Ensimmäiset pujottelun Fis-pisteet jaettiin kansainvälisessä seurassa Levillä

28.11.2022

Hetta Saarinen starttasi isolla lähtönumerolla (78) ensimmäisiin FIS-pujotteluihinsa viikonloppuna Levillä. Molemmissa kisoissa Hetta pääsi maaliin. Sijoitus lauantaina oli 32:s ja sunnuntaina 48:s. Molemmissa kisoissa aikaero kärkeen oli noin 15 sekuntia. Fis-pisteitä kisoista tuli 122.19 ja 131.03. Pistekeskiarvoksi tulee 126.61, joka antaa FIS-rankingin 1800 (arvio). Naisten Fis-listoilla kilpailijoita on noin 3000. Luvusta puuttuu muutama sata vuonna 2006 syntyneitä laskijoita, joilla pistenoteerauksia ei vielä ole. Fis-pistelistaa päivitetään 21 kertaa kilpailukauden aikana, keskimäärin 14 päivän jaksoissa.

Miesten ensimmäisen kisan voitti Norjan Alexander Steen Olsen, joka on nuorten maailmanmestari pujottelussa viime keväältä. Steen Olsen oli viisi sadasosaa nopeampi kuin kisan kakkonen Norjan Timon Haugan. Suomen Eduard Hallberg pujotteli neljänneksi Sveitsin MC-pujottelijoiden Daniel Yulen ja Luca Aernin väliin.

S-66 -seuran Eduard Hallberg onnistui hyvin kansainvälisissä kisoissa

Fis-kategorian kisoista voi parhaimmillaan saada pisteitä 23.00. Ensimmäisen kisan kärkipään laskijoille pistenoteerauksista ei ollut mitään merkitystä, koska lähes kaikilla pujottelupisteet ovat alle 20 pisteen. Lauantain kisan kärkipään laskijoista vain Eduard Hallberg starttasi myös sunnuntain kisaan. Porvoon S-66 -seuraa edustava Hallberg voitti sunnuntain kisan ja sai siitä minimipisteet 23.00. Kovat sveitsiläiset Noel Von Gruenigen ja Reto Maechler hävisivät 19-vuotiaalle suomalaiselle pari kymmenystä. Kisan tasosta kertoo vertailu viime vuoden vastaavaan kisaan Levillä. Hallbergin voittopisteet viime vuonna olivat 32.82.

Kakkoskisan voitto parantaa Hallbergin pujottelupisteet lukemaan 23.54, joka merkinnee parin kymmenen sijan parantamista Fis-rankingissa. Samalla Eddie nappaa kärkipaikan Suomen tilastossa HySSin Jesper Pohjolaiselta, jonka pujottelupisteet ovat 24.64. ja ranking 121. Suomen ykköspujottelijan paikka ei ole Hallbergin päätavoite tällä kaudella, vaan tähtäin on Eurooppa Cupin tekniikkalajeissa ja nuorten MM-kisoissa, jotka pidetään Itävallassa tammi-helmikuun vaihteessa. Hallberg käy lukiota Norjan Oppdalissa ja sinne palataan heti Levin GS-kisojen jälkeen.

HySSin mieslaskijoista Levin pujotteluissa kiisivät Palosaaren veljekset Jasper ja Joel sekä Emil Keränen. Isolla lähtönumerolla (88) kisaan startannut Jasper keskeytti molemmissa kisoissa. Joel starttasi lauantaina numerolla 25 ja nitisti yhden sijan paremmaksi. Sijoitus 24 antoi Fis-pisteitä 68.53, joka on kaukana Joelin listapisteistä 34.04.

HySSin Emil Keränen oli Hallbergin voittamassa kisassa kymmenes. Sijoituksestaan Keränen sai uransa toiseksi parhaimmat Fis-pisteet 34.51. Ennätyspisteet (31.53) oli tehty jo keväällä 2020, joten listapisteet olivat ehtineet nousta lukemaan 36.01 ja ranking pompannut huonompaan suuntaan lähes sadalla pykälällä. Hyvien pisteiden lisäksi mielihyvää Keräselle tuli sunnuntain kisan toisesta laskusta, joka oli porukan seitsemänneksi nopein ja kolme kymmenystä nopeampi kuin voittaja Hallbergin aika.

Levin kisat jatkuvat kahdella GS-kisalla. Samaan aikaan lasketaan Itävallan Hippachissa naisten EC-kisaa. Erika Pykäläinen aloitti kisan hyvin, sijoitus tällä hetkellä kympinsakissa. Riikka Honkasen sijoitus tällä hetkellä 26:s. Kisoja raportoidaan näillä sivuilla viimeistään keskiviikkona. Kisoja voi seurata suorana fis-ski.com -sivuilta.