Rosalle syöksylaskun MM-pronssi

30.1.2024

Voittaja Victoria Olivier (AUT), hopeamitalisti Malorie Blanc (SUI), pronssia Rosa Pohjolainen (FIN, Hyvinkää, Hakala) Kuva M. Kurki

Nuorten MM-kisojen syöksylaskuja oli mahdollista seurata FIS:n sivuilla suorana lähetyksenä. Kisa keskeytyi reilun puolen minuutin jälkeen, kun Ranskan June Brand laski verkkoihin epäonnistuneen ilmalennon seurauksena. Ulosajokohdasta tuli kisan selkein ratkaisupaikka. Jyrkkään kohtaan tultiin nopeasti pitkästä, oikealle kaartuvasta käännöksestä. Ruudulta katsottaessa ilmalento oli pisimmillään 30 metriä, mutta aika moni avasi laskuasentoaan ilmalennon aikana. Jyrkänteelle tullessaan laskija oli ollut radalla noin 40 sekuntia.

Ensimmäisen, selkeän kärkiajan laski Sveitsin Malorie Blanc, joka starttasi kisaan kahdeksantena. Pienillä lähtönumeroilla laskeneet urheilijat pitivät pitkään halussaan kisan kärkipaikat ja kärkinopeudet. Kisa keskeytyi juuri ennen Rosan starttia. Kanadan Anne-Catherine kaatui jyrkänteen pohjalla ja taukoa tuli muutamia minuutteja. Odottelu ei haitannut Rosaa, joka starttasi numerolla 23. Heti oli nähtävissä, että nyt ei jarrutella. Rosan ensimmäinen väliaika oli porukan nopein. Ilmalento jyrkänteeltä ei ollut kaunis, mutta laskulinja ja vauhti pysyi hyvänä. Radan loppuosassa oli nopeusmittaus, jonka Rosa ohitti 110.48 km/h. Nopeus oli parempi kuin Sveitsin Blackilla, mutta loppuajoissa sveitsiläinen oli 39 sadasosaa nopeampi.

Numerolla 30 kisaan starttasi Itävallan Victoria Olivier, jonka edellinen DH-kisa oli viime huhtikuussa. DH-ranking on ollut nousemaan päin, koska Victoria on kilpaillut pääasiassa tekniikkalajeissa. Chatelin syöksyrata sopi hyvin taitavalle GS-laskijalle ja ilmalentokin jyrkänteeltä sujui tasapainoisesti. Olivierin väliajat olivat nopeimmat, nopeusmittauksessa vauhtia oli 111.89 km/h, mutta kolmas sektori oli vasta neljänneksi nopein. Jännittävä syöksykisa päättyi lopulta yhden sadasosan erolla Victoria Olivierin eduksi.

- En oikein osaa sanoa mitään laskustani, kun en ole kauheasti syöksyä laskenut. Tulostaulun mukaan hyvin meni. Mulle sanottiin vaan, että laita pakettiin, laske suoraan. Todella hyvät fiilikset, sillä en odottanut, että olisin syöksyssä mitaleilla, kommentoi Rosa kisan jälkeen. (SSFn tiedote)

- Mitalit jaetaan vasta huomenna. Lasketaan ensin huominen SG-kisa ja ihmetellään sitten syöksyn tulosta, viestitti Rosa HySSin väelle.

Huomenna on ohjelmassa superg-kisa. Malorie Blanc kuuluu FIS-pisteissä SG-kisan kärkikolmikkoon. Victoria Olivier on pisteissä sijalla 20.  Rosan sijoitus rankingissä on 41. Seuraavalla sijalla (42) on Charlotte Henriksson, joka tänään oli syöksyssä 17:s, eroa kärkeen jäi +1.49. Parannus syöksyn harjoitusajoista oli 1.43 sekuntia.