Erika voitti neljä kisaa Pyhällä, samalla tuli voitto myös Baltic-cupissa.

25.3.2023

Alppihiihdon Baltic cupiin 2022 – 2023 kuului viisi osakilpailua, joista ensimmäinen laskettiin marraskuussa sisätiloissa Liettuassa Druskininkain Snow Arenassa. Toinen jakso järjestettiin tammikuussa Italian Pozza di Fassassa, jossa samalla laskettiin Latvian mestaruuskisat. Kolmas ja neljäs kisa laskettiin helmikuussa Latvian Siguldassa. Kisaorganisaatio SKILV toi finaalikisat jälleen Pyhätunturille. Ensimmäisellä kisaviikolla laskettiin viisi päivää lasten kilpailuja, joihin kuuluu perinteisesti juhlavia kisaseremonioita. Toinen kisaviikko oli varattu Latvian juniorimestaruuskisoille ja Viron NC-kisoille. Kisat päättyvät tänään lauantaina paripujottelukisaan.

Erika ahmi voittoja Pyhällä. Bonuksena Baltic-cupin kokonaiskisan voitto. (Kuva SKILV)

Erika Pykäläisen cupvoittoon tarvittiin vain neljä voittoa Pyhän kisoista. Erika osallistui Pozza di Fassan kisoihin, joista pohjalle tuli reilu sata Baltic-cuppistettä. Cuppisteitä tärkeämpiä ovat NC-kisoista tarjolla olevat hyvät FIS-pisteet. Erikan FIS-pisteet ennen Pyhän kisoja olivat SL 30.07 ja GS 21.58. Pyhän SL-kisoista Erika sai 31.61 ja 36.59. GS-kisoista pisteitä ropisi 25.28 ja 27.02, joten aika kauaksi jäivät piste- ja rankingparannukset. Mutta hyvät kisalaskut Erikalta ja mukava yhteensattuma ensimmäisessä pujottelukisassa – tasapeli Nella Korpion kanssa.

Hetta palasi kisatauolta. GS-kisoista 10. ja 11. sija. (Kuva SKILV)

HySSin Hetta Saarinen palasi kisoihin reilun kuukauden mittaiselta harjoittelujaksolta. GS-kisoissa sijoitukset olivat 11:s ja 10:s. FIS-pisteet olivat 90 pisteen nurkilla, joten parannusta FIS-listapisteisiin (63.05) ei tullut. Samoin kävi myös SL-tulosten kohdalla. Pyhällä sijoitukset 17:s ja 18:s. SL-pisteet pysyvät lukemassa 119.68.

Miesten kisoissa Suomen kärkikaarti oli hyvin edustettuna ja FIS-pistetaso siten hieman parempi kuin naisten sarjassa. Ensimmäisessä GS-kisassa (Latvian JNC) KSC:n Salomo Sirviö yllätti voittamalla Samu Torstin. Toisessa GS-kisassa (Viron NC-kisa) järjestys palasi normaaliksi – Samu voitti ja Salomo oli kakkosena.  Sirviön voittopisteet olivat 24.22. Torsti sai voitostaan FIS-pisteet 21.31.

Vankkaa menoa by Emil Keränen. Kauden paras pujottelu toi kakkospaikan ja  27.17 pistettä. (Kuva SKILV)

HySSin Emil Keränen laski hyvät kisat Pyhällä. GS-kisoissa Emil oli neljäs ja seitsemäs. Pisteitä 49.01 ja 30.58, joita voi verrat FIS-listapisteisiin 33.62. Emilin SL-pisteet FIS-listalla ovat 35.42. Keränen aloitti Pyhän pujottelut kuutossijalla – pisteet 39.43. Toisesta SL-kisasta irtosi kakkossija ja hyvät FIS-pisteet 27.17. Paripujottelun karsinnassa Emil oli viides, joten kisat jatkuvat hänen osaltaan.

Jasper vauhdissa Pyhän huipulla. (Kuva SKILV)

HySSin Jasper Palosaaren FIS-pisteet ennen Pyhän kisoja olivat SL 58.26 ja GS 66.28. Molemmissa GS-kisoissa Jasper oli sijalla 18:s, FIS-pisteitä myönnettiin 61.17 ja 75.54. Pujottelutkin kulkivat tasaisesti, molemmissa tulos 14:s. Pisteitä SL-kisoista 68.94 ja 56.57. Paripujottelun karsinta päättyi ulosajoon, joten viimeinen kisa Pyhällä jäi puolimatkaan. Karsinta oli miesten osalta outo kisa – 26 maaliin saakka, 24 ulos radalta.

Joel pääsi kuviin, mutta sitten tuli 4 x DNF

Kuulemani mukaan Latvia ei ole kovin lumivarma paikka. Kun kisoja kierrätetään useammassa maassa, saadaan hyvin alppihiihtäjiä mukaan. Kaudella 2022-2023 Baltic-cupisteille pääsi 117 naista ja 167 miestä. Lasten sarjoihin osallistujia oli: U12 N 41, U12 M 41, N U14 27 ja M U14 27. Hatunnoston arvoisia toimenpiteitä SKILV:lle ovat Pyhän kisojen organisointi ja talkoohenki sekä lasten kisojen arvostaminen. Plussaa tulee myös hyvistä laskukuvista ja tunnelmakuvista sekä hyvistä otoksista Lapin luonnosta.

Kisakuvia nähtävissä ositteessa: infoski.lv/kalnusleposana/galerijas/. Foto E. Lukso

Lappia latvialaisittain. E. Lukso (Kuva SKILV)