Lehtijutut 2020

Aamuposti 12.2.2020

Hetta Saarinen hyvässä pujotteluvauhdissa Rovaniemellä

Hyvä tulos hymyilyttää, Hetta Saarinen

Alppihiihdon juniorikiertue Kia Ski Tourin kolmas kisaviikonloppu piti järjestää Tampereella, mutta lumilajeille keljuileva sää pakotti siirtämään kisat Rovaniemen Ounasvaaralle. Kilpailuohjelmassa oli kaksi pujottelukisaa ja kiihkeä paripujottelukisa karsintoineen. HySSin Hetta Saarinen (N14) oli pujottelukisoissa toinen ja viides. Paripujottelun karsinnassa Saarinen oli toinen ja pääsi suoraan toiselle kierrokselle, jossa hyssiläinen voitti GrIFK:n Amélie Björksténin. Kolmannen kierroksen tappio HSC:n Oona Hakolalle esti Saariselta pääsyn finaalikierroksille.

Hyvistä pujottelusijoituksista Saarinen sai 125 kiertuepistettä ja paripujottelusta 45 lisäpistettä. Rovaniemen reissun jälkeen Hetta Saarisen kokonaispisteet ovat 584, joilla hän nousee kokonaiscupissa kolmannelle sijalle. Kärkiparina on HSC:n Mila Lappalainen (694 pist.) ja Joanna Laakso (642 pist).

M14-sarjassa GrIFK:n Joonatan Järvelä voitti kaikki lajit. Järvelä on hankkinut kuusi osakilpailuvoittoa ja hän johtaa M14-sarjaa 858 pisteellään. HySSin Samuel Hurmerinnan sijoitukset pujottelukisoissa olivat 19:s ja 16:s. Paripujottelun karsinnassa Hurmerinta oli 22. ja hänet pudotti jatkosta Ellivuoren Akseli Peltonen. M14-sarjaan osallistui 29 laskijaa.

SCST:n Jesperi Kemppaisella (M16) on 11 osakilpailun jälkeen koossa 980 pistettä, mikä on suurin pistemäärä kokonaiscupissa kaikki sarjat mukaan luettuna. Kemppainen voitti kaikki lajit kotirinteessään Tottorakalla. HySSin Jasper Palosaari oli pujottelukisoissa 12:s ja 16:s. Paripujottelun karsinnassa Palosaari oli 13:s ja hän voitti ensimmäisellä kierroksella VaSkin Mika Niemen. Toisella kierroksella Levin SC:n Santeri Kemppinen pudotti Palosaaren jatkosta.

Jasper Palosaaren pistesaalis lisääntyi viikonloppuna 57 pisteellä. Cup-pisteitä on nyt koossa 265, mikä oikeuttaa 11. sijaa kokonaiskisassa. Palosaari kuuluu M16-sarjan nuorempaan ikäluokkaa (2005 synt.). Omassa ikäryhmässään Palosaari on kolmantena. M16-sarjassa Rovaniemellä kilpaili 31 nuorta miestä.

N16-sarjassa eniten pisteitä (240) Rovaniemellä keräsi Porin SS:n Aada Kanto. Porilainen johtaa kokonaiscupia 735 pisteellään. Toisen on SCST:n Chiara Nurmi (604 pist.) ja kolmantena TuSlan Silja Koskinen (580 pist.). Viisi voittoa aikaisemmissa kisoissa laskenut Koskinen ei osallistunut Tottorakan kisoihin.

Rovaniemen kisaviikonlopun surkein lukema on 98. Huonoa osallistujamäärää selittää etelän viheliäs talvi, joka järjesti kilpailukalenteriin yhden kalliin Lapin matkan lisää. Kisajärjestäjää Tampereen Slalomseuraa on aihetta ylistää sinnikkyydestä. Seura järjesti tammikuussa lähes lumettomassa Mustavuoren kisarinteessä ES-alpin aluekilpailut yli 200 alppihiihtäjälle. Nyt myös Tampere City Event Ounasvaara voidaan lisätä TSS:n mainetekoihin.    


Aamuposti 6.2.2020

Ex-alppihiihtäjältä tukea koululaisille

Ridasjärven koululaisten koulupäivä sujahti laskettelemalla Sveitsin hiihtokeskuksessa

Ridasjärven ala-asteen kaikki oppilaat aloittivat kouluviikon laskettelupäivällä Sveitsin hiihtokeskuksessa. Laskettelumahdollisuuden kustansi hyvinkääläisen rakennuskonevuokraamon toimitusjohtaja Heikki Nyberg. – Pienellä kyläkoululla ei ole monipuolisia liikuntamahdollisuuksia, joten apua tarvitaan. Omat lapseni käyvät Ridasjärvellä koulua ja heidän mukanaan kotiin on välittynyt koulun hyvä yhteishenki. Omalta kouluajalta on jäänyt mieleen lasketteluretket ja -iltapäivät, jotka saivat minut edes jotenkin viihtymään keväisin koulussa. Bussilastillinen lapsia koululta Sveitsin hiihtokeskukseen, heille lasketteluvälineet ja hissiliput alkoi ajan myötä tuntumaan oikein hyvältä idealta, tuumaili Heikki Nyberg, joka kouluvuosinaan laski kilpaa Hyvinkään Alppihiihtäjissä.

- Nybergin tarjoukseen oli helppo suostua. Bussimaksu ja retkieväät haluttiin hoitaa koulun varoista, mutta ilman sponsorointia tuskin olisimme voineet järjestää liikuntapäivää laskettelurinteessä, totesi Ridasjärven koulun rehtori Tuomo Haverila. – Yllättävän hyvin meni ja aurinkokin tuli ihmettelemään meidän touhujamme. Osa oppilaista oli aikaisemmin käynyt laskemassa. Mukana oli myös 15 ensikertalaista, jotka pääsivät hyvin vauhtiin mukaan ja selvisivät perherinteessäkin oikein hyvin, kehui oppilaitaan rehtori Haverila, joka kunnostautui myös grillimestarina.        

Rinnekeskusyrittäjä Markku Hyttinen oli tyytyväinen ridasjärveläisten vierailuun. – Mukava päivä. Innokkaita oppilaita ja opettajat tekivät kovasti hommia aloittelijoiden kanssa. Heikkikin (Nyberg) oli tukemassa ensikertalaisia. Yllättävän nopeasti aloittelijat pääsivät isompaan mäkeen, selvästi taitureita porukassa. Koululaisvierailut ovat hiipumaan päin, maksumenettelyyn on ilmeisesti tullut tiukennuksia. Meillä on edelleen voimassa tarjoushinnat koululaisryhmille. Muutama kysely on soiteltu, mutta meillä on ollut niukasti rinnetilaa tarjottavana. Tilanne on parhaillaan paranemassa, lunta on tehty lisää tiistaista alkaen. Viimeistään hiihtolomaksi pitäisi saada turistirinne käyttöön, toivoi Markku Hyttinen.

Paras koulupäivä ikinä

Sanomalehtiviikolla oppilaat saivat itse kirjoittaa kommenttejaan laskettelupäivästä Aamupostiin

- Oli mukavaa, kun ei tarvinnut jonottaa ja pystyi laskettelemaan vapaasti. Oli hauskempaa olla koulun kanssa laskettelemassa kuin vapaa-ajalla, ennenkin laskenut 4-luokkalainen Oskari kertoo.

- Aluksi oli hieman hankalaa, mutta lopussa laskettelu helpottui, monet ensikertalaiset toteavat.

- Oli hauskaa olla kavereiden kanssa, ja tuntui kuin olisi melkein ollut vapaa-ajalla, aion mennä uudestaankin, 6-luokkalainen Joona kertoo.

Monet ensikertalaiset haluaisivat mennä uudestaan laskettelemaan. Ruoka oli hyvää, eikä kukaan keksinyt päivästä mitään huonoa. Oppilaat kertoivat, että oli kivaa, kun ei tullut läksyä eikä ollut normaaleja tunteja.

- Haluan mennä todellakin uudestaan laskettelemaan, ja oli todella kivaa, kun pääsi isoon rinteeseen, 2-luokkalainen Lauri kertoo.

- Parasta oli hyppyrin hyppääminen ja ruokailu. Oli hyvää ruokaa ja varmasti menen uudestaan, ensikertalaiset esikoululaiset Eetu ja Jerry kertovat.

Jutun reissusta tekivät: Hilppa Hartikainen 4 lk, Elsa Sokka 5 lk ja Kielo Hartikainen 6 lk


Aamuposti 4.2.2020

Rosa ja Jesper Pohjolaiselle nuorten SM-kulta pujottelussa

Rosan mones ja Jepen ensimmäinen SM-kultamitali

Hyvinkään Slalomseuran Rosa ja Jesper Pohjolainen voittivat lauantaina pujottelun SM-kullan Nilsiän Tahkovuorella. Rosa voitti viime talvena kaikkien alppilajien kultamitalit, mutta Jesperille Tahkon kisan voitto takasi hänelle ensimmäisen kultamitalinsa. – Kivahan tämä kulta on, mutta ei mikään mullistava saavutus. Samalla tuli toinen FIS-kisavoittoni ja treeniporukan mestaruus. Meillä on hyvä, tasainen pujotteluporukka täällä Tahkon alppikoululla. Oma laskeminen on aika hyvällä mallilla, laskuvarmuutta täytyy saada lisää ja typerät virheet pois. Kisaohjelma on ollut tiukka ja nyt on tarkoitus keskittyä harjoitteluun. Ensin viikko täällä Tahkolla ja sitten parin viikon leiri- ja kisamatkalla Norjassa. Sen jälkeen pitäisi olla tiedossa valinnat nuorten MM-kisoihin, arveli M21-sarjan Suomen mestari Jesper Pohjolainen. 

Hopeamitalin voitti LHS:n Oskari Sulkakoski ja pronssin HSC:n Henri Hahtela.

HySSin Rosa Pohjolaisen SM-kulta ei ollut yllätys, koska kisatulokset ovat olleet erinomaisia ja eteneminen FIS-tilastoissa poikkeuksellisen nopeaa. N18-sarjan hopeamitalisti Sanni Virta (HaJy) ja pronssimitalisti Maisa Kivimäki (Ruka Sl) hävisivät hyssiläiselle lähes neljä sekuntia. SM-kisat laskettiin FIS-kisan yhteydessä ja tämän kisan lisäksi Tahkolla laskettiin kaksi FIS-kisaa. Rosa Pohjolainen voitti kaikki kolme FIS-kisaa reilun kahden sekunnin erolla.

Rosa Pohjolainen on useasti kommentoinut kisalaskujaan perusvarmaksi tekemiseksi. Tahkon SM-kisassa perusvarma tekeminen näytti tasapainoiselta laskemiselta, jossa pienet virheet Pohjolainen pystyi peittämään pienillä korjausliikkeillä. Ylävartaloa ja käsiä ei korjaamiseen tarvittu, joten laskeminen näytti sujuvan rauhallisesti. Hyvin ajoitetut käännökset ja hyvät ajolinjat estivät suurten virheiden syntymisen. Vauhdin säätely radan helppojen ja vaikeiden paikkojen kohdalla onnistui hyvin. Rosa Pohjolaisen perusvarma laskeminen näyttää helpolta, joten suuri aikaero muihin kärkipään laskijoihin yllättää joka kerta.

HySSin Joel Palosaari alkukausi on ollut hankala, keskeytyksiä tilastossa on kaksi kerta enemmän kuin maaliintuloja. Tammikuun puolivälissä Norjassa Palosaarella alkoi parempi jakso, joka jatkui Ruotsin kisoissa ja huipentui Tahkolla M21-sarjan neljänteen sijaan. Pronssimitali jäi kahden sekunnin päähän. Tahkon ensimmäisessä FIS-kisassa Palosaari oli kuudes, toisessa kahdeksas ja kolmannessa toinen, joka on hyssiläisen paras sijoitus FIS-tasolla. Pisteitä kakkossijasta Palosaari sai 53.94, jotka ovat lähes samat kuin voimassa olevat FIS-listapisteet.

Muiden sarjojen SM-mitalistit

Sarja N21: 1. Jenny Vuori TuSla, 2. Sini Kemppinen Levi SC, 3. Ingrid Ulves GrIFK

Sarja M18: 1. Jaakko Tapanainen GrIFK, 2. Erik Saravuo HSC, 3. Rasmus Gustafsson S-66

Aamuposti 30.1.2020

Rosa Pohjolaisella kaksi pujotteluvoittoa Björnrikessä

Sukset autoon ja yöksi autoilemaan. 

Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen ennakoi hyviä pistekisoja ja toivoi sujuvia käännöksi ennen alkuviikon Björnriken kisoja. Hän käyttikin tarjotuun mahdollisuuden täydellisesti hyväkseen ja pujotteli jokaisella kisakierroksella Ruotsissa kärkiajan. 

Ensimmäisessä kisassa aikaero kisan kakkoseen Ruotsin Moa Boströmiin oli 1.63. Toisessa kisassa Ruotsin Emma Sahlin jäi hyssiläisestä 67 sadasosaa. FIS-pisteitä Pohjolainen sai 28.38 ja 29.01. Kesiarvopisteillä 28.70 Pohjolainen myllertää tehokkaasti FIS-tilastoa. Ranking tippuu 130 paikkeille ja oman ikäluokan kärkipaikka pujottelussa on todennäköinen. Uusilla pisteillään Pohjolainen ohittaa niukasti HySSin maajoukkuelaskijan Erika Pykäläisen. Pykäläinen on toipumassa loukkaantumisesta ja on osallistunut jo seitsemään kilpailuun.

- En osaa sanoa mistä hyvä laskuvire on tullut. Lasken vaan mitä osaan, jos ei tule virheitä niin tulosta tulee. Nuorten olympiakisojen jälkeen oli viikon kotona, kävin koulussa ja treenasin fysiikkaa. En laskenut yhtään ja Ruotsissakin mentiin suoraan kisoihin ilman harjoittelua. Viikonlopuksi menen Tahkolle, jossa lauantaina lasketaan nuorten SM-pujottelu, kertoi Rosa Pohjolainen.

Björnriken FIS-pujotteluihin osallistui kadehdittavan paljon kilpailijoita. Naisia 100 ja miehiä 140 – näihin lukemiin ei Suomessa ylletä koskaan kotimaisin voimin. Suurin osa kisaajista oli nuoria, 17-21-vuotiaita ruotsalaisia, jotka tavoittelivat hyviä FIS-pisteitä. Viimeisessä kisassa naisista yli puolet keskeyttivät jo avauskierroksella ja lähes sama kato kävi miesten kisassa. Kaksi laskua maaliin saakka laski 24 naista ja 37 miestä, joten liian moni jäi tavoitteestaan.

– Mukava, helppo rinne ja hyvä pinta. Profiililtaan muistuttaa Suomua. Kyllä se hyvin kesti kisan puoleen väliin saakka, kommentoi olosuhteita Jesper Pohjolainen. Jesper Pohjolaisen pujottelupisteet ennen Ruotsinreissua olivat 36.45, joten tämän tason kilpailuissa pisteparannukseen kelpaa vain voitto tai hyvä sijoitus pienellä aikaerolla kärkeen. – Ensimmäisessä aloitin hyvin, olin neljäs ja aikaero kärkeen oli kolme kymmenystä. Toisella laskulla menin linjasta pihalle. Toisen kisan alussa sähläsin, jäin kärjestä yli kaksi sekuntia ja olin sijalla 16. Viimeinen kisalasku oli sellainen kuin tavoittelin, kärkiaika ja nousua 12 sijaa. Vauhti riittää, mutta pitää saada kaksi hyvää laskua samaan kisaan, kommentoi Jesper Pohjolainen, joka oli lopputuloksissa neljäs, eroa kärkeen 1.80 ja FIS-pisteet 39.92.

Björnriken kisat olivat iltakisat, jotka päättyivät puolenyön aikaan. Tavaroiden pakkaamisen jälkeen Pohjolaisilla oli edessä kuuden tunnin reissu Tahkon alppikoulun pikkubussilla Tukholman lentokentälle, josta aamulento Helsinkiin. Kisakuulumiset kerrottiin kotimatkalla kentältä. Juttu luisti yllättävän hyvin, vaikka varmasti väsytti.

Aamuposti 28.1.2020

Rosa Pohjolainen voitti FIS-kisan Ruotsin Klövsjössä

Rosalle ensimmäinen FIS-suurpujotteluvoitto 

FIS-pistejahti kiihtyy

Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolaisen sukset suihkivat nopeimmin sunnuntaina Ruotsin Klövsjössä lasketussa suurpujottelukisassa. Tuplavoitto jäi muutamaa käännöstä vajaaksi. Lauantain kisassa Pohjolainen oli avauslaskun jälkeen toisena, mutta kakkoslasku päättyi ulosajoon. – Perusvarmaa laskemista, mutta toisella kierroksella käännökset jäivät viimeisellä jyrkänteellä niin pahasti myöhään, että enää vaan ehtinyt ja se lasku jäi sitten siihen. Tänään laskut olivat ihan ok-laskuja. Ei mitään huippuja, mutta riittävän hyviä voittoon, viestitti Rosa Pohjolainen myöhään sunnuntai-iltana.

Voitostaan Rosa Pohjolainen sai FIS-pisteitä 41.47, jotka lisättynä Nuorten olympialaisista saatuihin hyviin GS-pisteisiin tiputtavat pistekeskiarvon lukemiin 37.73. Pisteparannus ei muuta Pohjolaisen rankingia merkittävästi, mutta Klövsjön GS-kisan voitto oli arvokas. Kisassa laski 85 kilpailijaa, joista melkein kaikki olivat vuosina 1999-2003 syntyneitä nuoria. Nuorten MM-kisoissa Narvikissa 5.-14. maaliskuuta kilpaillaan juuri näissä ikäluokissa.

Nuorilla alppihiihtäjillä on aikaa MM-kisanäyttöihin16. helmikuuta saakka. Naisten kohdalla valinnoissa ei pitäisi olla ongelmia, mutta miesten osalta loppukiri voi olla ratkaiseva. Klövsjön kisan 140 mieslaskijan joukossa pisteitä metsästi 12 suomalaista. HySSin Jesper Pohjolainen laski sijoitukset 25:s ja 28:s, joista FIS-pisteitä tuli 61.96 ja 54.20. Molemmat pistenoteeraukset ovat parempia kuin Pohjolaisen voimassa olevat GS:n FIS-pisteet. HySSin Joel Palosaari oli sunnuntaina 45:s, josta FIS-pisteitä tuli 78.56. HySSin Jon-Mikkel Lindberg keskeytti molemmissa GS-kisoissa.

Jesper Pohjolainen nousee Klövsjön tuloksilla Suomen MM-ikäluokan GS-rankingissa kuuden parhaimman joukkoon. Pujottelutilastossa Pohjolainen on kolmantena. Tilastoihin on odotettavissa muutoksia, koska kilpailukausi on nyt vilkastumassa. Keski-Euroopassakin on yllättävän hyvä tilanne, vähän peruutuksia kisakalenterissa. Suomalaisia on ollut mukana Italian, Sveitsin ja Liettuan nuorten mestaruuskisoissa. HySSin Emil Keränen oli pujottelemassa Sveitsin Gstaadissa ja Liettuan kisoissa Itävallan Seefeldissä. Tuloksena 27:s ja yhdeksäs sija, joilla Keränen ei pystynyt parantamaan FIS-pisteitään.

Pistemetsästys jatkuu maanantaina ja tiistaina Ruotsin Björnrikessä, jossa lasketaan kaksi pujottelukisaa. – Kisoissa on jaossa ainakin hyvät pisteet, joten toivotaan, että käännökset osuvat kohdalleen, ennakoi Rosa Pohjolainen Björnriken kisoja.

Hyvin napsahtivat käännökset kohdalleen. Rosa voitti iltakisan ja hankki pujottelun ennätyspisteet 28.38.
Aamuposti 21.1.2020

Hetta Saariselle osakilpailuvoitto nuorten alppikiertueella

Hetta Saarinen nautti hyvästä Pyhän reissusta

Hyvinkään Slalomseuran Hetta Saarinen (N14) nappasi alppiuransa ensimmäisen voittonsa nuorten kansallisella kisakiertueella, mikä täksi talveksi sai uudeksi nimekseen Kia Ski Tour. Hyssiläinen laski avausvoittonsa vauhdikkaassa superg-kisassa Pyhätunturin vaativalla Piste Palander-kisarinteellä. Muissakin kisoissa Saarinen teki hyviä tuloksia – toinen superg 2. sija, suurpujottelut 2. ja 10. sija. Kia Ski Tourilla pisteitä lasketaan maailmancupin tapaa, joten Saarisen pisteet Pyhän reissulta olivat 286. Kuntotestin, Rukan kolmen osakisan ja Pyhän kisojen jälkeen Hetta Saarinen on kokonaiscupissa neljäs pisteillä 414. N14-sarjan kärjessä, pistein 565, on HSC:n Mila Lappalainen, joka Pyhällä voitti molemmat GS-kisat ja oli molemmissa SG-kisoissa kolmas.

Pyhän kisojen korkeimman pistemäärän 340 kokosi Santa Claus Ski Teamin Jesperi Kemppainen (M16), joka voitti kaksi kisaa, oli kerran kakkosena ja kerran kolmas. HySSin Jasper Palosaari on alkukauden jälkeen M16-sarjan kokonaiskilpailussa yhdeksännellä sijalla. Pyhällä Palosaari oli molemmissa SG-kisoissa seitsemäs. Suurpujotteluissa Palosaari oli 12. ja yhdeksäs, joten pistesaalis Pyhältä lisääntyi 123 pisteellä.

HySSin Samuel Hurmerinta on ensimmäistä vuotta mukana kisakiertueella sarjassa M14. Pyhällä Hurmerinta laski sijoitukset: SG1 23:s, SG2 26:s, GS1 20:s ja GS2 24:s. Pistesaaliiksi Pyhältä tuli 31 pistettä. Kokonaiscupin 45 pojan porukassa Hurmerinta on sijalla 27. Omassa ikäluokassaan (2007 synt.) hyssiläinen on seitsemännellä sijalla. Eniten pisteitä M14-sarjassa Pyhältä kokosivat Grani-parivaljakko Joonatan Järvelä (340) ja Felix Maksimow (280), jotka ovat kärjessä myös kokonaiscupissa.

N16-sarjassa cupia johtaa TuSlan Silja Koskinen, toisena PoSS:n Aada Kanto ja kolmantena SCST:n Chiara Nurmi. Kolmikosta eniten pisteitä Pyhältä kokosi kisaisäntien Chiara Nurmi, joka pysäytti ensimmäisessä GS-kisassa Koskisen voittokulun kiertueella. N16-sarjassa ei HySSillä ollut edustajaa kisamassa.

N18-sarjaan osallistui vain yksi laskija. HySSin Silva Saarinen sai kilpailla itseään vastaan ja pärjäsi oikein mainiosti. Pyhän suurpujottelukilpailuihin osallistui 120 laskijaa, suurin osa Suomen lumettomilta alueilta. Kisat vietiin läpi 10 asteen pakkasessa ja pientä piristystä saatiin perinteisestä Pyhän puhurista. Lunta Lapissa riittää ja yöllä ennen viimeistä kisapäivää kisarinne sai 10-15 senttiä lisää lunta.

Kia Ski Tour pitäisi jatkua Tampereella 8. ja 9. helmikuuta lajeina pujottelu ja paripujottelu.Aamuposti 16.1.2020

Ensimmäinen YWOG-kulta Suomeen

Rosa Pohjolainen ja Jaakko Tapanainen venyivät kultaan Nuorten olympialaisissa Sveitsissä

Nuorten talviolympialaisten viimeisen alppikisan kultamitalit pujotettiin Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolaisen ja Grankulla IFK Alpinen Jaakko Tapanaisen kaulaan. Paripujotteluun oli päässyt mukaan kuusitoista maata, joista ensimmäisenä Suomen kaksikon käsittelyyn joutui Italia. Sophie Mathiou ja Marco Abbruzzese kärsivät selvän 4-0 tappion.

Toisella kierroksella viereiselle radalle tulivat norjalaiset Malin Sofie Sund ja Mikkel Remsöy. Rosa Pohjolainen voitti kisat molemmilla radoilla. Jaakko Tapanainen voitti ensimmäisen laskun, joten toisella laskulla ei ollut enää panosta. Suomelle voitto numeroin 3-1.

Semifinaalissa Suomen duo sai vastaansa Ranskan Caitlin McFarlanen ja Auguste Aulnetten. Pohjolainen hankki kaksi voittoa hopeamitalin supeg-kisassa voittaneesta MCFarlanesta. Tapanainen hävisi ensimmäisen radan neljällä sadasosalla, mutta voitti toisen radan yhden kymmenyksen turvin. Suomi finaaliin luvuin 3-1.

Suomen vastustajaksi finaaliin nousi Saksa, joka pudotti toisella kierroksella jatkosta isäntämaa Sveitsin. Maiden välinen tiukka kisa (2-2) ratkaistiin aikavertailulla Saksan eduksi. Rosa Pohjolaisen viereiselle radalle tuli pujottelun hopeamitalisti Lara Klein. Tapanaisen vastustaja Max Geissler-Hauber oli erikoispujottelussa yhdeksäs. Sinisellä radalla Pohjolainen otti tylyn, reilun puolen sekunnin voiton Kleinista. Klein kompuroi sinisellä radalla, joten Pohjolaiselle helppo voitto viimeisessä laskussa. Tapanainen otti varmat +0.17 ja +0.23 voitot saksalaisista, joten finaali Suomi – Saksa päättyi 4-0.

Rosa Pohjolainen varasi erikoispujottelun jälkeen lisää palstatilaa Aamupostista, tulossa oli kovia uutisia. Olympiavoiton jälkeen Pohjolainen oli poikkeuksellisen häkeltynyt. – Ei tässä ole oikein mitään sanottavaa. Kiva, sujuva kisa. Rennon letkeää hommaa, ei tarvinnut jännittää. Ei meillä ollut mitään erityistä taktiikkaa. Vastustaja kerrallaan kumoon. Molemmat hoidettiin omat hommat, päätti Pohjolainen ja kiirehti pakkaamaan laskukamppeitaan.

Rosa Pohjolainen ja Jaakko Tapanainen olivat lähes voittamattomia kotimaisella lasten kisakiertueella. Molemmilla on kasapäittäin SM-mitaleita.Molemmilla on myös hyviä tuloksia lasten kansainvälisistä kisoista. Tapanainen edusti viime talvena Suomea Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla Kroatiassa ja nuorten MM-kisoissa Italiassa. Tapanainen opiskelee Nilsiän lukiossa ja harjoittelee Tahkon alppikoulun porukassa. Granilaisen pujottelupisteet viimeisellä FIS-listalla on 44.08 ja ranking 486. Olympiaikäluokassa Tapanainen on pujottelussa viidenellä sijalla. Seuraava suurempi tavoite olympiavoittajilla on nuorten MM-kisa, joka pidetään Norjan Narvikissa 5.-14. maaliskuuta.

Aamuposti 15.1.2020

Rosa Pohjolainen seitsemäs YWOG-pujottelussa

Nuorten talviolympialaisten (YWOG) viides alppikisapäivä Sveitsin Lausannessa oli varattu pujottelukisoille. Hyvinkään Slalomseuran Rosa Pohjolainen oli avauslaskun jälkeen sijalla 11. ja aikaeroa kärkeen oli +1.23 sekuntia. Toisen kierroksen hyvä lasku nosti Pohjolaisen lopputuloksissa seitsemännelle sijalle. Pronssimitali jäi 67 sadasosan päähän. Kakkoskierroksen toiseksi nopein lasku ei paljon lohduttanut Pohjolaista. – Vähän harmittaa, koska tiesin, että vauhtini pitäisi riittää tässä porukassa.  Molemmat laskut olivat ihan virheettömiä laskuja, mutta en saanut ihan parasta osaamistani esiin. Ei kisassa ollut mitään häiriötekijöitä, tänään ei vain ollut minun päiväni, totesi Pohjolainen välittömästi kisan jälkeen.

Toisen kierroksen nopein laskija oli Ruotsin Wilma Marklund, joka oli vain 14 sadasosaa Pohjolaista nopeampi. Marklundin laskun jälkeen näytti Ruotsin kolmoisvoitto mahdolliselta. Sveitsin Lena Volken ja Saksan Lara Klein olivat nopeita myös toisella kierroksella ja rikkoivat ruotsalaisrintaman. Kisan voittaneelle Ruotsin Emma Sahlinille ei parivaljakko voinut mitään, mutta Marklund (4.) ja Hanna Aronsson Elfman (5.) jäivät taakse.

Suomen Maisa Kivimäki nousi toisella laskullaan kahdeksan sijaa ollen lopputuloksissa 25:s. Aikaisempien lajien kultamitalistit Sveitsin Amelie Klopfenstein ja Itävallan Amanda Salzberger ajoivat ulos toisella kierroksella.

Myös miesten kisan olympiavoitto meni Ruotsiin. Adam Hofstedt oli ykkönen, toisena Sveitsin Luc Roduit ja kolmantena Italian Edoardo Saracco. Porvoon S66-seuran Eduard Hallberg oli 13., eroa pronssisijaan jäi +1.85 sekuntia. GrIFK:n Jaakko Tapanainen on poikkeuksellisen varma laskija. Tämän kauden toinen ulosajo sattui harmittavasti Nuorten olympiakisojen pujottelun avauskierrokselle.

Rosa Pohjolainen osaa käsitellä pettymykset pikavauhtia. Lyhyen puhelun päätteeksi Rosa jo veisteli: -Varaa lehdestä paljon tilaa huomenna. Jaakko on minulla kaverina parikilpailussa ja siitä kuule tulee kunnon uutisia.

Aamuposti 13.1.2020

HySSin Rosa Pohjolaiselle suurpujottelun hopeamitali Nuorten olympialaisissa

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen avasi Suomen mitalitilin Nuorten olympialaisissa Sveitsin Lausannessa. Numerolla 13 startannut Pohjolainen aloitti jälleen räväkästi ja johti ensimmäisen kierroksen jälkeen kisaa 39 sadasosan erolla. Toisena oli Ruotsin Hanna Aronsson Elfman, mutta muut ikäluokan FIS-rankingin kärkiniemet jäivät Pohjolaisesta yllättävän paljon.

Pohjolaisen toisen kierroksen lasku oli porukan kuudenneksi nopein ja se riitti kaikille muille paitsi Sveitsin Amelie Klopfensteinille, joka voitti perjantaina kultamitalin superg-kisassa. Pohjolainen hävisi kultamitalin 14 sadasosalla, mutta voitti hopeamitalin yhdellä sadasosalla. Pronssimitalin sai Itävallan Amanda Salzgeber, joka voitti lauantaina kultaa alppiyhdistetyssä. Kultamitalivoittajat ovat vuotta vanhempia kuin Rosa Pohjolainen ja molemmilla on vauhtilaji- ja suurpujottelukokemuksia 20-25 FIS-kisasta. HySSiläinen voitti olympiahopean kahden FIS-suurpujottelun kokemuksella.

Rosa Pohjolainen kommentoi mielellään kisasuorituksiaan ja lähettää aktiivisesti viestejä kisapaikoilta. Sunnuntaina kisan jälkeen mitalisteilla oli kiireinen aikataulu ja palkintojenjako oli niin myöhään, ettei kuulumisia Sveitsistä kiirinyt. Suomen olympiakomitea uutisoi hopeamitalistin tunnelmia kisapaikalta. - Oli hieno saada tiukassa paikassa kaksi hyvää laskua aikaiseksi. Ei tullut virheitä, mutta ehkä hieman liikaa varmistelin tuossa toisen laskun lopussa. Silti tuntuu erittäin hyvältä, fiilisteli Rosa Pohjolainen

Maanantaina naislaskijoilla on vapaapäivä. Tiistaina Rosa Pohjolainen osallistuu pujottelukisaan. Pujottelusta voidaan jälleen odottaa hyviä tuloksia, sillä Pohjolainen oli lauantaina lasketussa alppiyhdistetyn pujotteluosuudessa koko porukan nopein.

Aamuposti 11.1.2020

Rosa Pohjolainen 24:s nuorten olympialaisten superg-kisassa

Rosa Pohjolainen aloitti vankasti nuorten olympialaisten superg-kisan. Numerolla 18 startannut Pohjolainen johti kisaa ensimmäisen väliajan kohdalla ja toisessakin väliajassa hyvinkääläinen oli niukasti kärkipaikalla. – Lopussa tein aika ison virheen, mikä maksoi paljon aikaa. Aikaero kärkeen venähti yli kahteen sekuntiin. Kisassa laskettiin vain yksi lasku ja sama lasku on voimassa huomisessa alppiyhdistetyssä. Sijoitus (24.) on huomista ajatellen mukava. Pääsen pujotteleman puhtaalle radalle ja sata lasissa vedetään ilman isompia paineita. Rinne on tosi hyvä, vaativa superg-rata vaikka sitä jouduttiin lyhentämään rinteen alaosan huonon lumitilanteen vuoksi, raportoi Rosa Pohjolainen kisan jälkeen.

Nuorten naisten kisan voitti Sveitsin Amelie Klopfenstein, hopeaa Ranskan Caitlin McFarlanelle ja pronssimitalin vei yllätysnimi Israelin Noa Szollos. Suomen Maisa Kivimäki oli 62 laskijan kisassa sijalla 31.

Miesten kisan mitalikolmikko oli 1. Adam Hofstedt (SWE), 2. Rok Aznoh (SLO) ja 3. Luc Roduit (SUI). Suomen Jaakko Tapanainen oli sijalla 22. Suomen Eduard Hallberg keskeytti.

Aamuposti 9.1.2020

Rosa Pohjolaisen edessä nuorten olympiakisat

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen osallistui viime vuoden lopulla 15 alppikisaan. Suurin osa kisoista oli pujottelua, mutta ohjelmassa oli myös kaksi superg-kisaa ja kaksi suurpujottelukilpailua. Kaikissa lajeissa Pohjolainen onnistui pudottamaan FIS-pisteitä ikäluokkansa kärkisijoille, joten hänen valinnalleen nuorten talviolympialaisiin Sveitsin Lausanneen oli vankat näytöt.

- Syksy meni yllättävän hyvin. Osallistuminen Levin MC-kisaan oli huippujuttu, vaikka kisa päättyikin ulosajoon. Nuorten olympialaisia en ole ehtinyt oikein miettimään. Kisajoukkueelle järjestettiin infotilaisuus 2.-3. tammikuuta, mutta en ollut mukana, koska meillä oli silloin sovittuna kisamatka Ruotsiin. Åren kisat peruttiin, joten päätin jatkaa harjoittelua Tahkolla. Infoa on kyllä tullut sähköpostilla kiitettävästi, joten hyvin olen kartalla. Osan kisavarusteista saan vasta lähtöpäivänä lentokentällä, kertoi matkavalmisteluista Rosa Pohjolainen.

- Olen osallistunut lasten kansainvälisiin kisoihin useissa maissa, mutta Sveitsissä en ole kilpaillut. Edessä on varmasti hieno kokemus ja edustustehtävä. Kisoissa on mukana minua vuotta vanhempia urheilijoita, joten kilpailun tasoa en osaa arvioida. Tulostavoitteita ei ole, mutta luotan kyllä omiin hyviin laskuihin. Kisaympyröissä pärjään varmasti. Levin MC-kisan ympärillä ollut hössötys toi hyvää kokemusta. Eiköhän sillä pärjätä näissäkin kisoissa, totesi päättäväisesti Rosa Pohjolainen.

Ensimmäiset nuorten talviolympialaiset Itävallan Insbruckissa vuonna 2012 eivät saaneet kansainväliseltä olympiakomitealta kehuja. Norjalaiset onnistuvat vuonna 2016 Lillehammerissa paremmin. Sveitsiläisillä on todellinen näytönpaikka, koska kisat on viety olympialiikkeen kotikaupunkiin Lausanneen. Kyseessä on myös ensimmäiset olympiakisat, jotka on jaettu kahteen maahan. Osa lajeista järjestetään Ranskan puolella. Alppilajit järjestetään Sveitsissä Les Diableretsin hiihtoalueella, josta viimeisimmät uutiset ovat lajin kannalta huolestuttavia. Pitkään jatkunut vesisade on pehmentänyt kisarinteen alaosan kilpailukelvottomaan kuntoon. Ongelma ratkaistaan siirtämällä maalialue muutama satametriä ylemmäksi. Pituutta rinteessä piisaa.

Suomen edustajat alpihiihdossa: Rosa Pohjolainen, HySS, Maisa Kivimäki, Ruka Sl, Jaakko Tapanainen, GrIFK, ja Eduard Hallberg, S-66.

Rosa Pohjolaisen kilpailuohjelma:

pe 10.01. Superg

la 11.01. Alppiyhdistetty

su 12.01. Suurpujottelu

ma 13.01. välipäivä

ti 14. 01. Pujottelu

ke 15.01. Joukkuekisa