FIS-pistejahtia parhaimmillaan Levin suurpujotteluissa

29.11.2022

Levin suurpujotteluissa kisasi 118 miestä. Kisojen voittajiksi laskivat David Törnqvist (SWE) ja Dionys Kippel (SUI). Törnqvistin voittopisteet olivat 28.08 ja Kippel sai voitosta 28.78. Molemmat voittajat paransivat hieman omia listapisteitään, mutta jäivät kauaksi FIS-suurpujottelun minimipisteistä (23.00).

Paras suomalainen oli Eduard Hallberg, joka sai kolmannesta ja toista sijastaan pisteitä 32.22 ja 32.00. Hallbergin aikaerot voittajiin oli +0.39 ja +0.51. Porvoolaisen Fis-listapisteet ovat kovat 28.18 ja ranking 160. Parantaakseen GS:n FIS-pisteitä Eddien pitää voittaa tämän tason kisoja ja mieluusti vielä reilulla erolla.

HySSin Emil Keräselle Levin GS-kisojen taso oli passeli. Molemmissa kisoissa Emil oli seitsemäs. Aikaeroa voittajiin tuli +1.14 ja +0.63. FIS-pisteitä myönnettiin 37.34 ja 33.98. Näistä pisteistä laskettuna uudet GS:n listapisteet ovat 35.65. Keräsen ranking paranee arviolta 315 tienoille. Viimeisimmällä listalla sijoitus on 536 ja pisteet 44.40.

Emil Keränen paranteli mukavasti GS:n FIS-pisteitään. Paranneltavaa oli myös vasemman käden peukalossa, jossa hankala lappilainen vamma ns. poropeukalo.

- Tämä oli odotettavissa. Viimeisellä jäätikköleirillä suurpuikka alkoi sujua hyvin. Sama suunta on jatkunut täällä Levin harjoituksissa. Väliajoista päätellen olen oppinut laskemaan tasaisia osuuksia nopeammin. Tänään molempiin laskuihin mahtui vielä virheitä. Jyrkälle tullessa kyletin pikaisesti molemmissa laskuissa, kommentoi Emil pakkauspuuhien keskeltä. Seuraavaksi otetaan suunnaksi Ruka.

HySSin Joel Palosaari oli ensimmäisessä GS-kisassa sijalla 22. Aikaero kärkeen oli +3.25 ja pisteitä tuli 54.49. Tänään Joel oli avauslaskun jälkeen sijalla 27, mutta toinen lasku päättyi ulosajoon. Jasper Palosaari starttasi jälleen isolla lähtönumerolla (86). Sijoitukset kisoissa olivat 64:s ja 68:s. Pisteitä tuli tasaisesti 89.11. ja 89.42, mikä kertoo Jasperin olleen vain hieman perässä viimevuotisesta tasostaan.  Viime kauden jälkeen Jasperin FIS-pisteet olivat 84.19.

SCST:n Riia Pallari näytti mallia, kuinka FIS-pisteitä romuutetaan. Arkistokuva EYOF-kisoista Vuokatissa.

Naisten GS-kisassa Santa Claus Ski Teamin Riia Pallari näytti, kuinka nopeasti FIS-pisteet ropisevat, kun lasku kulkee. Riia oli hyvä jo Levin MC-kisassa ja Levin FIS-pujottelustakin tuli toinen sija. Riia jakoi ensimmäisessä GS-kisassa voiton Norjan Pia Möllerin kanssa. Molemmille 33.97 FIS-pistettä. Toisessa kisassa Pallari oli yksin voittopallilla. Toisen kisan FIS-pisteet joulupukin joukkueen laskijalle oli 34.71. Uusiksi listapisteiksi tulee lukema 34.34, mikä tarkoittaa rankingin tippumista 200 paikkeille. Tällä hetkellä Riian pisteet ovat 54.82 ja ranking 601.

Sadan pisteen rajan alitus on eräänlainen virstanpylväs aloittavalle FIS-laskijalle. HySSin Hetta Saarinen ei tainnut hoksata tätä tolppaa vaan hurjasteli molemmissa GS-kisassa satasen rikki. Numerolla 70 startannut Saarinen oli 28:s, aikaeroa kärkeen tuli +5.70 ja FIS-pisteitä 78.63. Toisessa kisassa Hettan sijoitus oli 35:s, aikaero kärkeen +7.10 ja FIS-pisteet 90.98. Hyvin alkoi Hetta Saarisen FIS-ura.

Erika ja Riikka EC-kisassa Itävallassa

Maanantain suurpujottelun parhaimmat cup-pisteet menivät Ranskan Doriane Escanelle, USAn Stella Johanssonille ja Ranskan Larisse Brechelle, joka jakoi kolmannen sijan Ruotsin Moa Boström Mussenerin kanssa. Suomen Erika Pykäläinen oli ensimmäinen laskun jälkeen seitsemäs, mutta menetti kolme sijaa toisella kierroksella. Kymmenes sija antaa hyssiläiselle 26 EC-pistettä. Slalom-Seuran Riikka Honkanen oli kisassa 25:s, josta hän saa kuusi EC-pistettä.

Pujottelukisassa Riikka oli hienosti kymmenes, josta pistetili kasvaa 26 pisteellä. Erikan lähtönumero 91 laskijan kisassa oli 44. Lasku ei onnistunut ja sai merkinnän DSQ.

Seuraavaksi katseet ja jutut suunnataan Itävallan Gurgliin, jossa lasketaan miesten EC-suurpujotteluja. Joulukuun 1. ja 2. päivänä laskettaviin kisoihin osallistuu 88 laskijaa. Edustettuna on 23 maata. Suomen puolesta kisaavat Samu Torsti, Salomo Sirviö, Turo Torvinen ja Jesper Pohjolainen.

Samoina päivinä naisten EC-kiertueella lasketaan kaksi superg-kisaa Sveitsin Zinalissa. Onko Erika Pykäläinen kisassa mukana? Sitä tämä tarina ei kerro – ehkä seuraava.