Tuloksia viikonlopun kisoista

12.3.2024

ES Cup Puuhapark aloitettiin lauantaina kahdella superg-kisalla. Sunnuntaina laskettiin suurpujottelukisa, joka oli cup-kisan lisäksi myös ES-alpin mestaruuskisa. Sunnuntaiksi kisapaikalle saatiin kymmenkunta nuorta laskijaa lisää, jolloin aktiivimäärä nousi komeaan 195 lukemaan. ES-alppicup liikuttaa muutakin, kuin vain autoja.

Vauhdikas kuva vauhdikkaista laskijoista. Joni, Riku ja Stella roikottavat massiivisia SG-palkintoja (Kuva Laura Winqvist)

Hyssiläisten tulokset SG-kisoissa (suluissa sarjan osanottajamäärä). N8 (18) Pihla Sarrola 10:s ja 12:s, N10 (21) Elen Jalava 12:s ja 14:s, M10 (26) Elmer Tötterman 7:s ja 12:s, N12 (38) Silja Nummela 25:s ja 30:s, M12 (24) Vejna Tötterman 10: ja 6:s, Elia Sarrola 11:s ja 9:s, Miko Ketonen 2 x 14:s, N14 (16) Emilia Leppälä 7:s ja DNF, M14 (14) Riku Reijonen 2 x 3:s, N16 (9) Stella Winqvist 5:s ja 3:s sekä M16 (9) Joni Reijonen 2:s ja voittaja päivän nopeimmalla ajalla 29.84.

HySSin Joni Reijonen (M16) voitti GS:n aluemestaruuden. Toisena TSS:n Elliot Cederqvist ja kolmantena PeSlan Aldo Rossi Garcia.

HySSin Stella Winqvist oli kolmas aluemestaruuskisassa. Edelle ehtivät LHS:n Laura Silvast ja TSS:n Sofi Väätäinen. (Palkintokuvat Laura Winqvist)

Hyssiläisten sijoitukset GS-kisassa. N8 Pihla Sarrola DSQ, N10 Ellen Jalava 13:s, M10 Elmer Tötterman 10:s, N12 Silja Nummela 27:s, M12 Vejne Tötterman 9:s, Elia Sarrola 13:s, Niko Ketonen DNF1.

N14 Emilia Leppälä oli neljäs. Pronssisija jäi 88 sadaosan päähän.

N14 Riku Reijonen oli neljäs. Pronssisija jäi 26 sadasosan päähän.

Himoksella tehtiin sadoittain hyviä tuloksia, mutta kansainvälisesti kovin suomalaistulos tuli Ruotsin Kläppenissä, jossa SS-66:n Eduard Hallberg voitti EC-pujottelun. Kläppenin pujottelu oli tosi kova 92 laskijan kisa, jossa edustettuna oli 16 maata. Eddie johti kisaa ensimmäisen laskun jälkeen. Nuorten MM-kisoissa avauslaskun kärkipaikka suli kömmähdykseen alkumetreillä. - Toisen kierroksen startissa kyllä jännitti. Minulla oli selkeä suunnitelma, että otan ensimmäiset kolme porttia varman päälle, ettei käy samalla tavalla kuin nuorten MM-kisoissa. Sen jälkeen laitoin vain kaasun pohjaan. Ennen kautta asetin itselleni tavoitteeksi EC-palkintopallipaikan. Tavoite täyttyi ja vielä parhaalla mahdollisella tavalla. Tuntuu sika hyvältä, tunnelmoi Eduard Hallberg SSF:n tiedotteessa.

Kläppenin toisessa EC-pujottelussa Hallberg oli jälleen kärkipaikalla ensimmäisen laskun  jälkeen. Lasku lähti hyvin liikkeelle, mutta yläosan loivalla osuudella lasku tökkäsi ulosajoon. Rinteen jyrkkä osuus jäi Hallbergilta testaamatta. HySSin Jesper Pohjolainen selvitti molempina kisapäivinä kisaradat. Jepen sijoittukset olivat 22:s ja 17:s, joista tuli yhteensä 23 EC-pistettä. Jepen EC-pistesaldon on nyt 128 ja pujotteluranking EC:ssa 14:s.

Eduard Hallberg nosti voitollaan EC-pujottelupisteet lukemaan 236, mikä nostaa hänet kuudenneksi EC:n pujottelurankingissa. EC-voitosta saa FIS-pisteitä 15.00, joten Hallbergin uudet FIS-pisteet ovat 17.01. Tänään 12.3.2024 voimaan tulevalla FIS-listalla Hallberg on asetettu sijalle 61. Jesper Pohjolaisen lukemat uudella listalla ovat 20.08 ja rank 80. Kaksi suomalaista 100 parhaimman joukossa takaa ainakin sen, että SM-pujottelusta - Levillä 9.4. - saadaan kansainvälisesti kovatasoinen kisa.

Ykkössija tuli ja toinenkin oli hyvällä alulla. Eddien FIS-pisteet tänään 17.01 ja FIS-ranking 61. Suomen ykköspujottelijan tontti on siirtynyt Hallbergin nimiin (tilapäisesti ?) Kuva SSF

Huomisesta alkaen Norjan Trysilissä lasketaan kaksi EC-suurpujottelukisaa. Varmennetulla draw-listalla on myös Eduard Hallbergin nimi. Muut suomalaiset ovat Turo Torvinen ja Jaakko Tapanainen. Trysilin EC-kisat olivat myös Emil Keräsen suunnitelmissa, mutta edelliset FIS-kisat Norjan Norefjellissä eivät sujuneet Emililtä toivotulla tavalla. Emilin tulokset olivat 12:s ja DNF2. Torvinen oli molemmissa kisoissa kolmas ja Tapanainen 16:s ja 11:s, joten hyssiläinen jäi ulos kisasta. Valinnan voi myös perustella uunituoreella FIS-listalla, jossa järjestys on Torvinen, Tapanainen ja Keränen. Rankingsijoitukset - 216, 242 ja 254 - kertovat ryhmän tasaisuudesta.

USA:n Mikaela Shiffrin palasi pienen tauon jälkeen kisarinteeseen Åressa ja kyyti oli taas kohdallaan. Kroatian Zrinka Ljutic ja Michelle Gisin olivat reilun sekunnin Shiffrinin perässä, mutta pääsivät kuitenkin podiumille. Rosa Pohjolainen oli jälleen mukana kisassa. Rosan starttinumero oli 52 ja pari sektoria sujui 40. sijan hujakoilla, mutta lasku  päättyi ulosajon. Åresta Rosan matka on jatkunut Norjan Norefjelliin, jossa kisattavana on kaksi EC-pujottelua.

Norefjellin EC-kisoihin 13. ja 14.3.  on tyrkyllä 86 laskijaa 20 maasta. Listalla on myös Erika Pykäläisen ja Nella Korpion nimet. Erika laski viikonloppuna kaksi EC-suurpujottelua Norjan Ålissa. Sijoitukset olivat hyviä - kuudes ja yhdeksäs, mutta matikkapää joutuu tiukille, kun yrittää tulkita tuloksia. Ensimmäisessä kisassa Erika oli avauslaskun jälkeen 10:s. Toisella nousua tuli neljä sijaa ja loppusijoitus oli jaettu kuudes, josta EC-pisteitä tuli 40 ja FIS-pisteitä 31.17.  Toisessa kisassa Erikan aloitus oli huippuhyvä neljäs sija. Toinen lasku epäonnistui - 21:s nopein lasku tiputti Erikan sijalle yhdeksän.  Yhdeksännestä sijasta tuli 29 EC-pistettä ja FIS-pisteitä 23.94 eli yhdeksännestä sijasta tuli paremmat FIS-pisteet kuudennesta sijasta. Aikaero kärkilaskijaan on selittävä tekijä. Ensimmäisessä kisassa aikaero oli +2.04 ja toisessa +0.85.

Nella Korpio on jälleen mukana kuvissa. Nella tulee Norefjelliin Ruotsin Sunnen kautta. Sunnen FIS-kisoissa Nella oli kahdesti neljäs, FIS-pisteillä 30.06 ja 41.71. Ennen Sunne Nella laski neljä ehjää kisaa Norjassa. Sijoitukset olivat kärkipäässä- toinen , viides ja kaksi kertaa kolmas. Parhaimmat FIS-pisteet (26.40) tulivat viimeisestä kisasta. Toivotaan Nellalle ehjiä kisalaskuja.

Seurataan EC-kisat ensin ja sitten keskitytään Mandatun Alpine Ski Tourin kisoihin, jotka lasketaan viikonloppuna Vihdissä ja Swinghillissä.