Kylmää oli, mutta kisat pidettiin.

4.1.2024

Alkuviikon sääennusteet pitivät valitettavasti hyvin paikkansa. Kisa-aamuisin pakkaslukemat Tahkolla hivuttautuivat 30 asteen tuntumaan.

Tahko 3.1.2024 klo 7.45 . Tahkon kisarintessä pakkasta 28 astetta. Voimalan savu kertoo tyynestä säästä.

HySSin Joel Palosaari  paluu kisarinteeseen onnistui hyvin. Ensimmäisessä FIS-kisassa Joel oli kolmas, 79 sadasosaa voittaja Miika Niemistä perässä. Kakkossijalle kiilasi Eetu Tuononen, joka hävisi Niemiselle vain seitsemän sadasosaa. Palosaaren veljesten välinen mestaruuskisa siirtyi seuraaviin mittelöihin. Jasper Palosaaren kisa päättyi karmivaan karjuntaan. Pari päivää aikaisemmin Jasper loukkasi kätensä ja hyvästä suojauksesta huolimatta kepinotto oli kivuliasta.

Toisessa FIS-kisassa Joel varmisti, ettei veljesten välistä kisaa päästä laskemaan lähiaikoina. Radan alkupäässä käännös tökkäsi, mistä nilkka ei oikein tykännyt. Kisaaminen on jonkin aikaa "hyllyllä", mutta todennäköisesti Joel nähdään pikaisesti Tahkon kisarinteessä alppikoulun valmentajan tehtävissä.

Toinenkin FIS-kisa meni Pohjan Sportin Miikka Niemisen nimiin. Miikka oli juniorimestari, joka kävi lukionsa Tahkolla ja jatkoi kilpailemista harvakseltaan. - Nyt olen opiskelemassa Espoossa ja tarkoitus on harjoitella sekä kilpailla vähän enemän. Sopii hyvin rauhalliseen opiskelutahtiin, selvitti suunnitelmiaan Miikka Nieminen.

Kovasta pakkasesta huolimatta kymmenkunta laskijaa oli hymyissäsuin kilpailujen jälkeen. Tahkon kisat olivat hyvät FIS- pistekisat. Avauskisassa kahdeksan mieslaskijaa sai FIS-pisteitä reilusti alle omien FIS-listapisteiden. Joel Palosaari ja HSC:n Erik Saravuo nostivat kisojen pistearvoa omilla hyvillä SL-pisteillään. Saravuo oli ensimmäisessä kisassa neljäs. Kisa jäi lainavarusteissa laskeneen Erikin ainoaksi esiintymiseksi Tahkolla, koska edessä oli paluu Keski-Eurooppaan tavoittelemaan omaan pussiin hyviä FIS-pisteitä. Saravuo kuuluu SSF:n C-joukkueeseen, jonka seuraava kisa on NC-kisa Italian Kronplatzissa.

Naisten ensimäisen kisan voitti Ruka Slalomin Maisa Kivimäki, toisena HimoSkin Ellen Aho ja kolmantena Himoksen Nesta Tamminen. Toisessa FIS-pujottelussa kahdeksan nuorta naista paranteli puikkapisteitään. Nopein oli Ellen Aho, toisena Nesta Tamminen ja kolmantena GrIFK:n Helka Mäkelä.

FIS-kisojen yhteydessä laskettiin myös N16- ja M16-sarjojen kansallinen kisa. HySSin Joni Reijonen oli tiistain kisassa kolmas ja keskiviikkona viides. Molemmissa kisoissa nopein oli JoPun Samu Timonen. LHS:n Jonas Tammisen sijoitukset olivat toinen ja kolmas. Toisena kakkospujottelussa oli HSC:n Eero Saravuo.

N16-kisan avauskisan kärkikolmikko oli 1. Tara Autio KSC, 2. Heljä Tamminen HimoSki ja 3. Sofi Väätäinen TSS. Toisen kisan palkinnot menivät KSC:n laskijoille järjestyksessä Lotta Eskelinen, Tara Autio ja Saramaria Härmä.

Juniorikisa oli hyvä harjoitus nuorille urheilijoille. Viikon päästä N16 ja M16 sarjalaiset ovat pääosissa Tahkolla, jossa lasketaan Mandatum Alpine Tourin toinen jakso. Tourille osallistuu myös HySSin Riku Reijonen (M14), joka toimi FIS-kisoissa esilaskijana. Ensimmäisenä päivänä Rikun kanssa tehtävää hoitivat LHS:n juniorilaskijat. Lahtelaiset putosivat toisena kilpailupäivänä ruodusta ja Riku sai hoitaa radan testaamisen yksin. - Nyt riitti minulle. Tällä on liian kylmä. Ei pysty laskemaan, ilmoitti Riku kilpailun johdolle ennen viimeistä starttia.

Viluisia olivat myös toimitsijat, jotka olivat pääasiassa Tahkon alppikoulun urheilijoiden vanhempia. Kisa vietiin läpi noin kahden kymmenen henkilön voimin. Kisaamiseen meni aikaa neljä tuntia, mutta järjestäjien kisapäivä oli kolme tuntia pitempi. Neljän päivän (11.-14.1) Mandatum-kisakiertuella talkoopäivät ovat jonkin verran pitempiä. Tahkon talkooporukkaa tarvitaan vahvistuksia ja toiveissa on myös heikennyksiä. Porukan säästötavoite on 70 %:n heikennys pakkaslukemiin.

Joel Palosaaren paluukisa päätyi kolmanteen sijaan. Voittaja Miikka Nieminen, kakkosena Eetu Tuononen. (Kuva Tahkon alppikoulu).