Hiihtoloma Suomessa - FIS-laskijat Ruotsissa

20.2.2024

Kilpa-alppihiihtäjät eivät ole kovin toivottuja asiakkaita suomalaisissa hiihtokeskuksissa hiihtolomien aikana. Perinteitä kunnioittaen Suomessa ei järjestetä hiihtolomien aikana yhtään kansallista tai kansainvälistä alppikisaa. MC- ja EC-kisat jatkuvat vielä maaliskuussa, vaikka vauhtilajien osalta kausia alkaa olla paketissa. EC-tekniikkalajien osalta viimeiset kisat käydään Norjassa ja Ruotsissa. EC-kisapaikkoja Norjassa ovat Ål, Norefjell, Trysil ja Hafjell, jossa lasketaan sekä naisten että miesten EC-finaalit. Ruotsin Åressa lasketaan 9.–10.3. naisten MC-kisat. Myös miesten EC-pujottelu lasketaan Ruotsissa, kisapaikkana Kläppen.

Kohta päästään pohjoiseen!

Jesper ja Rosa Pohjolaisella saattaa piakkoin olla edessä kauden viimeiset kisat Keski-Euroopassa. Jesper starttaa tänään maanantaina Itävallan Hinterreitissa, jossa lasketaan Hollannin NC-pujottelut. Hintereitissa piti olla myös GS Dutch Open, mutta olosuhteet tekivät tenän.

Jesperin edelliset kisat olivat EC-pujottelut Sveitsin Gstaadissa 5–6.2. Tuloksina olivat 10:s ja 16:s sija, joista Jeppe sai yhteensä 41 EC-pistettä. Suomen Eduard Hallberg oli kakkoskisassa neljäs, mistä Eddie sai hyvät FIS-pisteet 19.01. Näillä pisteillä Hallberg otti kärkipaikan Pohjolaiselta Suomen SL-rankingissa. EC-pisteitä Hallberg on koonnut tällä kaudella 148 ja hänen EC-rankinginsa on nyt 27:s.  Jepellä EC-pisteitä on koottuna 105 ja ranking 38.

Saavutus tämäkin - ei onnistu jokaiselta.

Jesper Pohjolaisen viimeisimmät MC-pujottelut Schladmingissa ja Chamoxinssä kulkivat maaliin saakka, mutta toisen kierroksen paikkaan vauhti ei riittänyt.  – Banskon jätin väliin ja Mariboron EC-kisat peruttiin jo hyvissä ajoin, joten harjoitteluun on jäänyt hyvin aikaa. Viime päivinä on ollut kyllä melko surkeita kelejä ja harjoitteluolosuhteet ovat huonontuneet nopeasti. Olen haeskellut sopivia FIS-kisoja GS-pisteiden parantamiseksi, mutta ei ole napannut. Mariborin korvaava ES-GS lasketaan Itävallan Pass Thurnissa 26.-27.2, mutta se ei ole minun juttuni. Katsotaan, miten Hintereitissa puikka kulkee. Seuraava isompi keikka on Ruotsin Kläppenissä 10.–11.3.

Uunituoreita terveisiä "talvisesta" Hinterreitista!  1. Jesper Pohjolainen FIN, 2. Adrian Meisen GER +0.06, 3. Fabio Walch AUT ja Jakob Greber AUT +0.15 

Hinterreitin Dutch Openin oli Rosa Pohjolaisen alkuperäisessä kilpailuohjelmassa, mutta GS-kisan peruuntuminen ja seuraavan EC-kisan läheisyys muuttivat suunnitelmaa. Rosa starttaa keskiviikkona ja torstaina Lichtensteinin Malbunissa kahteen EC-pujotteluun. Kisaan osallistuu myös Silja Koskinen, jonka ensimmäiset EC-pujottelut olivat Itävallan Zell am Seessä tammikuussa. Nuorten MM-kisoista Koskinen sai lisää kansainvälistä kokemusta ja hänestä on tulossa hyvä lisä nuoreen pujotteluporukkaan. Tilaa teki Riia Pallari, joka loukkaantui pari viikkoa sitten. Eturistiside korjataan leikkauksella 28.2. ja Riia toivoi pääsevänsä suksille uuden kauden alkaessa.

Pikaista paranemista ei ole tiedossa, mutta Riian sisulla ja huolellisella kuntouttamisella tästä selvitään. (Kuva SSF)

Kun kotimaassa ei kisoja ole Jasper Palosaari lähtee kisakiertueelle Ruotsiin. Helmikuussa Jasper kilpailee Tärnabyssä ja Lyckselessä. Maaliskuun alussa ohjelmassa on Arvidsjaurin FIS-kisat. Jasper reissaa Tahkon alppikoulun porukassa.

Tammikuussa olitte Ruotsissa ja taas menette! Onko bröd parempaa kuin leipä?

Samanlaisia kisasuunnitelmia on myös Rukan alppikoululaisilla, joihin kuuluvat Hetta Saarinen ja Samuel Hurmerinta. Ensimmäistä FIS-kautta laskeva Samuel kirjoitti järkeviä terveisiä. – Nyt otan tähän reilun kuukauden tiiviin harjoittelupätkän. Porukka lähti nyt Ruotsiin kisakiertueelle, mutta näin, että mun tilanteessa on nyt parempi jäädä Kuusamoon. Seuraavat kisat lasken Suomulla 19.–22. maaliskuuta. Siitä jatkuu siten SM-kisoihin Leville ja Ylläkselle. Loppukaudesta vielä mahdollisesti Ruotsiin, jossa on alppikoulun kisaleiri. Intoa riittää, kirjoitti Samuel Hurmerinta.

Samuel Hurmerinta etenee harkiten FIS-urallaan

Ruotsin kisakiertueelle tähtää myös Levin alppikoulunporukka ja mahdollisesti myös naisten C-maajoukkueen laskijat. Tärnabyssä on jo pitemmän aikaa harjoitellut miesten C-maajoukkue, joka osoite joulu- ja tammikuussa on ollut Keski-Eurooppa. Porukka on laskenut paljon NC- ja FIS-kisoja. Erik Saravuo ja Jesperi Kemppainen olivat nuorten MM-kisoissa. HySSin Emil Keränen oli ensimmäistä kertaa mukana EC-suurpujottelussa Ranskan Val Cenisissä.  – Sitä reissusta ei jäänyt paljoa käteen. Paljon on treenattu ja kisoja käyty. Helmikuussa meille sopivat kisat vähenivät ja harjoitusolot alkoivat mennä huonoksi, joten päätettiin lähteä kodin kautta Ruotsin Tärnäbyhyn. Päätös on osoittautunut hyväksi, hyvin on päästy harjoittelemaan. Omalta kohdaltani pientä vaivaa on hiipinyt jalkaterään, joten pujottelu sattuu, suurpujottelu sujuu ja sillä aloitetaan nämä Tärnabyn kisat. Lycksele on myös   meidän ryhmämme ohjelmassa, jutteli Keränen.

 Emil Keränen vauhdissa Latvian NC-kisassa Pozza di Fassassa. Miksi ei Pyhällä? (Kuva SKILV)

Juttutuokion lopuksi harmiteltiin porukalla Viron ja Latvian NC-kisojen katoamista Pyhältä. Hyvät pistekisat olivat suomalaisten suosiossa. Tänä keväänä virolaiset ja latvialaiset järjestävät kisansa Italiassa Pozza di Fassassa. Toivotaan lämmintä vesisadetta, jotta kisat saadaan jatkossa palautettua Suomeen.     

HySSissä on hyvä touhuta!

HySSin kotirinteessä kilpalaskijat voivat harjoitella tavalliseen tapaan. Harjoitteluintoa on piisannut ja suunnitelmissa on HySSin mestaruuskisat 2.3. Kisat samalla kisaorganisaation ”trimmausta” kohti suurempia tapahtumia.

Kolmannen hiihtolomaviikon lopussa alppikilpailujen panna poistuu ja Himoksella saadaan järjestää 9.–10.3. ES-cupin osakilpailut. Kisaisäntinä ovat Lahden Hiihtoseura ja Tampereen Slalomseura. Kisaan on odotettavissa noin 150 nuorta laskijaa. Mandatum Alpine Ski Tourin neljäs jakso pidetään 15.–17.3. Vihti Ski Centerissä ja Nuuksion Swinghillissä. Tähän mennessä MAST-kisoihin on osallistunut muutama yli sata kilpailijaa. Satoja kilometrejä lyhyemmät kisamatkat voivat nostaa osallistujamäärän 150 tasolle. Kun vauhtiin päästään seuraava iso alppikisa pidetään 22.–24.3. Tahkolla, jossa lasketaan ikäluokkien U10 ja U12 Mandatum loppukilpailut.