Pohjolaisille kaksi FIS-kisavoittoa samana päivänä.

22.11.2023

Hyvinkään Slalomseuran Rosa ja Jesper Pohjolainen pujottelivat harvinaisen tilastotuloksen Levin kansainvälisissä pujottelukisoissa. Rosa voitti maanantaina aamupäivällä naisten pujottelun ja Jesper oli nopein iltapäivällä lasketussa miesten pujottelussa. Molemmissa kisoissa oli hyvä kansainvälinen kattaus. Naisten kisassa oli laskijoita 81 ja edustettuna oli 14 maata. Miesten kisassa vastaavat lukemat olivat 146 laskijaa ja 19 maata.

Maanantai oli hyvä kisapäivä Pohjolaisille. Rosa voitti aamulla ja Jeppe laski FIS-voittoon illalla. (Kuva Foto Sirviö)

Ennen pujottelukisoja lasketuissa suurpujottelukisoissa Rosa Pohjolainen puolitti FIS-listapisteensä lukemaan 32.62. Pisteparannus tuli viikonlopun GS-kisojen neljännestä ja toisesta sijasta. Ensimmäisen GS-kisan voitti HySSin Erika Pykäläinen, josta Rosa jäi reilun kahden sekunnin päähän. Toisessa GS-kisassa Rosan edelle ehti vain Tsekin Klara Gasparikova, joka vei kärkipaikan kuuden sadasosan erolla. Pujottelukisan ykköspaikasta Rosa sai FIS-pisteitä 23.00, jotka ovat paras mahdollinen pistemäärä FIS-kategorian kilpailussa. Rosan FIS-listapisteet pujottelussa ovat hyvät (20.65), joten pisteparannukseen ei ollut mahdollisuutta.

Kyllä pakkasessa pärjää kun on hyvät varusteet ja iloinen mieli.

Levin FIS-kisat aloitettiin kahdella suurpujottelukisalla, joissa Jesper Pohjolainen oli 16:s ja 11:s.  Maanantai oli Jesperin voittopäivä ja tiistainakin voitto oli otettavissa. – Ekassa pujottelussa avauslasku oli tuhnu, mutta toinen lasku hyvä. Toiseen kisaankaan en saanut kahta hyvää laskua. Nyt meni päinvastoin eka hyvä kärkiaikaan, mutta toisessa paljon virheitä. Suurpujottelut menivät oman tason mukaisesti ja pujotteluihin olen tyytyväinen. Pisteillä ei ole väliä, mutta onhan se mukavaa, että voin aloittaa kisakauden kärkipaikoilla. Paljon parempi kuin sijoittuminen sijoille ynnä muut, kommentoi Jesper Pohjolainen.

Eduard Hallberg voitti Jesper Pohjolaisen 19 sadasosalla toisessa SL-kisassa. Edille voitto myös toisesta GS-kisasta.

Hyssiläisten menestys ei ollut pelkästään Rosan, Jesperin ja Erikan varassa. Emil Keränen oli avauskisassa kuudes ja samalla paras suomalainen laskija. Toisessa GS-kisassa Keränen oli yhdeksäs ja sijoitus oli sama myös päätöspujottelussa. – Suurpujottelu on samalla tasolla mihin keväällä pääsin ja se on hyvä lähtökohta. Ekan pujottelun jätin väliin tukkoisen olon takia. Toiseen pujotteluun tuli paljon virheitä, joten aikaero kärkeen venyi isoksi (+3.31), kähisi matalaääninen Emil Keränen, joka kuuluu Skisportin C-joukkueeseen.

Emil Keränen oli hyvässä GS-vauhdissa jo kauden ensimmäisissä kisoissa. Pujottelukin sujui hyvin vaikka flunssaa oli kropassa.

HySSin Jasper Palosaaren oli tyydyttävä isoihin lähtönumeroihin kovassa, kansainvälisessä kisassa. Jasper starttasi GS-kisoihin numeroilla 90 ja 84.  Molemmissa kisoissa nousua tuli noin 40 sijaa. FIS-pisteet 71.14 ja 74.82 eivät hetkauta Palosaaren listapisteitä eikä rankingia, joka on alkukaudesta 1241.

HySSin Hetta Saarinen ei osallistunut Levin pujottelukisoihin. GS-kisoissa Saarinen oli 43:s ja 37:s. Saadut FIS-pisteet 128.91 ja 106.58 ovat kaukana hyssiläisen hyvistä FIS-listapisteistä (63.05).

HySSin FIS-laskijat pääsivät avaamaan kisakautensa hyvissä olosuhteissa, kovassa kansainvälisessä seurassa. Ilmatieteenlaitos lupaili kisapäiviksi 25–35 asteen pakkasia. Oikeasti pakkasta lähtöpaikalla oli 7–10 astetta ja maalialueella 20–23 astetta. Kyyti radalla oli arvattavasti kylmää ja siirtyminen kylmästä vielä kylmempää tapahtuu lyhyellä matalla Levi Blackin alaosassa. – Fiilistä voisi kuvailla, että ensin ollaan puoli minuuttia jääkaapissa ja sitten siirrytään nopeasti pakastimeen. En kuitenkaan suosittele kokeilemaan, virnuili idean isä Emil Keränen.

Kisat on pidetty ja edessä on uudet seikkailut. HySSin FIS-laskijoiden seuraaminen muuttuu kokopäivähommaksi. Missä mennään? Erika laski vain yhden FIS-kisan Levillä ja suuntasi USAn Killingtoniin MC-kisoihin 25.–26.11. Rosa on yllättäen kotona kuun loppuun saakka. Kroppa tarvitsee lepoa ja leikattu jalka hoitoa. Joulukuun Rosa kilpailee Keski-Euroopassa. Jesper jäi vielä Leville harjoittelemaan ja piipahtaa kotona ennen lähtöä kisakiertueelle Keski-Eurooppaan. Jesperin uusi tukikohta on Itävallan Schladmingissa. Emil treenaa pari päivää Levillä ja siirtyy Suomulle, jossa on viikonloppuna 25.–26. 11. FIS-kisat. Suomun jälkeen Keräsen edustama SSF:n C-joukkue kisaa Ruotsissa ja siirtyy sieltä Keski-Euroopan kisoihin. Suomun kisat ovat myös Jasperin suunnitelmissa. Suomun kisat ovat passelit myös Kuusamossa opiskeleville Hetta Saariselle ja Samuel Hurmerinnalle. Ainakin kisamatka on lyhyt.