SM-pujottelut alkavat Levillä. Poimintoja FIS-tilastoista vedonlyönnin avuksi.

20.4.2022

Alkuun hyvä uutinen Leviltä. Rosa on palannut rinteeseen ja tuttu hymy kasvoille. Ei kilpaile SM-kisassa, mutta pitää huolta hyvästä fiiliksestä kisarinteillä.

Levin SM-pujotteluissa kilpaillaan Suomen ykköspujottelijan tittelistä ja annetaan samalla viimeisiä näyttöjä maajoukkuepaikkoja varten. Miesten FIS-pistelistan kärkinimistä puuttuu vain Slalom-66:n Eduard Hallberg, joka on pujottelulistalla kakkosena pisteillään 26.25. Parhaimmat pisteet (23.00) ovat LHS:n Oskari Sulkakoskella, joka on tänä talvena osallistunut koviin kansainvälisiin kisoihin. MC-startteja Sulkakoskella oli kahdeksan ja EC-startteja viisi. MC-pujotteluista ei tullut paikkaa toiselle kierrokselle. EC-kisoista tuli pari pistesijaa, jotka toivat 10 EC-pistettä. Paras Sulkakosken FIS-pistetulos (36.04) tuli helmikuussa Mariborin FIS-pujottelusta.

HySSin laskijat ovat jahtipaikoilla osanottajalistalla, jossa urheilijat ovat FIS-pistejärjestyksessä.  Jesper Pohjolainen on kolmantena, pisteitä 28.22. Emil Keränen (32.61) on kuudes ja Joel Palosaari (34.04) kahdeksas.

Näihin pitäisi saada kirkkaampaa väriä!

Pohjolaisen paras pistekisa (26.28) oli viime marraskuussa Sveitsissä. Kevään puolella Pohjolainen voitti Baltic cup-pujottelun Pyhällä ja hankki pisteet 30.73. Emil Keränen on laskenut paljon kisoja Keski-Euroopassa, mutta pujottelupisteisiin ei ole tullut parannusta. Lähimpänä omia lukemiaan Keränen oli tammikuussa Italian Pozza di Fassassa, jossa SL-pisteet olivat 34.91. Joel Palosaari lähti kauteen SL-pisteillä 53.74. Ensimmäinen pujottelun FIS-kisavoitto tuli helmikuussa Ruotsin Lyckselessä ja hyvin meni myös Baltic cupin pujottelussa, jossa Palosaari oli kolmas. Näistä kisoista ovat peräisin Palosaaren nykyiset SL-pisteet 34,04.

SM-kisan ennakkosuosikkeihin kuuluu ehdottomasti KSC:n Salomo Sirviö, jonka SL-pisteet ovat samaa tasoa kuin Jesper Pohjolaisen. Väitettä tukee myös Sirviön eriomaiset FIS-kisa sijoitukset – 14 voittoa tämän kevään aikana. Mitalimahdollisuus on myös HSC:n Erik Saravuolla, joka laski hyvät pujottelukisat Vuokatissa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla. Yllättäjän rooli myönnetään HySSin Jasper Palosaarelle, joka starttaa 72 laskijan kisaan numerolla 36.  Jasperin FIS-pisteet ovat 69,06, joilla hän on kolmanneksi parhaat omassa (2005 synt.) ikäluokassaan.

Erik yllättää - varma tieto!

Naisten kisaan on ilmoittautunut 46 laskijaa, joista alle puolet (21) on suomalaisia. Parhaimmat pisteet ovat Slalom-Seuran Riikka Honkasella (19.52). Toiseksi parhaimmat FIS-pisteet (26,62) ovat HSC:n Nella Korpiolla, joka on tehnyt sitkeää paluuta huipulle kilpailemalla pääasiassa Keski-Euroopassa. Koossa on 32 kilpailua, joista kaksi on MC-kisaa, kuusi EC-kisaa ja loput FIS-kisoja. FIS-kisoissa Korpio voitti kuusi kertaa. Parhaimmat pisteet (22.35) Korpio hankki Itävallan Maria Almissa helmikuun lopussa lasketussa NC-kisassa.

Näitä lisää!

HySSin Erika Pykäläinen voitti NC-kisan Itävallan Gaalissa helmikuussa. Kisasta tuli hyvät SL-pisteet 22.35. Toista samantasoista tulosta ei Erika ole saanut, joten FIS-pisteet ovat jämähtäneet lukemaan 34.22. SM-kisa on ehkä kauden viimeinen mahdollisuus hankkia parannusta ensi kauden pujottelun starttinumeroon. Tärkeä seikka Levin MC-kisaa ajatellen.

Varokaa juniorit! Kaisa on kunnossa (melkein)!

Naisten viimeisellä lähtönumerolla 46 starttaa HySSin Kaisa Nyberg. Kaisan edellinen FIS-tason startti oli 27.4.2017. – HySSin viikkokisoissa sain niin paljon kannustusta, että ajattelin lähteä kokeilemaan. Kävin HySSin mastereiden harjoituksissa laskemassa pujottelua ja nyt olen täällä Levillä päässyt laskemaan pari kertaa suurpujottelua pitkillä radoilla. Lasku kulkee ihan hyvin, mutta jännittää ihan oikeasti, miten fysiikka riittää. Sitä puolta en ole treenannut vanhaan malliin, myönsi Kaisa.

SM-kisaan osallistuminen vaati Nybergiltä FIS-lisenssin palauttamista ja seitsemän päivän tryout-lisenssin hankkimista. – Ihan helppo homma, josta selvisin muutamalla kympillä. Kisamaksut ovat huomattavasti kalliimpia. Vakuutukset ovat kunnossa, joten hyvillä mielin kohti kisoja.

Hyvä tulos? – Jos pääsin käännettyyn (= kolmen kymmenen joukkoon) ensimmäisellä kierroksella niin, sitten voisin tavoitella kympinsakkiin suomalaisten porukassa, arveli Kaisa Nyberg.