SM-kisaetkot

3.4.2024

Pienen kisatauon jälkeen alppikansa kokoontuu SM-kisoihin Ylläkselle ja Leville.  Sunnuntaina (7.4.) Ylläksellä aloittavat U14 ja U16 -sarjalaiset SM-kisansa, joissa kisalajeina ovat syöksy, superg ja alppiyhdistetty. Ennen SM-kisoja kisarinteessä päästään tutustumaan seurojen yhteisharjoituksissa sekä kisan virallisissa syöksyharjoituksissa. Kisaohjelmassa on myös Ylläs-syöksy, joka on syöksykisa ilman SM-statusta

Taas on HySSin pojat pohjoisessa. Antti, Joni ja Riku aloittavat SM-vauhtikisat Ylläksellä. 

HySSiä nuorten SM-kisoissa edustavat Riku ja Joni Reijonen sekä Antti Tapiala. Riku on U14-laskija. Joni ja Antti laskevat U16-sarjassa. Vauhtilajikisojen jälkeen nuoriso siirtyy Leville, jossa kisataan SM-tekniikkalajeissa. Kisapäivät ovat 12.–14. 4. ja kisalajeina suurpujottelu, pujottelu ja paripujottelu.

Yleisen sarjan kilpailijat aloittavat Levillä sunnuntaina SM-suurpujottelulla. Maanantaina lasketaan FIS-suurpujottelu ja tiistaina on vuorossa mielenkiintoinen SM-pujottelu. Keskiviikkona on huilipäivä ja torstaina jatketaan virallisilla syöksyharjoituksilla Ylläksellä.

Levin SM-kisoihin osallistuu koko HySSin FIS-laskijakaarti ja kirjoittajan mitaliodotukset ovat kovat: kymmenen SM-mitalia HySSille kevään SM-kisoista! Kaksi on jo plakkarissa – Jasper Palosaari voitti kaksi SM-hopeaa (SL ja GS) Suomulla nuorten U21-sarjassa. Jasper on mukana Levin SM-kisoissa, mutta hän ei laske Ylläksellä vauhtilajeja

Erika on voittajakandidaatti Levin GS-kisassa (kuva SkiLV)

HySSin Erika Pykäläinen on ennakkosuosikki GS-kisan voittajaksi. Erika laski maaliskuussa hyviä GS:n EC-kisoja, joista EC-pisteitä tuli lähes sata. Bonuksena Erikalle tuli Tanskan GS- mestaruus, josta hyvät FIS-pisteet 20.00. Erika laskee Levillä myös SM-pujottelun, josta mitali on tavoitettavissa. Vauhtilajit Erika jättää väliin – SG-mitali olisi helposti napattavissa.

Naisten SM-pujottelun ennakkosuosikki on HySSin Rosa Pohjolainen. Rosa voitti Tanskan SL-mestaruuden samoissa kisoissa Norjan Trysilissä, jossa Erika oli GS-mestari. Tänä talvena Rosa on kerännyt 94 EC-pistettä. Muista suomalaisista SL-pisteitä on vain Riia Pallarilla, jonka kausi jäi kesken loukkaantumisen vuoksi. Pujottelu on herkkä laji ja Rosan SM-menestykselle on noussut myös haastajia. FISin kaikkitietävät sivut kertova, että TuSlan Silja Koskinen on kiivennyt sijalle 140. Nella Korpio on laskenut hyviä FIS-kisoja Norjassa ja Ruotsissa.  PoSSin Aada Kanto pitää myös mainita – pääsiäisturneella Ruotsin Sundsvallissa toinen FIS-pisteillä 25.82.

Rosa Pohjolainen voitti nuorten MM-kisojen syöksyssä pronssimitalin. Superg-kisassa Rosa oli 22:s, jonka jälkeen hän on osallistunut vain yhteen vauhtilajikisaan. Sarntalin EC-superg ei oikein sujunut, sijoitus 64:s. Rosa viestitti, että osallistuminen Ylläksen vauhtilajeihin on vielä vähän auki, joten ei ennakoida vielä SM-mitaleja Ylläkseltä.

Jesper Pohjolainen vastaa Eduard Hallbergin vauhtiin Levin SM-pujottelussa  (kuva SSF)

Levin SM-kisojen kohokohta on miesten pujottelukisa.  Eduard Hallberg ja Jesper Pohjolainen ovat jo näkyviä urheilijoita Eurooppa Cup-tasolla. Eduard kokosi EC-pujotteluista hurjan pistemäärän (336), jolla hän on EC-rankingissa kolmas. Jesperin vastaavat lukemat ovat: pisteitä 137 ja ranking 15:s.  Varmoja SM-mitalimiehiä molemmat. Hyviä haastajiakin on ilmaantunut. SCST:n Jesperi Kemppainen on Suomen rankingissa kolmas. EC-pisteitä ei vielä ole, mutta FIS-ranking on hyvä 155:s, pisteillä 23.20. HySSin Emil Keränen on Suomen rankingissa viides, pisteillä 25.81. Emilin SM-pujottelumitali voi tulla kahdella hyvällä, omalla laskulla – ihmeitä ei tarvita.

Jos ei pujottelussa mahdu palkintopallille, niin otetaan se paikka GS-kisassa tai SG-kisassa. Emil Keränen SkiLV:n kuvassa.

Emil Keränen oli viime keväänä Ylläksen SM-superg-kisassa toinen – edellä vain Elian Lehto. Tänä keväänä Emil on osallistunut vain kahteen superg-kisaa. Norjan Trysilissä Tanskan mestaruuskisassa Keränen oli yhdeksäs ja FIS-kisassa 22:s. Varmistusta Ylläksen SG-kisaan osallistumisesta en ole saanut, mutta mies on nähty harjoittelemassa Levillä.

Samuel Hurmerinta ilmoitti osallistuvansa kaikkiin SM-lajeihin Levillä ja Ylläksellä. Samuel laskee ensimmäistä kauttaan FIS-tasolla, joten hän laskee SM-kisoissa myös sarjassa U18. Tekniikkalajit laskettiin jo Suomulla, mutta mitalisaumat ovat vielä olemassa Ylläksen vauhtilajeissa.  Kisarinne on Samuelille tuttu – viime keväänä M16-sarjan SM-suurpujottelussa Samuel oli hopeasijalla.

Samuelilla on hyviä muistoja Ylläksen vauhtikisoista.

Näillä jutuilla ei kymmenen SM-mitalin tavoite vielä täyty. Laitetaan pientä painetta Ylläksellä aloittavalle kolmikolle Reijonen R, Reijonen J ja Tapiala A. Jos ei mitalia tule vauhtilajeista, niin varapaikkana on Levin tekniikkalajit. Superyllätyksiä odotellaan Hetta Saariselta (N18) supergessä, Jasper Palosaarelta SM-pujottelussa, Erika Pykäläiseltä SM-pujottelussa ja Emil Keräseltä SM-suurpujottelussa. Ja Jeppekin vois pärjätä GS-kisassa – vaikka kolmas.

Lisää ilonaiheita on odotettavissa Peuramaalta, jossa viikonloppuna kisataan ES-cupin finaalikisat. Perjantaina iltakilpailuna lasketaan superpujottelua. Lauantai on pujottelupäivä ja sunnuntaina lasketaan yllätyksellinen paripujottelu. Kymmenkunta hyssiläistä nuorta on kisaamassa. SM-mitaleja ei ole jaossa, mutta toivottavasti tuloksena on hyvää mieltä roppakaupalla.