Johtajan istuin tutuksi Narvikin EC-pujottelussa.

14.3.2023

Narvikin EC-kisojen toisena kilpailupäivänä oli ohjelmassa pujottelut. Miesten kisaan numerolla 31 starttasi Suomen Eduard Hallberg ja avauslaskun tavoitteena oli tietenkin sijoittuminen 30 parhaimman joukkoon. Väliajat kertovat rauhallisesta alusta. Ensimmäinen väliaika oli 46:s, toinen 16:s ja kolmas 24:s. Loppuaika 49.36 antoi Hallbergille 25. sijan ja kuudennen lähtöpaikan toiselle kierrokselle.

Jesper Pohjolainen starttasi numerolla 41 ja laskemisen raivo näkyi heti väliajoissa. Ensimmäiseen väliaikaan neljänneksi nopein, toiseen kahdeksanneksi nopein ja viimeinen jakso vasta 38:s. – Alku lähti tosi hyvin, mutta lopussa kämmäsin pahasti, kommentoi Jesper ytimekkäästi. Loppuaika oli viisi sadasosaa Hallbergia nopeampi ja toi sijoituksen 23:s sekä kahdeksannen starttipaikan toiselle kierrokselle.

Narvikin EC-pujottelut laskettu ja hyvin meni.

Toisen kierroksen aloitti Saksan Adrian Meisen, joka pysyi kärjessä seitsemän laskijan ajan. Eduard Hallbergin lasku näytti päättyvän minä hetkenä hyvänsä, mutta mies selvisi maaliin kärkiajalla. Eduard hääti Meisenin pois massiiviselta johtajan tuolilta, mutta visiitti pallilla kesti vain hetken. Seuraava laskija Hans Grahl-Madsen (NOR) kiilasi Eddien edelle ja vei istumapaikan.

Jesper Pohjolainen ei katsonut hyvällä Hallbergin saamaa kohtelua, vaan laski seuraavana tauluun ajan, jolla norjalainen sai väistyä. Jeppe seurasi kisaa johtajan istuimelta kymmenen laskijan ajan.  Kierroksen päätteeksi todettiin, että hyssiläisen toisen kierroksen aika oli koko porukan nopein ja nosti Pohjolaista 12 sijaa lopputulokseen 11:s. Myös Hallberg oli hyvä kiipijä, nousua seitsemän sijaa ja lopputuloksena 18:s sija.

Jeppe sai testata johtajan istuinta kymmenen laskijan ajan.

Narvikin kisoista tuli suorakisalähetys fis-ski.comin kautta. Jesperin istuskellessa johtajan tuolilla lähetyksen selostaja hehkutti suomalaisen hyvää suoritusta. Kuinka korkealle lasku riittää. Lasku, joka kulki kuin raiteilla. Pohjolainen kiisi kuin juna, fiilisteli selostaja. Jeppe itse ei kommentoinut paljoakaan laskua, vaan naureskeli uutta kokemusta, paistatella sumuista päivää kuvassa johtajan tuolilla. – No nyt on sekin kokemus hankittu.

EC-pujottelun kokonaiskisan kolmelle parhaimmalle on palkintona oma paikka seuraavan kauden MC-kiertueelle. Kärkipaikan turneella oli Norjan Halvor Hilde Gunleiksrud varmistanut jo ennen Narvikin kisoja pistemäärällä 397. Toista ja kolmatta sijaa tavoitteli Narvikissa viisi kandidaattia. Espanjan Joaquim Salarich voitti finaalikisan ja nousi kolmanneksi. Kisassa toisena oli Ranskan Steven Amiez, joka säilytti kakkospaikkansa cupissa. Tanquy Nef (SUI), Simon Rueland (AUT) ja Sandro Simonet (SUI) menettivät mahdollisuutensa kärkipaikkaa viime hetkellä ulosajoihin.

Suomen Eduard Hallberg oli pujottelucupissa 39:s, pisteitä 46. Jesper Pohjolainen sai Narvikista 24 pistettä, pistesaldo nousi 37 pisteeseen ja sijoitus cupissa oli 44:s. – Innostuttiin liian myöhään, totesi Jeppe.

Salomo Sirviö starttasi Narvikin pujotteluun numerolla 58. Ensimmäisen laskun jälkeen Sirviö oli 38:s. EC-kisoissa 60 nopeinta pääsee jatkoon, joten Salomo oli mukana kisassa ja pinnisteli toisella kierroksella sijalle 30. Näin Sirviölle ensimmäinen EC-pujottelupiste. Suurpujottelu on kulkenut paremmin, saldona 24 EC-pistettä.

Lähetykset / videot alppihiihtokisoista on nykypäivää. Lähetyksen taso vaihtelee. Jällivaarasta ja Narvikista tuli kohtalaista kuvaa. Levin EC-kisa oli heikko esitys. Narvikin kisan selostaja hehkutti mukavasti Jepen pärjäämistä. Toisaalla lähetyksessä selostaja haukotteli kuuluvasti. Kiroiltu ja piereskelty on ennekin, mutta haukottelua en ole aikaisemmin kuullut urheilulähetyksessä. En edes Jukolan viestissä.