Emil Keräselle superg:n SM-hopea Ylläkseltä

20.4.2023

Alppihiihtäjä Emil Keräsen hyvä kilpailukausi huipentui Ylläksen SM-superg-kisaan, josta palkinnoksi hyssiläinen sai kaulaansa hopeamitalin. Huhtikuun alussa Keränen voitti Suomulla SM-pronssia, joten aikuisten sarjassa voitettuja SM-mitaleja on nyt viisi kappaletta. – SM-mitali on erikoismitali, joten hienoltahan sen hankkiminen tuntuu. Lehdon Elian on sen verran kova vauhtilajilaskija, että voittoon ei ollut mitään mahdollisuutta. Superg ei ole ykköslajini, joten hopea oli mukava yllätys. En usko, että tällä saavutuksella on kovinkaan paljoa merkitystä, kun uusia valmennusryhmiä valitaan. Huomenna pitäisi voittaa suurpujottelu tai sitten on vielä lähdettävä Ruotsin Tärnabyhyn parantelemaan tekniikkalajien pisteitä. Tärnabyssä on kauden viimeiset kisat ja sen jälkeen on vielä maajoukkueleiri Levillä, summasi tyytyväinen Emil Keränen.

SM-hopea saa hymyn huulille ja kiilto silmät sikkuralle.

Emil Keränen sai SM-hopealaskustaan FIS-pisteitä 44.11, jotka ovat lähes 20 pistettä paremmat kuin hänen FIS-lista pisteensä. FIS-ranking säilyy 300 tuntumassa. Superg:n SM-kullan voitti SCST:n Elian Lehto, jonka laskuajasta Keränen jäi 64 sadasosaa. Pronssimitalin sai SCST:n Turo Torvinen, jonka gap kärkilaskijaan oli +0.89.

Elian Lehto voitti syöksyn ja superg:n SM-kullat

SM-kisat käytiin kansainvälisen FIS-kisan yhteydessä, johon osallistui poikkeuksellisen paljon laskijoita, miehiä 81 ja naisia 34. Suomen mestaruudesta kisasi 34 miestä. Tässä joukossa HySSin Jesper Pohjolainen oli viides ja Jasper Palosaari sijalla 21. Naisten SM-tittelistä kisasi 17 naista, joista nopein oli SCST:n Riia Pallari, toisena PoSSin Aada Kanto ja kolmantena Rukan Maisa Kivimäki. HySSin Hetta Saarinen oli SM-kisassa 13:s.

Nopeimmat naiset Ylläksen superg:ssä vas. Aada Kanto (PoSS), Riia Pallari (SCST) ja Maisa Kivimäki (Ruka Sl)

Torstaina laskettiin myös toinen FIS-superg-kisa, jossa kilpailtiin U18- ja U21 -ikäluokkien Suomen mestaruukista. Naisten U18-sarjan mitalikolmikko oli: 1. Aada Kanto PoSS, 2. Aada Marttila KSC ja 3. Kaisu Jaakkola GrIFK. HySSin Hetta Saarinen oli kuudes. N U21 kärkikolmikkoon laskivat. 1. Riia Pallari SCST, 2. Maisa Kivimäki RukaSl ja 3. Silja Koskinen TuSla.

M18-sarjan mitalistit olivat: 1. Rene Linnatsalo Ruka Sl, 2. Urho Rechardt Ruka Sl ja 3. Casimir Forth VaSki. HySSin Jasper Palosaari oli kahdeksas. M21-sarjan voitti Jaakko Tapanainen GrIFK, toisena Kasper Niemi GrIFK ja kolmantena Jesperi Kemppainen SCST. HySSin Jesper Pohjolainen ei startannut juniorien SM-kisaan.

Kisakoira oli asiallisesti pukeutunut SM-kisoihin.

Järjestelyjen osalta Rukan alppikoulun väki yhdessä talkoolaisten kanssa saavuttivat taisteluvoiton. Keskiviikon ”pummipäivä” käytettiin valmisteluihin ja kaikki oli illalla priimakunnossa. Yön aikana oli lauha ilmavirtaus, joka pilasi suolauksen ja vinksautti suojaverkot. Talkooporukka oli komennettu rinteelle aamukuudeksi, mutta kova tuuli (22 m/sek) esti pääsyn ylös tunturiin. Superg:n starttipaikkaa siirrettiin alemmaksi, suojaverkot oikaistiin, suolaus uusittiin ja paikattiin toistamiseen. Kisarinteellä on korkeuseroa 352 metriä, joten työstettävää tonttia on paljon. Urheilijat osallistuivat kisan aikana aktiivisesti radan kunnossapitoon. Ensimmäinen kisa aloitettiin kymmenen aikoihin ja toinen kisa heti perään. Palkintoja jaettiin kahden aikaan ja sen jälkeen alkoivat verkkotalkoon valmistautuminen perjantain kisaan. Lounasaika oli ja meni.

Ylläksen SM-kisat jatkuvat perjantaina kahdella suurpujottelukisalla. Talkoolaiset rinteelle klo 7.00. Palkintojenjako alustavasti klo 15.30.