Kisaraportteja viikonlopun kisoista.

11.12.2023

Miesten maailmancupin suurpujottelu laskettiin viime lauantaina Ranskan Val i´seressä. Ensimmäisen kierroksen rata oli merkattu erikoisesti, joten laskeminen näytti TV-kuvan perusteella poikkeuksellisen rumalta. Suomesta kisassa mukana olivat Salomo Sirviö ja Eduard Hallberg. Toisella kierroksella suomalaisia ei nähty. Kakkoskierroksen rata oli normaalimpi, vauhtia piisasi, mainoskatkoja ei pidetty ja miehiä laitettiin non-stopina radalle. Ilmeisesti tiedossa oli sään muuttuminen huonoon suuntaan. Ennusteet pitivät paikkansa, joten sunnuntain MC-pujottelu jouduttiin perumaan.

Miesten alppikisojen johtaja Markus Waldner kommentoi peruuntumista FISin sivuilla. – Itse asiassa lumi oli todella hyvä miesten GS-kisassa, mutta myöhemmin iltapäivällä alkoi satamaan vettä. Sade muuttui vetiseksi lumeksi ja alkoi tuulla voimakkaasti. Menimme tänä aamuna kello kaksi rinteelle. Rinteen pohja ei ollut enää tarpeeksi hyvä kilpailemiseen. Yritimme merkata rataa ja puhdistaa sitä, mutta radasta ei tullut turvallista.

HySSin Jesper Pohjolainen oli valmistautunut huolellisesti kisaan ja odotukset olivat korkealla. Raju pettymys välittyy Jesperin kisa-aamuna lähettämästä viestistä. – Eilen illalla tuli vettä ja lunta aika reippaasti. Kai ne olivat menneet yöllä kissan kanssa rinteelle riehumaan ja rinne oli mennyt pipariksi. Iltaan mennessä Jeppe oli taas oma itsensä. – Jep! Nyt muutama päivä treeniä Reiteralmissa ja sitten EC-pujottelut Italiassa. MC-avaus siirtyi Madonna di Campiglioon 22.12.

Val i´Seren MC-pujottelu peruttiin. Jeppe lähti treenaamaan.

Naisten MC-vauhtilajeja laskettiin viime viikolla Sveitsin St.Moritzissa ja sielläkin viimeisen kisapäivän superg-kisa jouduttiin perumaan. Samaan aikaan kun St. Moritzissa laskettiin kovaa, tekniikkalajien parhaimmisto kilpaili Itävallan Mayrhofenissa EC-kisoissa. Lauantaina tiukan GS-kisan voitti Ruotsin Liv Ceder. Italian Lara Della Mea hävisi sadasosa Cederille. Kisan kolmas oli Ranskan Marie Lamure, viisi sadasosaa voittajaa perässä. Suomen Rosa Pohjolainen starttasi kisaan numerolla 47 ja loppusijoitus tuli lähes samalle tontille (46:s).

EC-pujotteluun osallistui kymmenkunta laskijaa, joiden FIS-pisteet pujottelussa ovat alle 20.00. Rosa Pohjolaisen loukkaantumisen aikana säilötyt SL pisteet ovat 20.65, joten hän pääsi arvontaryhmään mukaan ja sai hyvän lähtönumeron neljä. Rosa laski tasaisen varmasti. Molemmilla kierroksilla sijoitus 18:s. Ensimmäinen lasku +1.50 kärkilaskijasta ja toinen +1.02. Rosan loppusijoitus oli jaettu 19:s sija yhdessä Ranskan Clarisse Brechen kanssa. Molemmille 12 EC-pistettä.

Mayrhofenein EC-pujottelun voitti Italian Lara Della Mea, toisena Italian Martina Peterlini ja kolmantena Sveitsin Nicole Good. Jokaisella on pujottelun FIS-pisteet reilusti alle 20.00, joten nämä pisteet eivät parantuneet. EC-pisteitä jaettiin perinteisesti 100, 80, 60 … ja nämä pisteet ovat jatkossa tärkeämpi. Kisojen tärkein tulos oli Rosan paluu ”omiensa joukkoon”. Rosalla harjoittelee muutaman päivän Italian Dobbiacossa ja seuraavat kisat ovat EC-pujottelut Ahrntalissa (ITA) 15.–16.12.

Rosa pujotteli kovassa seurassa kauden ensimmäiset EC-pisteet. (Kuva SSF)

Ruotsin Funäsdalenissa kisaturnee jatkui sunnuntaina pujottelukisoilla. Suomen naisten C-joukkue tuli mukaan ja menestyivät mainiosti. TuSlan Silja Koskinen voitti ja SCST:n Riia Pallari oli toinen. Molemmille hyvät FIS-pisteet – Koskinen 25.93, Pallari 27.04. GrIFK:n Charlotte Henriksson oli seitsemäs (37.43) ja PoSSin Aada Kanto yhdeksäs (39.22). Silja Koskinen on aloittanut kautensa mainiosti Suomun pujotteluissa neljäs ja toinen. Funäsdalenissa GS-kisoissa voitto ja kahdeksas sija sekä nyt myös pujottelun ykköspaikka. Kannattaa seurata!

Silja Koskinen on aloittanut kisakautensa mainiosti.Funäsdalenista pari FIS-voittoa.  Tuleeko tänään lisää?

Miesten kisan Funäsdalenissa voitti Norjan Mikkel Remsöy.  Suomen Jesperi Kemppainen oli toinen ja seuraavat sijat menivät ruotsalaisille Philip Jonssonille ja Jonathan Skörelindille. Kisan viides oli HySSin Emil Keränen, joka hävisi voittajalle vain yhdeksän sadasosaa. Pienet aikaerot toivat hyvät FIS-pisteet: voittajalle 23.00, Kemppaiselle 23.40 ja Keräselle 23.71. SCST:n Kemppainen on tehnyt hyvää tulosta pujottelukisoissaan. Kisakauteen rovaniemeläinen lähti pisteillä 25.66. Suomun kahdesta voitosta Jesperi sai pisteet 23.82 ja 24.21. SL-kakkossija Ruotsin Arvidjaurissa toi pisteet 25.58. Kannattaa seurata, samoin kaikkia Suomen C-maajoukkueen urheilijoita, jotka tänään jatkavat pistemetsästystä Ruotsissa. Tulokset jutun lopussa, jos muistan illalla lisätä.

Bonuksena pujottelun palkintopaikka. Postia pojille vas. Miikka Niemi, Oscar Gustafsson ja Jasper Palosaari. (Kuva Casimir Forth)

- Kylmää oli joka päivä, mutta hyvät tulokset lämmittävät. HySSin Jasper Palosaaren yhteenveto kertoo tärkeimmät seikat Pyhän FIS-kisoista. Jasperin FIS-listapisteet ennen Pyhän olivat GS 62.75 ja SL 56.74. Pyhän molemmissa FIS-kisoissa Jasper oli neljäs ja pisteitä tuli 57.87 ja 59.05. Pujotteluissa sijoitukset olivat kolmas ja viides, joista pisteitä myönnettiin 52.51 ja 54.86. Neljä kisaa kaikki alle listapisteiden ja bonuksena pujottelun palkintopallipaikka.

Aloittelijoiden status FIS-kilpailuissa ei ole helppo. Iso lähtönumero tarjoaa vain vaikeuksia radalla. Pyhän kisoissa parhaiten radoilla pärjäsi Norjan Jakob Dreyen Holen, joka oli 14:s GS-kisassa ja kahdeksas pujottelussa. HySSin Samuel Hurmerinta oli GS-kisoissa 29:s ja 27:s. Pujottelukisoista tuli vain lyhenteitä DNF1 ja DNF2.

Naisten GS-kisojen voitot menivät Ruka Slalomin Maisa Kivimäelle. Pujotteluvoittajia olivat SCST:n Sonja Jaakola ja Narvikin Mia Dreyer Holen. Parasta tulosta teki Pyhällä GrIFK:n Kia Suni – kolmesti toisena ja kerran kolmas. HySSin Hetta Saarisen GS kulki hyvin, sijoitukset viides ja kahdeksas. Pujotteluissa Hettan sijoitukset olivat kymmenes ja 16:s.

Seuraava FIS-kisa Suomessa on 18.–19.12. Kisat pidetään Suomulla ja lajina on suurpujottelu.

Etelä-Suomen paras kisarinne on avattu 10.12. Jos tässä rinteessä pärjää, pärjää hyvin maailmalla. Kuva on värikuva, mutta luonto säästää värejään.

FIS-pujottelu Funäsdalen SWE 11.12.

Naiset: 1. Silja Koskinen 1.36.37 (24.08), 2. Riia Pallari +0.11 (24.91) 3. Elsa Fermbäck +0.31 (26.43)...14. Aada Kanto +2.93 (46.27) 15. Veera Alaniska +3.48 (50.44). Kilpailijoita 75.

Miehet: 1. Mikkel Remsöy NOR 1.34.18 (23.00), 2. Emil Keränen +1.08 (31.37), 3. Peder Lunder +1.17 (32.07), 4. Jesperi Kemppainen +1.26 (32.77)... 8. Erik Saravuo +1.63 (35.63), 10. Turo Torvinen +1.75 (36.56).15. Jaakko Tapanainen +2.06 (38.97). Kilpailijoita 120.