Jesper Pohjolaiselle voitto ja huippupisteet Kronplatzista.

13.1.2023

Italia Kronplatzista on tullut pienten alppihiihtomaiden suosikki NC-kisojen (kansallisten mestaruuskisojen) pitopaikkana. Kaudella 2022 Kronpaltzissa kilpailtiin kuuden (UZB, THA, ALB, GEO, SMR ja IRL) maan mestaruuksista. NC-kategoriastatus antaa mainion mahdollisuuden hyviin FIS-pisteisiin, joten miesten kisat kiinnostavat myös MC- ja EC-tason laskijoita. Kronplatzissa kisataan myös naisten MC-suurpujottelut, joten naistenkin kisoihin tulee kovia kilpailijoita hakemaan tuntumaa MC-rinteeseen. Alkukauden kisoihin osallistuu reilusti yli sata miestä ja naislaskijoitakin on noin 80. Laskijoita on 30-40 eri maasta. Kisojen voittajat ovat saaneet melkein aina FIS-pisteitä 20.00.

Tällä viikolla kilpailtavana ovat olleet Haitin ja Thaimaan mestaruudet pujottelussa ja suurpujottelussa. Jesper Pohjolainen voitti Haitin NC-kisan ja oli toisena Thaimaan NC-pujottelussa. Voitosta Jesper sain FIS-pisteitä 20.00 ja kakkossijan kahden sadasosan tappio antoi pisteitä 20.16.

Jesper rutisti pujottelupisteitään.  (Kuva SSF)

Erika Pykäläiseltä jäi Kranjska Goran WC-suurpujottelut väliin, mutta Kronplatzin NC-kisoissa Erika oli jälleen kisaamassa. Ensimmäisessä SL-kisassa Erika oli 10:s ja toisessa tuloksena oli DNF1. Ensimmäisessä GS-kisassa Pykäläinen oli kolmas ja kakkoskisa päättyi toiselle sijalle. Erikan FIS-pisteet suurpujottelussa ovat olleet vuoden lukemissa 24.38 ja ranking 80 paikkeilla. Kolmas sija toi hitusen paremmat pisteet (24.25), mutta kakkossijasta tuli reilumpi parannus (21.82). Naisten MC-suurpujottelu lasketaan Kronplztzissa 24.-25. tammikuuta, joten NC-kisat olivat oikein hyvä kenraaliharjoitus Erikalle.

Kronplatzin GS-kisat olivat hyvä kenraali MC-kisaa varten. (Kuva SSF)

Viimeisin (14:s) FIS-pistelista tuli voimaan 12.1.2023 ja lista on voimassa 25.1. saakka. Tähän listaan Pohjolaisen ja Pykäläisen hyvät sijoitukset eivät ehtineet. Voimassa olevalla listalla Suomen ykköspujottelijan paikalle on noussut porvoolainen Eduard Hallberg. Hallberg laski ennen joulua Levillä ja Norjan Trysilissä hyviä FIS-kisoja, joilla sai pudotettua SL-pisteet lukemaan 24.45. Hallbergin FIS-ranking on 125:s. Pohjolainen on seuraavalla sijalla pisteillään 24.64. Seuraavalla listalla Jesper nousee sadan parhaimman joukkoon.

Skisport Finlandin tiedote 10.1. vakuuttaa, että vielä nimeämätön suomalaislaskija osallistuu 22. tammikuuta Kitzbühelin pujotteluun. Eduard Hallberg on valittu nuorten MM-kisoihin, jotka pidetään Itävallan St. Antonissa 17.-26.1., joten Kitzin pujottelupaikka jää sopivasti Jesper Pohjolaiselle. Jeppe saa komean alun MC-uralle, seuratuimmassa ja rahakkaimmassa maailmancupin osakilpailussa.

Nuorten MM-kisat St. Antonissa käydään pitkästä aikaa ilman hyssiläistä laskijaa. Hallbergin lisäksi miesten kisoihin osallistuvat Jaakko Tapanainen (GrIFK), Jesperi Kemppainen (SCST) ja Erik Saravuo (HSC). Naisten kisoissa laskevat Riia Pallari (SCST), Charlotte Henriksson (GrIFK) ja Silja Koskinen (TuSla).

Tahkolta Tarvisioon EYOF-kisoihin - Jasper Palosaari.

Tammikuu on alppikisoja pullollaan, joten seurattavaa riittää. Kansainvälistä seurattavaa tarjoavat hyssiläisistä Emil Keränen ja Jasper Palosaari. Keränen on jo lähtenyt Yhdysvaltoihin, jossa järjestetään talviuniversiadit 12.-21.1. Kisapaikkana on Whiteface Mountain.

Jasper Palosaari kilpailee Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla Italian Tarvisiossa 23.-28.1. Suomi menestyi erinomaisesti viime vuonna Vuokatin EYOF-kisoissa. Alppimenestystä puolustamaan Palosaaren lisäksi lähtevät Rene Linnatsalo (Ruka Sl), Felix Maksimow (GrIFK) ja Altti Pyrrö (HSC). Naisten joukkueessa kisaavat Kaisu Jaakkola (GrIFK), Aada Kanto (PoSS), Aada Marttila (KSC) ja Isabel Söderström (GrIFK).

Joel Palosaari voitti vuoden ensimmäisen FIS-pujottelun Tahkolla.  (Kuva SSF)

Vuoden 2023 FIS-kisat Suomessa aloitettiin 3.1. Kuopion Tahkolla. Yhden päivän aikana miehet ja naiset laskivat kaksi kisaa. Ensimmäisen kisan voitti HySSin Joel Palosaari ja nuorempi Palosaari Jasper oli kolmas. Toisen kisan voitti HSC:n Erik Saravuo ja Jasper Palosaari oli kakkosena. Molemmissa naisten kisassa PoSSin Aada Kanto oli ylivoimainen.

FIS-kisat Suomessa jatkuvat Rukalla 14.-15.1., Suomulla 16.-17.1. ja Ounasvaaralla 19.-20. 1.

Juniorien kansallinen kisakiertue on saanut uuden nimen. Mandatum Alpine Ski Tourin ensimmäinen osakilpailu on parhaillaan menossa Pyhätunturilla. Ensimmäiseen pidennettyyn kisaviikonloppuun osallistuu 125 14-16 -vuotiaista alppihiihtäjää. HySSin laskijoita on mukana vain kolme. M14-sarjassa laskevat Antti Tapiala ja Joni Reijonen. Samuel Hurmerinta edustaa HySSiä sarjassa M16. Yhteenveto Pyhän kisoista alkuviikosta näillä sivuilla.

Aluekilpailutkin alkavat tammikuussa. Tampereella kilpaillaan 21.-22. päivä ja perinteinen Tahko GP lasketaan 28.-29.1.