Maajoukkuelaskijat EC-kisassa Itävallan Gurglissa

3.12.2022

Suomen miesten maajoukkue osallistui torstaina ja perjantaina Itävallan Gurglissa Eurooppa Cupin suurpujottelukisaan. Kisaan osallistui 107 miestä ja EC-kisojen perinteiden mukaisesti taistelu EC-pisteistä sekä hyvistä FIS-pisteistä oli ahnetta menoa.

Samu Torsti aloitti hienosti. Avauslaskun jälkeen Samu oli toisena, mutta toinen lasku oli vasta 21. nopein. Torstin sijoitus oli lopulta viides, EC-pisteitä tuli 45 ja FIS-pisteitä 18.38. Toisenkin kisan Samu Torsti aloitti hyvin. Sijoitus avauslaskun jälkeen oli jaettu neljäs tila, mutta toinen lasku päättyi keskeytykseen.

Torstain kisassa ensimmäisen kierroksen jälkeen Jaakko Tapanainen oli 65:s, Turo Torvinen 77:s ja Salomo Sirviö 87:s Sijoitukset eivät oikeuttaneet paikkaa toiselle kierrokselle, johon EC-kisoissa pääsee 60 nopeinta laskijaa.

Jesper Pohjolainen ei päässyt kisaamaan torstaina, mutta pääsi testaamaan kisaradan esilaskijana. – Se oli nautinto. On siinä hirvittävän iso, kun pääsee kärkipäässä laskemaan. Eilen kisassa laskin numerolla 97 ja lasku tuntui ihan eri lajilta. Rata oli vielä ihan kohtuullinen, mutta laskin huonosti. FIS-pisteitä pitää saada paremmiksi ja niitä on tarkoitus metsästää lähiaikoina, raportoi Jesper Pohjolainen Itävallan Schladmingista.

Jesper Pohjolaisen uran toinen EC-kisa päättyi keskeytykseen .

Eniten EC-pisteitä Gurglissa keräsivät Sveitsin Josua Mettler (150), USAn George Steffey (120) ja Belgian Sam Maes (100). Suomalaisten pistesaalis jäi Samu Torstin 45 pisteeseen. Turo Torvinen ja Jaakko Tapanainen pääsivät yrittämään pistejahtia perjantain kisan toiselle kierrokselle. Torvinen oli 36:s ja jäi viimeisestä pistesijasta 78 sadasosan päähän. Tapanainen oli 40:s ja viimeinen piste jäi kahden sekunnin päähän. Salomo Sirviö ei osallistunut perjantain kisaan.

Maajoukkue asustaa tällä hetkellä Schladmingissa ja käy harjoittelemassa Reiter Almissa. Joukkueelle sopivia EC-kisoja ennen joulua on Sveitsin Zinalissa 12.–13.12. (2 x GS) ja Italian Obereggenissä ja Val di Fassassa 15.-16.12 (2 x SL).  Tekniikkalajien MC-kisoja lasketaan 10-11.12. Val d´Iseressä (GS +SL), Alta Badiassa 18.-19.12 (2 x GS) ja 22.12. Madonna di Campigliossa (SL).

Naisten lähiajan kilpailusuunnitelmasta Erika Pykäläinen viestitti seuraavasti: - Minä lasken seuraavaksi EC-suurpujottelun Sveitsin Zinalissa 5.–6.12. Italian Sestrieressä lasketaan MC SL ja GS kisat – osallistun GS-kisaan 10.–11.12. Riikka pujottelee EC-kisan Italiassa Valle Aurinassa 16.-17.12.

Joulukuun 1. ja 2. päivinä lasketuissa Suomun FIS-pujotteluissa oli mukava kansainvälinen kattaus. Urheilijoita oli 14 maasta. Naisia oli vain 14, mutta miehiä passelisti 56. Suomalaisittain kisan ajankohta ei ollut paras mahdollinen. Levin MC-kisatalkoot ja mammutti FIS-kisat mahdollisesti puuduttivat nuoret FIS-laskijat. Naisten kisojen kärkipisteet olivat 65.04 (Sophia Polak, SVK) ja 77.43 (Jade Linnatsalo, FIN). Miesten ensimmäisen kisan voitti Kroatian William Petanjko (35.77) ja toisen voittaja oli Unkarin Tamas Trunk (36.97).

Suomun FIS-kisojen live-seuranta oli raivostuttava sekoilu. Kisojen kulusta kertovat review-osiot ovat julkaisukelvotonta tietoa. HySSin Hetta Saarista ei näkynyt live-seurannassa ollenkaan, mutta virallisissa tuloksissa Hetta on sijalla neljä. Toisesta kisasta Hetta sai merkinnän DNF2.

Viikonlopun voi viettää seuraamalla MC-kisoja USAssa ja Kanadassa. Ruotsin Storklintenissä lasketaan FIS-pujotteluja, joissa on mukana kymmenkunta suomalaista. Mukana myös HySSin Emil Keränen ja Joel Palosaari. Livetulokset live.fis-ski.com