Lehtijutut 2020

Aamuposti 23.12.2020

Julia Toiviainen voitti neljä FIS-kisaa Suomulla

Alppihiihtäjä Julia Toiviainen voitti SM-suurpujottelun lisäksi kolme FIS-kategorian kisaa viikonvaihteessa Suomutunturilla. Maanantain pujottelukisassa oli mukana myös HySSin Rosa Pohjolainen, joka jätti väliin viikonlopun EC-kisat Italian Andalossa, kävi pari varttia kotona Hyvinkäällä ja jatkoi matkaansa Suomulle harjoittelemaan. Maanantain kisan avauskierroksella Toiviainen oli melkein sekunnin nopeampi kuin Pohjolainen. Toisella laskulla Pohjolainen kavensi eroa pari kymmenystä, mutta aikaeroa hyvinkääläisten väliin jäi 77 sadasosaa.

Jupen salainen ase leiriväsymykseen - hyvänmielenvalmentaja Väinö 

Maanantain pujottelu oli outo kisa. Laskijoita oli 11, joista vain viisi pääsi toiselle kierrokselle. FIS-pisteiden noteeraamiseen tarvitaan vähintään viiden laskijan maaliin pääsy. Hyvinkääläisten lisäksi maaliin asti laskivat SCST:n Riia Pallari ja Latvian Helena Erenpreisa. Latvian Rebeka Jancova ajoi suojaverkkoihin ja joutui keskeyttämään, joten kisasta ei saatu laskettua FIS-pisteitä. Rosa Pohjolaisen pujottelun FIS-pisteet (28.37) ovat hieman paremmat kuin Toiviaisen listanoteeraukset (29.52) ja Pohjolaisella on vielä plakkarissa hyvät pisteet (24.03) Levin MC-kisasta. Surkean maaliin pääsymäärän takia Toiviaisen hyvä voitto meni pisteiden osalta hukkaan, mutta tasoitti pelin hyvinkääläisten välillä. Tilanne nyt 1 – 1.

Onnittelut molemmille, hyvin meni!

Miesten kisoissa HySSin Jesper Pohjolainen teki tuhoisaa jälkeä: SM- suurpujottelu 1. sija, voitto myös toisesta GS-kisasta, pujotteluissa 2. ja 1. sija. Viimeisen päivän pujottelussa Pohjolainen voitti FK-37:n Henrik Järvikaren yli kahdella sekunnilla ja näin reilusta voitosta hyssiläinen sai ennätyspisteensä 31.93. Levin SM-pujotteluvoitosta Pohjolainen sai pisteitä 32.89, joten seuraavalla FIS-listalla hänen pisteensä ovat 32.41 ja FIS-ranking arviolta 225.

HySSin Emil Keräsen kisat olivat nelosen arvoinen suoritus: SM-kisan neljäs, neljäs myös ensimmäisessä GS-kisassa, samalla sijalla myös päätöspujottelussa, DNF1 ensimmäisessä pujottelussa. GS-pisteisiinsä Keränen sai pienen parannuksen SM-kisasta, mutta pujotteluissa hän jäi kauas omista pisteistään.

Neljä kisaa peräkkäin maaliin saakka. Hyvä meininki!

HySSin Joel Palosaari laski Suomulla poikkeuksellisen hyvin. Neljä kisaa maaliin saakka on hyvä suunta paljon keskeytyksiä kirjanneelle laskijalle. Suurpujotteluissa Palosaaren sijoitukset olivat 14. ja 10. ja pujotteluissa kaksi kertaa seitsemäs. Ensimmäinen pujottelu kulki reilusti alle omien FIS-pisteiden.

Alkukauden kisat Levillä, Pyhällä ja Suomulla ovat olleet kohtalaisen hyvät pistekisat uusille, 2004-syntyneille FIS-laskijoille. Kaikki kisat laskenut Slovakian Ella Hrbanova on tiputtanut SL-pisteensä noin 53 pisteeseen. Turku Slalomin Silja Koskinen on onnistunut hyvin GS-kisoissa – pisteet keikkuvat 70 paikkeilla. Miesten kisoissa hyvää työtä ovat tehneet SCST:n Jesperi Kemppainen pujottelussa - pisteet n. 55 ja HSC:n Mikko Lemponen suurpujottelussa – pisteet n. 74.

Suomun kisojen jälkeen kaikilla oli selvä suunnitelma - jouluksi kotiin.  Jatkokisoista varmin on naisten MC-kisat 28.-29.12. Itävallan Semmeringissä, johon osallistuvat Rosa Pohjolainen ja Rikka Honkanen.

Hyviä uutisia Erika Pykäläiseltä: - Nilkka on parantunut hyvin ja lääkäriltä on saatu lupa palata suksille. Viikonvaihteessa olin pari tuntia mäessä Ounasvaaralla ja laskeminen sujui yllättävän hyvin. Joulun vietän Rukalla ja sitten alkavat harjoitukset Suomulla, joten varokaa, tulossa ollaan. Hyvää joulua! 

Aamuposti 19.12.2020

Kaksi SM-kultaa Hyvinkäälle

Julia Toiviainen ja Jesper Pohjolainen voittivat SM-suurpujottelun Suomulla

Hyvinkääläinen Julia Toiviainen kävi tiukan kisan SM-kullasta seuratoverinsa, Rovaniemen Santa Claus Ski Teamin Tiia Nurmisen kanssa. Toiviainen oli Nurmista nopeampi molemmilla laskuilla, mutta aikaeroa lopputuloksissa oli vain kaksi kymmenystä. -  Jätin Pyhän kisaviikon väliin ja tuli tänne Suomulle harjoittelemaan. Se oli ihan tietoinen valinta ja sain tehtyä neljä hyvää harjoituspäivää täällä. Ihan parhaita treenilaskuja en saanut siirrettyä kisaan, mutta SM-voitosta olen todella iloinen. Kolme kisaa vielä täällä ja sitten jouluksi kotiin Hyvinkäälle, kertoi hyväntuulinen Julia Toiviainen.

Jesper Pohjolainen, GS:n Suomen mestari 2020. Kuva Salomo Sirviö, SM-hopeamitalisti Suomulla.

Jesper Pohjolaisen SM-kullan metsästys oli myös sadasosapeliä. Avauslaskun jälkeen kisaa johti kuuden sadasosan erolla Kuopio SC:n Salomo Sirviö. Toisella kierroksella Pohjolainen oli 32 sadasosaa kuopiolaista nopeampi, joten kultamitali voitettiin lopulta 26 sadasosan erolla. – Ei muuta kuin vilkku päälle ja ohi, riemuitsi Pohjolainen kisan jälkeen. Keskustelu jatkui vähän rauhallisemmin, kun mietittiin voiton taustoja. – Enhän minä ole saanut oikein mitään aikaiseksi GS-kisoissa. Nyt tuntui ensimmäistä kertaa, että lasku sujui pehmeästi. Ei mitään ylenpalttista rähjäämistä. Kun suksi kulkee hienosti ja siihen pystyy lisäämään painetta turvallisesti. Aika vähän on päästy harjoittelemaan suurpuikkaa, mutta nyt tuntuu, että alan olla oikeassa suunnassa. Jesper Pohjolainen voitti myös pujottelun SM-kullan pari viikkoa aikaisemmin Levillä.

SM-pronssin voittivat GrIFK:n Charlotta Henriksson ja Rukan SL:n Saku Aho. HySSin Emil Keränen oli avauslaskun jälkeen pronssisijalla, mutta toinen lasku oli porukan viideksi nopein ja tiputti Keräsen neljänneksi. Treenikaveri Aho vei pronssin kahden sadasosan turvin. Sadasosat eivät olleet Keräsen puolella myöskään Levin SM-pujottelussa, missä hän sijoittui Suomun tapaan neljänneksi.

HySSin Joel Palosaari oli SM-suurpujottelussa sijalla 12.

Aamuposti 16.12.2020

Keränen ja Pohjolainen kakkosina Pyhän pujotteluissa

Rovaniemen SCST:n järjestämä Pyhätunturin alppikisaputki päättyi viikonloppuna kahteen pujottelukisaan. HySSin Jesper Pohjolainen johti lauantain kisaa avauslaskun jälkeen yli sekunnin erolla LHS:n Oskari Sulkakoskeen. Pohjolaisen toinen kierros päättyi omien sanojensa mukaan tyhmään ajolinjavirheeseen. Myös Sulkakoski ajoi ulos, joten kärkeen nousivat varmat laskijat GrIFK:n Jaakko Tapanainen ja HySSin Emil Keränen. Kolmanneksi laski KSC:n Salomo Sirviö. HySSin Joel Palosaari oli yhdeksäs 36 laskijan kisassa.

Lauantaina keskeyttäneet Sulkakoski ja Pohjolainen pysyivät sunnuntaina radalla. Sulkakoski teki avauslaskulla selvän 68 sadasosan eron, jota Pohjolainen sai kavennettua toisella laskullaan vain viisi sadasosaa. Kolmas oli Rukan Saku Aho. Seuraavat sijat menivät järjestyksessä: Sirviö (4.), Tapanainen (5.) ja Keränen (6.)

Emil Keränen Pyhän kaamoksessa 13.12.2020. 

Nuoret miehet käyvät kovaa kisaa ykköspujottelijan paikasta. Suomen FIS-listan kärkikolmikko Jens Henttinen, Niklas Järvikare ja Miikka Mankinen ovat poissa kisoista. FIS-rankingsijoille 256–280 sijoittuvat SCST:n Turo Torvinen (256.), Sirviö (265.), Keränen (268.), Pohjolainen (276.) ja Tapanainen (280.) Joukkoon on nousemassa myös Oskari Sulkakoski, joka on pudottanut pisteensä 36 tasolle ja seuraavalla FIS-listalla ranking asettuu hyssiläisten tasolle. Maailman cupin maapaikkaan kenenkään ranking ei vielä riitä, mutta Nuoret miehet käyvät kovaa kisaa ykköspujottelijan paikasta. Suomen FIS-listan kärkikolmikko Jens kahteen Eurooppa cupin maapaikkaan kaikkien FIS-pisteet ovat riittävät. 

Naisten pujotteluranking voimassa olevalla FIS-listalla on: 46. Riikka Honkanen, 112. Rosa Pohjolainen, 117. Julia Toiviainen, 153. Kia-Emilia Hakala, 268. Nella Korpio ja 293. Erika Pykäläinen. Hakala hallitsi Pyhän viimeistä pujottelua ylivoimaisesti, aikaeroa kakkoseen Slovakian Ella Hrbovaan oli yli kolme sekuntia. Hyvistä sijoituksista huolimatta Hakala ei onnistunut parantamaan FIS-pisteitään. Seuraava mahdollisuus hyviin suorituksiin on 18.–21.12. Suomulla, jossa kisat aloitetaan suurpujottelun Suomen mestaruuskisoilla.

Poimintoja FIS-kisakalenterista:

Kisakuume on polttava. San Marinon mestaruuskisat pidettiin Italiassa Plan de Coronesin rinteillä. Miesten kisassa oli laskijoita 27 eri maasta. Osallistujia 118, joista kaksi edusti San Marinoa. Toinen keskeytti ja toinen hylättiin. Naisten kisassa edustettuna oli 19 maata. Laskijoita 70, joista yksikään ei ollut sanmarinolainen. 


Aamuposti 10.12.2020

Jesper Pohjolainen taitaa myös suurpujottelun

Pujottelun tuore Suomen mestari Jesper Pohjolainen voitti FIS-suurpujottelun Pyhätunturilla torstaina. Ykköspaikan Pohjolainen varmisti toisen kierroksen huippulaskulla, joka nosti hyssiläisen kuudennelta sijalta kärkeen. Perjantaina kisalaskut sujuivat toisin päin. Avauslaskun jälkeen Pohjolainen oli toisena, eroa kärkeen vain kolme sadasosaa. Pohjolaisen toinen lasku oli kierroksen neljänneksi nopein ja ero voittajaan Australian Hugh McAdamiin venyi 69 sadasosaan. Edelle ehti myös GrIFK:n Jaakko Tapanainen, joka oli toisena myös torstain kisassa.

Jeppe tuulispäänä Pyhällä

Jaakko Tapanainen on Suomen varmin laskija. Hänellä on kasapäin voittoja juniorikilpailuista kotimaassa ja menestystä myös ulkomailla. Granilaisen kovin meriitti on nuorten olympiakulta, jonka hän voitti parikilpailussa Rosa Pohjolaisen kanssa. Väitteen tueksi vielä lukemat FIS-tilastoista, kisastartteja 90, joista vain kuusi on päättynyt keskeytykseen.

HySSin Emil Keränen pystyi nostamaan sijoitustaan toisella kierroksella molemmissa kisassa parilla pykälällä. Loppusijoitukset olivat kahdeksas ja kuudes, molemmissa kisoissa aikaero kärkeen oli noin kaksi sekuntia. Iso aikaero kärkeen toi FIS-pisteitä 69.85 ja 67.48, jotka menevät reilusti yli Keräsen FIS-listapisteiden (60.22).

Aikaisemmin on todettu, että kärkipään laskijoiden on vaikea tiputtaa FIS-pisteitään Suomessa järjestettävissä kisoissa. Australian McAdam laski hyvän kisan ja voitti hyvällä aikaerolla, mutta FIS-pisteisiin ei tullut parannusta. McAdam kilpaili keväällä paljon Keski-Euroopassa ja listapisteet (48.90) olivat koko Pyhän porukan parhaimmat. Jesper Pohjolaisen sai voitosta pisteitä 51.75, mikä on lähes neljä pistettä pienempi kuin listapisteet. Kolmas sija antoi pisteitä 57.60, millä ei ole vaikutusta Pohjolaisen GS-pisteisiin. 

Aloittelijoille Suomessa järjestettävät kisat ovat erinomaiset. Koska osanottajia on vähän, kaikki pääsevät laskemaan molemmat laskut hyväkuntoisilla radoilla ja hyvä starttipaikka toiselle kierrokselle on helpommin saavutettavissa. Miesten kisassa tähän mahdollisuuteen tarttui parhaiten HSC:n Mikko Lemponen (16 v), joka oli torstaina kuudes ja sai pisteet 59.26. Toisessa kisassa Lemponen oli 16., eroa kärkeen +4.54 ja tästäkin pisteet alle sata. Tuuletuksen paikka!

Naisten ensimmäisen kisan voittivat samalla ajalla Slovakian Rebeka Jancova ja GrIFK: Charlotta Henriksson. Kolmas oli HaJyn Kia-Emilia Hakala, joka toisessa kisassa riehaantui ylivoimaiseen menoon. Voitosta tuli pisteitä 51.66, mikä parantaa hieman Hakalan listapisteitä. Jancova oli toinen ja kolmanneksi laski Slovakian 16-vuotias Ella Hrbanova, jolle Pyhän FIS-kisat oli unelma-alku FIS-uralla. Ensimmäiset GS-kisat ja sijoitukset neljäs sekä kolmas, joista FIS-pisteitä 60.70 ja 71.78.

Pyhän kisat jatkuvat viikonloppuna pujottelukisoilla. Myös Rosa Pohjolainen palaa pujottelukisoihin. Ei toki Pyhällä vaan Italiassa Ahrntal – Klausbergissä, jossa lasketaan Eurooppa-cupin pujottelu. Saman aikaan Ranskan Courchevel emännöi naisten MC-suurpujottelua, jossa numerolla 48 starttaa Suomen Riikka Honkanen.  Aamuposti 9.12.2020

Jesper Pohjolainen voitti SM-pujottelun Levillä

Julia Toiviaiselle SM-hopea

Pujottelun SM-kisat 2020 peruttiin koronan takia huhtikuussa Levillä. Alkusyksyn FIS-kalenteriin SM-kisat oli merkattu marraskuulle Levin MC-viikonlopun esikisoiksi, mutta silloinkin SM-mitalit jäivät jakamatta. Maanantaina iltapäivällä päästiin vihdoinkin Levi Blackissä kisaamaan ja illalla oli SM-arvometallit jaossa. Kirkkaimman triangelin pokkasi Hyvinkään Slalomseuran Jesper Pohjolainen, jolle SM-kulta oli ensimmäinen yleisen sarjan mitali. Pohjolainen oli nopein molemmilla kierroksilla ja aikaeroa kisan kakkoseen GrIFK:n Jaakko Tapanaisen tuli +1.01 sekuntia. SM-kisan kolmas oli Ruka Slalomin Saku Aho.

Suomen parhaimmat pujottelijat 2020. Jaakko Tapanainen GrIFK ja Jesper Pohjolainen HySS. Kuva Roope Leskinen

- Laskut olivat ihan perusvetoja, joita olen onnistunut tekemään paljon harjoituksissa. Viime kauteen verrattuna laskuvarmuus tuntuu paranevan. Kiristämisen varaakin olisi ollut, mutta hyvin näilläkin laskuilla pärjäsin, kommentoi Pohjolainen, joka pujotteli FIS-piste-ennätyksensä 32.89.

HySSin Emil Keränen on FIS-pisteissä hieman Pohjolaista edellä, mutta SM-kisassa aikaero hyssiläisten välillä oli iso +2.58. Keräsen sijoitus SM-kisassa oli neljäs, pronssisija jäi reilun sekunnin päähän. HySSin Joel Palosaari ja Jon Mikkel Lindberg keskeyttivät avauskierroksella.

Naisten SM-pujottelu oli kahden kauppa. Harjavallan Jymyn Kia-Emilia Hakalan avauslasku oli reilun sekunnin nopeampi kuin Santa Claus Ski Teamin Julia Toiviaisen lasku. Hyvinkääläinen Toiviainen oli toisen kierroksen nopein, mutta aikaeroa Hakalaan jäi lopulta +0.82. SM-pronssin sai Lahden HS:n Heidi Merisalo.

Julia Toiviaiselle SM-pujottelun hopeamitali. 

- Kisalaskut ei ehkä olleet omaan parasta tekemistä, mutta olen tosi iloinen, että sain SM-mitalin. Tästä on hyvä jatkaa kautta, saada vaan lisää hyviä startteja ja suoritusvarmuutta. Voi olla, että Pyhän kisat jäävät minulta väliin ja keskityn harjoitteluun. Suomulla olen varmasti kisaamassa, viestitti Toiviainen Leviltä.

Tiistain FIS-kisan jälkeen karavaani siirtyi Pyhätunturille, jossa kilpaillaan neljän pimeän päivän ajan. Vielä ennen joulua kokoonnutaan 18.–21. päivinä Suomulle, jossa pitäisi laskea keväältä siirtynyt suurpujottelun SM-kisa.  

Maajoukkuelaskijat eivät olleet SM-pujotteluissa mukana. Marlon Sjöberg ja Elian Lehto laskivat samaan aikaan EC-tason superg-kisaa Sveitsissä. Turo Torvinen on aloittanut kautensa DNF-tuloksilla FIS-kisoissa Keski-Euroopassa. Niklas Järvikare on vielä pitkään poissa loukkaantumisen vuoksi.

Naisten maajoukkueen Riikka Honkanen ja Rosa Pohjolainen valmistautuvat EC-kisoihin Itävallassa. Erika Pykäläinen ja Nella Korpio ovat edelleen toipilaana.

Kaksoisvoitto suli virheisiin

HySS-laskijoiden lähtöasetelmat Levin FIS-kisan toiselle kierrokselle olivat tiistaina poikkeuksellisen hyvät. Emil Keränen oli kärjessä ja Jesper Pohjolainen toisena vai yhden kymmenyksen perässä. Muihin laskijoihin aikaeroa oli lähes sekunti. Toisen kierroksen rata oli 2.5 – 3.0 sekuntia hitaampi, mutta HySSin parivaljakko käytti toisiin laskuihinsa lähes neljä sekuntia enemmän kuin avauslaskuun. Lahden HS:n Oskari Sulkakoski puristi laskujen välisen eron kahteen sekuntiin ja nousi hyssiläisten edelle. Toiseksi jäänyt Keränen joutui heti kisan jälkeen selvitysmieheksi: - Minulle tuli jyrkänteen alla maastohiihto-osuus, vauhti pysähtyi ja jouduin lykkimään. Ei ollut järkevä vaihtoehto. Jeppe kertoi, että laski vaan huonosti, ei saanut yläosan tasaisella käännöksiään kohdalleen. Hyvät otsikot menivät nyt sivu suun, naureskeli Keränen.

Pertsa ei sovi pujotteluun. Suuret otsikot menivät sivu suun, naureskeli Emil Keränen

Voittaja Sulkakoski sai FIS-pisteitä 36.51 ja paransi saldoaan hieman. Hyssiläiset hävisivät vain +0.25 ja +0.44 sekuntia, mutta eivät saaneet tiputettua pujottelupisteitään. Suomen FIS-kisojen taso ilman hyviä ulkomaalaisia osallistujia on niin alhainen, että Pohjolaisen ja Keräsen ainoa mahdollisuus pisteparannuksiin on voittaa kotimaan FIS-kisoja. Voitto reilulla aikaerolla olisi vielä parempi.

Aamuposti 3.12.2020

Pohjolainen ja Toiviainen kolmansia Suomun FIS-pujottelussa

Suuri osa suomalaisista FIS-laskijoista pääsi tiistaina aloittamaan kisakautensa Kemijärven Suomulla. Hyvinkään Slalomseuran Jesper Pohjolaisen avauslasku oli hyvä ja sijoitus ensimmäisen kierroksen jälkeen oli kakkospaikalla. Toisella kierroksella Pohjolainen oli viidenneksi nopein ja 17 sadasosan ero kärkeen venähti 56 sadasosaan. Toisen kierroksen nopein, Viron Juhan Luik kiilasi hyvinkääläisen edelle. Suomun FIS-kisan voitti GrIFK:n Jaakko Tapanainen, joka oli Rosa Pohjolaisen parina nuorten olympialaisten kultamitalikisassa.

Suomun kisassa oli mukana 12 nuorta, saksalaista laskijaa. Naisten kisan voitto meni Saksan Emma Aicherille ja kakkospaikalle laski saksalainen Lara Klein. Hyvinkään Julia Toiviainen hävisi toisella laskulla Aicherille vain yhden sadasosan. Toiviaisen hutera avauslasku oli tuonut jo ratkaisevan 2.41 sekunnin aikaeron kärkeen. Kauden viides kisastartti toi Toiviaiselle kolmannen sijan 17 laskijan kisassa, jossa yhdeksän sai hyväksytyn tuloksen.

Korona vei Jepeltä Narvikin MM-pujottelun, Levin MC- ja EC-kisat, Ruotsin kisat ym. Toivottavasti Levillä 7.-8. 12 pujotellaan SM-mitaleista.

Korona on murskannut nuorten alppihiihtäjien toiveita tylysti. Kevään MM-kisat Narvikissa lopetettiin kesken. Alppihiihdon megatapahtuma, kaikkien lajien ja ikäluokkien SM-kisat Levillä jouduttiin perumaan. Kesäharjoittelu ja syksyn jäätikköleirit saatiin tehtyä kohtalaisen hyvin. Edessä piti olla hyviä näytönpaikkoja varsinkin mieslaskijoille. Miesten MC-kisa Levillä peruttiin ja samalla katosi ohjelmasta Levin EC-kisa. Naisten MC-kisan aikoihin piti alkaa kisakiertue Ruotsin Lapissa, mutta sekin peruttiin. Pujottelun SM-kisoja 2020 on siirretty jo useamman kerran.

FIS-kisakalenterissa on paljon punaisella merkittyjä peruutuksia. Kuukauden vaihtuessa kisoja käydään vain Sveitsin Adelbodenissa ja Suomen Suomulla, missä on tarkoitus järjestää FIS-kisa talven jokaisena kuukautena. Suomu kiinnostaa ja kisaraivoa on liikaakin. Miesten kisan 37 laskijasta vain tusina pääsi maaliin.

Keskiviikon pujottelukisassa Jesper Pohjolaisen avauslasku ei sujunut maaliin saakka. Miesten kisan voitti Saksan Felix Lindenmayer. Paras suomalainen oli GrIFK:n Jaakko Tapanainen, joka hävisi kärkimiehelle 25 sadasosaa. HySSin Joel Palosaaren kisakauden avaus tiistaina päättyi ulosajoon. Toisessa kisassa Palosaari oli kymmenes, aikaero kärkeen oli +3.59, josta FIS-pisteitä tuli 62.06.

Saksalaiskaksikko Emma Aicher ja Lara Klein hallitsi myös keskiviikon pujottelua. Kia-Emilia Hakala oli paras suomalainen kolmannella sijallaan. Julia Toiviainen ei startannut kisaan.

Torstaina ei kilpailtu Suomulla, joten HySSin Emil Keräsen kauden avauksen tulokseksi jäi kaksi DNF1-merkintää. Molemmat kisat päättyivät ulosajoon ensimmäisellä kierroksella.

Pujottelun SM-kisat 2020 on jälleen merkitty FIS:n kisakalenteriin. Todennäköisyys toteutumiselle on nyt korkea, koska kisapaikkana on Levi ja ajankohta 7.–8. joulukuuta.Lapin Kansa 18.11.2020

Erika Pykäläinen jo toista kertaa peräkkäin Levillä vain katsomossa

Naisten alppimaajoukkueen 19-vuotias Erika Pykäläinen ei ole ollut onnettaren suosiossa pariin viime vuoteen. Uusi kausi alkaa jälleen ”joulupaketti” jalassa ja Levin maailmancup sujahtaa toisen kerran peräkkäin katsomon puolella.

Viime syksynä alppihiihtäjä Pykäläinen joutui jättämään Levin MC-kisan väliin Argentiinan harjoitusleirillä sattuneen loukkaantumisen vuoksi. Kuvio toistuu - myös ensi viikonlopun Levi MC-kisa jää alppimaajoukkueen Pykäläiseltä laskematta. Osallistumisen estää murtuma vasemmassa nilkassa, jonka Pykäläinen murjoi Itävallan Hintertuxissa valmistautuessaan Söldenin MC-kisakauden avaukseen.

Loukkaantumisesta on kulunut viisi viikkoa, mutta onnettomuus on selkeästi piirtynyt Pykäläisen muistiin. – Päätin laskea Söldeniin sopivan kisalaskun. Keskityin radan loivaan loppuosaan, missä pitää tehdä lisää vauhtia ennen maalia. Tulin kovaa aurinkoiselta osalta varjoon, en huomannut radan röykkyjä ja puskin vain läpi. Painonsiirto uuteen käännöksen ei onnistunut, sukset menivät ristiin ja kaaduin eteenpäin. Laskin vielä alas, mononkin sain helposti pois ja omatoiminen ensiapukin onnistui. Ei vaikuttanut kovin pahalta, vähän vain vääntyi, muisteli tuntemuksiaan Pykäläinen.

Kuvauksissa nilkan telaluusta löytyi murtuma. – Murtuma on oikeasti aika pieni, mutta telaluussa verenkierto on vähäistä, joten paraneminen kestää. Pari kertaa vamma on kuvattu. Varsinaista fysioterapiaa ei ole käytetty, itse olen hoitanut. Nilkka tuntuu huteralta eikä kestä painetta, mutta varpaita pystyy hyvin liikuttelemaan. Muilta osin olen pystynyt harjoittelemaan kohtalaisen hyvin ja jalan lihasvoima ei ole huvennut siihen malliin kuin viime syksynä. Minä olen kunnossa heti, kun nilkka on kunnossa, vakuutti Erika Pykäläinen.

Levin MC-kisassa Erika Pykäläinen haluaa olla katsomon puolella. – Minulla olisi mahdollisuus mennä joukkueen mukana, mutta silloin pitäisi pysyä urheilijoiden kuplassa. Kupla turvaa urheilijoiden terveyttä, mutta rajoittaa tapaamisia ja liikkumista, joten nyt valitsen katsojan ja kannustajan roolin.

MC-kisan voittajaa Pykäläinen ei suostu veikkaamaan. – Seuraan kyllä paljon suurpujottelutuloksia ja vahtilaskutkin kiinnostavat, mutta pujottelua en lähde arvailemaan. Maajoukkuekavereista Riikka (Honkanen) on varma laskija harjoituksissa, laskee harvoin ulos. Rosa (Pohjolainen) laskee pätkittäin kovaa, mutta kokonaisia laskuja saisi tulla enemmän. Kia-Emiliasta (Hakala) ja Juliasta (Toiviainen) en osaa sanoa mitään – ei ole laskettu samoilla rinteillä. Uskon kyllä, että hyviä tuloksia voi tulla, jos kaverit vaan luottavat itseensä. Jos pää kestää – tulosta tulee!

Levin turistireissun jälkeen Erika Pykäläinen kuntouttaa itseään viikon ajan Rovaniemellä Comeback Centerissä. – Viime syksynä kuntoutus onnistui hyvin, joten samalla kuviolla jatketaan. Viikko Rovaniemellä, kaksi viikkoa kuntoutusta kotona Hyvinkäällä ja vielä viikko Santa Sportissa. Pistetään nilkka kuntoon ja jouluna palataan suksille. Kilpailuihin ei ole kiire.   

     

Aamuposti 17.3.2020

Keränen hyvässä pujotteluvauhdissa

Kevään viimeinen alppikisa Euroopassa laskettiin Pyhällä

HySSin Emil Keränen hyvässä pujotteluvauhdissa

Skisport Finland perui perjantaina kaikki hallitsemansa kansalliset ja kansainväliset alppihiihtokisat. Pyhätunturilla kisattiin kuitenkin lauantaina paripujottelukisa, jonka järjestelyistä vastasi Latvian hiihtoliitto. Latvian viranomaiset tulivat mukaan yleiseen kilpailukieltoon myöhemmin, joten Pyhän paripujottelu oli mahdollisesti viimeinen FIS-tason kilpailu Euroopassa tänä talvena.

Latvian mestaruuskisat Pyhällä aloitti viime tiistaina 111 urheilijaa. Ruotsalaiset ja norjalaiset kutsuttiin kotiin kesken kisojen. Tahkon alppikoulun urheilijat poistuivat kisapaikalta ennen paripujottelukisaa oman porukan mahdollisen koronatartunnan vuoksi. Miesten paripujotteluun saatiin kuitenkin täysi 32 urheilijan kisakaavio. Naisten kisassa oli 24 laskijaa. Latvialaisten ja suomalaisten lisäksi kisoissa oli mukana 11 yhdysvaltalaista laskijaa.

Emil oli nopein karsintakisassa

Miesten paripujottelun karsintakisan nopein oli Hyvinkään Slalomseuran Emil Keränen. Toisena oli Rukan Saku Aho ja kolmantena Latvian Miks Zvejnieks.  Keränen ja Zvejnieks kohtasivat paripujottelun finaalissa, joka päättyi kokeneen latvialaisen voittoon. Aho voitti pikkufinaalissa ex-hyssiläisen Henrik Järvikareen.

Naisten karsintakisan nopein oli HaJyn Kia-Emilia Hakala. Pääasiassa pujottelun EC-kisoja laskenut Hakala ei yltänyt Pyhällä finaalivaiheeseen. Voiton vei SCST:n nuori Riia Pallari, toisena oli LHS:n Heidi Merisalo ja kolmantena HSC:n Jade Linnatsalo. HySSin Rosa Pohjolainen oli karanteenissa ja Erika Pykäläinen loukkaantuneena kotona Hyvinkäällä.

Levin MC-kisaa lukuun ottamatta alppikisat Suomessa eivät kokoa suuria katsojalukuja. Loppukeväällä Suomessa on perinteisesti hyviä FIS-pistekisoja, jotka kiinnostavat myös ulkomaalaisia laskijoita. Lasten alppikisojen viimeiset koitokset olisivat olleet Suomulla, Ylläksellä ja Levillä. Ensimmäistä kertaa tavoiteltu Alppihiihdon suurtapahtuma – kaikkien ikäluokkien SM-kisat – piti olla 22.-25.4. Levillä. Matkustamista koronasumussa olisi ollut vielä paljon jäljellä. Kaikki kisat ovat peruttu, mutta laskettelu- ja hiihtokausi Lapissa jatkuu hyvissä olosuhteissa vielä pitkään. 

Aamuposti 11.3.2020

Lapin Kansa 11.3.2020 - tekstiä muokattu

Julia Toiviainen muutti uusiin rinteisiin

Hyvinkääläisen alppihiihtäjän Julia Toiviaisen valmistautumista kisatalveen ja hänen alkukauden kilpailumenestystään seurattiin syksyllä useassa Aamupostin lehtijutussa. Toiviainen suunnitteli oman, maajoukkuetoiminnan ulkopuolisen reitin kilpailukauteen ja marraskuun Levin MC-kisaan. Kisassa Toiviainen kaatui ja loukkaantui. Vioittunut peukalo operoitiin joulukuun alussa ja Toiviainen katosi lehtijutuista ja FIS-kalenterin kisatuloksista. Kisataukoa kesti reilun kuukauden ja hyvinkääläinen palasi kisaradalle 10. tammikuuta Yhdysvalloissa Aspenin Higlandsin yliopistokisassa.

- Sain viisumin Yhdysvaltoihin juuri ennen joulua ja viikko siitä olinkin jo lentokoneessa. Päätin siis lähteä Amerikkaan opiskelemaan ja laskemaan. Kaikki tapahtui aika nopeasti. Aloitin koulunkäynnin tammikuussa Salt Lake Cityssä Westminster Collegessa ja liityin heidän alppitiimiinsä. Joukkueessa on kymmenen laskijaa ja me kierrämme pääasiassa yliopistojen välisiä UNI-kategorian kisoja. Myös normaaleja FIS-kisoja on mahdollista laskea ja jatkossa myös Nor-Am cup-kisat (vastaa EC-kisoja) ovat ohjelmassa, kirjoittaa Toiviainen.

Yliopistokisoissa oli alkuvuodesta rivakka tahti, joten Toiviainen on ehtinyt laskemaan jo 16 kilpailua. Parhaimmat GS-pisteensä (37.41) Toiviainen laski jo toisessa UNI-kategorian kisassaan Aspenissa. Parhaimmat pujottelupisteet (31.22) tulivat seuraavana viikonloppuna Eldora Mountain Resortissa. Kisasijoitukset ovat olleet kauttaaltaan hyviä - 16 kisaa, joista 13:ssa Toiviainen on ollut kympin sakissa. Naisten yliopistokisoissa on laskenut keskimäärin 65 laskijaa.

Jupe edustaa nyt Westminster Collegen Griffinsejä

- Yliopistokisoissa kerätään cup-pisteitä itselle, mutta myös koululle. Nämä ”college-pisteet” ovat oikeastaan tärkeimpiä ja se tekee tällä kilpailemisesta joukkuelajin. Tiiminä yritetään laskea mahdollisimman hyvin ja jokainen piste on tärkeä. Henkilökohtaisilla pisteillä valitaan laskijoita NCAA Championship-tapahtumaan, joihin pääsee 16 tyttöä lännestä ja sama määrä idästä. Nämä finaalikisat ovat iso juttu yliopistourheilussa ja olen nyt ansainnut paikkani kisoihin. Uusi kokemus, en ole ihan varma mitä kaikkea on edessä, Toiviainen epäröi. NCAA on yliopistourheilusta vastaava organisaatio, jonka alppihiihdon finaalikisat ovat 11. ja 13. maaliskuuta Bozeman vuorialueella.

Westminster College (WMC) on perustettu 1875 ja se on tunnettu monipuolisista tutkinto-ohjelmistaan. Urheilussa opinahjo kuuluu NCAA:ssa II divisioonaan kokonsa vuoksi. NCAA:iin kuuluvia lajeja WMC:ssä ovat alppihiihto, koripallo, maastohiihto, golf, lacrosse, jalkapallo (soccer) ja yleisurheilu sekä naisilla lisäksi lentopallo. – Meidän koulumme on akateemisesti tosi hyvä. Koulumme on college, joka lyhyesti tarkoittaa, että oppilaita on vähemmän, nyt noin 3000, ja luokkakoot pienemmät kuin universityissä. En ole vielä päättänyt, mitä alan opiskelemaan. Käynkin nyt vähän erityyppisiä kursseja ja kartoitan vaihtoehtoja. Ja niitä kyllä riittää! Aika näyttää, mihin erikoistun.

Jupe aloitti UNI-kisat Aspenissa

Arkirutiineistaan Julia Toiviainen kertoo. - Meillä on yleensä aamulla mäkitreenit, joissa toisena valmentaja on Victor Malmströn, Suomen maajoukkuelaskija parin vuoden takaa. Päivällä on koulua ja iltapäivällä taas on aika treenata, pääasiassa salilla. Kaikki fasiliteetit ovat lähellä ja kaikesta huomaa, että urheilijaa arvostetaan. Urheileminen on tehty helpoksi. On todellakin mahdollista harjoitella kahdesti päivässä ja samalla yrittää suorittaa yliopistotutkintoa. Kiva ilmapiiri helpottaa molempia.

- Asun tällä hetkellä campuksella asuntolassa. Minulla on oma huone ja neljä kämppistä, joista yksi on laskija ja muut opiskelijoita. Eläminen rakentuu pitkälti koulun ja treenien välille, mutta jos osaa hyvin aikatauluttaa, niin ehtii kyllä tekemään mitä vain. Alppikausi on nyt parhaimmillaan ja painotus sillä puolella, mutta yllättävän hyvin olen pysynyt kelkassa myös koulun puolella.

Mitenkäs peukalo? – Peukalo jakselee tosi hyvin. Ei ole vaivannut ollenkaan ja helmikuun alusta asti olen saanut laskea ilman kipsiä, vastasi Julia Toiviainen haastattelun viimeiseen kysymykseen.

Aamuposti 11.3.2020

Miesten alppiyhdistetty jäi laskematta nuorten MM-Alpissa

Naiset viettivät tiistaina vapaapäivää alppinuorten MM-kisoissa Narvikissa. Miesten ohjelmassa piti olla alppiyhdistetyn superg-osuus, mutta olosuhteet tekivät tenän. –Sataa ja on aika lämmintä.  Rinne on pehmennyt kelvottomaksi. Sääntöjen mukaan yhdistetyn toinen laji pitää laskea 24 tunnin sisällä ja siihen ei nyt pystytä, joten hyvin sujunut pujottelu meni hukkaan, harmitteli Emil Keränen.

Hyvinkään Slalomseuraa edustava Keränen oli syöksykisassa 53:s ja superg:ssä 36:s. – Syöksy oli vähän alisuorittamista. Mahdollisuuksia parempaan oli olemassa, vaikka syöksytreeniä oli alla aika vähän. Harjoituksissa minulle mitattiin nopeudeksi 130 km/h, mutta kisalasku ei tuntunut kulkevan yhtä kovaa. Ohjelmassa on vielä minulle hyviä lajeja. Tästä päivästä tuli miehillekin huilipäivä. Huomenna suurpuikkatreeniä ja sitten taas kisaamaan, jutteli Emil Keränen.


Pyhän GS-kisa siirtyi

Jesper Pohjolaisen MM-kisavalmisteluun kuului kaksi suurpujottelukisaa Pyhätunturilla, jossa lasketaan kilpaa Latvian mestaruuksista. Kisat ovat hyvät pistekisat, joten osallistujamäärä on poikkeuksellisen iso ja kansainvälinen.  Viime hetken kuulumiset Pyhältä ovat samaa veisua kuin MM-rinteeltä. – Rinne on kahteen kertaan jäädytetty. Ylös tunturiin on tuiskuttanut paljon lunta, joten rinne ei ole päässyt jäätymään. Yläosa on liian pehmeä, joten tänään ei kilpailla. Huomenna on kaksi GS-kisaa, jonka jälkeen lähden Narvikiin. Muut rinteet ovat huippukunnossa, joten vapareita on laskettu ja puikka sujuu, vakuutti Jesper Pohjolainen.Aamuposti 10.3.2020

Rosa Pohjolainen kahdeksas MM-Alpin yhdistelmäkisassa

Rosa oli alppicombin pujottelussa neljänneksi nopein.

 Kuva J. Pohjolainen

Nuorten MM-kisoissa Norjan Narvikissa oli maanantain ohjelmassa naisten alppiyhdistetty, jossa laskettiin ensin superg-radalla ja toinen lasku pujoteltiin. Suomen Rosa Pohjolainen oli superg-kisan jälkeen sijalla 16. Pujottelu sujui Pohjolaiselta vakaasti tuloksena porukan neljänneksi nopein aika ja kahdeksan sijan nousu tulosluettelossa.

Itävallan Magdalena Egger ja Lisa Grill olivat jälleen kärjessä ja samassa järjestyksessä kuin syöksykisassa sekä superg:ssä.  Pohjolainen hävisi alppiyhdistetyn sg-kisassa Eggerille yli kaksi sekuntia, mutta pujottelussa aikaero 19-vuotiaaseen itävaltalaiseen oli vain seitsemän sadasosaa. Yhteistuloksissa Pohjolainen jäi kärjestä +2.21 ja pronssimitali jäi 1.11 sekunnin päähän. Nuoren urheilijan (2002-2003 synt.) palkinto meni toistamiseen Ruotsin Hanna Aronsson Elfmanille, joka teki ratkaisevan eron Pohjolaiseen pujottelemalla kierroksen nopeimman ajan.

Naisten alppiyhdistettyyn oli ilmoittautunut 63 laskijaa, joista pujotteluosuudelle ylsi vain 34 urheilijaa. Keskeyttäneiden joukkoon jäivät myös Suomen Erika Pykäläinen ja Jenny Vuori.

Miehillä piti olla maanantaina vapaapäivä, mutta sään vuoksi tehty varasuunnitelma otettiin käyttöön ja miehet laskivat alppiyhdistetyn pujotteluosuuden. Alppicombin aloittaminen pujottelulla ei ole lajin hengenmukainen, eivätkä urheilijat pidä vaihdosta. Pujotteluosuuden voitti Kanadan Jamie Casselman. Suomen Turo Torvinen oli 13., aikaero kärkeen +1.23. Emil Keränen oli jaetulla 22. sijalla ja Elian Lehto 35:s. Vauhtilajien voittajat laskivat ulos, joten tiistain superg:hen pujottelijat saivat pientä helpotusta. Kisassa on vielä mukana 64 laskijaa.

Kurjasta säästä viestitti myös Rosa Pohjolainen kisansa jälkeen. – Oli vähän säästä johtuvaa säätöä tämän päivän kisan kanssa. Juuri nyt sataa ja tuulee todella kovaa, mutta tyttöjen kisa saatiin vietyä läpi hyvissä olosuhteissa. Aamun sg-lasku meni paljon paremmin kuin eilen ja pujottelu oli ihan hyvä perusveto. Hyvillä fiiliksillä jatkan eteenpäin, kun tiedän, että tuosta pujottelusta pystyn vielä parantamaan. Huomenna tytöillä on vapaata ja sitten suurpuikataan.   
Aamuposti 9.3.2020

Rosa Pohjolainen 11:s nuorten MM-syöksyssä

Nuorten alppihiihdon MM-kisat Norjan Narvikissa alkoivat vauhtilajeilla

Nuorten MM-kisat alkoivat huimissa maisemissa. Kuva J. Pohjolainen


Lauantain syöksykisassa Hyvinkään Slalomseuran Rosa oli yhdestoista. Kisan kaksoisvoitto meni Itävaltaan, kultamitali Magdalena Eggerille ja hopea Lisa Grillille. Pohjolainen hävisi voittajalle +1.25 sekuntia.

Rosa Pohjolainen lähti kisaan lyhyen valmistautumisen turvin.  Ennen kisoja Suomen vauhtilaskuporukka laski kaksi harjoituspäivää Stemoenin kylässä Norjassa. Lisää kokemusta karttui MM-kisan virallisissa harjoituksissa, joissa Pohjolainen oli 10:s ja 31. Tällä taustalla 11. sija MM-kisoissa on ällistyttävän kova saavutus. Myös alle 18-vuotiaiden paras sijoitus palkitaan erityismaininnalla MM-kisoissa. Tämän kisan Pohjolainen voitti lähes kahdella sekunnilla.

Syöksykisan jälkeen Rosa Pohjolainen viestitti tuntojaan. – Tämän päivän lasku meni oikein hyvin siihen nähden, kuinka vähän olen laskenut syöksysuksilla. Ja mitkä rinteet! Meni heittämällä haastavimmaksi vauhtirinteeksi, missä ikinä olen laskenut. Fiilis on kuitenkin tosi hyvä näin jälkikäteen, mutta startissa kyllä jännitti ja paljon. Rinne oli hyvä, jonkin verran röykkyjä, mutta kaikille tasapuolinen, kiitteli Pohjolainen, joka starttasi kisaan viimeisenä.

Naisten kisaan osallistui myös Turku-Slalomin Jenny Vuori, joka keskeytti kisalaskunsa.

Miesten syöksykisassa Rovaniemen Elian Lehto oli seitsemäs. Aikaeroa voittajaan Sveitsin Alexis Monneyhin jäi vain +0.32 sekuntia. Pronssimitalista Lehto jäi seitsemän sadasosan päähän. Santa Claus Ski Teamin Turo Torvinen oli 31. ja HySSin Emil Keräsen MM-edustus alkoi 42. sijalla. Hyssiläisen aikaero kärkeen oli +2.83.

Sunnuntaina jatkettiin superg-kilpailuilla. Naisten kilpailun kärkisijat menivät samoille itävaltalaisille kuin syöksyssä. Rosa Pohjolainen oli 24., eroa kärkeen tuli +2.95. Alle 18-vuotiaissa Pohjolainen oli neljäs. Nopein tulokas oli Ruotsin Hanna Aronsson Elfman, jolle Pohjolainen hävisi lähes kaksi sekuntia. Kisassa Suomea edusti myös HySSin Erika Pykäläinen, joka joutui keskeyttämään. Keskeyttäneitä oli SG-kisassa poikkeuksellisen paljon (24). Tähän porukkaan kului myös Suomen Jenny Vuori.

Miesten SG-kisa kärkisijat menivät Itävaltaan: 1. Stefan Rieser, 2. Armin Dornauer. Suomen Turo Torvinen oli 21., aikaero kärkeen +2.21, Emil Keränen 36., aikaero +3.63 ja Elian Lehto 45. aikaero + 5.54. Miesten SG-kisaan osallistui 84 laskijaa.

Maanantaina nuorten MM-kisoissa lasketaan naisten alppiyhdistetty, joka pitäisi sopia hyvin Suomen laskijoille oikein mainiosti.

Aamuposti 26.2.2020

Edessä kisamatka nuorten MM-kisoihin Narvikiin

HySSin laskijat omilla teillään kohti edustustehtäviä

Hyvinkään Slalomseuran Erika Pykäläinen, Rosa Pohjolainen, Jesper Pohjolainen ja Emil Keränen kuuluvat Suomen nuorten maajoukkueeseen, joka matkaa parin viikon päästä nuorten MM-alppihiihtokisoihin Norjaan.

Tämä sovittiin aikoja sitten. MM-kisoissa tavataan.

Lyhin matka, vain 700 km, kisakaupunki Narvikiin on Emil Keräsellä, joka vastaa puheluun kuusamolaisessa kaupassa.  - Alkukauden tulosten perusteella en odottanut MM-kisapaikkaa, mutta ihan hyvältä laskeminen on tuntunut. Tammikuun kisareissu Keski-Euroopaan ei mennyt ihan putkeen. Reissu alkoi melko lämpimässä kelissä, mutta pääsin kuitenkin harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa. Osallistuin Itävallassa viiteen kisaan. Paras sijoitus ja pisteet tulivat Itävallan juniorimestaruuskisoista, jonka pujottelussa olin yhdeksäs. Muuten tulokset eivät olleet kovin hyviä, kertasi kisareissuaan Emil Keränen.

- MM-kisavalinnan jälkeen keskeytin kisareissuni Ruotsissa. Ehdin laskemaan kuusi FIS-kisaa, joista parhaimmat FIS-pisteet (48.82) laskin Lyckselen pujottelussa. Nyt on aika väsähtänyt olo, joten muutama päivä pitää levätä ja sitten alkaa MM-viimeistely näillä nurkilla Rukan alppikoulun porukassa.  

- Kaikki kisalajit ovat vielä suunnitelmassa mukana, mutta täytyy nyt katsoa millainen on syöksyn kisarinne. Se selviää syöksyharjoituksissa, joilla kisaviikko aloitetaan.  Joukkueessa on muitakin, jotka voivat laskea kaikki lajit. Narvik on tuttu kisapaikka parin vuoden takaa. Kisa alkoivat hyvin, mutta kotimatka alkoi paikallisesta sairaalasta, muisteli Keränen edellistä Narvikin reissuaan.

Nilsiän Tahkolta tavoitettu Jesper Pohjolainen oli hyvillä mielin, kun edustuspaikka MM-kisoihin varmistui. - Pujottelu kulkee kovaa ja suurpujotteluunkin voisin osallistua, mutta tehtävien jako ei vielä ole minulle selvä. Lähden täältä Tahkolta viikoksi Suomulle harjoittelemaan. Vauhtilajit eivät ole minun ohjelmassani, joten ehdin kisojen alkupäivinä osallistumaan Pyhällä Latvian ja Viron mestaruuskisoihin. Pyhän GS-kisat ovat hyvät pistekisat, joten ne kiinnostavat. Tietenkin, jos käsky käy, niin Suomen edustuspaikka MM-suurpujotteluun menee edelle, kommentoi Jesper Pohjolainen.

Rosa yllätti - oli kotona ja kävi koulussa.

Rosa Pohjolainen yllättää vastaamalla puheluun kotona Hyvinkäällä. – Kävin koulussa tai siis olin yhden tunnin. Keskiviikkona lähden taas reissuun Tahkon kautta Suomulle. Suomulla harjoitellaan neljä päivää ja sitten 2. maaliskuuta jatketaan Jenny Vuoren kanssa valmentajan kyydillä Narvikiin.

Aikataulu näyttää siltä, että osallistutte syöksyn harjoituksiin? – Voi olla, epävarmalta vaikuttaa. Syöksysuksilla olen laskenut vain kolme vaparia. Tietysti voin kokeilla, jos rinne on sopiva. Minulla ei ole FIS-pisteitä syöksylaskussa, joten voinko edes osallistua, epäröi Rosa Pohjolainen.

- Kyllä nämä MM-kisat ovat olleet enemmän suunnitelmissa kuin Nuorten Olympialaiset. Kisat ovat varmasti kovatasoisemmat kuin Lausannen kisat. Olen porukan nuorinta ikäluokkaa, joten en osaa lyödä lukkoon mitään tavoitteita. Pujottelusta ja suurpujottelusta voi odottaa jotakin, arveli Rosa Pohjolainen.

Kilpailuikäluokkien pujottelurankingissa olet 29. sijalla. – Olenko? No sehän voisi merkitä hyvää lähtönumeroa, innostui Rosa.

Erika laskee Sloveniassa EC-kisat, hio laskuaan Itävallassa, pikavisiitti kotiin ja sitten kohti Narvikia. 

Pisin kisamatkan Narvikiin on edessä Erika Pykäläisellä, joka vastaa puheluun Slovenian Krvavecista. – Tultiin juuri Folgariasta Italiasta, josta tänne on viiden tunnin ajomatka. Päästiin aikaisiin lähtemään kisapaikalta, koska en päässyt EC-suurpujottelun toiselle kierrokselle. Lämmintä ja pehmeää oli, joten rata oli aika puhki jo minun lähtönumerollani (45), kommentoi Pykäläinen maanantain EC-suurpujottelua. Hyssiläinen jäi kärjestä lähes viisi sekuntia ja oli avauslaskun jälkeen sijalla 74.

- Täällä Krvavecissa on viikon lopulla EC-suurpujottelukisat, jotka ovat minulle tämän kauden viimeiset EC-kisat. Täältä siirryn tukikohtaamme Itävallan St. Johanniin, jossa ehdin harjoitella muutaman päivän. Kotona Hyvinkäällä saan olla yhden kokonaisen vuorokauden ennen lähtöä Narvikiin. Nuorten MM-kisat ovat olleet mielessä jo pitkään ja menestymisodotukset ovat korkealla. Loukkaantunut jalka on hyvässä kunnossa, mutta huonoissa olosuhteissa, kuten tänään, sitä tietämättään varoo. Narvikissa lasken tekniikkalajit, superg-kisan ja alppiyhdistetyn, josta on tullut minun paras laji. Sain AC:stä yhden EC-pisteen enemmän kuin superg-kisasta, naureskeli Erika Pykäläinen.

Tahkon kautta MM-reissun lähtevät myös ex-hyssiläiset Niklas ja Henrik Järvikare. Veljekset ovat räätälöineet itselleen mielenkiintoisen valmistautumisen MM-kisoihin. – Nyt ollaan pari päivää hakemassa tuntumaa Tahkolla. Perjantaina alkaa viiden päivän trainingcamp Ruotsin juniorijoukkueen kanssa Jällivaarassa. Sitten pari päivää huilia ja Pyhälle ottamaan vähän kisatatsia ja sieltä Narvikiin, viestitti Niklas Järvikare Tahkolta.

Erika Pykäläisellä on selvä suunnitelma, mihin lajeihin hän osallistuu Narvikissa. Muiden osalta edustustehtävät ovat vielä mietinnässä. Alppilajijohtaja Tommi Viirretillä on säännöt selvillä ja suunnitelmat tehty. - Nuorten MM-kisojen sääntöissä on kohta, joka antaa mahdollisuuden ilmoittaa jokaiseen lajiin neljän maapaikan lisäksi 1-2 urheilijaa lisää. Sääntö edellyttää, että joukkueessa on urheilijoita, jotka mahtuvat tiettyyn rankingiin tekniikkalajeissa ja syöksylaskussa. Sopivilla järjestelyillä saamme miesten lajeihin mukaan kuusi urheilijaa. Miesten kaikkiin lajeihin voivat osallistua ainakin Rovaniemen Turo Torvinen ja Elian Lehto. Naisten lajeissa urakoivat Turun Jenny Vuori ja Hyvinkään Rosa Pohjolainen.

Kisoihin valitut urheilijat ovat tällä hetkellä hajallaan ja tulevat kisoihin omia teitään. Vauhtilajilaskijat aloittavat leirin 28. helmikuuta Norjassa Narvikin lähistöllä, joten jokaiseen lajiin osallistuville nuorten MM-kisat ovat parin viikon keikka, totesi SSF:n lajijohtaja Tommi Viirret.

Jutussa mainittujen urheilijoiden lisäksi MM-kisoihin on valittu Helsinki SC:n Nella Korpio.

Aamuposti 12.2.2020

Hetta Saarinen hyvässä pujotteluvauhdissa Rovaniemellä

Hyvä tulos hymyilyttää, Hetta Saarinen

Alppihiihdon juniorikiertue Kia Ski Tourin kolmas kisaviikonloppu piti järjestää Tampereella, mutta lumilajeille keljuileva sää pakotti siirtämään kisat Rovaniemen Ounasvaaralle. Kilpailuohjelmassa oli kaksi pujottelukisaa ja kiihkeä paripujottelukisa karsintoineen. HySSin Hetta Saarinen (N14) oli pujottelukisoissa toinen ja viides. Paripujottelun karsinnassa Saarinen oli toinen ja pääsi suoraan toiselle kierrokselle, jossa hyssiläinen voitti GrIFK:n Amélie Björksténin. Kolmannen kierroksen tappio HSC:n Oona Hakolalle esti Saariselta pääsyn finaalikierroksille.

Hyvistä pujottelusijoituksista Saarinen sai 125 kiertuepistettä ja paripujottelusta 45 lisäpistettä. Rovaniemen reissun jälkeen Hetta Saarisen kokonaispisteet ovat 584, joilla hän nousee kokonaiscupissa kolmannelle sijalle. Kärkiparina on HSC:n Mila Lappalainen (694 pist.) ja Joanna Laakso (642 pist).

M14-sarjassa GrIFK:n Joonatan Järvelä voitti kaikki lajit. Järvelä on hankkinut kuusi osakilpailuvoittoa ja hän johtaa M14-sarjaa 858 pisteellään. HySSin Samuel Hurmerinnan sijoitukset pujottelukisoissa olivat 19:s ja 16:s. Paripujottelun karsinnassa Hurmerinta oli 22. ja hänet pudotti jatkosta Ellivuoren Akseli Peltonen. M14-sarjaan osallistui 29 laskijaa.

SCST:n Jesperi Kemppaisella (M16) on 11 osakilpailun jälkeen koossa 980 pistettä, mikä on suurin pistemäärä kokonaiscupissa kaikki sarjat mukaan luettuna. Kemppainen voitti kaikki lajit kotirinteessään Tottorakalla. HySSin Jasper Palosaari oli pujottelukisoissa 12:s ja 16:s. Paripujottelun karsinnassa Palosaari oli 13:s ja hän voitti ensimmäisellä kierroksella VaSkin Mika Niemen. Toisella kierroksella Levin SC:n Santeri Kemppinen pudotti Palosaaren jatkosta.

Jasper Palosaaren pistesaalis lisääntyi viikonloppuna 57 pisteellä. Cup-pisteitä on nyt koossa 265, mikä oikeuttaa 11. sijaa kokonaiskisassa. Palosaari kuuluu M16-sarjan nuorempaan ikäluokkaa (2005 synt.). Omassa ikäryhmässään Palosaari on kolmantena. M16-sarjassa Rovaniemellä kilpaili 31 nuorta miestä.

N16-sarjassa eniten pisteitä (240) Rovaniemellä keräsi Porin SS:n Aada Kanto. Porilainen johtaa kokonaiscupia 735 pisteellään. Toisen on SCST:n Chiara Nurmi (604 pist.) ja kolmantena TuSlan Silja Koskinen (580 pist.). Viisi voittoa aikaisemmissa kisoissa laskenut Koskinen ei osallistunut Tottorakan kisoihin.

Rovaniemen kisaviikonlopun surkein lukema on 98. Huonoa osallistujamäärää selittää etelän viheliäs talvi, joka järjesti kilpailukalenteriin yhden kalliin Lapin matkan lisää. Kisajärjestäjää Tampereen Slalomseuraa on aihetta ylistää sinnikkyydestä. Seura järjesti tammikuussa lähes lumettomassa Mustavuoren kisarinteessä ES-alpin aluekilpailut yli 200 alppihiihtäjälle. Nyt myös Tampere City Event Ounasvaara voidaan lisätä TSS:n mainetekoihin.    


Aamuposti 6.2.2020

Ex-alppihiihtäjältä tukea koululaisille

Ridasjärven koululaisten koulupäivä sujahti laskettelemalla Sveitsin hiihtokeskuksessa

Ridasjärven ala-asteen kaikki oppilaat aloittivat kouluviikon laskettelupäivällä Sveitsin hiihtokeskuksessa. Laskettelumahdollisuuden kustansi hyvinkääläisen rakennuskonevuokraamon toimitusjohtaja Heikki Nyberg. – Pienellä kyläkoululla ei ole monipuolisia liikuntamahdollisuuksia, joten apua tarvitaan. Omat lapseni käyvät Ridasjärvellä koulua ja heidän mukanaan kotiin on välittynyt koulun hyvä yhteishenki. Omalta kouluajalta on jäänyt mieleen lasketteluretket ja -iltapäivät, jotka saivat minut edes jotenkin viihtymään keväisin koulussa. Bussilastillinen lapsia koululta Sveitsin hiihtokeskukseen, heille lasketteluvälineet ja hissiliput alkoi ajan myötä tuntumaan oikein hyvältä idealta, tuumaili Heikki Nyberg, joka kouluvuosinaan laski kilpaa Hyvinkään Alppihiihtäjissä.

- Nybergin tarjoukseen oli helppo suostua. Bussimaksu ja retkieväät haluttiin hoitaa koulun varoista, mutta ilman sponsorointia tuskin olisimme voineet järjestää liikuntapäivää laskettelurinteessä, totesi Ridasjärven koulun rehtori Tuomo Haverila. – Yllättävän hyvin meni ja aurinkokin tuli ihmettelemään meidän touhujamme. Osa oppilaista oli aikaisemmin käynyt laskemassa. Mukana oli myös 15 ensikertalaista, jotka pääsivät hyvin vauhtiin mukaan ja selvisivät perherinteessäkin oikein hyvin, kehui oppilaitaan rehtori Haverila, joka kunnostautui myös grillimestarina.        

Rinnekeskusyrittäjä Markku Hyttinen oli tyytyväinen ridasjärveläisten vierailuun. – Mukava päivä. Innokkaita oppilaita ja opettajat tekivät kovasti hommia aloittelijoiden kanssa. Heikkikin (Nyberg) oli tukemassa ensikertalaisia. Yllättävän nopeasti aloittelijat pääsivät isompaan mäkeen, selvästi taitureita porukassa. Koululaisvierailut ovat hiipumaan päin, maksumenettelyyn on ilmeisesti tullut tiukennuksia. Meillä on edelleen voimassa tarjoushinnat koululaisryhmille. Muutama kysely on soiteltu, mutta meillä on ollut niukasti rinnetilaa tarjottavana. Tilanne on parhaillaan paranemassa, lunta on tehty lisää tiistaista alkaen. Viimeistään hiihtolomaksi pitäisi saada turistirinne käyttöön, toivoi Markku Hyttinen.

Paras koulupäivä ikinä

Sanomalehtiviikolla oppilaat saivat itse kirjoittaa kommenttejaan laskettelupäivästä Aamupostiin

- Oli mukavaa, kun ei tarvinnut jonottaa ja pystyi laskettelemaan vapaasti. Oli hauskempaa olla koulun kanssa laskettelemassa kuin vapaa-ajalla, ennenkin laskenut 4-luokkalainen Oskari kertoo.

- Aluksi oli hieman hankalaa, mutta lopussa laskettelu helpottui, monet ensikertalaiset toteavat.

- Oli hauskaa olla kavereiden kanssa, ja tuntui kuin olisi melkein ollut vapaa-ajalla, aion mennä uudestaankin, 6-luokkalainen Joona kertoo.

Monet ensikertalaiset haluaisivat mennä uudestaan laskettelemaan. Ruoka oli hyvää, eikä kukaan keksinyt päivästä mitään huonoa. Oppilaat kertoivat, että oli kivaa, kun ei tullut läksyä eikä ollut normaaleja tunteja.

- Haluan mennä todellakin uudestaan laskettelemaan, ja oli todella kivaa, kun pääsi isoon rinteeseen, 2-luokkalainen Lauri kertoo.

- Parasta oli hyppyrin hyppääminen ja ruokailu. Oli hyvää ruokaa ja varmasti menen uudestaan, ensikertalaiset esikoululaiset Eetu ja Jerry kertovat.

Jutun reissusta tekivät: Hilppa Hartikainen 4 lk, Elsa Sokka 5 lk ja Kielo Hartikainen 6 lk


Aamuposti 4.2.2020

Rosa ja Jesper Pohjolaiselle nuorten SM-kulta pujottelussa

Rosan mones ja Jepen ensimmäinen SM-kultamitali

Hyvinkään Slalomseuran Rosa ja Jesper Pohjolainen voittivat lauantaina pujottelun SM-kullan Nilsiän Tahkovuorella. Rosa voitti viime talvena kaikkien alppilajien kultamitalit, mutta Jesperille Tahkon kisan voitto takasi hänelle ensimmäisen kultamitalinsa. – Kivahan tämä kulta on, mutta ei mikään mullistava saavutus. Samalla tuli toinen FIS-kisavoittoni ja treeniporukan mestaruus. Meillä on hyvä, tasainen pujotteluporukka täällä Tahkon alppikoululla. Oma laskeminen on aika hyvällä mallilla, laskuvarmuutta täytyy saada lisää ja typerät virheet pois. Kisaohjelma on ollut tiukka ja nyt on tarkoitus keskittyä harjoitteluun. Ensin viikko täällä Tahkolla ja sitten parin viikon leiri- ja kisamatkalla Norjassa. Sen jälkeen pitäisi olla tiedossa valinnat nuorten MM-kisoihin, arveli M21-sarjan Suomen mestari Jesper Pohjolainen. 

Hopeamitalin voitti LHS:n Oskari Sulkakoski ja pronssin HSC:n Henri Hahtela.

HySSin Rosa Pohjolaisen SM-kulta ei ollut yllätys, koska kisatulokset ovat olleet erinomaisia ja eteneminen FIS-tilastoissa poikkeuksellisen nopeaa. N18-sarjan hopeamitalisti Sanni Virta (HaJy) ja pronssimitalisti Maisa Kivimäki (Ruka Sl) hävisivät hyssiläiselle lähes neljä sekuntia. SM-kisat laskettiin FIS-kisan yhteydessä ja tämän kisan lisäksi Tahkolla laskettiin kaksi FIS-kisaa. Rosa Pohjolainen voitti kaikki kolme FIS-kisaa reilun kahden sekunnin erolla.

Rosa Pohjolainen on useasti kommentoinut kisalaskujaan perusvarmaksi tekemiseksi. Tahkon SM-kisassa perusvarma tekeminen näytti tasapainoiselta laskemiselta, jossa pienet virheet Pohjolainen pystyi peittämään pienillä korjausliikkeillä. Ylävartaloa ja käsiä ei korjaamiseen tarvittu, joten laskeminen näytti sujuvan rauhallisesti. Hyvin ajoitetut käännökset ja hyvät ajolinjat estivät suurten virheiden syntymisen. Vauhdin säätely radan helppojen ja vaikeiden paikkojen kohdalla onnistui hyvin. Rosa Pohjolaisen perusvarma laskeminen näyttää helpolta, joten suuri aikaero muihin kärkipään laskijoihin yllättää joka kerta.

HySSin Joel Palosaari alkukausi on ollut hankala, keskeytyksiä tilastossa on kaksi kerta enemmän kuin maaliintuloja. Tammikuun puolivälissä Norjassa Palosaarella alkoi parempi jakso, joka jatkui Ruotsin kisoissa ja huipentui Tahkolla M21-sarjan neljänteen sijaan. Pronssimitali jäi kahden sekunnin päähän. Tahkon ensimmäisessä FIS-kisassa Palosaari oli kuudes, toisessa kahdeksas ja kolmannessa toinen, joka on hyssiläisen paras sijoitus FIS-tasolla. Pisteitä kakkossijasta Palosaari sai 53.94, jotka ovat lähes samat kuin voimassa olevat FIS-listapisteet.

Muiden sarjojen SM-mitalistit

Sarja N21: 1. Jenny Vuori TuSla, 2. Sini Kemppinen Levi SC, 3. Ingrid Ulves GrIFK

Sarja M18: 1. Jaakko Tapanainen GrIFK, 2. Erik Saravuo HSC, 3. Rasmus Gustafsson S-66

Aamuposti 30.1.2020

Rosa Pohjolaisella kaksi pujotteluvoittoa Björnrikessä

Sukset autoon ja yöksi autoilemaan. 

Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen ennakoi hyviä pistekisoja ja toivoi sujuvia käännöksi ennen alkuviikon Björnriken kisoja. Hän käyttikin tarjotuun mahdollisuuden täydellisesti hyväkseen ja pujotteli jokaisella kisakierroksella Ruotsissa kärkiajan. 

Ensimmäisessä kisassa aikaero kisan kakkoseen Ruotsin Moa Boströmiin oli 1.63. Toisessa kisassa Ruotsin Emma Sahlin jäi hyssiläisestä 67 sadasosaa. FIS-pisteitä Pohjolainen sai 28.38 ja 29.01. Kesiarvopisteillä 28.70 Pohjolainen myllertää tehokkaasti FIS-tilastoa. Ranking tippuu 130 paikkeille ja oman ikäluokan kärkipaikka pujottelussa on todennäköinen. Uusilla pisteillään Pohjolainen ohittaa niukasti HySSin maajoukkuelaskijan Erika Pykäläisen. Pykäläinen on toipumassa loukkaantumisesta ja on osallistunut jo seitsemään kilpailuun.

- En osaa sanoa mistä hyvä laskuvire on tullut. Lasken vaan mitä osaan, jos ei tule virheitä niin tulosta tulee. Nuorten olympiakisojen jälkeen oli viikon kotona, kävin koulussa ja treenasin fysiikkaa. En laskenut yhtään ja Ruotsissakin mentiin suoraan kisoihin ilman harjoittelua. Viikonlopuksi menen Tahkolle, jossa lauantaina lasketaan nuorten SM-pujottelu, kertoi Rosa Pohjolainen.

Björnriken FIS-pujotteluihin osallistui kadehdittavan paljon kilpailijoita. Naisia 100 ja miehiä 140 – näihin lukemiin ei Suomessa ylletä koskaan kotimaisin voimin. Suurin osa kisaajista oli nuoria, 17-21-vuotiaita ruotsalaisia, jotka tavoittelivat hyviä FIS-pisteitä. Viimeisessä kisassa naisista yli puolet keskeyttivät jo avauskierroksella ja lähes sama kato kävi miesten kisassa. Kaksi laskua maaliin saakka laski 24 naista ja 37 miestä, joten liian moni jäi tavoitteestaan.

– Mukava, helppo rinne ja hyvä pinta. Profiililtaan muistuttaa Suomua. Kyllä se hyvin kesti kisan puoleen väliin saakka, kommentoi olosuhteita Jesper Pohjolainen. Jesper Pohjolaisen pujottelupisteet ennen Ruotsinreissua olivat 36.45, joten tämän tason kilpailuissa pisteparannukseen kelpaa vain voitto tai hyvä sijoitus pienellä aikaerolla kärkeen. – Ensimmäisessä aloitin hyvin, olin neljäs ja aikaero kärkeen oli kolme kymmenystä. Toisella laskulla menin linjasta pihalle. Toisen kisan alussa sähläsin, jäin kärjestä yli kaksi sekuntia ja olin sijalla 16. Viimeinen kisalasku oli sellainen kuin tavoittelin, kärkiaika ja nousua 12 sijaa. Vauhti riittää, mutta pitää saada kaksi hyvää laskua samaan kisaan, kommentoi Jesper Pohjolainen, joka oli lopputuloksissa neljäs, eroa kärkeen 1.80 ja FIS-pisteet 39.92.

Björnriken kisat olivat iltakisat, jotka päättyivät puolenyön aikaan. Tavaroiden pakkaamisen jälkeen Pohjolaisilla oli edessä kuuden tunnin reissu Tahkon alppikoulun pikkubussilla Tukholman lentokentälle, josta aamulento Helsinkiin. Kisakuulumiset kerrottiin kotimatkalla kentältä. Juttu luisti yllättävän hyvin, vaikka varmasti väsytti.

Aamuposti 28.1.2020

Rosa Pohjolainen voitti FIS-kisan Ruotsin Klövsjössä

Rosalle ensimmäinen FIS-suurpujotteluvoitto 

FIS-pistejahti kiihtyy

Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolaisen sukset suihkivat nopeimmin sunnuntaina Ruotsin Klövsjössä lasketussa suurpujottelukisassa. Tuplavoitto jäi muutamaa käännöstä vajaaksi. Lauantain kisassa Pohjolainen oli avauslaskun jälkeen toisena, mutta kakkoslasku päättyi ulosajoon. – Perusvarmaa laskemista, mutta toisella kierroksella käännökset jäivät viimeisellä jyrkänteellä niin pahasti myöhään, että enää vaan ehtinyt ja se lasku jäi sitten siihen. Tänään laskut olivat ihan ok-laskuja. Ei mitään huippuja, mutta riittävän hyviä voittoon, viestitti Rosa Pohjolainen myöhään sunnuntai-iltana.

Voitostaan Rosa Pohjolainen sai FIS-pisteitä 41.47, jotka lisättynä Nuorten olympialaisista saatuihin hyviin GS-pisteisiin tiputtavat pistekeskiarvon lukemiin 37.73. Pisteparannus ei muuta Pohjolaisen rankingia merkittävästi, mutta Klövsjön GS-kisan voitto oli arvokas. Kisassa laski 85 kilpailijaa, joista melkein kaikki olivat vuosina 1999-2003 syntyneitä nuoria. Nuorten MM-kisoissa Narvikissa 5.-14. maaliskuuta kilpaillaan juuri näissä ikäluokissa.

Nuorilla alppihiihtäjillä on aikaa MM-kisanäyttöihin16. helmikuuta saakka. Naisten kohdalla valinnoissa ei pitäisi olla ongelmia, mutta miesten osalta loppukiri voi olla ratkaiseva. Klövsjön kisan 140 mieslaskijan joukossa pisteitä metsästi 12 suomalaista. HySSin Jesper Pohjolainen laski sijoitukset 25:s ja 28:s, joista FIS-pisteitä tuli 61.96 ja 54.20. Molemmat pistenoteeraukset ovat parempia kuin Pohjolaisen voimassa olevat GS:n FIS-pisteet. HySSin Joel Palosaari oli sunnuntaina 45:s, josta FIS-pisteitä tuli 78.56. HySSin Jon-Mikkel Lindberg keskeytti molemmissa GS-kisoissa.

Jesper Pohjolainen nousee Klövsjön tuloksilla Suomen MM-ikäluokan GS-rankingissa kuuden parhaimman joukkoon. Pujottelutilastossa Pohjolainen on kolmantena. Tilastoihin on odotettavissa muutoksia, koska kilpailukausi on nyt vilkastumassa. Keski-Euroopassakin on yllättävän hyvä tilanne, vähän peruutuksia kisakalenterissa. Suomalaisia on ollut mukana Italian, Sveitsin ja Liettuan nuorten mestaruuskisoissa. HySSin Emil Keränen oli pujottelemassa Sveitsin Gstaadissa ja Liettuan kisoissa Itävallan Seefeldissä. Tuloksena 27:s ja yhdeksäs sija, joilla Keränen ei pystynyt parantamaan FIS-pisteitään.

Pistemetsästys jatkuu maanantaina ja tiistaina Ruotsin Björnrikessä, jossa lasketaan kaksi pujottelukisaa. – Kisoissa on jaossa ainakin hyvät pisteet, joten toivotaan, että käännökset osuvat kohdalleen, ennakoi Rosa Pohjolainen Björnriken kisoja.

Hyvin napsahtivat käännökset kohdalleen. Rosa voitti iltakisan ja hankki pujottelun ennätyspisteet 28.38.
Aamuposti 21.1.2020

Hetta Saariselle osakilpailuvoitto nuorten alppikiertueella

Hetta Saarinen nautti hyvästä Pyhän reissusta

Hyvinkään Slalomseuran Hetta Saarinen (N14) nappasi alppiuransa ensimmäisen voittonsa nuorten kansallisella kisakiertueella, mikä täksi talveksi sai uudeksi nimekseen Kia Ski Tour. Hyssiläinen laski avausvoittonsa vauhdikkaassa superg-kisassa Pyhätunturin vaativalla Piste Palander-kisarinteellä. Muissakin kisoissa Saarinen teki hyviä tuloksia – toinen superg 2. sija, suurpujottelut 2. ja 10. sija. Kia Ski Tourilla pisteitä lasketaan maailmancupin tapaa, joten Saarisen pisteet Pyhän reissulta olivat 286. Kuntotestin, Rukan kolmen osakisan ja Pyhän kisojen jälkeen Hetta Saarinen on kokonaiscupissa neljäs pisteillä 414. N14-sarjan kärjessä, pistein 565, on HSC:n Mila Lappalainen, joka Pyhällä voitti molemmat GS-kisat ja oli molemmissa SG-kisoissa kolmas.

Pyhän kisojen korkeimman pistemäärän 340 kokosi Santa Claus Ski Teamin Jesperi Kemppainen (M16), joka voitti kaksi kisaa, oli kerran kakkosena ja kerran kolmas. HySSin Jasper Palosaari on alkukauden jälkeen M16-sarjan kokonaiskilpailussa yhdeksännellä sijalla. Pyhällä Palosaari oli molemmissa SG-kisoissa seitsemäs. Suurpujotteluissa Palosaari oli 12. ja yhdeksäs, joten pistesaalis Pyhältä lisääntyi 123 pisteellä.

HySSin Samuel Hurmerinta on ensimmäistä vuotta mukana kisakiertueella sarjassa M14. Pyhällä Hurmerinta laski sijoitukset: SG1 23:s, SG2 26:s, GS1 20:s ja GS2 24:s. Pistesaaliiksi Pyhältä tuli 31 pistettä. Kokonaiscupin 45 pojan porukassa Hurmerinta on sijalla 27. Omassa ikäluokassaan (2007 synt.) hyssiläinen on seitsemännellä sijalla. Eniten pisteitä M14-sarjassa Pyhältä kokosivat Grani-parivaljakko Joonatan Järvelä (340) ja Felix Maksimow (280), jotka ovat kärjessä myös kokonaiscupissa.

N16-sarjassa cupia johtaa TuSlan Silja Koskinen, toisena PoSS:n Aada Kanto ja kolmantena SCST:n Chiara Nurmi. Kolmikosta eniten pisteitä Pyhältä kokosi kisaisäntien Chiara Nurmi, joka pysäytti ensimmäisessä GS-kisassa Koskisen voittokulun kiertueella. N16-sarjassa ei HySSillä ollut edustajaa kisamassa.

N18-sarjaan osallistui vain yksi laskija. HySSin Silva Saarinen sai kilpailla itseään vastaan ja pärjäsi oikein mainiosti. Pyhän suurpujottelukilpailuihin osallistui 120 laskijaa, suurin osa Suomen lumettomilta alueilta. Kisat vietiin läpi 10 asteen pakkasessa ja pientä piristystä saatiin perinteisestä Pyhän puhurista. Lunta Lapissa riittää ja yöllä ennen viimeistä kisapäivää kisarinne sai 10-15 senttiä lisää lunta.

Kia Ski Tour pitäisi jatkua Tampereella 8. ja 9. helmikuuta lajeina pujottelu ja paripujottelu.Aamuposti 16.1.2020

Ensimmäinen YWOG-kulta Suomeen

Rosa Pohjolainen ja Jaakko Tapanainen venyivät kultaan Nuorten olympialaisissa Sveitsissä

Nuorten talviolympialaisten viimeisen alppikisan kultamitalit pujotettiin Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolaisen ja Grankulla IFK Alpinen Jaakko Tapanaisen kaulaan. Paripujotteluun oli päässyt mukaan kuusitoista maata, joista ensimmäisenä Suomen kaksikon käsittelyyn joutui Italia. Sophie Mathiou ja Marco Abbruzzese kärsivät selvän 4-0 tappion.

Toisella kierroksella viereiselle radalle tulivat norjalaiset Malin Sofie Sund ja Mikkel Remsöy. Rosa Pohjolainen voitti kisat molemmilla radoilla. Jaakko Tapanainen voitti ensimmäisen laskun, joten toisella laskulla ei ollut enää panosta. Suomelle voitto numeroin 3-1.

Semifinaalissa Suomen duo sai vastaansa Ranskan Caitlin McFarlanen ja Auguste Aulnetten. Pohjolainen hankki kaksi voittoa hopeamitalin supeg-kisassa voittaneesta MCFarlanesta. Tapanainen hävisi ensimmäisen radan neljällä sadasosalla, mutta voitti toisen radan yhden kymmenyksen turvin. Suomi finaaliin luvuin 3-1.

Suomen vastustajaksi finaaliin nousi Saksa, joka pudotti toisella kierroksella jatkosta isäntämaa Sveitsin. Maiden välinen tiukka kisa (2-2) ratkaistiin aikavertailulla Saksan eduksi. Rosa Pohjolaisen viereiselle radalle tuli pujottelun hopeamitalisti Lara Klein. Tapanaisen vastustaja Max Geissler-Hauber oli erikoispujottelussa yhdeksäs. Sinisellä radalla Pohjolainen otti tylyn, reilun puolen sekunnin voiton Kleinista. Klein kompuroi sinisellä radalla, joten Pohjolaiselle helppo voitto viimeisessä laskussa. Tapanainen otti varmat +0.17 ja +0.23 voitot saksalaisista, joten finaali Suomi – Saksa päättyi 4-0.

Rosa Pohjolainen varasi erikoispujottelun jälkeen lisää palstatilaa Aamupostista, tulossa oli kovia uutisia. Olympiavoiton jälkeen Pohjolainen oli poikkeuksellisen häkeltynyt. – Ei tässä ole oikein mitään sanottavaa. Kiva, sujuva kisa. Rennon letkeää hommaa, ei tarvinnut jännittää. Ei meillä ollut mitään erityistä taktiikkaa. Vastustaja kerrallaan kumoon. Molemmat hoidettiin omat hommat, päätti Pohjolainen ja kiirehti pakkaamaan laskukamppeitaan.

Rosa Pohjolainen ja Jaakko Tapanainen olivat lähes voittamattomia kotimaisella lasten kisakiertueella. Molemmilla on kasapäittäin SM-mitaleita.Molemmilla on myös hyviä tuloksia lasten kansainvälisistä kisoista. Tapanainen edusti viime talvena Suomea Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla Kroatiassa ja nuorten MM-kisoissa Italiassa. Tapanainen opiskelee Nilsiän lukiossa ja harjoittelee Tahkon alppikoulun porukassa. Granilaisen pujottelupisteet viimeisellä FIS-listalla on 44.08 ja ranking 486. Olympiaikäluokassa Tapanainen on pujottelussa viidenellä sijalla. Seuraava suurempi tavoite olympiavoittajilla on nuorten MM-kisa, joka pidetään Norjan Narvikissa 5.-14. maaliskuuta.

Aamuposti 15.1.2020

Rosa Pohjolainen seitsemäs YWOG-pujottelussa

Nuorten talviolympialaisten (YWOG) viides alppikisapäivä Sveitsin Lausannessa oli varattu pujottelukisoille. Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen oli avauslaskun jälkeen sijalla 11. ja aikaeroa kärkeen oli +1.23 sekuntia. Toisen kierroksen hyvä lasku nosti Pohjolaisen lopputuloksissa seitsemännelle sijalle. Pronssimitali jäi 67 sadasosan päähän. Kakkoskierroksen toiseksi nopein lasku ei paljon lohduttanut Pohjolaista. – Vähän harmittaa, koska tiesin, että vauhtini pitäisi riittää tässä porukassa.  Molemmat laskut olivat ihan virheettömiä laskuja, mutta en saanut ihan parasta osaamistani esiin. Ei kisassa ollut mitään häiriötekijöitä, tänään ei vain ollut minun päiväni, totesi Pohjolainen välittömästi kisan jälkeen.

Toisen kierroksen nopein laskija oli Ruotsin Wilma Marklund, joka oli vain 14 sadasosaa Pohjolaista nopeampi. Marklundin laskun jälkeen näytti Ruotsin kolmoisvoitto mahdolliselta. Sveitsin Lena Volken ja Saksan Lara Klein olivat nopeita myös toisella kierroksella ja rikkoivat ruotsalaisrintaman. Kisan voittaneelle Ruotsin Emma Sahlinille ei parivaljakko voinut mitään, mutta Marklund (4.) ja Hanna Aronsson Elfman (5.) jäivät taakse.

Suomen Maisa Kivimäki nousi toisella laskullaan kahdeksan sijaa ollen lopputuloksissa 25:s. Aikaisempien lajien kultamitalistit Sveitsin Amelie Klopfenstein ja Itävallan Amanda Salzberger ajoivat ulos toisella kierroksella.

Myös miesten kisan olympiavoitto meni Ruotsiin. Adam Hofstedt oli ykkönen, toisena Sveitsin Luc Roduit ja kolmantena Italian Edoardo Saracco. Porvoon S66-seuran Eduard Hallberg oli 13., eroa pronssisijaan jäi +1.85 sekuntia. GrIFK:n Jaakko Tapanainen on poikkeuksellisen varma laskija. Tämän kauden toinen ulosajo sattui harmittavasti Nuorten olympiakisojen pujottelun avauskierrokselle.

Rosa Pohjolainen osaa käsitellä pettymykset pikavauhtia. Lyhyen puhelun päätteeksi Rosa jo veisteli: -Varaa lehdestä paljon tilaa huomenna. Jaakko on minulla kaverina parikilpailussa ja siitä kuule tulee kunnon uutisia.

Aamuposti 13.1.2020

HySSin Rosa Pohjolaiselle suurpujottelun hopeamitali Nuorten olympialaisissa

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen avasi Suomen mitalitilin Nuorten olympialaisissa Sveitsin Lausannessa. Numerolla 13 startannut Pohjolainen aloitti jälleen räväkästi ja johti ensimmäisen kierroksen jälkeen kisaa 39 sadasosan erolla. Toisena oli Ruotsin Hanna Aronsson Elfman, mutta muut ikäluokan FIS-rankingin kärkiniemet jäivät Pohjolaisesta yllättävän paljon.

Pohjolaisen toisen kierroksen lasku oli porukan kuudenneksi nopein ja se riitti kaikille muille paitsi Sveitsin Amelie Klopfensteinille, joka voitti perjantaina kultamitalin superg-kisassa. Pohjolainen hävisi kultamitalin 14 sadasosalla, mutta voitti hopeamitalin yhdellä sadasosalla. Pronssimitalin sai Itävallan Amanda Salzgeber, joka voitti lauantaina kultaa alppiyhdistetyssä. Kultamitalivoittajat ovat vuotta vanhempia kuin Rosa Pohjolainen ja molemmilla on vauhtilaji- ja suurpujottelukokemuksia 20-25 FIS-kisasta. HySSiläinen voitti olympiahopean kahden FIS-suurpujottelun kokemuksella.

Rosa Pohjolainen kommentoi mielellään kisasuorituksiaan ja lähettää aktiivisesti viestejä kisapaikoilta. Sunnuntaina kisan jälkeen mitalisteilla oli kiireinen aikataulu ja palkintojenjako oli niin myöhään, ettei kuulumisia Sveitsistä kiirinyt. Suomen olympiakomitea uutisoi hopeamitalistin tunnelmia kisapaikalta. - Oli hieno saada tiukassa paikassa kaksi hyvää laskua aikaiseksi. Ei tullut virheitä, mutta ehkä hieman liikaa varmistelin tuossa toisen laskun lopussa. Silti tuntuu erittäin hyvältä, fiilisteli Rosa Pohjolainen

Maanantaina naislaskijoilla on vapaapäivä. Tiistaina Rosa Pohjolainen osallistuu pujottelukisaan. Pujottelusta voidaan jälleen odottaa hyviä tuloksia, sillä Pohjolainen oli lauantaina lasketussa alppiyhdistetyn pujotteluosuudessa koko porukan nopein.

Aamuposti 11.1.2020

Rosa Pohjolainen 24:s nuorten olympialaisten superg-kisassa

Rosa Pohjolainen aloitti vankasti nuorten olympialaisten superg-kisan. Numerolla 18 startannut Pohjolainen johti kisaa ensimmäisen väliajan kohdalla ja toisessakin väliajassa hyvinkääläinen oli niukasti kärkipaikalla. – Lopussa tein aika ison virheen, mikä maksoi paljon aikaa. Aikaero kärkeen venähti yli kahteen sekuntiin. Kisassa laskettiin vain yksi lasku ja sama lasku on voimassa huomisessa alppiyhdistetyssä. Sijoitus (24.) on huomista ajatellen mukava. Pääsen pujotteleman puhtaalle radalle ja sata lasissa vedetään ilman isompia paineita. Rinne on tosi hyvä, vaativa superg-rata vaikka sitä jouduttiin lyhentämään rinteen alaosan huonon lumitilanteen vuoksi, raportoi Rosa Pohjolainen kisan jälkeen.

Nuorten naisten kisan voitti Sveitsin Amelie Klopfenstein, hopeaa Ranskan Caitlin McFarlanelle ja pronssimitalin vei yllätysnimi Israelin Noa Szollos. Suomen Maisa Kivimäki oli 62 laskijan kisassa sijalla 31.

Miesten kisan mitalikolmikko oli 1. Adam Hofstedt (SWE), 2. Rok Aznoh (SLO) ja 3. Luc Roduit (SUI). Suomen Jaakko Tapanainen oli sijalla 22. Suomen Eduard Hallberg keskeytti.

Aamuposti 9.1.2020

Rosa Pohjolaisen edessä nuorten olympiakisat

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen osallistui viime vuoden lopulla 15 alppikisaan. Suurin osa kisoista oli pujottelua, mutta ohjelmassa oli myös kaksi superg-kisaa ja kaksi suurpujottelukilpailua. Kaikissa lajeissa Pohjolainen onnistui pudottamaan FIS-pisteitä ikäluokkansa kärkisijoille, joten hänen valinnalleen nuorten talviolympialaisiin Sveitsin Lausanneen oli vankat näytöt.

- Syksy meni yllättävän hyvin. Osallistuminen Levin MC-kisaan oli huippujuttu, vaikka kisa päättyikin ulosajoon. Nuorten olympialaisia en ole ehtinyt oikein miettimään. Kisajoukkueelle järjestettiin infotilaisuus 2.-3. tammikuuta, mutta en ollut mukana, koska meillä oli silloin sovittuna kisamatka Ruotsiin. Åren kisat peruttiin, joten päätin jatkaa harjoittelua Tahkolla. Infoa on kyllä tullut sähköpostilla kiitettävästi, joten hyvin olen kartalla. Osan kisavarusteista saan vasta lähtöpäivänä lentokentällä, kertoi matkavalmisteluista Rosa Pohjolainen.

- Olen osallistunut lasten kansainvälisiin kisoihin useissa maissa, mutta Sveitsissä en ole kilpaillut. Edessä on varmasti hieno kokemus ja edustustehtävä. Kisoissa on mukana minua vuotta vanhempia urheilijoita, joten kilpailun tasoa en osaa arvioida. Tulostavoitteita ei ole, mutta luotan kyllä omiin hyviin laskuihin. Kisaympyröissä pärjään varmasti. Levin MC-kisan ympärillä ollut hössötys toi hyvää kokemusta. Eiköhän sillä pärjätä näissäkin kisoissa, totesi päättäväisesti Rosa Pohjolainen.

Ensimmäiset nuorten talviolympialaiset Itävallan Insbruckissa vuonna 2012 eivät saaneet kansainväliseltä olympiakomitealta kehuja. Norjalaiset onnistuvat vuonna 2016 Lillehammerissa paremmin. Sveitsiläisillä on todellinen näytönpaikka, koska kisat on viety olympialiikkeen kotikaupunkiin Lausanneen. Kyseessä on myös ensimmäiset olympiakisat, jotka on jaettu kahteen maahan. Osa lajeista järjestetään Ranskan puolella. Alppilajit järjestetään Sveitsissä Les Diableretsin hiihtoalueella, josta viimeisimmät uutiset ovat lajin kannalta huolestuttavia. Pitkään jatkunut vesisade on pehmentänyt kisarinteen alaosan kilpailukelvottomaan kuntoon. Ongelma ratkaistaan siirtämällä maalialue muutama satametriä ylemmäksi. Pituutta rinteessä piisaa.

Suomen edustajat alpihiihdossa: Rosa Pohjolainen, HySS, Maisa Kivimäki, Ruka Sl, Jaakko Tapanainen, GrIFK, ja Eduard Hallberg, S-66.

Rosa Pohjolaisen kilpailuohjelma:

pe 10.01. Superg

la 11.01. Alppiyhdistetty

su 12.01. Suurpujottelu

ma 13.01. välipäivä

ti 14. 01. Pujottelu

ke 15.01. Joukkuekisa