Tuukka Kuikkaniemi kolmas Ski & Golfin MM-kisoissa

14.5.2024

Hyvinkään Slalomseuran ja Kytäjä Golfin Tuukka Kuikkaniemi sijoittui kolmanneksi Ski & Golfin MM-kisoissa Itävallassa. Alppiosuus laskettiin Kaprunin jäätiköllä ja golfkierrokset pelattiin Zell am Seen kahdella golfkentällä. Kisan arvostetumman sarjan – all over men – voitti Sveitsin Fabian Gola, toisena Belgian Sam Maes ja kolmantena Tuukka Kuikkaniemi yhdessä Saksan Steve Gröbnerin kanssa. Kisaan osallistui 101 golfaavaa alppihiihtäjää.

Tuukka ja joukkuekisan ykköspalkinto ja palkinto miesten kisan kolmannesta sijasta. All Over -sarjan mitali tullee postissa. Kolmanneksi sijoittui myös saksalainen Steve Gröner.

Maailmanmestari Fabian Gola (SUI), 2. Sam Maes (BEL), 3. Tuukka (FIN) sekä Steve Gröbner (GER). Kuva ©ZELL am See-Kaprun

Pari päivää ennen kisoja alueella satoi rankasti, joten Kaprunin jäätikölle tuli runsaasti uutta lunta. Alkupään laskijoille hyvästä lähtöpaikasta oli etua, koska rata urautui nopeasti. Suurpujottelun voittajan nimi ei ollut yllätys. Kisan voitti Belgian Sam Maes, jonka FIS-ranking suurpujottelussa on 24:s ja FIS-pisteet 14.97. Maes on asunut lapsesta lähtien Zell am Seessä, joten kisarinne ja kentät olivat hallussa. Bonuksena oli vielä hyvä lähtönumero seitsemän. Maes on Zellin alueella suosittu, kohtelias urheilija, joten odotukset 2,1:n tasoituksella golfaavaa Samia kohtaan olivat korkealla.

Miesten yleisen sarjan suomalaislaskijat starttasivat numeroilla 53–59, joten kisarata oli jo hankalassa kunnossa. Tuukka Kuikkaniemi hävisi Maesille +3.27. Laskuaika kerrottiin kahdella, joten lähtöpisteiksi Tuukka sai 70. Sijoitus oli hyvä, viides sija. Maesin lähtöpisteiksi tuli 64 ja kisan lopullinen voittaja Fabian Gola lähti golfkierroksille lukemasta 66. HySSin ja Hyvigolfin Santtu Kuikkaniemi oli alppiosuuden jälkeen kuudes. Santtu jäi pikkuveljestään vain 11 sadasosaa, mutta sai yhden ”lisälyönnin”, pohjapisteet 71.

Näissä maisemissa kisattiin kahdella golfkentällä (© Zell am See-Kaprun)

Tuukka Kuikkaniemi aloitti tänä keväänä palvelupäällikön tehtävät Kytäjä Golfissa, joten uuden oppiminen ja kauden avauskiireet ovat pitäneet Tuukan poissa golfviheriöiltä. Harjoituskierrokset Zell am Seessä tehtiin älyttömässä vesisateessa, joten niistä ei ollut paljoa apua. Rutiinia ja kilpailuhenkeä kuitenkin riitti ja kauden avauskierros sujui Tuukalta 74 lyönnillä. – Vähän oli sähläystä, mutta tulos oli yllättävän hyvä. Avaukset onnistuivat, lähestymiset olisivat voineet olla parempia. Olosuhteet olivat loistavat. Tälle päivälle ei ollut mitään odotuksia ja samalla linjalla jatketaan finaalikierrokselle, tuumaili Tuukka golfavauksen jälkeen. Golfavauksen jälkeen hyvät golffarit nousivat tulosluettelossa, mutta Tuukka sai seuratun paikan kolmen kärkiryhmään yhdessä Golan ja Maesin kanssa.

Kärkiporukan juttutuokio (©ZELL am See-Kaprun)

Kärkikolmikon peliä oli miellyttävä seurata. Nuoret miehet toimivat kentällä tyylikkäästi, pelasivat kuin ”vanhat tutut” keskenään. Sveitsiläinen Gola pelasi vain yhden huonon väylän – avauslyöntiä ei löytynyt kukkaniityltä. Golan lopputulos finaalikierroksella 70. Sam Maes peli ailahteli. Ensimmäinen kierros Maesilta sujui 79 lyönnillä ja etua Tuukkaan ennen päätöskierosta oli vain yksi lyönti. Tuukka meni kierroksen puolivälissä Maesin edelle, mutta viimeisillä väylillä Tuukalle tuli pari bogey-tulosta. Viimeisen greenin ympärillä oli lähes kaikki kilpailijat seuraamassa loppuhuipennusta. Sam ja Tuukka päättivät kierroksen pariin ja samaan kierrostulokseen, 76 lyöntiä.  Kisan viimeisen putin jälkeen Fabian Gola sai pelikavereiltaan kuohuviinisuihkun. Myös Suomen joukkueen jäsenet ottivat Tuukka Kuikkaniemen riemuiten vastaa. Ensimäistä kertaa Ski & Golfin noin 30-vuotisessa historiassa suomalainen mies on mitalisijalla MM-kisan arvostetuimmassa sarjassa.

Mitalistien loppupisteet: 1. Fabian Gola (SUI) 205, 2. Sam Maes (BEL) 219, 3. Tuukka Kuikkaniemi (FIN) ja Steve Gröbner (GER) 220

Kisojen paras joukkue Team Tahko. Vas. Santtu Kuikkaniemi, Anniina Paatsama, Tuukka Kuikkaniemi ja Teemu Partanen

Ja lisää juhlaa oli tulossa. MM-kisoissa kilpailtiin myös joukkueittain. Joukkueita oli yhteensä 22, joista 16 kilpaili miesten sarjassa. Mix Team -sarjaan osallistui kuusi joukkuetta. Miesten kisan voitti Sam Measin kipparoima kotijoukkue Zell am See-Kaprun pisteillä 671. Paras suomalaisjoukkue oli Grani Masters Finland seitsemäs pisteillä 773.

Kisojen paras joukkue oli Team Tahko, joka kilpaili mixed team-kategoriassa. Joukkueen kuuluivat Tuukka ja Santtu Kuikkaniemi, Teemu Partanen ja Anniina Paatsama. Joukkueen loppupisteet olivat 667 – neljä pistettä parempi kuin miesten sarjan voittajajoukkueella. Team Tahkon yhteinen nimittäjä on Tahkon alppikoulu, jossa miestrio harjoitteli muuta vuosi sitten. Kuopiolainen Teemu Partanen aloitti vaisusti, GS-kisasta tuli pisteitä 72. Ensimmäinen golfkisa sujui 79 lyönnillä. Toisesta golfkisasta Teemu teki tuloksen 73, jolla Team Tahko varmisti paikan kisojen parhaimpana joukkueena. Samalla Partanen nousi miesten kisassa viidennelle sijalle. Santtu Kuikkaniemen huono jakso oli toisessa golfkisassa, joka meni 84 lyönnillä. Finaalikisassa Santtu löi 79 kertaa. Miesten kisan lopputuloksissa Santtu Kuikkaniemi oli yhdeksäs.

Voittajien on helppo hymyillä. Ohuessa ilmassa on helppo irtautua maasta.

Anniina Paatsama värvättiin Team Tahkoon Kytäjä Golfissa toimivasta Pego-golfista. Paatsama oli naisten kisassa toisena. – Hyvin pelasin, mutta Antje oli parempi, tunnusti Annina. Sveitsiläisen Antje Heisselin golftulokset (71 ja 70) olivat kisojen parhaimpia.

Hyvä Suomi!!!

Muita suomalaistuloksia. Miesseniorit: 8. Jussi Heinilä, 16. Vesa Leskinen, 21. Valtteri Pukander, 30. Atte Martikainen – kilpailijoita 49. Naisseniorit: 1. Gitta Kauppi, 2. Mikaela Wrede – kilpailijoita neljä. Masters-miehet: 7. Jukka Huisman, 8. Juha Paatsama – kilpailijoita 15. Naisjuniorit: 2. Olivia Kauppi – kilpailijoita 2.

Tuukka kukkapenkissä (Kuva © ZELL am See-Kaprun)