Elian Lehto syöksyy Suomea alppihiihtomaaksi

22.1.2024

- Todella hyvä fiilis! Kaikkeni annoin vaikealla ja jäisellä radalla. Ensimmäiset pääsivät laskemaan auringossa, mutta minulle ei aurinko paljon näyttäytynyt. Kovempaa en olisi päässyt, kommentoi Elian Lehto lauantaina Kitzbühelin syöksykisan jälkeen. Rovaniemen Santa Claus Ski Teamia edustava, 23-vuotias Lehto on pääsyt luontevasti sisälle alppihiihtomaailman kuninkuusluokkaan. MC-pisteitä syöksykisoista on Lehdolla Kitzbuelin jälkeen koossa 73 ja  Bormion superg-kisasta tuli kahdeksan lisäpistettä. Syöksyrankingissa Lehto on sijalla 23 ja palkintorahaa hän on tienannut 20 850 Sveitsin frangia.

Kitzbühelin hyvää kisamenestystä Lehto lupasi juhlia maltillisesti. – Ei tässä ihmeempiä juhlita, lounaalle pitäisi päästä. Koko kylähän on karnevaalia täynnä, joten juhlapaikkoja kyllä löytyisi. Täällä laskija kokee olevansa ihan rokkitähti. Jengi on niin innoissaan alppihiihdosta ja muutenkin juhlatuulella, fiilisteli Lehto. Alppirokkarit pääsivät esiintymään kolmella verkotuksella rajatulla rinteellä, mutta kisan jälkeen paluu majapaikkoihin sujui tai ei sujunut katsojien mukana. Syöksylaskijoiden pujottelutaidot ovat rajallisia, joten ruuhkassa liikkuminen ja tunkeileva fanitus oli muutamille vastenmielen kokemus. Kisauutisoinnissa kerrottiin myös liian riehakkaasta juhlimisesta, joka johti ravintoloiden aukiolojen lyhentämiseen.

Elian Lehdosta alppistara Kitzbuelin hyvien syöksykisojen tuliaisena. (Kuva ja lainaukset SSF)

Kitzbühel-kisaviikon päättäneessä pujottelukisan katsojamärässä oli luonnollista poistumaan havaittavissa. Luonnotonta poistumaa oli nähtävissä pujottelukisan avauskierroksella – maaliin pääsi 37 laskijaa ja keskeyttäneitä oli 31, yksi laskija sai merkinnän DSQ. Poikkeuksellisen suuret kisapalkkiot ja kisamenestyksestä tuleva maine saattavat vaikuttaa kisailijoihin. Kisarinteen vaikeudella, sen poikkeuksellisilla muodoilla on varmasti salaisuutensa. Tarkennetaan asia ”omalta mieheltämme” Jesper Pohjolaiselta, joka oli toista kertaa kisaamassa Kitzissä. Tuloksena tälläkin kertaa DNF1. Annetaan Jepen keskittyä rauhassa keskiviikon Schladmingin iltakisaan ja palataan myöhemmin. Schladmingin kisarinne on Jepelle huomattavasti sopivampi. Paikkakuntakin on tuttu, koska Suomen maajoukkue piti viime vuonna kylää tukikohtanaan.

Schladmingin pauhussa Jesper Pohjolainen keskiviikkoiltana. Kannattaa seurata! (Kuva SSF)

Schladmingin iltakisat alkavat klo 18.45. Tiistain GS-kisassa Suomen edustajana on Eduard Hallberg. Keskiviikkona SL-kisassa laskee Jesper Pohjolainen. Schladmingin aluetta mainostetaan hyvillä kulkuyhteyksillä (lähellä A10 päätietä), joten muutaman tuhannen kylä saanee jälleen 40 000 ihmistä vieraakseen.

Naisten MC-kisat Slovakian Jasnassa jäivät Kitzbühel-kisojen katveeseen. Ikävin uutinen Jasnasta oli Slovakian oman tähden Petra Vlhovan loukkaantuminen. Jasnassa on mielenkiintoisen näköinen kisarinne, jossa isoja kisoja on laskettu harvakseltaan. Edellinen naisten MC-kisa laskettiin maaliskuussa 2021. HySSin Erika Pykäläinen ei ollut kyseisessä kisassa mukana. Erikan aikaisemmat kokemukset Jasnan rinteiltä ovat vuoden 2019 NC- ja EC-kisoista.

Viime lauantain MC-suurpujottelussa Erika oli ensimmäisen laskun jälkeen 33:s, eroa kärkilaskija Sara Hectoriin + 5.29. Kakkoskierroksen aloitus paikan vai Saksan Lena Dürr, jolle Erika hävisi vain 18 sadasosaa. Seuraava naisten MC-GS-kisa lasketaan Italian Kronplatzissa 30.1. Erika on laskenut Kronplatzissa 13 kisaa, joten rinne on tuttu ja mieleinen. Parhaimmat GS-pisteet (20.00) Erika hankki Kronplatzissa lasketusta Thaimaan NC-kisasta tammikuun alussa. MC-pisteitä luvassa 30.1.

Alppistaraksi Kronplazissa 30. tammikuuta. (Kuva SSF)

Hyviä tuloksia odotetaan viikonloppuna Kuopion Tahkolta, jossa lasketaan perinteinen Tahko GP. Kisa on SSF:n etelän ja keskisen alueiden yhteinen aluekilpailu, jossa lasketaan sg-kisa ja syöksy. Kisa on ollut useana vuonna isoin Suomessa järjestetty alppikisa ja tänäkin vuonna kisaan odotetaan 200 nuorta laskijaa.