Lumi on arvotavaraa.

15.11.2023

Levin MC-kisan lehdistötilaisuudessa puhuttiin lumesta

Kansainvälisen lehdistötilaisuuden alkuun norjalaiset alppitähdet Mina Fuerst Holtman ja Henrik Kristoffersen kehuivat vuolaasti Levin täydellisiä harjoitusoloja. Eturinteen uusi rinne sopii erinomaisesti alkukauden perusharjoiteluun ja Levi Black-kisarinteen kuntokin sai norjalaisilta kehuja. Kristoffersen oli valmis siirtämään miesten kisakauden avauksen Leville. Oman puheenvuoronsa lopuksi Kristoffersen ilmoitti halukkuutensa naisten kisan esilaskijaksi. Norjalaistähti piti myös lupauksensa, mutta pettyi radanmerkkaukseen. Liian suora, kovavauhtinen rata, kommentoi Henrik esilaskunsa jälkeen. Kristoffersen jatkoi leireilyään Levillä kahden päivän ajan MC-kisan jälkeen. Miesten pujottelucup alkaa 18.11. Itävallan Gurglissa.

Levin MC-kisan kansaivälinen lehdistötilaisuus aiheena kierrrätettävä lumi. Kuvassa vas. FISin naisten alppilajijen johtaja Peter Gerdol, Henrik Kristoffersen, Mina Fuerst Holtman, Kalle Palander, Janne Leskinen ja Marko Mustonen. (Kuva Skisport)

FISin naisten alppilajijohtaja Peter Gerdol onnitteli leviläisiä hyvistä lumiolosuhteista. Lumivarmuus on osoittautunut Levin vahvuudeksi ja helpoimmat ennen kisoja tehtävät lumikontrollit voidaan tehdä täällä. Gerdolin puheesta oli aistittavista mahdollisuus miesten MC-pujottelujen palaaminen Leville. Miesten kisakalenteri on tiivis ja muutokset vaativat uusia strategioita koko kilpailutoimintaan. Levin MC-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen ilmoitti kisaorganisaation olevan heti valmis miesten MC-kisojen paluuseen Leville.

Levi Ski Resortin liiketoimintajohtaja Marko Mustonen totesi lumen ja lumivarmuuden olevan äärimmäisen tärkeä Levin liiketoimelle. Levi herää eloon heti, kun ensimmäinen rinne saadaan avattu. Lunta on varastoitu Levi Blackiin jo useamman vuoden ajan ja viime vuosina myös tavalliset laskettelijat sekä myös maastohiihtäjät ovat pystyneet aloittamaan kautensa aikaisemmin varastoidun lumen ansiosta. Mustonen lanseerasi uuden tuotteen puhumalla kierrätyslumesta, joka on keväällä talteen otettua lunta. Tämä lumi on pohjana, kun uutta kautta aloitetaan rakentamaan. Vettä ja sähköä säästyy merkittävästi ja lumetus tehostuu, kun uutta lunta voidaan tykittää paremmilla pakkasilla. Mustonen otti mielihyvin vastaan Peter Gerdolin Leville myöntämän tittelin lumenteon pioneereista. Mustonen myös lupasi levittää lumenteon ilosanomaa kaikille halukkaille. Norjalaiset ovat jo käyneet opintomatkalla Levillä. 

Lasketaanko tulevaisuudessa MC-kisoja jäätiköiden jäällä, luonnonlumella, tykkilumella, säilölumella, kierrätyslumella ja mixt-lumella. Mina Fuerst Holtmanille riittää, että on lunta. Henrik Kristoffersen ja Kalle Palander saivat aikaan keskustelun tulevaisuuden mixt-lumesta ja eri lumilaatujen kerrostumista kisaradoilla. Kyllä, lumenlaadulla on merkitystä.

Laatu ratkaisee ja lumenhuolto takaa varmuuden. Levin kisajärjestäjät ottivat melkoisen riskin jäädyttämällä Levi Black-rinteen perjantaina, päivää ennen ensimmäistä kisapäivää. Kisarinne oli jäädytetty aikaisemmin injektoimalla, mutta nyt päädyttiin käyttämään letkuja. Letkujäädytys on nopeampi työtapa, mutta veden määrä säätely vaatii enemmän näppi- tai paremminkin kouratuntumaa. Sopivan pakkasen lisäksi tarvitaan myös hyvää tuuria. Kaikki vaatimukset täyttyivät ja Levi Black oli jälleen huippukunnossa. Onnittelut asianosaisille!         

Suomen laskijat eivät onnistuneet toivotulla tavalla. 

Slovakian Petra Vlhova voitti ensimmäisen MC-pujottelun. Palkintorahaa 47 000 Sveitsin frangia. Petran porotokka sai uuden jäsenen. Petra möhli toisen voittonsa jyrkänteellä. Reilun sekunin etumatka suli grenslaukseen.

Petra Vlhovan taustajoukot Levin MC-kisassa. Takarivissä keskellä Petran vanhemmat.

Petra Vlhovaa seuraa pieni, mutta äänekäs fanijoukko. - Ollaan Keski-Euroopan kisoissa mukana. Porukka vähän vaihtuu, mutta aina ollaan mukana.

Mikaela Shiffrinin seitsemäs poro sai nimekseen Grogu. Shiffrin tienasi Leviltä yhteensä 56000 Sveitsin frangia. Sunnuntain kisan kakkosena oli Kroatian Leona Popovic, jonka tienestit olivat yhteensä 25000 CHF.  Kakkoskisan kolmas oli Saksan Lena Duerr, joka oli avauskisassa toisena, tienestit yhteensä 34000. 

HySSin Rosa Pohjolaisen paluu MC-kisoihin oli - vanhaa fraasia käyttäen - hyppy suoraan syvään päätyyn ja vesikin oli jäähileinen. Rosa oli omimmillaan perjantai aamun harjoituksissa, joissa lasku sujui erittäin hyvin. Perjantain lehdistötilaisuus ja avausseremoniat eivät sujuneet luontevasti. Lauantain kisalasku nähtiin isolla screenillä luovuttamiselta, mutta tosiassa grenslaaminen oli jo tapahtunut ennen pysyähtymistä. Isänpäivän aamuna Rosa ei halunut startata ja se aiheutti hämminkiä yleisössä.

Ylen lajiasiantuntija Kalle Palander kommentoi tilannetta vertaamalla muinaiseen kriisiin valmentajansa kanssa. Valmentaja pakotti jatkamaan vaikka omaa halua ei ollut. Samaa kommentaattori olisi toivonut myös valmentaja Mikael Kurjelta. Palander ei ollut kovinkaan halukas kommentoimaan, mutta Ylen toimittaja Riku Salminen jankutti vastaamaan. Jos asioiden taustoista ei ole varmaan tietoa, niin silloin on fiksumpaa olla vaiti. Yllyttäminen ja painostaminen pahantekoon on paheksuttavaa. 

Terveisin Hannu Kuikkaniemi