia Toiviaisen välille jäi aikaeroa kolme sadasosaa. Nyberg oli seitsemän ja Toiviainen kahdeksas.

Erinomaiseen GS-vireeseen päässyt VaSkin Samu Torsti voitti miesten GS-mestaruuden. Hopeamitalisti GrIFK:n Robin Bäck on nousemassa Torstin nuoreksi haastajaksi. Kolmanneksi laskenut GrIFK:n Teddy Takki oli yllätysnimi kärkikolmikossa. HySSin Juho Handolin oli kisan seitsemäs ja paransi tuloksella GS:n Fis-pisteitään hitusen. HySSin Emil Keränen oli 19., Tuukka Kuikkaniemi keskeytti toisella laskulla ja Niklas Järvikareen kisa tuhoutui jo avauskierroksella.

Suurpujotteluspesialistina pidetty Torsti kertoi harjoitelleensa pujottelua yhtä paljon kuin ykköslajiaan. Harjoituksissa pujottelu sujuu, mutta kisatilanteessa parasta pujottelua ei ole vielä nähty. Torsti varasi haastajan roolin Sallan SM-pujotteluun, jonka voittajahaastattelun Levin Joonas Räsänen oli valmis antamaan jo pari päivää ennen kisoja.

Ennen siirtymistä Sallan juhlakisoihin alppihiihtoväki järjesti Pyhällä suurpujottelun Fis-kisan. Kisan tulokset tulospörssissä. Laajemmin fis-ski.com sivuilla.    

ART-Taborin Riikka Honkanen on GS:n Suomen mestari 2017
Riikka on mestari, Nea kakkonen ja Nella kolmonen.
VaSkin Samu Torsti laski hyvän GS-kevään.
Samu on mestari, Robin kakkonen ja Teddy kolmonen.

Aamuposti 25.3.2017

Baltic cup Pyhällä

Nella Korpio voitti pujottelun, Riikka Honkanen suurpujottelun, miesten GS-kisassa tasapeli.

Baltic Cupin osakilpailu Pyhätunturilla on ollut vauhdissa jo viikon ajan. Latvialaiset ovat isännöineet tunturia neljä alkupäivää järjestämällä kilpailuja pääasiassa Latvian ja Viron nuorisolle. Pari välipäivää on harjoiteltu, huollettu kisarinnettä ja loppuviikko on varattu Latvian ja Viron mestaruuskisoille.  

Torstaina pujoteltiin Viron mestaruudesta hyvissä olosuhteissa. Virolaisia kisassa oli vain viisi. Mestareiksi pujottelivat Anna Lotta Jogeva ja Sten-Mark Virro. Kokonaiskisa oli kadehdittavan iso, kansainvälinen mittelö. Mukana oli 10 kansallisuutta ja urheilijoita yhteensä 159.

Suomen kärkilaskijoista puuttui vain Merle Soppela. Kisan voitti HSC:n Nella Korpio, joka pujotteli toisen kerran urallaan alle 20 Fis-pisteen. Kisan kakkonen oli Norjan Guro Hvammen ja kolmas Ruotsin Charlotta Säfvenberg. Kympin sakkiin suomalaisista mahtuivat GrIFK:n Nea Luukko ja SCST:n Hilla Hannola. Maajoukkuelaskija Riikka Honkanen johti kisaa ensimmäisen laskun jälkeen yhden sadasosan turvin, mutta toisessa laskussa Honkaselle tuli railakas virhe ja aikaeroa kärkeen tuli 3.24. Honkasen sijoitus 12.

HySS:n Kaisa Nyberg joutui keskeyttämään toisella kierroksella. Samoin kävi myös SCST:n Julia Toiviaiselle.

Miesten pujottelukisa oli pöljää hommaa. Kilpailijoita 105, maaliin saakka pääsi 32 laskijaa. Avauskierroksella keskeytti 61 kilpailijaa, joista 40 ei päässyt edes ensimmäiselle väliaikapisteelle. Näiden kilpailijoiden kisasuoritus jäi alle 20 sekunnin.

Miesten kisan kaksoisvoitto meni Ruotsiin, 1. Gustav Lundbäck, 2. Emil Johansson. Toisen kierroksen nopein aika nosti Rukan Miikka Mankisen kolmanneksi. HySS:n Niklas Järvikare, Emil Keränen ja Tuukka Kuikkaniemi ajoivat ulos avauslaskulla. Juho Handolin oli avauslaskulla kympin nurkilla, mutta toisen kierroksen tulokseksi merkittiin DNF2.

Maajoukkuelaskija Victor Malmström teki yllätyspaluun kisarinteeseen. Levin MC-kisassa loukkaantunut Malmström ilmoitti palaavansa kisoihin vasta ensi syksynä. Väliajoissa Malmström oli kärjessä, mutta kiito ei riittänyt maalikennoille asti.

Perjantai oli varattu kahdelle GS-kisalle, mutta Pyhän puhuri päätti toisin. Viron mestaruus jäi ratkaisematta ja Latvian kisan alku siirtyi neljällä tunnilla. Naisten kisaa hallitsi ART-Taborin Riikka Honkanen. GrIFK:n Nea Luukko oli avauskierroksen toiseksi nopein, mutta toisella kierroksella Ruotsin Lisa Hörnblad laski nopeimman ajan ja kiilasi suomalaisten väliin. Pujottelumestari Nella Korpio oli 7. ja SCST:n Julia Toiviainen 14. HySS:n Kaisa Nyberg keskeytti kakkoskierroksella.

Miesten kisassa VaSkin Samu Torsti ja GrIFK:n Robin Bäck laskivat todellisen kaksoisvoiton – sama aika molemmilla. HySS:n Niklas Järvikare ja Juho Handolin laskivat avauskierroksella saman ajan. Kakkoslaskulla Järvikare jäi kärjestä sekunnin ja nousi sijalle 19. Handolin hävisi kärjelle lähes kaksi sekuntia ja putosi pari sijaa – sijoitus 26. Emil Keränen oli kisassa 50. HySS:n Tuukka Kuikkaniemi oli kisan aikana Kemijärvellä ylioppilaskirjoituksissa – tulos ja sijoitus ovat hämärän peitossa. Latvian GS-mestareita ovat Agnese Aboltina ja Kristaps Zvejnieks.

Tuloksia ja hyviä kuvia osoitteessa live.ski.lv.

Kisajärjestäjät ahkeroivat välipäivänä. Kuva ski.lv
Nella pujotteli toisen kerran urallaan alle 20 Fis-pistettä.
Riikka voitti suurpujottelun. Johti pujottelua avauslaskun jälkeen, mutta virhe tiputti sijoituksen 12. tilalle.
Samu Torsti GS-tasapelin toinen osapuoli.
Robin Bäck GS-tasapelin toinen osapuoli. Arkistokuva Salla 12/2015.

Aamuposti 21.03.2017

Rosa Pohjolainen voitti Audi Alpine Ski Tourin kokonaiskilpailun.

Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen (N14) oli ykkönen alppihiihdon juniorikiertueella, jonka päätöskisat laskettiin Kolilla. Pohjolainen laski kiertueella kahdeksan voittoa, seitsemän kakkossijaa, oli kerran kuudentena ja joutui keskeyttämään kolme kertaa. – Kisat alkoivat heikosti – olin Rukalla kuudes, mutta muilla kisapaikoilla tuli ainakin yksi voitto. Pisteitä ja palkintoja tuli tasaisesti koko kauden ajan. Viimeinen kisa tällä Kolilla päättyi jo kolmannella kepillä. Ennen käännöstä oli hyppyri, joka heitti ihan ihmesuuntaan ja homma oli siinä, jutteli Rosa Kolin huipulla ennen palkintojenjakoa.

Rosan ulosajolla finaalikisassa ei ollut kokonaiskilpailuun merkitystä, koska kiertuekakkonen GrIFK:n Charlotte Henriksson koki Kolilla saman kohtalon. Helsinki SC:n Sara Maunuksela keräsi pisteitä tasaisesti, ei yhtään keskeytystä kiertueella ja kolme voittoa maaliskuun kisoista takasivat Maunukselalle kiertueen kolmossijan. HySSin Linnea Rintala ja Silva Saarinen olivat lopputuloksissa peräkkäin. Rintala 15. ja Saarinen 16.

N16 sarjassa HySSin Erika Pykäläinen ja TuSlan Jenny Vuori olivat tasapisteissä 14 osakilpailun jälkeen. Pykäläinen joutui jättämään 15. kisan väliin ja Kolilla Vuori oli nopeampi kolmessa kisassa, joten voittopysti meni turkulaiselle pistein 1560 – 1400. Tytöt järjestivät jokaisessa kisassa jännittävän kamppailun kärkipaikasta ja olivat ylivoimaisen nopeita kanssakilpailijoihin verrattuna. Seinäjoen Emilia Hautamäki pääsi maaliin jokaisessa kisassa ja nappasi viimeisestä kisasta voiton. Hautamäki keräsi 977 pistettä ja sijoittui kiertueella kolmanneksi.

GrIFK:n Jaakko Tapanainen (M16) voitti 13 kisaa kiertueella ja kokosi muhkean pistepotin 1694. Kauneusvirhe Tapanaisen pistetiliin tuli Kolin pujottelussa 9. sija ja pisteitä 29. Tapanaisen takana käytiin kovaa kisaa: kaksi voittoa HSC:n Teemu Pietikäiselle ja Henri Hahtelalle sekä HySSin Jesper Pohjolaiselle. Pohjolainen keskeytti vain kerran, HSC:n pojat kahdesti ja kärkitaistoon nousi myös puhtaan sarjan laskenut HSC:n Julius Vesalainen. Kolin finaalien jälkeen järjestykseksi jäi: 2. Pohjolainen (1256), 3. Pietikäinen (1041), 4. Vesalainen (962) 5. Hahtela (839). HySS:n Joel Palosaari oli kiertueella kolme kertaa mukana palkintojuhlissa. Rukan avauskisan pronssisija oli paras sijoitus ja kymmenkunta kertaa Palosaari oli kympin joukossa. Pisteillään 501 Palosaari oli kokonaiskisan yhdeksäs. HySSin Veeti Riikonen oli 16., pisteitä 245.

Kolme kovaa pisterohmua Kolilla oli SS-66:n Eduard Hallberg (340), PeSlan Mikael Musikka (270) ja HSC:n Teemu Laakso (215). HSC:n Erik Saravuo jäi 196 pisteeseen, mutta ilman näitäkin pisteitä Saravuo olisi päätynyt M14 sarjan kärkipaikalle. GrIFK:n Otto Kotola oli ennen finaaleja kokonaiskisassa kakkosena, mutta Kolin saalis (210) tiputti Kotolan neljännneksi.  

Alppijunioreilla on vielä yksi pitkä kisamatka edessä. Huhtikuun alussa Sallassa ja Suomulla kilpaillaan SM-mitaleista. Rosa Pohjolaisella on jo selvä tavoite reissulle: - Mitali joka lajista.

Sallassa juniorit pääsevät mukaan juhlakisoihin. Alppihiihtokisat täyttävät 80 vuotta – 3.4.1937 Sallatunturin pohjoisrinteellä aloitettiin SM-kisat syöksyhiihtokilpailulla.

Audi Alpine Ski Tour 2016-2017

Loppusijoitukset ja pisteet

N14

1. Rosa Pohjolainen           HySS             1400

2. Charlotte Henriksson     GrIFK             1070

3. Sara Maunuksela            HSC              1026

4. Silja Koskinen                TuSla             795

5. Riia Pallari                     SCST             717

6. Henna Määttä                 SCST            690

7. Minea Hämäläinen         PeSla             675

8. Sanni Virta                     HaJy             644

9. Hilda Lauhamo              Levi SC           590

10. Veera Alaniska             RukaS            566              

15. Linnea Rintala              HySS             364

16. Silva Saarinen              HySS             260

Pisteille laski 50 tyttöä.


M14

1. Erik Saravuo                  HSC              1475

2. Eduard Hallberg             Slalom-66      1209

3. Mikael Musikka              PeSla             1179

4. Otto Kotola                    GrIFK            1125

5. Teemu Laakso                HSC              780

6. Otto Härkönen                TSS              618

7. Mikko Lemponen             HSC              591

8. Kalle Hahtela                  HSC              570

9. Kasperi Hämäläinen         KSC              485

10. Kasper Pääkkönen         HSC              427

Pisteille laski 62 poikaa.


N16

1. Jenny Vuori                    TuSla            1560

2. Erika Pykäläinen             HySS             1400

3. Emilia Hautamäki           SHS               977

4. Sonja Nyberg                 PeSla             825

5. Nette Kiviranta               GrIFK            708

6. Jade Linnatsalo               HSC              698

7. Liisa Piirainen                 HSC              637

8. Maisa Kivimäki               HSC              588

9. Karla Soppela                 SCST            569

10. Roosa Tuononen           KSC              459

Pisteille laski 45 tyttöä.


M16

1. Jaakko Tapanainen         GrIFK           1694

2. Jesper Pohjolainen          HySS           1256

3. Teemu Pietikäinen          HSC             1041

4. Julius Vesalainen            HSC              962

5. Henri Hahtela                 HSC              839

6. Salomo Sirviö                 KSC              603

7. Miikka Nieminen             Pojo              586

8. Lasse Tuomela               KSC               585

9. Joel Palosaari                 HySS             501

10. Dan Kiiski                    GrIFK             446

...

16. Veeti Riikonen              HySS             245

Pisteille laski 56 poikaa.

Rosa valloitti Ukko-Kolin ja juhli huipulla Audi Tourin kokonaisvoittoa.
Rosa korkeimmalla korokkeella. Vasemmalla Charlotte. Oikealla Sara ja Silja. Audin takana Riia ja Henna.
Kiitos Erika ja Jenny jännittävistä kärkikamppailuista kiertueen aikana.
Kolme kovinta Kolilla. Jesper, Jaakko ja Teemu, neljäntenä Julius.
M16 sarjan pojilta erikoispalkinto Jaakolle. Hankeen...
Näissä maisemissa juhlitaan ensi keväänä. Ukko-Kolin rinne täyttää 80 vuotta.

Aamuposti 14.3.2017

Suomen alppijuniorit ykkösenä Italiassa

Suomen nuoret alppihiihtäjät voittivat maiden välisen joukkuekilpailun Italian Folgariassa. Hyvinkääläinen Erika Pykäläinen oli kisojen paras alle 16-vuotias tyttöjuniori. Pykäläinen voitti suurpujottelun ja oli toinen pujottelussa. Suomen mitaliketjun täydensivät pronssimitalillaan HySSin Rosa Pohjolainen (N14) ja Helsinki SC:n Erik Saravuo (M14).

Suomen joukkueen vahvuus oli tasaisuus. Mitalistit keräsivät Suomelle yhteensä 75 pistettä. Mitalistien lisäksi joukkuepisteitä kartuttivat lähes kaikki kisoissa olleet suomalaiset. M16 joukkue Jaakko Tapanainen (GrIFK), Henri Hahtela (HSC) ja Jesper Pohjolainen (HySS) saivat kokoon 32 pistettä.  Saman pistemäärän (32) Suomi sai Jenny Vuoren (TuSla), Charlotte Henrikssonin (GrIFK) ja Otto Kotolan (GrIFK) hyvistä suorituksista. Kokonaispisteillä 139 Suomi voitti, isäntämaa Italia toinen (126) ja kolmantena Sveitsi (99).

Folgarian lasten alppihiihtokilpailu on tunnettu aikaisemmin Topolino-kisana. Kisaa on pidetty myös lasten epävirallisena MM-kilpailuna. Mikki Hiiri (topolino) ja Pinokkio kyllästyivät olemaan italialaisten kisojen facebookissa, joten Folgarian kisa sai tänä vuonna uuden nimen, Alpecimbra Fis Children Cup. Nimenmuutos ei vaikuttanut suosioon, kilpailijoita oli 283 ja kansallisuuksia oli edustettuna 40. Kaikki maat eivät saaneet täyttä joukkuetta (10 urheilijaa) jalkeille. Itävalta ja Norja jatkoivat perinteitään pysymällä poissa Topolinosta.

Topolino-kisan kunniataulun ensimerkinnät ovat vuodelta 1970. Sivuilla on voittajina nimekkäitä naislaskijoita mm. Tanja Poutiainen (1995), Janica Kostelic (1997), Lara Gut (2006) ja Mikaela Schiffrin (2010). Nella Kopio sai nimensä galleriaan vuonna 2015. Viime lauantaina joukkoon nimettiin HySSin Erika Pykäläinen: - Tuntuu tosi hyvältä saada oma nimi mukaan noin kovaan porukkaan. Olin nyt neljännen kerran mukana Topolinossa. Ensimmäisellä kerralla sain pronssimitalin ja nyt on mitaliketju täynnä. Pujottelukisa oli tasapaksua tekemistä, parhaiten onnistui GS-kisan ensimmäisessä laskussa. Jalkaterä on edelleen vähän kipeä, mutta onnistuin unohtamaan koko jalan kisalaskujen aikana. Topolino on nimenmuutoksesta huolimatta samanlaista kansainvälistä hulinaa, aikaisia herätyksiä ja pitkiä päiviä, kommentoi Pykäläinen sunnuntai-iltana vähän ennen nukkumaanmenoa. Pykäläisen seuraava kisa on rauhallisemmassa ympäristössä Kolilla, missä vuorossa ovat juniorikiertueen finaalikisat.

Suomen joukkueen päällikkönä Italian reissulla toimi HySSin valmennuspäällikkö Mikael Kurki. – Tämä oli todella hieno juttu. Kovin saavutus koskaan Suomen lasten alppihiihdossa. Historiallinen teko lasten MM-kilpailussa Italiassa, kommentoi Kurki niin vakuuttavasti, että valtakunnan ykköslehtikin löysi kirjoitettavaa nuorten alppihiihdosta.

Alpecimbra Fis Children Cup

10.3.2017 Folgaria Italia

Suurpujottelu, vain yksi kisalasku

N14 (54)

1. Dzenifera Germane        LAT              54.70

2. Rebeka Jancova             SVK              56.79

3. Nina Drobnic                 SLO              57.20

8. Charlotte Henriksson     FIN/ GrIfk     58.09

23. Rosa Pohjolainen         FIN/HySS     1.00.66


M14 (51)

1. Edoardo Saracco            ITA              55.33

2. Alban Elezi Cannaferina  FRA             57.18

3. Erik Saravuo                  FIN/ HSC     57.19

14. Otto Kotola                  FIN/GrIFK    59.42


Pujottelu N16 (85)

1. Selina Egloff                  SUI              1.28.64

2. Erika Pykäläinen            FIN/HySS      1.29.66

3. Neja Dvornik                  SLO             1.30.15

9. Jenny Vuori                   FIN/HySS     1.32.38

30. Nette Kiviranta            FIN/GrIFK     1.36.43


Pujottelu M16 (93)

1. Matteo Bendotti             ITA               1.28.50

2. Giovanni Franzoni          ITA               1.29.45

3. Jan Wolf                       SUI               1.29.62

7. Jaakko Tapanainen         FIN/GrIFK    1.30.30

10. Henri Hahtela               FIN/HSC      1.31.10

16. Jesper Pohjolainen        FIN/HySS    1.31.93


11.3.2017

N14 (54) – pujottelu

1. Dzenifera Germane        LAT              1.23.00

2. Zrinka Ljutic                  CRO             1.27.05 

3. Rosa Pohjolainen           FIN/ HySS     1.28.82

11. Charlotte Henriksson   FIN/GrIFK      1.32.90


M14 (51)

1. Edoardo Saracco            ITA               1.26.38

2. Paul Silvestre                 FRA              1.27.24

3. Alban Elezi Cannaferina   FRA              1.28.45

19. Erik Saravuo                FIN/HSC        1.38.30

    Otto Kotola                    FIN/GrIFK      DNF1


N16 (85) - suurpujottelu

1. Erika Pykäläinen             FIN/HySS      1.44.96

2. Olivia Holm                    USA              1.45.48

3. Aline Hoepli                   SUI               1.45.52

6. Jenny Vuori                    FIN/HySS     1.46.02

    Nette Kiviranta               FIN/GrIFK     DNF2


M16 (93)

1. Giovanni Franzoni           ITA               1.49.97

2. Davide Damanti              ITA               1.47.38

3. Reto Maechler                SUI               1.47.90

4. Jaakko Tapanainen         FIN/GrIFK      1.48.49

11. Jesper Pohjolainen       FIN/HySS       1.49.14

19. Henri Hahtela               FIN/HSC        1.50.50

Nuoret alppihiihtäjät matkalla maineeseen. Takarivi vas. Erika, Nette, Jenny, Jaakko, Jesper, Henri ja Mikael. Edessä vas. Charlotte, Rosa, Otto ja Erik. Kuvat Outi Henriksson
Erikalla harvinainen mitaliketju. Topolinosta (2014) pronssi, Alpecimbrasta kulta ja hopea.

Aamuposti 8.3.2017

Alppihiihdon juniorikiertue kurvasi etelään

Kauniaisen Granibacken sai armon toimia ensimmäistä kertaan Audi alpine ski tourin kisarinteenä. City Event -kaupunkikisaan kuului kolme osakisaa. Kaksi pujottelua järjestettiin Espoon Swinghillissä ja välipäivänä lauantaina kilpailtiin paripujottelussa Granibackenissa.

- Ei missään nimessä turha reissu etelään, vaikka omat kisat ovat alkaneet heikosti, oli rovaniemeläisen Karla Soppelan ensi kommentti juttutuokiossa Kauniaisten mäen päällä.

- Onhan nämä rinteet lyhyitä, mutta Swinghillin rinteessä oli sopivasti tasaista ja jyrkkää. Kyllä siellä saatiin ihan vaativa pujottelukisa aikaiseksi. Rinteen pinta on tehty sopivan kovaksi ja nämä paripujotteluradat on rakennettu tosi hienosti. Tunnelma on mukava, musiikkia ja oikeaa yleisöä, joka voi seurata meitä koko kisalaskun ajan. Päästään esiintymään, pistää yrittämään tosissaan kun tuo kisalajikin on tosi vaativa, pohdiskeli Soppela ennen toista kisastarttia.

Alppijuniorit kilpailevat paripujottelussa harvoin. Granin kisa on ainoa kiertueeseen kuuluva paripujottelu ja seuraava pp-kisa on Sallassa huhtikuussa käytävä SM-kisa. Kisaraivosta, pettymyksen tai ilon määrästä päätellen kilpailulaji on junioreille sopiva.

Peuramaa Slalomin Sonja Nybergillä oli mukavia ajatuksia lajista: - Kanssakilpailijaa ei välttämättä näe, mutta se tuntuu. Se kuumottaa jossakin tuossa vieressä, mieluummin vähän takana. Tunnelma radalla on sama kuin juoksukilpailun kirissä. Vilkuilla ei voi, pitää keskittyä omaan suoritukseen ja sittenkin se kaveri voi olla kuin tuulenhenkäys – hetkessä ohi.

Samoissa mietteissä oli myös HySS:n Erika Pykäläinen finaalilaskun jälkeen. – Pystyin sulkemaan vastustajan pois mielestä ja keskityin vain omaan suoritukseen. Lähtö onnistui hyvin, yksi pieni virhe rinteen keskiosassa ja yhtäkkiä olinkin kakkonen. Pienistä eroista paripujottelussa saatiin hyvä näyttö M16 sarjan pikkufinaalissa. HSC:n Henri Hahtela ja Pojon Miikka Nieminen laskivat molemmat radat tasaväkisesti. Digitaalit eivät näyttäneet mitään, mutta tulostinnauhoista löydettiin eroa poikien välille 0,001 sekuntia.

City Event osakilpailujen tulokset eivät muuttaneet kovin paljon sijoituksia kiertueella. Eniten pisteitä (280) keräsivät HSC:n Erik Saravuo (M14), TuSlan Jenny Vuori (N16) ja GrIFK:n Jaakko Tapanainen (M16). Pistemäärä 280 vaatii kaksi voittoa ja yhden kakkossijan. Yli 200 pistettä kokosivat HySSin Rosa Pohjolainen (N14), HSC:n Sara Maunuksela (N14) ja HySSin Jesper Pohjolainen (M16).

HySSin Erika Pykäläinen joutui jättämään viimeisen pujottelun väliin, joten pistesaalis hänen osalta jäi 180 pisteeseen. Poissaolon aiheuttanut jalkavamma on hoidossa ja Pykäläinen on jo matkalla Italiaan lasten kansainväliseen kilpailuun.

Tämä tarina vain HySSin sivulla

Audit Granissa – kuulostaa huonolta vitsiltä!

GrIFK:n toiminnanjohtaja Atte Penttinen sinkoili sinne tänne kisa-alueella. Hengähdystauko lähtöpaikalle kiipeämisen jälkeen sopi hyvin haastatteluun.

 - Hyvin tämä on mennyt. Saatiin kisoihin hyvin porukkaa (pujottelussa 144), saman verran kuin oli Tahkon syöksykisoissa. Kolmen seuran – GrIFK, HSC ja FK-37 – yhteistyö on toiminut hyvin. Sää petti tänään lauantaina – piti olla kunnolla pakkasta. Odotettiin rinteen kovettumista, mutta pakkasta oli liian vähän. Jäädyttämiseen suolan avulla pakkasta oli liikaa, joten jouduimme kastelemaan koko kisarinteen reilusti letkulla. Kastelun jälkeen suola teki tehtävänsä ja nyt tuossa rinteessä on 5 – 10 senttiä kovaa lunta – toivottavasti kestää. Swinghillissäkin jouduttiin käyttämään suolaamista, joten on tässä puuhasteltu.

-Kyllä täytyy pipoa nostaa ja korkealle. Tästä törmästä on noustu maajoukkueisiin ja MC-kisoihin. Näissä olosuhteissa pyöritetään maan aktiivisinta ja menestyneintä alppiseuraa. Nämä paripujottelut ovat tosi näyttävästi järjestetty ja nuoriso on ihan täpinöissään, kommentoi kisatapahtumaa Rovaniemen SCST:n puuhamies Juha Jaakola. 

Urheilija-, huoltaja- ja katsojakommentteja kuunnellessa alkaa vitsiletkautukset painua katumuksen puolelle. Kisan edetessä kilpailijoiden määrä vähenee, maaliintulon jälkeen noustaan heti uuteen starttiin ja kisan rytmi kiihtyy. Finaalilaskujen alkaessa kisajännitys nousee katsomossa, startissa ja järjestäjien keskuudessa - samalla tavalla kuin isommissakin kisoissa. Onnistujat saavat palkintonsa ja taputukset. Järjestäjille harvemmin taputetaan, mutta onnittelut onnistuneesta kisapäivästä pitää tuoda julki. Onnittelut Grani ja kumppanit. Virnuillaan toisaalla!

 Hannu Kuikkaniemi

Paripuikan parhaat sarjassa N14. Vas. Rosa 2., Sara 1., Charlotte 3. ja Henna 4. Palkinnot jakoi Marcus Sandell
Karla Soppela (SCST): Ei missään nimessä turha reissu, tunnelma on kohdallaan.
Sonja Nyberg (PeSla): Vastustajaa ei voi vilkuilla, se kuumottaa tuossa vierellä, mieluummin vähän takana.
Pojat hei! Näin kiitetään yleisöä ja kisajärjestäjiä MC-kisoissa!
Kädet ylös vaan reilusti ja iloinen ilme!
Hyvinhän tämä menee ! Hyvä pojat! Keskimmäiselle habaa käsiin!
Monitoimimies Atte Penttinen (GrIFK)

Penkkiurheilijan palvelus upeille urheilijoille. Kaikki tulokset ja pisteet ovat yhtä tärkeitä. Viralliset tulokset tulevat Skisportin sivuille ennen Kolin audeja. Audi alpine ski tourin epävirallisia yhteispisteitä Swinghillin ja Granin kisojen jälkeen.

N14 – ei muutoksi kärjessä. Hyvä pistesaalis HSC:n Sara Maunukselalle ja hyvässä nousussa PeSlan Minea Hämäläinen.

1. Rosa Pohjolainen           HySS             1100

2. Charlotte Henriksson     GrIFK             910

3. Sara Maunuksela            HSC              774

4. Henna Määttä                 SCST            600

5. Silja Koskinen                TuSla            589

6. Riia Pallari                     SCST             581

7. Minea Hämäläinen         PeSla             537

8. Veera Alaniska               RukaS           495

9. Sanni Virta                     HaJy             474

10. Hilda Lauhamo            LeviSC            430

11. Nanna Kiviranta           GrIFK             417

12. Iina Rajamäki               TSS               364

13. Maud Ulves                  GrIFK            358

14. Linnea Rintala              HySS             307

15. Helmi Rintamäki           JHS               239

16. Saara Penttinen            KSC              229

17. Pilvi Pelli                      JHS               219

18. Silva Saarinen              HySS             208


M14 – Otto Kotola nousi kakkospaikalle. Hyviä pistesaaliita kauempana listalla mm.  Tatu Myllymäki HSC (14.) Oskari Nikola GrIFK (21.), Alexander Luik Est (26.) ja Olli Lankinen LHS (28.)

1. Erik Saravuo                  HSC              1279

2. Otto Kotola                    GrIFK            915

3. Mikael Musikka              PeSla             909

4. Eduard Hallberg             S-66              869

5. Teemu Laakso                HSC              565

6. Otto Härkönen                TSS              478

7. Mikko Lemponen            HSC              468

8. Kalle Hahtela                 HSC              413

9. Kasper Pääkkönen          HSC              366

10. Kasperi Hämäläinen      KSC              354

11. Jesperi Kemppainen      SCST            292

12. Luukas Kärsämä          JHS               283

13. Elliot Furuhjelm            GrIFK            263

14. Tatu Myllymäki            HSC               211

15. Roope Rotko                GrIFK            202


N16 – Jenny Vuori nousi kärkipaikalle. Sonja Nyberg, Nette Kiviranta ja Matleena Rinne nousivat rankingissa.

1. Jenny Vuori                    TuSla            1260

2. Erika Pykäläinen            HySS             1160

3. Emilia Hautamäki           SHS               717

4. Sonja Nyberg                 PeSla             635

5. Liisa Piirainen                 HSC              545

6. Jade Linnatsalo               HSC              544

6. Nette Kiviranta               GrIFK            544

8. Maisa Kivimäki               HSC              471

9. Karla Soppela                 SCST            463

10. Roosa Tuononen           KSC              380

11. Matleena Rinne             PoSS             307

12. Hannamarja Kurkela      HSC              279

13. Jonna Kiilamaa              JHS              255

14. Sonja Kainulainen          LHS              233

15. Anni Lehtonen               JHS              217

16. Rebecca Lähteenkorva   SCST            209


M16 – Uusi 100 pisteen mies Henri Hahtela. Pienessä nosteessa Lasse Tuomela, Andreas Hämäläinen ja Eetu Perkko.

1. Jaakko Tapanainen         GrIFK           1365

2. Jesper Pohjolainen          HySS            986

3. Teemu Pietikäinen          HSC              816

4. Julius Vesalainen            HSC              712

5. Henri Hahtela                 HSC              674

6. Miikka Nieminen             Pojo              492

7. Lasse Tuomela               KSC               443

8. Salomo Sirviö                KSC               442

9. Joel Palosaari                 HySS             414

10. Dan Kiiski                    GrIFK             350

11. Rasmus Gustafsson       S-66              330

12. Matti Teppo                 SCST              296

13. Sebastian Soikkanen    GrIFK             290

14. Andreas Hämäläinen    PeSla              266

15. Eetu Perkko                  TSS               230

16. Oliver Lauhamo           LeviSC            223

17. Roope Kanto                PoSS              208

18. Veeti Riikonen             HySS              207

19. Aku Kanto                    PoSS             180

20. Ilari Mattila                  JHS               158

Jännittävät paripuikkakisat Granibackenissa.

Aamuposti 7.3.2017

Niklas Järvikare, Emil Keränen ja Julia Toiviainen SM-mitaleille Tahkolla

Hyvinkään Slalomseuran Niklas Järvikare voitti Suomen mestaruuden pujottelussa sarjassa M18. Samassa sarjassa pronssisijalle laski HySS:n Emil Keränen. Pronssimitalin Hyvinkäälle tuo myös SCST:n Julia Toiviainen (N21).

Tahkon alppikoulun organisoi kolme Fis-pujottelukisaa, joista keskimmäisellä oli myös nuorten SM-kisastatus. Tahkon kisoihin osallistui lähes sata laskijaa. Kisoissa oli sopivasti mukana kansainvälisyyttä, koska Savon sydämeen oli eksynyt nuoria kilpailijoita seitsemästä eri maasta.

Kotimaan kärkilaskijoista puuttuivat ART-Taborin Riikka Honkanen ja HySS:n Juho Handolin, joka valmistautuu nuorten MM-kisoihin harjoittelemalla ja kilpailemalla Itävallassa.

MM-kisoihin Åreen valittu HSC:n Nella Korpio oli hyvässä vauhdissa Tahkolla. Korpio sai avauskisan suorituksestaan Fis-pisteitä 16.62 ja SM-voitto sarjassa N18 antoi lukemat 20.38. Uusilla ennätyspisteillään Korpio lähestyy ikäluokkansa kansainvälistä kärkeä. Kolmas kisa jäi Korpiolta laskematta, koska MM-kisamatka on lähellä. N18 sarjassa SM-hopea meni Vaasan Lisa Boströmille ja pronssi Granin Mathilda Lasseniukselle. HySS:n Viviana Keinänen sijoittui SM-kisassa kuudenneksi.

MM-kisamatkan vuoksi päätöskisasta puuttui myös GrIFK:n Nea Luukko, joka voitti SM-pujottelukullan sarjassa N21. MM-kisoihin varalle valittu PoSS:n Janina Mäkinen oli N21 sarjassa hopeasijalla ja pronssin voitti SCST:n Julia Toiviainen.

Hyvinkääläinen Toiviainen loukkaantui tammikuun alussa Italiassa ja kilpailemiseen tuli reilu kuukauden tauko. Riittävät MM-kisanäytöt jäivät antamatta, mutta nyt nilkka on parantunut hyvin ja kestää toivottavasti kevään kovan kilpailutahdin.

MM-kisamatkan takia Tahkon kolmas kisa jäi väliin GrIFK:n Teddy Takilta, Rukan Miikka Mankiselta ja Rovaniemen Turo Torviselta. Takki ja Mankinen ehtivät voittamaan M21 sarjan kirkkaimmat mitalit. SM-pronssin vei Rukalle Saku Aho. Torvinen kiilasi hyssiläisten väliin M18 sarjassa ja ansaitsi SM-hopean.

HySS:n Niklas Järvikare osallistuu Åren MM-kisojen tekniikkalajeihin, joten tulenpalavaa kiirettä kisapaikalle ei ole. Järvikareen viimeistely MM-kisoihin onnistui Tahkolla erinomaisesti. Fis-kilpailussa sijoitukset: 4., 6. ja 2. Kuudes sija kakkospujottelussa toi mestaruuden M18 sarjassa.

Emil Keräsen SM-pronssilasku riitti Fis-kisassa sijalle 15 ja samalle tontille Keränen sijoittui päätöskisassa.

HySS:n Tuukka Kuikkaniemi ilmoittautui mukaan SM-mittelöihin, mutta flunssan täsmäisku tuhosi hyvän yrityksen.

Fis-pujottelu Tahko 4.3.2017

Naiset (35)

1. Nella Korpio                  FIN/HSC       1.39.71          20.38

2. Nea Luukko                   FIN/GrIFK    +1.40             30.49

3. Susanne Jakobsen         SWE            +2.23             36.48

4. Janina Mäkinen             FIN/PoSS      +3.41             45.00

5. Julia Toiviainen             FIN/SCST      +3.51             45.73

14. Viviana Keinänen        FIN/HySS     +8.15              79.23


Kisa oli myös nuorten SM-pujottelu

N18

1. Nella Korpio                  HSC

2. Lisa Boström                 VaSki

3. Mathilda Lassenius        GrIFK

4. Victoria Dalkarl             Vörå If

5. Neena Sore                   LHS

6. Viviana Keinänen           HySS


N21

1. Nea Luukko                   GrIFK

2. Janina Mäkinen              PoSS

3. Julia Toiviainen              SCST

4. Tiia Nurminen                SCST

5. Jenny-Juulia Mäntylä      Levi SC


Miehet (61)

1. Juho Dahl                       FIN/TuSla     1.35.27          22.46

2. Teddy Takki                    FIN/GrIFK    +0.20             23.97

3. Miikka Mankinen             FIN/RukaS    +0.33             24.95

6. Niklas Järvikare               FIN/HySS     +1.41             33.12

15. Emil Keränen                 FIN/HySS     +3.47             48.68


Kisa oli myös nuorten SM-pujottelu

M18

1. Niklas Järvikare             HySS            

2. Turo Torvinen                SCST

3. Emil Keränen                 HySS

4. Niko Kukkonen              FK-37

5. Elian Lehto                    SCST

6. Juho Linjakumpu           RukaS


M21

1. Teddy Takki                   GrIFK

2. Miikka Mankinen            RukaS

3. Saku Aho                      RukaS

4. Marlon Sjöberg              GrIFK

5. Antti Leonsaari              HimoSki

6. Helmer Helen                Levi SC

Mestari treeneissä Hintertuxin jäätiköllä. Kuva Tahkon alppikoulu
Niklas Järvikare vapaapäivänä Lanersbachissa syyskuussa 2016.
Emppu pujotteli ronssia Tahkolla. Kuva Petri Rahkonen
Nella ennätysvauhdissa Tahkolla. Menestystä luvassa Åren MM-kisoissa.
Jupe on taas kunnossa. Nuorten MM-kisat jäävät väliin, mutta Lapin kisakiertue odottaa.

Aamuposti 17.2.2017

Juho Handolinin ensimmäinen MM-kisastartti lauantaina.

- Me tultiin tänne Reiteralmiin helmikuun alussa, heti valintojen julkistamistilaisuuden jälkeen. Tämä on ollut väliaikainen kotipaikka, vaikka paljon on täältäkin matkustettu.

-Kovatasoiset kisat ovat olleet vähän hakusessa. Ensin kisattiin täällä Itävallassa Hochfichtissä, sitten Saksan Garmischissa ja viime viikonloppuna Sveitsin juniorimestaruuskisoissa. Garmischissa pujottelukisa lähti hyvin käyntiin – olin avauslaskussa viidentenä. Toinen lasku päätyi keskeytykseen samoin kuin kaikki muutkin kisat.

- Täällä Reiteralmissa on rauhallista treenata. Just (to klo14.00) tulin harjoituksista. Viime aikoina on yritetty muokata laskuasentoa korkeammaksi. Kisalaskut ovat näyttäneet, että laskuasento on liian takapainoinen, mistä johtuu ulosajot jyrkillä kisarinteillä. Hyviä treenejä olen saanut aikaiseksi.

- Huomenna aamulla lähdetään St. Moritziin, sinne on noin viiden tunnin ajomatka. Kisapaikasta en tiedä muuta kuin, että kaikki on kallista. Kisarinne on kuulemma keskimääräistä helpompi, ei kovinkaan jyrkkä. Varsinaiseen kisarinteeseen ei päästä ainakaan lauantaina, koska silloin on naisten MM-puikka. Huomiseksi on varmaankin ohjelmaa varattuna, mutta keskityn nyt vain lauantai-aamun karsintakilpailuun.

- Me joudumme Räsäsen Joonaksen kanssa hakemaan sunnuntain kisapaikka karsinnan kautta. Jokaisella maalla on periaatteessa neljä kisapaikkaa, mutta ensin otetaan cuppisteiden Top 30. Numerot 31- 50 menevät Fis-pisteiden mukaisesti. Näihin kategorioihin me ei mahduta, joten me karsimme paikoista 51-75. Kova kisa, mutta pitäisi onnistua!

- Åressa pidettävistä nuorten MM-kisoista osaan sanoa vain siirretyn valintapäivän. Näyttöjä voi antaa 26. päivään saakka ja joukkue julkistetaan 3. maaliskuuta. Annetaan viikonloppuna sellaiset näytöt, että riittävät ja täydennetään vielä ensi viikolla Piesendorfin pujottelukisoilla.

Karsintakilpailu MM-finaaliin alkaa lauantaina 18.2.klo 10.30.       

Levin MC-kisasta on kulunut kolme kuukautta. Nyt Juholla edessä ensimmäinen MM-startti.

Aamuposti 15.2.2017

Erika Pykäläiselle arvokas voitto Sveitsin St. Moritzissa

Alppihiihtäjä Erika Pykäläinen voitti St. Moritzin MM-kisojen ohessa pidetyn arvostetun kutsukilpailun. Kilpailu laskettiin MM-kisarinteellä maanantaina miesten MM-alppiyhdistetyn jälkeen. Kisaisäntänä oli FIS:n yhteistyökumppani sveitsiläinen kellofirma Longines, joka kutsui kisaan yhden nuoren urheilijan jokaisesta alppihiihdon MC-kisoja järjestävästä maasta. St. Moritzin Longines Future Ski Champions kisa oli järjestyksessä neljäs ja tänä vuonna kilpailuvuorossa olivat alle 16-vuotiaat tytöt.

Erika Pykäläinen teki jo ensimmäisellä laskullaan hyvän eron (0.88) kisan kakkoseen Sveitsin Aline Höpliin. Toisen laskun jälkeen ero kasvoi tasan yhteen sekuntiin. Pykäläisen loppuaika oli 1.34.99. Sveitsin Höpli oli sekunnin perässä ja kisan kolmas Ranskan Clarsisse Brèche sai ajan 1.37.00. Kisan neljäs oli Slovenian Rebeka Oblak (1.37.52), viides Kroatian Petra Dragicevis (1.38.91) ja kuudes USA:n Cleo Braun (1.38.98). Kilpailussa oli edustettuna 13 kansakuntaa.

Hyvinkääläinen Erika Pykäläinen oli kisan jälkeen näyttävästi esillä FIS:n web-sivuilla (www.fis-ski.com). Haastattelussa Pykäläinen kertoi olleensa hieman hermostunut ennen ensimmäistä laskua, koska edessä oli alppihiihtouran vaativin rata. Olosuhteiden muuttuminen kierrosten välissä ei haitannut Pykäläistä, joka oli yllättynyt voitostaan ja isosta aikaerosta kanssakilpailijoihin.

Mukavana muisto kisareissusta Pykäläiselle jäi juttutuokio Mikaela Shiffrinin kanssa. MC:n kokonaiskilpailua johtava Shiffrin tekee yhteistyötä sveitsiläisen kellofirman kanssa ja oli mukana kisatapahtumassa, jossa tytöille arvottiin lähtönumeroita kilpailuun.

Voitostaan Erika Pykäläinen sai palkinnoksi kristallipallon, kultamitalin ja Longines-kellon. Lisänä oli myös 20 000 U.S. dollarin shekki Suomen alppihiihtoliitolle. Avustus on kohdennettu edistämään nuorten alppihiihtäjien valmennusta.

Erikan seuraava kansainvälinen kisa on Italiassa 10.-11.3. Ennen reissua leiri Tahkolla ja miniaudit Swinghillissä.

Aamuposti 10.2.2017

SFSI:n mestaruuskisat Sveitsin hiihtokeskuksessa

Hyvinkään Slalomseuran osaava kisaorganisaatio järjesti näpsäkät alppihiihtokisat Suomen ruotsinkielisten koulujen oppilaille. HySS:n vieraaksi Sveitsin hiihtokeskukseen oli ilmoittautunut 64 koululaista. F14 ja P14 sarjoissa käytiin tiukimmat kisat.  Näissä sarjoissa oli kymmenkunta laskijaa, joista puolet oli mukana myös Tahkon Audi-kisoissa viime viikonloppuna.

HySS:n laskijat Rosa ja Jesper Pohjolainen sekä Erika Pykäläinen edustivat tällä kertaa Helsinge skolaa. Pohjolaiset voittivat sarjansa reilusti. Pykäläinen oli sarjansa ainoa osallistuja, joten kisa oli helppo, palauttava harjoitus.  Pykäläisen seuraava kisastartti on 13.2. St. Moritzin MM-kisojen yhteydessä pidettävässä kutsukilpailussa.

SFSI:n mestareiksi hyvinkääläisten lisäksi pujottelivat: F8 Jessica Raitomaa Västersundoms skola, P8 Lasse Wulff Braheskolan,  F10 Nicolina Tilander Vindängens skola, P10 Casper Forsberg Granhultsskolan, F12 Rebecca Campbell Drumsö lågstadieskola, P12 Alexander Heikkinen Näse skola ja P14 Otto Kotola Hagelstamska Skolan.

Kaikki tulokset www.skisport.fi/alppihiihto/tulosseuranta-live-2016-2017/sfsi-mästerskap     

Casper Forsberg (Granhultsskolan) SFSI:n mestari sarjassa P10.
Drumsö lågstadieskolan Rebecca Cambell (32) voitti F12 sarjan. Fanny Aschan (Mattlidens skola) oli neljäs.
Nicolina Tilander (14), Amélie Langenskild (15) ja Jennifer Stråka (16) kilpailivat sarjassa F10.

Aamuposti 7.2.2017

HySS:n tytöt säilyttivät kärkipaikkansa

Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen (N14) ja Erika Pykäläinen (N16) jatkavat Audi Alpine Ski Tourin kärjessä Tahkon osakilpailun jälkeen.

Nilsiä Skin ja Tahkon alppikoulun väki urakoi perjantaina kaksi syöksylaskukisaa ja viikonloppuna jatkettiin tekniikkalajeilla. Syöksylasku oli hyvä pistesampo Pohjalaiselle, kaksi voittoa ja 200 tourpistettä. Pujottelukisassa Pohjolainen könysi jyrkänteellä ja joutui keskeyttämään. Maksimipisteet pujottelussa menivät GrIFK:n Charlotte Henrikssonille, joka jatkaa kokonaiskilpailussa kakkospaikalla. Henriksson ajoi ulos päätöskisassa ja Rosa kiisi kakkoseksi, joten tyttöjen kokonaissaalis Tahkolta oli lähes sama. Kolme palkintoa molemmille ja pisteet 280 – 260 Pohjolaisen eduksi. HySS:n Silva Saarinen laski Tahkolla sijoitukset 12., 13., 16. ja 12., joista herui pisteitä 79. Linnea Rintalan pistesaalis Tahkolla oli 69 ja paras sijoitus 35 tytön joukossa oli 11.

Erika Pykäläinen voitti avaussyöksyn ja oli kakkosena toisessa syöksykisassa. Pykäläisen laskutyyli on vakaa ja virheet ovat harvinaisia. Tahkon pujottelu päättyi kuitenkin hyssiläisen osalta yllättäen keskeytykseen jo radan alkuosalla.  Toisen syöksyn, pujottelun ja päätöslajin suurpujottelun voitti TuSlan Jenny Vuori, jonka pistesaldo 380 Tahkolta oli lähes maksimi. Kokonaiskilpailussa Pykäläinen ja Vuori ovat tasapisteissä 980. Voittojen määrässä Pykäläinen johtaa 6-5 ja kakkossijoissa etu on Vuoren eduksi 5-4. Tilanteen tasaa kisakauden alussa tehty Ironman-kisa, jossa Vuori oli hitusen parempi.

M16 sarjan palkintoseremoniat olivat tylsät. Neljä kertaa palkintoja pokkasivat GrIFK:n Jaakko Tapanainen, HySS:n Jesper Pohjolainen, HSC:n Julius Vesalainen ja Teemu Pietikäinen. Tapanaiselle tourpisteitä 380, Pietikäiselle 290, Pohjolaiselle 280 ja Vesalaiselle 200. Tapanainen johtaa touria suurimmalla pistemäärällä 1085. Pohjolainen ja Pietikäinen jatkavat kovaa kisaa kakkossijasta – pisteet Tahkon jälkeen 766-721 Pohjolaisen eduksi. HySS:n Joel Palosaaren pistesaldo viikonloppuna kasvoi vain 78 pistettä ja sijoitus kiertueella tippui pari sijaa kymmenenneksi.

Viimeisessä palkintojenjaossa ei nähty perinteisiä tuuletuksia vaan pojat tekivät palloilulajeista tutun piirin ja juhlivat menestystä yhdessä. Piristävä poikkeus ja hyvä vinkki seuraaviin Audikisoihin, jotka pidetään poikkeuksellisen etelässä Nuuksion Swinghillissä ja Granibackenissa Kauniaisissa.

Epävirallisia  (ei Aamupostissa) kiertuetuloksia Tahkon Audien jälkeen:

N14

1. Rosa Pohjolainen           HySS            840

2. Charlotte Henriksson     GrIFK            710

3. Sara Maunuksela           HSC              524

4. Henna Määttä                SCST            510

5. Silja Koskinen                TuSLa           479

6. Riia Pallari                     SCST            462

7. Veera Alaniska               RukaS          406

8. Sanni Virta                     HaJy            400

9. Minea Hämäläinen           PeSla           387

10. Hilda Lauhamo              Levi SC        333

11. Nanna Kiviranta            GrIFK           324


N16

1. Erika Pykäläinen            HySS             980

1. Jenny Vuori                   TuSla            980

3. Emilia Hautamäki           SHS              581

4. Liisa Piirainen                HSC              487

5. Sonja Nyberg                PeSla             423

6. Jade Linnatsalo              HSC              417

7. Karla Soppela                SCST             396

8. Nette Kiviranta              GrIFK             395


M14

1. Erik Saravuo                  HSC              999

2. Mikael Musikka              PeSla             736

3. Otto Kotola                   GrIFK             725

4. Edeuard Hallberg           S-66              679

5. Teemu Laakso                HSC              491

6. Otto Härkönen                TSS              478

7. Mikko Lemponen             HSC              375

8. Kalle Hahtela                  HSC              305


M16

1. Jaakko Tapanainen         GrIFK           1085

2. Jesper Pohjolainen          HySS            766

3. Teemu Pietikäinen          HSC              721

4. Julius Vesalainen            HSC              581

5. Henri Hahtela                 HSC              482

6. Miikka Nieminen             Pojo              360

7. Salomo Sirviö                 KSC              333

8. Lasse Tuomela                KSC              327

9. Dan Kiiski                       GrIFK           305

10. Joel Palosaari                HySS            304                                         

N14 G-kisan palkitut vasemmalta Roosa (2.), Nanna (1.), Veera (3.), Sanni (4.), Hilda (5.) ja Minea (6.)
Erika Mikaelin videopalautteessa.
Palkintorosvot Rosa ja Jeppe.
0.13 tappiota ja kakkoseksi.
Ei enää teennäisiä tuuletuksia! Rinki kasaan ja kimppahumppa vauhtiin.
Jaakko Tapanainen (GrIFK): Kärkipisteet (1085) kiertueella.
Jenny Vuori (TuSla) keräsi 380 pistettä Tahkolla.
Nanna ja Nette Kiviranta (GrIFK) laskivat hienosti GS-kisassa.

Aamuposti 31.1.2017

HySSin duo vauhdissa

Lapin Fis-kisakiertue päätettiin kahdella pujottelukisalla Rukalla. Kahdeksan kilpailua reilussa viikossa oli liikaa ulkomaalaisille, joten Rukalla kisattiin lähes kotimaisin voimin. Hyvinkään Slalomseuran edustus oli kahden laskijan varassa. Emil Keränen ja Tuukka Kuikkaniemi hoitivat tonttinsa hienosti. Molemmat hyssiläiset laskivat pujottelun ennätyspisteensä Rukalla.

Ensimmäisen pujottelun voitto meni norjalaiselle Anders Medhusille. HimoSkin Antti Leonsaari oli kakkonen ja GrIFK:n William Westermarck kolmas. HySS:n Emil Keränen jäi voittajasta 1.36 sekuntia ja sijoittui neljänneksi. Fis-pisteitä Keränen sai suorituksestaan 43.43. Nämä pisteet ynnättynä marraskuun Kiirunan kisan tuloksiin Keränen jatkaa seuraavalla Fis-listalla pisteillä 46.13. Tuukka Kuikkaniemi oli Rukan avauskisassa seitsemäs - eroa voittajaan 2.88 ja Fis-pisteet 52.91.

Toiseen pujotteluun ehti mukaan Ruka Slalomin maajoukkuelaskija Miikka Mankinen. Rukalainen on ollut Keski-Euroopassa koko tammikuun harjoitus- ja kilpailumatkalla. – Reissussa oli tyrkyllä hyviä pistekisoja ja pääsin starttaamaan kärkipäässä, mutta tulokset olivat surkeita. Mukava päästä taas maaliin ja kisaamaan kotirinteeseen, kommentoi Mankinen suoritustaan. Pelkän kotikisan takia Mankinen ei tullut Suomeen, vaan edessä on pyrkiminen armeijan urheilujoukkoihin Santahaminaan.

Rukan Mankinen voitti toisen kisan, vaikka ei ollut kummassaan kisalaskussa porukan nopein. Himoksen Antti Leonsaari oli kakkoslaskun nopein, mutta hävisi yhteisajassa Mankiselle 0.38. Norjan Medhus sössi toisen laskunsa ja putosi kolmanneksi.

Ensimmäisen radan merkkauksessa yläjyrkänteellä oli taktinen ansa. Ulosajoja samalla portilla oli kymmenkunta. HySS:n Emil Keränen kuului tähän porukkaan. Tuukka Kuikkaniemi huitoi hankalan kohdan läpi, mutta hävisi laskun nopeimmalle lähes neljä sekuntia. Kuikkaniemen toinen lasku oli kierroksen viidenneksi nopein – eroa kärkilaskijaan 0.86. Lopputuloksissa Kuikkaniemi oli jälleen seitsemäs. Lapin kiertueen päätteeksi Kuikkaniemen Fis-pisteet pujottelussa ovat 54.87. Parannusta nykyisiin listapisteisiin tuli yli 20 pistettä. Sijoitus kansainvälisellä Fis-listalla parantunee noin 700 sijaa.  

Tuukka ja Emil Rukalla - molemmille ennätyspisteet pujottelussa.
Tuukka survoo Rukan pujottelussa. (Kuva Petri Rahkonen)
Palautekeskustelu käynnissä. Tuukka ja valmentaja Davor "Lazo" Lazeta.
SCST:n Hilla Hannola voitti ylivoimaisesti Rukan molemmat pujottelut. (Kuva Suomu)

Aamuposti 31.1.2017

HySS:n Jasper Palosaarelle Tahko GP:n paalupaikka

Hyvinkään Slalomseuran Jasper Palosaari (M12) voitti viikonloppuna Tahko GP:n suurpujottelukilpailun. Tahko GP on perinteinen lasten vauhtilajikisa, jossa 8-16-vuotiaat pääsevät turvallisesti laskemaan lujaa. Kisaa edeltävinä päivinä Tahkon alppikoulu on järjestänyt vauhtileirin. Alppikoulun valmentajien opastuksella tutustutaan kilpailulajeihin, joita ei voi harjoitella etelän pienissä rinteissä.

Perinteisesti Tahko GP:ssä on laskettu vain super-G-kisa (SG), mutta tänä vuonna ohjelmassa oli myös suurpujottelu (GS). Molemmat kisat kuuluivat myös Etelä- ja Keski-Suomen aluekiertueeseen, joten osanottajamäärä oli muhkea – suurpujottelussa 201 osallistujaa.

Jasper Palosaaren sarjassa (M12) kilpaili 44 poikaa. GS-voittaja Palosaari oli SG-kisassa seitsemäs. Samalle sijalle SG-kisassa kiisi myös HySS:n Sisu Hemming (M10). Suurpujottelu sujui Sisulta paremmin - sijoitus neljäs. N12-sarjassa Hetta Saarinen oli 45 tytön joukossa sijaluvuilla 22. ja 15. N14-sarjassa HySS:n Silva Saarinen oli GS-kisan neljäs ja SG-kisan kuudes.

Vanhimmat juniori-ikäluokat jatkavat leireilyä Tahkolla ja uusi mahdollisuus kovaan vauhtiin on tarjolla jo torstaina, jolloin alkaa Audi Alpine Ski Tourin kolmas osakilpailu syöksylaskun virallisella harjoituksella.

Jasper voitti Tahko GP:n suurpuikan ja oli seitsemäs SG-kisassa
Sisun saalis Tahko GP:ssä: GS neljäs, SG seitsemäs.

Aamuposti 26.01.2017

Suomu ensimmäistä kertaa Fis:n alppihiihdon kisanäyttämönä

Kemijärven Suomulla oli 21.-24.1.2017 ensimmäistä kertaa paikka alppihiihdon Fis-kisakalenterissa. Kisaohjelmaan oli merkitty 2 x SL ja 2 x GS. Suomulla on järjestetty useita juniorien Audi-tour- ja SM-kisoja sekä Freestyle-hiihdon kumpareissa jopa MC-osakilpailu vuonna 2009. Vuosien ajan on ollut tiedossa Suomun hyvät rinneprofiilit ja kisamahdollisuudet, mutta omaa kisaorganisaatiota ei ole saatu kokoon viemään asioita eteenpäin. Tällä kertaa järjestelyvastuun otti Kuopio Ski Club, joka valmentajansa Mika Saarisen johdolla rahtasi Savosta kisakaluston tunturiin. KSC:n jäsenistöstä koottiin iso talkooporukka, joka sai luontevasti apua lähituntureiden kisajärjestäjiltä.

Paljon piti tehdä ennen kuin Suomulla voitiin järjestää Fis-kategorian alppihiihtokisoja. Suomun liiketoimenjohtaja Lauri Kiiski kertasi tehtyjä toimia: – Kisarinteen päälle tehtiin korotettu lähtöpaikka. Martti-rinnettä levennettiin ja profiilia muokattiin. Näillä toimenpiteillä saatiin korkeuseroa pujotteluosuudelle 188 metriä ja profiilimuokkauksella GS-baanalle saatiin mittaa 980 metriä sekä korkeuseroksi 255 m. Lumetussysteemiä jouduttiin tarkentamaan ja koko ajanottokaapelointi tehtiin uusiksi. Fis:n hyväksyntä rinteille saatiin viime marraskuussa ja samalla myös entinen kumpareikko homogoloitiin sopivaksi Fis-pujotteluun. Nyt meillä on kolme hyvää Fis-rinnettä, mutta työlistalla on vielä paljon kohteita. Me todella haluamme tänne kovantason FIS-kisoja, vakuutteli Kiiski.

KSC:n Fis-teamin valmentaja Mika Saarinen pitää mielellään leirejä Suomun Fis-rinteissä. – Suomu on varma paikka, vaikka tuulee niin hissit pyörivät aina. Rinteet ovat hyvässä kunnossa ja tilaa on.  HySS:n laskija Emil Keränen antoi myös hyväksyntänsä Suomun uudelle kisarinteelle: - Rinne tuo koko ajan vauhdikkaasti. Jyrkkää osuutta saisi olla vielä enemmän. Suurpuikkaan saa tehtyä tosi pitkän kisaradan. Rinteen pinta on kauttaaltaan hyvä ja tasaisesti kova. Radanmerkkaus olisi voinut olla vaativampi.

Suomun avauksessa oli mukana 11 venäläistä maajoukkuelaskijaa. Venäläisillä naislaskijoilla oli hyvät Fis-pisteet hankittuna Kauko-Idän kisatourilta Kiinasta. Avauspujottelun voitti Anastasia Gornostaeva. Latvian Liene Bondare voitti toisen SL-kisan. Suomalaisista Janina Mäkinen (PoSS), Hilla Hannola (SCST) ja Nea Luukko (GrIFK) mahtuivat kolmen parhaimman joukkoon. Miesten pujottelujen voitot menivät venäläiselle Aleksey Ovchinnikoville ja norjalaiselelle Jörgen Håkerudille.

Helsinki SC:n Ellen Hellman voitti molemmat suurpujottelukisat. Kakkospaikalle laskivat Nea Luukko ja Netta Lappalainen (KSC). Miesten GS-kisan voittajia olivat William Westermarck (GrIFK) ja Norjan Kristoffer Haugland. Molemmissa kisoissa kakkosena oli Turo Torvinen, ensimmäistä kautta Fis-kisoissa laskeva SCST:n nuorimies.

Kuopio SC:n kovan urakan palkitsi hyvä osanottajamäärä: seitsemän maata, 117 laskijaa. HySS:n laskijoita oli mukana neljä. Tulokset ja Fis-pisteet neljästä kisasta:

Emil Keränen: SL1 19. (58.17), SL2 DSQ1, GS1 28.(76.54) ja GS2 30. (78.73)

Tuukka Kuikkaniemi: 18. (57.65), DNF1, 25. (73.80) ja 28. (74.13)

Jon Mikkel Lindberg:34. (96.94), 24. (84.36), 56. (109.15) ja 47. (111.17)

Viviana Keinänen 15. (83.95), DNF1, 30.(96.06) ja 26. (108.66)

Emil kaipasi lisää jyrkkää pätkää Suomulle, muuten uudet rinteet ovat hyvät.
HSC:n Ellen Hellman (vas.) voitti molemmat GS-kisat. KSC:n Netta Lappalainen oli päätöskisan kakkonen.
Kuopio SC:n Fis-ryhmässä harjoittelee myös HySS:n Viviana Keinänen (toinen oikealta).
SCST:n Hilla Hannola on myös Suomun edustuslaskija.

Aamuposti 23.01.2017

HySS järjesti hyvät alppikisat

Hyvä sää, hyvä rinne, iloiset osallistujat, kannustava yleisö ja hyvä tunnelma ovat elementtejä, joita tarvitaan, kun järjestetään oivat alppihiihtokisat. Lisäksi tarvitaan asiantunteva henkilökunta pyörittämään kisoja. Hyvinkään Slalomseuran kisoissa palaset olivat kohdallaan. Yli kahdensadan laskijan kisat sujahtivat jouhevasti läpi.  

Muutama päivä ennen HySS:n isännöimiä kisoja Sveitsin hiihtokeskuksen kisarinteessä tehtiin viimeisiä lumetuksia. Rinne saatiin tasaiseksi parissa päivässä ja HySS:n valmennuspäällikkö Mikael Kurki viimeisteli kisarinteen torstaiyönä jäädyttämällä ratalinjat. Jäädyttämisen ansiosta rinneolot olivat täydelliset kokeneemmille laskijoille, mutta nuoremmille jäiset olosuhteet ja kova vauhti jyrkänteellä aiheuttivat hankaluuksia. Sankarillisesta tamppaamisesta huolimatta monen juniorin suoritus jouduttiin hylkäämään. ES-cupissa on onneksi mainio sääntö: keskeyttäneet ja hylätyt voivat osallistua myös toiselle kierrokselle. Virheet voidaan korjata ja kisakokemusta saadaan lisää.

HySS:n laskijoista sarjavoittoon pujottelivat Sisu Hemming (M10) ja Joel Palosaari (M16). Palosaari laski päivän nopeimmat laskut, joiden yhteisajaksi ynnättiin 52.83. Nopein tyttölaskija oli PoSS:n Matleena Rinne (N16), jonka yhteisajaksi kellotettiin 58.31. Muut mestarit kisoissa olivat: N8 Elina Rantanen LHS, M8 Alvari Rosendahl HaJy, N10 Ella Peräjärvi LHS, N12 Jen Lecklin HSC, M12 Rene Linnatsalo HSC, N14 Jane Lecklin HSC, m14 Erik Saravuo HSC ja NYL Henna Ruohonen PoSS

HySS:n Hetta Saarinen (N12) oli 12. ja isosisko Silva Saarinen (N16) sai palkinnon kolmannesta sijasta. M16-sarjassa HySS:n Veeti Riikonen oli neljäs.

Juniorikisoissa jokainen suoritus ja tulos ovat arvokkaita. Kaikki tulokset ovat selattavissa HySS:n sivuilla (www.hyss.fi) tai osoitteessa www.skisport.fi/tulosseuranta/live -2016-2017/Es Alpine Cup

Jännä paikka! Heikiltä lähtölupa ja valmentajalta viimeiset ohjeet. Startissa Miila Kankaanmäki LHS.
Sveitsin kisarinteen loppu on JYRKKÄ. Notkoon katoaa Lila Väätäinen TSS. Kisan erikoisuus, autokatsomo golfin rangella.
Joel Palosaari oli kisojen nopein mieslaskija.
Kisakoira Väinöllä riitti rapsuttajia.
Samuli viihtyi kisatunnelmassa. Missä on mun sukset?

Julia Toiviainen pakkolomalle

Maajoukkuelaskija Julia Toiviainen loukkasi jalkansa pari viikkoa sitten Itävallan Obdachissa. Fis-kisoihin valmistavassa harjoituksessa grenslaaminen aiheutti vauhdikkaan kaatumisen ja jalka vääntyi pahasti. Kotimaassa tehdyissä tutkimuksissa nilkasta löytyi repeämiä jalkaterän jänteistä ja kalvoista. Lääkärin mukaan vamma on jääkiekkoilijalle tyypillinen vamma. Harvinaisempi alppihiihtäjälle, jonka nilkka on hyvin suojattu tiukassa kisamonossa. Paranemisaika on tavallisesti 6-8 viikkoa.

Julia Toiviainen oli HySS:n kisoissa mukana kannustusjoukoissa. – Käveleminen onnistuu ihan hyvin ja paraneminen on alkanut lupaavasti. Toivon pääseväni harjoittelemaan parin viikon päästä, jolloin ehtisin mukaan seuraavalle maajoukkueleirille. Vielä ei uskalla edes kokeilla monoa jalkaan Hyviä Fis-kisoja kotimaassa jää väliin, mutta saanpahan nyt viettää laatuaikaa kotosalla, tarinoi Toiviainen HySS:n kisan katsomossa.

Käveleminen onnistuu ihan hyvin, mutta kisamonoa ei uskalla edes yrittää jalkaa. Pikaista paranemista Jupelle!

Aamuposti 17.01.2017

Erika Pykäläinen ja Rosa Pohjolainen jatkavat kärkipaikalla

Hyvinkään Slalomseuran laskijat Erika Pykäläinen (N16) ja Rosa Pohjolainen (N14) säilyttivät kärkipaikkansa Audi Alpine Ski tourin kokonaiskisassa Pyhätunturin osakilpailun jälkeen. Pykäläinen laski kaksi kertaa ykkössijalle ja oli kahdesti hopeasijalla. Tour-pisteitä Erikalle kertyi Pyhällä 360 ja kokonaissaldo nousi 720 pisteeseen. TuSlan Jenny Vuori oli kahdessa kisassa Pykäläistä nopeampi, mutta joutui viimeisessä kisassa keskeyttämään. Vuorelle pisteitä Pyhältä 280 ja kiertuekisassa ero hyssiläiseen kasvoi 120 pisteeseen.

HySS:n Rosa Pohjolaisen vauhti oli ylivoimaista avaus- ja päätöskisassa. Toisessa superg-kisassa Rosa jäi täpärästi kakkospaikalle GrIFK:n Charlotte Henrikssonin taakse. Lauantain GS-kisassa Pohjolainen hylättiin, koska viimeisellä, maaliin ohjaavalla portilla tuli virhe. Lauantaina kisatuomarina toimi HySS:n Jarmo Pohjolainen, joka merkitsi kisaraporttiin tyttärensä kohdalle DSQ gate 35 – hylätty portilla numero 35. Ei protesteja.

Rosa Pohjolainen keräsi Pyhällä 280 kiertuepistettä. Viisi pistettä enemmän sai kokoon TuSlan Silja Koskinen. Silja saavutti ensimmäisen Audi tour voittonsa kisassa, jossa Rosa hylättiin. Turkulainen nousee Rukan ja Pyhän pisteillään (415) kokonaiskilpailussa kolmanneksi. Pohjolainen johtaa 560 pistellä. GrIFK:n Henriksson (450) jatka kakkospaikalla.

HySS:n Linnea Rintala (N14) pääsi kahdesti mukaan palkintojuhliin sijoittumalla molemmissa lajeissa kuudenneksi. Rintalan yhteispisteet 182 nostavat sijoituksen kympin sakkiin. Silva Saarinen laski tasaisen sarjan (14., 14., 12. ja 15.), josta kertyi pisteitä 74.  

FIS:n hiihtolajeissa voittaja saa 100 kiertuepistettä ja epämääräisin välein pistemäärä vähenee siten, että 30. saa yhden pisteen. Yhdessä kisassa on jaossa 718 pistettä. Pyhän kisojen suurimmat pisterohmut HySS:n Pykäläinen lisäksi olivat HSC:n Erik Saravuo (M14) ja GrIFK:n Jaakko Tapanainen (M16). Molemmat pojat voittivat kolme kisaa ja olivat kerran kakkossijalla – pisteitä 380. Saravuolle ei löydy hyssiläisistä haastajaa, mutta Tapanaisen kaverina palkintopallilla viihtyy HySS:n Jesper Pohjolainen. Pyhällä Pohjolainen tulosti sarjan 2., 4., DNF ja 3. DNF- merkintä tuli GS-kisassa. – Tulin liian ahtaasti kakkosjyrkänteelle ja laskin päin suurpuikkaporttia. Porttilippu jäi syliin ja taisin hajottaa koko portin – kommentoi Pohjolainen ulosajoaan.

M16-sarjassa HSC:n laskijat Henri Hahtela (256) ja Teemu Pietikäinen (255) saalistivat Pyhällä tourpisteitä enemmän kuin HySS:n Pohjolainen (190). Hyssiläinen pitää kuitenkin kakkospaikkansa, joten Tahkon osakilpailu (3.-5.2.) aloitetaan järjestyksessä: Tapanainen (705), Pohjolainen (486), Pietikäinen (431) ja Hahtela (411).

HySS:n Joel Palosaari laski ulos samassa kisassa ja samalla portilla, jonka Pohjolainen paloitteli. Muuten Palosaari sijoittui tasaisesti: 8., 10., ja 9. Tourpisteitä 87 ja yhteispisteet 226 – paikka kympin sakissa säilyy. Veeti Riikonen kokosi 57 pistettä sijoituksillaan: 24., 21., 11. ja 15.

Pyhän kisojen jälkeen osa vanhemmista audilaskijoista siirtyi vakavampiin kisoihin Rovaniemelle, jossa järjestetään alppikoulujen pääsykoetestit.

Alppihiihdon varjopuolia

HySS:n ja Tahkon alppikoulun urheilijan Lotta Rahkolan kausi ja jalka ovat paketissa. Rahkola loukkasi jalkansa valmistautumisleirillä ennen Pyhän Audi alpine touria. Ratatreenin jälkeen vapaalasku päättyi kaatumiseen. Alustavassa tutkimuksessa jalasta löytyi murtuma ja polvikin vaatii jatkotoimenpiteitä. Tutkimuksia jatketaan kun tyttö saadaan Lapista kotiin Espooseen, kertoi Lotan isä Petteri Rahkola. 

Kaikkien tulokset: www.skisport.fi/alppihiihto/tulosseuranta-live-2016-2017/audi-alpine-ski-tour-2016-2017/pyha

Penkkiurheilijan kirjanpito

Sijoitukset ja pisteet Pyhällä

N14 (25 kilpailijaa)                               

1. Silja Koskinen                TuSla

2.-5.-1.-3.      pisteet           285

2. Rosa Pohjolainen            HySS

1.-2.-DSQ-1.                       280

3. Sara Maunuksela            HSC

8.-3.-2.-2.                           252

4. Charlotte Henriksson      GrIFK

3.-1.-DNF-5.                       205

5. Riia Pallari                     SCST

9.-7.-2.-4.                           195

6. Hilda Lauhamo               LeviSC

5.-6.-4.-6.                           175

7. Iina Rajamäki                 TSS

4.-9.-7.-8.                           147

8. Henna Määttä                 SCST

7.-4.-14.-7.                         139

9. Linnea Rintala                 HySS

6.-9.-6.-14.                         127

10. Minea Hämäläinen         PeSla

10.-8.-7.-11.                       118

XX. Silva Saarinen              HySS

14.-14.-12.-15.                    74


M14 (38)

1. Erik Saravuo                  HSC

1.-2.-1.-1.                           380

2. Eduard Hallberg             S-66

2.-3.-2.-2.                           300

3. Teemu Laakso                HSC

3.-1.-4.-6.                           250

4. Otto Kotola                    GrIFK

4.-6.-3.-3.                           206

5. Mikael Musikka               PeSla

5.-7.-5.-4.                           180

6. Otto Härkönen                TSS

6.-5.-8.-7.                           153

6. Mikko Lemponen             HSC

7.-8.-6.-5.                           153

8. Kalle Hahtela                  HSC

8.-17.-12.-8.                       100

9. Jesper Kemppainen         SCST

17.-15.-9.-9.                        88

10. Aleksi Lindberg             TSS

10.-12.-11.-18.                    87

10. Kasper Pääkkönen        HSC

DNF-4.-7.-DNF                    87


N16 (27)

1. Erika Pykäläinen            HySS

1.-2.-2.-1.                           360

2. Jenny Vuori                   TuSla

2.-1.-1.-DNF                        280

3. Emilia Hautamäki           SHS

3.-3.-3.-5.                           225

4. Liisa Piirainen                  HSC

6.-5.-4.-2.                           215

5. Maisa Kivimäki                HSC

4.-4.-5.-4.                           195

6. Karla Soppela                 SCST

5.-7.-9.-3.                           170

7. Jade Linnatsalo               HSC

11.-6.-7.-6.                         140

8. Nette Kiviranta               GrIFK

7.-9.-8.-7.                           133

9. Sonja Nyberg                 PeSla

8.-8.-6.-DNF                       104

10. Jonna Kiilamaa              JHS

12.-11.-13.-10.                    92


M16  (36)

1. Jaakko Tapanainen         GrIFK

1.-2.-1.-1.                           380

2. Henri Hahtela                 HSC

7.-3.-2.-2.                           256

3. Teemu Pietikäinen          HSC

3.-1.-5.-4.                           255

4. Jesper Pohjolainen         HySS

2.-4.-DNF-3.                       190

5. Salomo Sirviö                 KSC

4.-6.-3.-8.                           182

6. Julius Vesalainen            HSC

6.-5.-6.-5.                           170

7. Dan Kiiski                      GrIFK

4.-7.-DNF-6.                       126

8. Miikka Nieminen             PoJo

9.-11.-4.-DNF                     103

9. Sebastian Soikkanen      GrIFK

18.-20.-7.-6.                      100

10. Andreas Hämäläinen    PeSla

10.-8.-16.-12.                     95

11. Joel Palosaari               HySS

8.-10.-DNF-9.                     87

11. Rasmus Gustafsson      S-66

11.-15.-9.-14.                     87

xx. Veeti Riikonen             HySS

24.-21.-11.-15.                   57

Erika ja Rosa kahmivat palkintoja ja Audi tourpisteitä Pyhällä. (Pyhän kuvat Jarmo Pohjolainen)
Rosa korkeimmalla pallilla GS-kisassa.
Silja Koskiselle (TUSla) ensimmäisen voitto Audi tourilla.
Linnea kuudes sekä SG- että GS-kisassa.
Lisää painoa Jesperin reppuun - kolme palkintoa ja 190 pistettä.
Lotta Rahkola - kuva kertoo riittävästi.

Aamuposti 11.01.2017

Räväkkä alku alppihiihdon aluekisoissa

HySS:n Sisu Hemming ja Silva Saarinen voittivat

Etelä-Suomen alppikiertue aloitettiin räväkästi kahdella osakilpailulla. Vihdin kisassa lauantaina kilpaili 200 suurpujottelijaa ja sunnuntaina Lahden Messilässä pujoteltiin lähes samalla porukalla. Vihdin kisaa isännöi uusi seura Helsinki Ski Club, joka syntyi viime keväänä Espoo Slalomin ja Slalom-seuran fuusion tuloksena. HSC sai avauskisaansa suksille 35 junioria. GrIFK-alpine oli aktiivisin seura 57 juniorin voimin. HySS:n laskijoita oli mukana vain seitsemän. Tällä osallistujamäärällä HySS ei mahtunut kympin sakkiin 17 alppiseuran joukossa.

Laatu korvasi määrän sillä viisi hyssiläistä oli Vihdissä sarjojensa kärkipäässä. Voittoihin laskivat Sisu Hemming (M10) ja Ville Korhonen (M16). Kakkosena N14 sarjassa oli Silva Saarinen. Kolmossijan suurpujottelivat Jasper Palosaari (M12) ja Anu Kovanen (N16). N12 sarjassa kilpaili 39 tyttöä. Tässä porukassa HySS:n Hetta Saarinen oli seitsemäs ja Ella Timonen sijalla 29.

HySS:n Sisu Hemming (M10) hallitsee mediapelin. Vihdissä kisan jälkeen lehdistö sai räväköitä kommentteja. – Kyllä, se oli täydellinen lasku. Ei yhtään virhettä. Tavoitteena on voittaa kaikki kisat tänä talvena. Olen leireillyt paljon isompien hyssiläisten kanssa hallissa ja jäätiköllä. Kysy tarkemmin isovanhemmilta, jotka ovat täällä huoltajana.  Audikisoissa olen ollut esilaskijana ja Messilän kisojen jälkeen lähden Pyhälle samoihin hommiin. Nyt täytyy soittaa kotiin ja valmentajalle. Otetaan kuvia myöhemmin, kommentoi Sisu.

Sisun kausitavoite romuttui Messilän superpujottelussa. Niukka tappio (+0.19) Ellivuoren Olavi Kiviniemelle ei aiheuttanut pysyvää haitta Sisu Hemmingin vauhdikkaaseen menoon. Messilässä hyssiläiset juhlivat Hemmingin ja Ville Korhosen (M16) kakkossijojen lisäksi Silva Saarisen (N14) pujotteluvoittoa. Jasper Palosaari oli avauslaskun jälkeen viidentenä, mutta kyletys toisessa laskussa pudotti tuloksen 12. sijalle. Hetta Saarinen oli Messiläkin seitsemäs ja Ella Timonen 31. Tyttöjen N12 oli saatu muutama kilpailija lisää, vahvuus Messilässä 42.

Kahteen voittoon viikonloppuna laskivat vain GrIFK:n Rebecca Campbell (N12) ja PoSS:n Bettina Rosendahl (N8). Alle 8-vuotiaiden sarjaan ES-cupin johto on tehdyt järkeviä muutoksia – ei osallistumismaksuja eikä cuppisteiden tilastoimista. Iso muutos on myös laskea kaikki sarjat samana päivänä. Vihdissä kisa sujui jouhevasti, Messilän tulospalvelussa oli toivomisen varaa. Seuraava ES-cupin kisa pidetään Hyvinkäällä 21. tammikuuta. Ohjelmaan on merkitty kaksi kisaa ja kaikki sarjat. Tiedossa hurja urakka HySS:n kisaorganisaatiolle ja valmistautumisaikakin jää lyhyeksi, koska Audi-joukkue huoltajineen on tämän viikon Pyhätunturilla leireilemässä ja valmistautumassa 13.-15.1. kilpailtavaan Auditourin osakilpailuun.

Kaikki Vihdin ja Messilän tulokset:  www.helsinkiskiclub. fi ja www.lahdenhiihtoseura.fi         

Vilkas urheilujuhla Vihti Ski Centerissä.
Laatu korvasi määrän. HySS:n edustusjoukkue Vihdissä. Takana vas. Silva, Ville, Anu ja Hetta. Kapellimestarina edessä Sisu. Kuvasta puuttuvat Ella ja Jasper.
Sisu hallitsee mediapelin. Raportointi kotiin ja valmentajalle heti kisan jälkeen.
Ellan sarjassa (N12) suurpujotteli Vihdissä 39 tyttöä.
Jasper kolmas Vihdissä, kyletys vei palkintosijan Messilässä.
Seuraavan kerran ES-cupia Hyvinkäällä. Tervetuloa toivottavat Silva ja Hetta.