Kia Ski Tour-voittajien lyhyet haastattelut Suomun kisojen jälkeen

18.4.2022

Kia Ski Tour-voittajien mietteitä Suomulla. Nimet ja kasvot tutuiksi. 

 Kiat kiersivät Leviltä - Pyhälle - Rukalle - Vihtiin - Kalpalinnaan - Hyvinkäälle - Suomulle. Kiertueella oli 20 osakilpailua, joista pisteitä jaettiin 161 laskijalle.

HSC:n Isabel Rautio voitti N14-sarjan 1660 pisteellään.

Helsinki Ski Clubin Isabel Rautio pomppi juttutuokioon Suomun hotellille kyynärsauvojen varassa. Pari päivää aikaisemmin Isabel oli kaatunut superg-kisassa ja loukannut oikean jalkansa. – Tulin käännökseen huonolla ajolinjalla ja ajauduin pehmeään lumeen. Suksi jotenkin takertui ja sitten tein pari volttia. Toinen suksi ei irronnut heti ja se varmaankin aiheutti tämän vamman. En muista kaatumisesta mitään, mutta videoista olen saanut tällaisen kuvan, kommentoi Isabel Rautio, jonka voitosta voittoon sujunut kilpailukausi jäi kolme kisaa vajaaksi. Aikaisemmista kisoista kerätyt Kia Ski Tour -pisteet (1660) riittivät selvään voittoon kokonaiskilpailussa.

Isabel Raution hyvän menestyksen pohjana oli tarkkaan suunniteltu harjoituskausi, johon kuului kaksi hallileiriä Liettuassa ja kolme jäätikköleiriä Itävallan Hintertuxissa. Kesäharjoittelun suunnitteli Mikael Kurki, joka myös ohjasi toisen hallileirin. Jäätikköleireillä Isabel Rautio oli Levi Snow Sport Academyn valmentajien ohjauksessa. Luottovalmentajakseen Isabel nimesi Levin Kaisa Puttosen.

Vaativan ohjelman toteuttaminen aiheutti poikkeuksellisen kouluratkaisun. Syyslukukauden Isabel oli koulussa Espoossa ja kevään Kittilän yläasteella. – Oikein hyvä systeemi. Ehtii harjoittelemaan paljon enemmän ja olosuhteet ovat aina hyvät. Levillä asun veljeni Axelin kanssa ja yhtä matkaa käydään koulua Kittilässä. Ei mitään valittamista, vastasi Isabel Rautio.

- Pujottelu on suosikkilajini, mutta kaikkia lajeja olen pystynyt harjoittelemaan tasapuolisesti, myös syöksyä.  Kia-kisat ja SM-kisat ovat sujuneet hyvin, mutta ensimmäinen kansainvälinen kisani Italian Alpechimbra ei onnistunut. Siellä oli ongelmia selän kanssa. Olisin halunnut mennä Ranskaan kansainväliseen lasten kisaan La Scaraan, mutta se sattui samaan aikaan SM-kisojen kanssa.

- Tämä kipsi estää harjoittelun 5-6 viikoksi, mutta menen mahdollisimman pian kuntouttamaan jalkaa Rovaniemelle Tanja Poutiaisen Comeback Centeriin. Kevään leiri Levillä ja alkukesän jäätikköleiri jäävät pois ohjelmasta. Levin MC-kisan mennessä pitää olla kunnossa. Siellä haluan joskus startata ensin esilaskijana ja myöhemmin kisalaskijana, suunnitteli päättäväisesti Isabel Rautio.    

JoPun Samu Timonen voitti M14-sarjan 1913 pisteellään.

Joensuun Pujottelijoiden Samu Timonen voitti vuoden 2021 Kia Ski Tourin M14-sarjan 1185 pisteellä. Kia-kisoja oli 14, joista Timonen voitti kuusi. Suomun kisojen jälkeen Timosella oli koossa 1913 pistettä, jotka tulivat 19 ykkössijasta ja Kalpalinnan pujottelun 18. sijasta.

- Viime kesä meni oman valmentajani Petri Heikkalan tekemien ohjelmien mukaan ja lisänä oli jalkapalloa joensuulaisessa Jippo-seurassa. Suuri muutos harjoitteluun tuli syksyllä, kun menin mukaan Tahkon Talentteihin. Harjoittelu- ja leirimäärä lisääntyi reilusti. Syksyllä oli pari jäätikköleiriä Hintertuxissa, toinen jopa kaksi ja puoli viikkoa pitkä. Meiltä on Tahkolle puolentoista tunninmatka ajomatka, joten helposti pääsen viikonloppuleireille mukaan. Oli oikein hyvä valinta lähteä Tahkon Talentteihin mukaan, vakuutti Samu Timonen.

- Kilpailut alkoivat tammikuussa Levillä ja Pyhällä. Samalla tuli pidettyä pitkä leirijakso Lapissa. Sitten tuli reissu Italiaan Alpechimbra-kisoihin, jossa voitin pujottelun ja suurpujottelun. Ihan näin hyvää menestystä en odottanut, yllättävän helposti ne voitot tulivat. Kevät on mennyt Kia-kisoja kiertäessä, enkä oikeastaan ole kaivannut yhtään lisää kisoja. Tähän ikäluokkaan ja taitotasoon nähden nämä kisat riittävät. Katsotaan sitten, kun lasken 16-sarjassa, tarvitaanko jotakin lisää, pohdiskeli Samu.

- Jatkan ensi kaudella Tahkon Talenttien kanssa ja ehkä pääsen harjoittelemaan myös alppikoulun oppilaiden kanssa. FIS-kilpailujen esilaskuja olisi hyvä päästä laskemaan, tulisi sekin ympäristö tutuksi. Kesäharjoittelu menee Heikkalan ohjelmien mukaan ja jalkapalloa pelaan edelleen. Lisänä on maastopyöräilyä ja frisbeegolfia kavereiden kanssa. Kivoja lajeja, joita harrastan ihan vaan huvin vuoksi, totesi Samu Timonen.   

GrIFK:n Kaisu Jaakkola voitti N16 sarjan 1240 pisteellään.

GrIFK:n Kaisu Jaakkola onnistui erinomaisesti Kia Ski Tourin päätöskisoissa Suomulla. Kolme voittoa, yksi kakkos- ja kolmostila takasivat hyvän pistesaaliin (440 pist.), jonka turvin Kaisu ohitti HSC:n Joanna Laakson. Kaisun seurakaveri Kia Suni ei voinut loukkaantumisen takia osallistua Suomun kisoihin, joten hän menetti kärkipaikan ja sijoittui kolmanneksi. – Suomu on minulle hyvä paikka. Täällä on leireilty paljon granilaisten kanssa, vuodenvaihteen leirikin oli täällä. Suurpujottelu on minun suosikkilajini, joten mikään ei yllättänyt laskemisessa eikä olosuhteissa, kommentoi Kaisu Jaakkola onnistumistaan Suomulla.

Kaisu Jaakkola aloitti alppihiihtoharjoittelun Granissa Alexandra Niirasen ja Kaisa Puttosen ohjaamana. Viimeiset vuodet valmennuksesta on vastannut Mikko Heiskanen. – Kesäharjoittelu oli hyvin monipuolista. Fysiikkaleirejä pidettiin Kauniaisissa ja Nuuksiossa. Jalkapallon pelaamista ja harjoittelua voin jatkaa Pallopoikien junioreissa (PPJ). Syys- ja lokakuussa oli lumileirit Hintertuxissa ja sitten jatkettiin tällä Suomulla. Monipuoliseen harjoitteluun ole oikein tyytyväinen, kehui Kaisu.

Kaisu Jaakkola pääsi tänä vuonna edustamaan Suomea Italiaan Albechimbra-kisoihin. Kaisu oli tekniikkalajeissa 17:s ja 18:s sekä Team Eventissä neljäs. Kaisu osallistui kaikkiin Kia Ski Tourin osakilpailuihin ja jäi pisteittä vain kahdessa kisassa. – Näitä Kia-kisoja ja hyvää fiilistä tulee ikävä. Nyt on edessä FIS-kisat ja muutto Kittilään. Nyt käyn koulua Lauttasaaren yhteiskoulussa, mutta ensi syksynä aloitan Kittilän lukiossa. Levin valmentajat ovat tutuja ja lisää tietoa saan, kun leireilen vielä tänä keväänä Levillä. Jalkapalloa ja monipuolista harjoittelua aion jatkaa sekä panostaa vähän enemmän kestävyyden parantamiseen, kertoi suunnitelmistaan Kaisu Jaakkola.

 

GrIFK:n Joonatan Järvelä voitti M16-sarjan 1305 pisteellään.

GrIFK:n Joonatan Järvelän saldo ennen Suomun Kia-kisoja oli 1040 pistettä, jotka tulivat neljästä voitosta ja kahdeksasta kakkostilasta. Suomulla kova pistejahti hieman hiipui. Paras tulos oli GS1 -kisan kakkossija. Järvelän muut sijoitukset olivat: DH viides, SG1 kuudes, SG2 neljäs ja GS2 neljäs. – Ei oikein kulkenut Suomulla. Rukan Kia-kisat jäivät väliin, kun olimme harjoittelemassa Italian Tarvisiossa, kommentoi Järvelä lyhyesti pistejahtiaan.

Joonatan Järvelän tie Kia Tourin kokonaiskisan voittajaksi on perinteinen, granilainen urheilijapolku. Samat nimet kuin Kaisu Jaakkolan haastattelussa - Niiranen, Puttonen ja Heiskanen - tulevat esiin, kun kysytään ensimmäisten valmentajien nimiä. Valmentajalistaan Järvelä lisää myös Mikko Peltosen ja Arttu Niemelän.

- Minulla on kuudennesta luokasta lähtien ollut unelmana lähteä lukio-opintoihin ulkomaille. Menin yläasteelle ruotsinkieliseen kouluun Espoossa oppiakseni paremmin ruotsin kielen. Unelma toteutuu ensi syksynä, kun aloitan opiskelun ja urheilun Norjassa NTG Lillehammer Toppidrettsgymnasissa. Kävimme seurakavereiden kanssa tutustumassa kouluun ja pääsimme mukaan koulun harjoituksiin Juvaksella. Virallisina hakupäivinä oli pääsykoe, johon kuului fysiikkatestit ja tekniikkalajiharjoituksia. Nyt on saatu kutsu kouluun ja treenimotivaatio huipussa, innostuu Joonatan Järvelä.

- Kesä menee varmaankin fysiikkatreenien parissa. Skeittaus ja pyöräily kaikissa muodoissaan pysyvät myös ohjelmassa. Kesästä tulee kiireinen, koska koulunkäynti Norjassa alkaa aikaisemmin kuin Suomessa. Tähän kevääseen mahtuu vielä yksi oman seuran leiri, joka alkaa Levillä pääsiäisen jälkeen.  

Lopuksi Joonatan Järvelä opastaa: - Jos urheilu ja koulunkäynti ulkomailla kiinnostaa, olkaa  hyvissä ajoin yhteydessä kouluun ja menkää tutustumaan kouluun paikan päälle.