Olympiatuli syttyi Vuokatissa

21.3.2022

Euroopan nuorten olympiafestivaalien juhlalliset avajaiset pidettiin sunnuntai-iltana Vuokatin urheiluopiston pihapiirissä. Juhla eteni perinteisen avajaisprotokollan mukaisesti. Joukkueiden sisäänmarssin kuuluvimmat aplodit sai Ukrainan 26-henkinen joukkue.  Arvostavat suosionosoitukset sai myös viimeisenä areenalle marssineet suomalaiset urheilijat.

Nuoret urheilijat kokoontuivat olympitulen ympärille tanssimaan ja tekemään tuttavuutta  

Kisojen järjestelytoimikunnan johtaja Mika Kilpeläinen toivotti vieraat tervetulleeksi Vuokattiin ja samalla totesi, että illan päätteeksi sytytettävä olympiatuli on myös rauhan liekki. Sama aihe tuli esiin myös Euroopan olympiakomiteoiden presidentin Spyros Capraluksen puheessa. – Musertava sota Ukrainassa on ajatuksissamme ja sydämemme on kaikkien niiden ihmisten mukana, joita tämä kriisi koskee. Rukoilemme pikaista rauhaa. Seisomme vahvasti Ukrainan tukena ja olemme ylpeitä saadessamme Vuokattiin mukaan Ukrainan 26-henkisen joukkueen. Tästä kiitos Euroopan kansallisille olympiakomiteoille ja erityisesti Suomen olympiakomitealle, kiitteli presidentti Capralus, jonka suorat sanat tekivät vaikutuksen nuoriin kuulijoihin.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö julisti kisat avatuksi videolähetyksen välityksellä. Ennen julistusta Niinistö kehotti nuoria oleman ylpeitä omista suorituksista. – Kukaan teistä ei ole täällä ilman kovaa työtä ja päättäväisyyttä. Muistakaa nauttia tilaisuudesta ja onnea matkaan.

Ukrainan nuoret urheilijat pääsivät Vuokattiin Euroopan kansallisten olympiakomiteoiden tuella

Olympiatulen saapuminen kisapaikalle on usein avajaisten vaikuttavin hetki. Tälläkin kertaa oikean tunnelman luominen onnistui täydellisesti. Pienen odottelun jälkeen olympiatuli tuli näkyviin kisavieraiden takaa. Tuli liikkui kuin itsestään, tuojaa ei pimeässä näkynyt. Ensimmäinen soihdunkantaja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen luovutti soihdun urheilijoiden edessä hiihtäjä Matti Heikkiselle, joka toi tulen areenan keskelle. Samaan aikaan osa nuorista urheilijoista ryntäsi urheilija-alueelta lähelle soihtutornia. Olympiatulen sytyttäjä, nuori hiihtäjä Vilma Nissinen onnistui pakenemaan soihtutorniin ja sai tulen syttymään. Tämän jälkeen areena täyttyi nuorista urheilijoista, jotka omaksuivat nopeasti lavalla esitetyn tanssin peruskuviot. Urheilujuhla Vuokatissa oli valmis alkamaan.

Ensimmäinen alppihiihtolähetys alkaa tiistaina klo 9.00, jolloin alkaa miesten pujottelu. Suomen edustajat kisassa ovat: Erik Saravuo, Eduard Hallberg, Kasper Niemi ja Jesperi Kemppainen.

Suomen miehet vas. Kasper Niemi, Erik Saravuo, Eduard Hallberg ja Jesperi Kemppainen

Helsinki Ski Clubin Erik Saravuolla oli EYOF-kisat tavoitteena jo viime vuonna. Kisat kuitenkin peruttiin koronan takia, joten Saravuon odotukset ovat saaneet muhia yhden lisävuoden ajan.

- Todella hyvillä fiiliksillä lähden kisaamaan. Tämä on ensimmäinen iso kisa minulle FIS-ikäisenä laskijana. Minulla on hyvä kisajakso takana, Ruotsissa voitin ison FIS-kisan ja pujottelu kulkee hyvin. Kuulun todennäköisesti ensimmäiseen arvontaryhmään ja se takaa hyvän lähtöpaikan. Rinne on harjoituksissa ollut todella hyvässä kunnossa. Mutta nyt näyttää, että lämmin sää pehmentää rinteen iltapäivällä.

- Päivän kunto ratkaisee. Viikon ajan on ollut selkävaivoja, jotka tulivat sulkapallopelissä. Tavoitteena on teknisesti parhaat kisalaskut, ei kannata miettiä liikaa eikä antaa kisahumun vaikuttaa laskemiseen. Viimeiset harjoitukset joudun jättämään väliin, koska menen maanantaiaamuna englannin ylioppilaskokeeseen. Ei haittaa yhtään, luottavaisesti menen kokeeseen ja kisaan, vakuutti Erik Saravuo.

Erik Saravuo starttaa pujottelukisaan numerolla viisi. Kumassa ryhmässä myös Jesperi Kemppainen numerolla kaksi ja Eduard Hallberg numerolla 15.

EOYF-ennakkosuosikkien FIS-pisteet

1. Theodor Braekken                NOR                    27.40

2. Fabio Walch                             AUT                    29.58

3. Jakob Greber                          AUT                    31.22

4. Eduard Hallberg                     FIN                      31.70

5. Erik Saravuo                            FIN                      32.12

6. Stefano Pizzato                      ITA                      33.53

xx. Jesperi Kemppainen          FIN                      41.06

xx. Kasper Niemi                         FIN                      56.96

EYOF-ennakkosuosikkien FIS-pisteet

1. Rosa Pohjolainen                  FIN                      18.77

2. Beatrice Sola                           ITA                      23.22

3. Lara Klein                                  GER                     27.63

4. Victoria Olivier                        AUT                    34.33

5. Natalie Falch                            AUT                    35.83

6. Celine Sommerova               CZE                      37.58

xx. Veera Alaniska                      FIN                      47.26