Mandatum Alpine Ski Tourin päätöskisat Vihdissä ja Swinghillissä

18.3.2024

Vuoden 2024 Mandatum kisakiertueella laskettiin 14 osakilpailua. Kisapaikkoina olivat Levi, Tahko, Pyhä ja Vihti sekä Swinghill. Vihdissä kisaisäntänä oli Helsinki Ski Club. Swinghillin päätöspujottelun organisoi Grankulla IFK-alpine. Kisasää vaihteli perjantain +5 asteesta sunnuntain lumimyräkkään. Välipäivän paripujottelukisan seuraamista vaikeutti sankka sumu. Suolaamisella ja kovalla työllä kisarinteet saatiin kisattavaan kuntoon. Kiitokset kisajärjestäjille ja kilpailijoille!

Mandatum Alpine Ski Tourilla pisteitä jaettiin 156 laskijalle, joista kymenkunta on virolaisia nuoria. N14 sarjan kärkikolmikkoon laskivat HSC:n Maisa Neste (pisteet 930), LHS:n Iris Rantalainen (900) ja GrIFK:n Sanni Peltola (730). Seuraavilla sijoilla olivat HSC:n Emma Pajala (725), LHS:n Miila Kankaanmäki (662) ja GrIFK:n Frida Aapro (568).

HySSin Emilia Leppälä oli viikonloppuna ensimmäistä kertaa mukana MAST:lla. Ensimmäinen lasku päättyi ulosajoon. Toisen laskun aika oli 31.77, joka oli toisen kierroksen 11. nopein aika. Virallisena tuloksena kuitenkin DNF1. Paripujottelun startissa Emilian sauva takertui lähtöporttiin. Tuloksena 21. sija, mikä ei riittänyt paripujotteluvaiheeseen.

M14-sarjassa HSC:n Emil Pyrrö otti hyvän loppukirin ja voitti neljä viimeistä kisaa. Pyrrön loppupisteet ovat1090. Pyhän kisoihin asti PeSlan Robin Le Bell kisasi tiukasti Pyrrön kanssa, mutta neljä viimeistä kisaa toivat vain 220 pistettä. Le Bellin loppupisteet ovat 935. TSS:n Kasper Huhti voitti yhden osakisan ja laski tasaisesti pisteille jokaisessa kisassa. Loppupisteet Huhtille 750. Seuraaville sijoille laskivat LHS:n Joel Tamminen (684), HimoSkin Hermanni Lehtinen (601) ja HSC:n Emil Harju-Jeanty (578).

HySSin Riku Reijonen oli M14-sarjassa kahdeksas 372 pisteellään. Rikun sarjaan mahtuu kaksi nolla tulosta. Toinen viiva tuli viime perjantain pujottelukisasta Vihdissä. Numerosarja kertoo nousujohteisesta kaudesta, joka lupaa menestystä huhtikuun SM-kisoista Levillä ja Ylläksellä.

N16-sarjassa parhaimman pistesaldon (1180) kokosi GrIFK:n Wilma Kivelä. Sarjaan mahtuu 11 voittoa, yksi kakkossija ja kaksi viivaa. SCST:n Stella Jaakola oli palkintojenjaossa mukana melkein jokaisessa kisassa – vain yksi keskeytys. Jaakolan pistemäärä 836 riittää kakkossijaan. HSC:n Emily Tasala on pisteillä 779 kiertueen kolmas. Tasala voitti yhden kisan Tahkolla. Tähän kisaan ei Kivelä voinut osallistua sairastumisen vuoksi. Sijat 4–6 menivät seuraavasti: neljäs GrIFK:n Amelie Tilander (702), viides KSC:n Lotta Eskelinen (430) ja kuudes PoSS:n Bettina Rosendahl (408).

HySSin Stella Winqvist osallistui MAST:n osakilpailuihin vain Tahkolla, Vihdissä ja Swinghillissä. Tahkolta tuliaisina oli 56 pistettä ja viime viikonloppuna haaviin jäi 51 pistettä.  Pistemäärällään 107 Stella on kokonaiskisassa 26:s. Kymmenkunta nuorta naista jäi harkitusti kilpailleen hyssiläisen taakse. Vihdin pujotteluissa Stella oli 15:s, Swinghillissä 13:s ja paripujottelun karsintakin onnistui.

HSC:n Isabel Rautio palasi pitkän tauon jälkeen kisarinteeseen. Paluukisojen tuloksena oli kaksi voittoa ja yksi kakkossija. Kaudella 2022 N14-sarjassa Isabel voitti melkein kaikki osakisat ja kokosi pisteitä 1660. Hyvän vastuksen Kia Ski Tourilla 2022 tarjosi Wilma Kivelä 1056 pistellään. N16-sarja saa Isabel Rautiosta hyvän vahvistuksen. Tervetuloa takaisin – pysy terveen

HSC:n Isabel Rautio voitti lähes kaiken Kia Ski Tourilla keväällä 2022. Loukkaantuminen vei pari kautta, mutta vihdoinkin Isabel pääsi takaisin kisarinteiseen. Tervetuloa takaisin - ei enää loukkaantumisia, kiitos!

M16-sarjan suurin yllätys on, ettei JoPun Samu Timonen voittanut kokonaiskilpailua. Timonen on ollut kestomenestyjä juniorisarjoissa ja erittäin varma laskija. Tämä kisakausi alkoi Timoselta hyvin – kuusi kisaa, kolme voittoa – mutta loppukaudesta voittoja tuli vain yksi. Vihdin paripujottelusta Timoselle täydet pisteet, joilla kokonaispisteet nousivat 932 pisteeseen. GrIFK:n Casper Eriksson kokosi 1040 pistettä. Erikssonin sarjaan mahtui seitsemän voittoa, varsinkin Pyhän reissu meni hyvin. Voitto neljästä kisasta ja eroa Timoseen 168 pistettä. Kokonaispisteissä kolmantena on HSC:n Eero Saravuo, joka viikonloppuna rohmusi 260 pistettä. Saravuon loppupisteet ovat 920. Seuraavilla sijoilla kokonaiskilpailussa ovat: 4. Joonas Tamminen LHS (551), 5. Eemil Ruotsi JHS (538) ja 6. Eemil Westman GrIFK (505).

HySSin Joni Reijonen sijoittui 44 laskijan M16-sarjassa yhdeksänneksi 331 pisteellään.  Joni kokosi tasaisesti pisteitä jokaisesta osakilpailusta. Parhaimmat pisteet (40) tulivat Vihdin pujottelun kuudennesta sijasta. Numerosarjassa on havaittavissa tasaista nousu kauden aikana - Swinghillin pujottelu vähän droppasi verrattuna Vihdin pujotteluihin. Joni kuuluu M16-sarjan nuorempaan (2009 synt.) ikäluokkaan, jossa edellä ovat vain voittaja Casper Ericsson ja GrIFK:n Patrick Maksimow .

HySSin Antti Tapiala on M16-sarjan kokonaiskilpailussa 20 sijalla. Antin tuottoisimmat kisat olivat Pyhällä. Vihdissä Antin saldo kasvoi vain 21 pisteellä ja Swinghillin kohdalla numerosarjassa on viiva. Kokonaissaldo on 165 pistettä. Antti on, Jonin tapaan, M16-sarjan nuorempaa ikäluokkaan. Tässä ikäluokassa Antti Tapiala mahtuu kympinsakkiin.

U14 ja U16-ikäluokkien SM-vauhtilajit kisataan Ylläksellä 7.–10.4. Tekniikkalajit ovat ohjelmassa 12.–14.4. Levillä.

Seuraava Mandatum-kisa on U10- ja U12-ikäluokkien loppukilpailu 22.–24.3. Perjantaina on taitokisa, lauantaina pujottelu ja sunnuntaina suurpujottelu. Kisat lasketaan Kuopion Tahkolla.

EC-kisat Hafjell Norja

16.3. Slalom-kisa: 1. Elena Stoffel (SUI) EC point 100, Fis point 15.00 .... 21. Rosa Pohjolainen (FIN) EC-point 10, Fis points 32.57...Nella Korpio (FIN) DNF2

17.3. GS-kisa 1. Marte Monsen (NOR) EC-points 100, Fis points 16.67 ...9. Erika Pykäläinen (FIN) EC-point 29, Fis points 25.47 ... Rosa Pohjolainen (FIN) DNS2

17.3. SL-kisa 1. Eduard Hallberg (FIN) EC 100, FIS 15.00 ...22. Jespe Pohjolainen (FIN) EC 9, FIS 34.63

18.3. GS-kisa 1. Diego Orecchioni (FRA) EC 100, FIS 15.00 ...9. Eduard Hallberg (FIN) EC 29, FIS 19.84

Tanskan NC-kisat Trysil Norja

17.3. Superg-kisa 1. Jan Zabystran (CZE) 52.78 Fis points 25.44... 5. Jaakko Tapanainen (FIN) +0.50 FIS 36.71...9. Emil Keränen (FIN) +0.80 FIS 43.48...17. Turo Torvinen (FIN) +1.08 FIS 49.79

18.3. GS-kisa 1. Erika Pykäläinen (FIN) 2:00.87, Fis points 20.00 ... laskijoita 53, kansallisuuksia 11

18.3. GS-kisa 1. Andreas Sönsterud (NOR) 1:56.23, Fis points 20.00...5. Turo Torvinen (FIN) +1.16 Fis points 30.08...7. Jaakko Tapanainen (FIN) +1.73 FIS 35.03...14. Jesper Pohjolainen (FIN) +2.23 FIS 39.38, 15. Jesperi Kemppainen (FIN) +2.25 FIS 39.55 ...22. Emil Keränen (FIN) +2.89 FIS 45.11.

Tulossa: 18.-20.3. Latvian NC-kisat Pozz di Fassa, 19.-21.3. Viron NC-kisat Pozza di Fassa, 19.-22. 3. Nuorten SM-kisat  19.-22.3. Suomu, lajeina pujottelu ja suurpujottelu.

U12 ja U14 Mandatum loppukilpailut Tahkolla 22.-24.3.