Emil Keränen toinen Lyckselen FIS-pujottelussa

26.2.2024

Ennen Lyckselen pujotteluja Suomen C-maajoukkueen laskijat rohmusivat kärkisijoja Tärnabyn suurpujottelukisoissa.  Jaakko Tapanainen (GrIFK) ja Jesperi Kemppainen (SCST) voittivat. Turo Torvinen (SCST) oli kahdesti kärkikolmikossa. HySSin Emil Keränen aloitti Tärnabyssä DNF2-merkinnällä. Toisessa GS-kisassa Emil oli neljäs.

Lyckselen kakkospujottelun voittaja Philip Jonsson, kakkosena Emil Keränen ja kolmantena Gustav Wissting (Kuva J. Laitakari)

Tärnabystä kisakaravaani siirtyi Lyckseleen - pari sataa kilometriä Suomeen päin. Kisojen väliin mahtui yksi treenipäivä, joka auttoi Emil Kerästä löytämään hyvän pujotteluvauhdin. Lauantain pujottelussa Emil oli neljäs ja sunnuntaina toinen. Ruotsin Gustav Wissting, Oscar Holmqvist ja Max Uhlir oli kärkitrio lauantaina. Keränen jäi voittajasta +1.19 ja FIS-pisteitä tuli 32.72. C-maajoukkueen Erik Saravuo (HSC) kahdeksas, Turo Torvinen yhdeksäs ja Jaakko Tapanainen 16:s. Jesperi Kemppaiselle merkittiin DNF1. HySSin Jasper Palosaari oli 94 kilpailijan joukossa sijalla 29, aikaero kärkeen +5.02.

Sunnuntain SL-kisan voitti Ruotsin Philip Jonsson. Voitostaan Jonsson sai FIS-kategorian maksimipisteet 23.00. Emil Keränen jäi kakkossijalle 66 sadasosan erolla, josta FIS-pisteitä tuli 28.49. Lauantaina voittanut Gustav Wissting oli sunnuntaina kolmas. Jesperi Kemppainen oli neljäs, ero kärkeen +0.96 ja FIS-pisteet 30.99. Vastaavat lukemat muilla C-maajoukkueen laskijoilla olivat: Turo Torvinen 6:s, +1.20 (32.99), Erik Saravuo 7:s, +1.60 (36.32) ja Jaakko Tapanainen 15:s, +2.67 (45.22).

SSF:n C-joukkuetta on kiva seurata. Lyckselessä kruunuja riitti myös Jesperi Kemppaisella (4:s) ja Turo Torviselle (6:s). (Kuva E.Saravuo)

Miksi et samalla kertaa voittanut, kun pujottelu näyttää sujuvan? – Aikaero (+0.66) venähti turhan suureksi. Lasku kulkee ihan mukavasti, mutta kisalaskuun on pujahtanut kummallinen hetki. Automaattijarru jää pieneksi hetkeksi päälle kesken laskun. Mikä lie, päänsisäinen mielenvika, pohdiskeli Emil kisan jälkeen. – Olihan nuo pisteet (28.49) urani toiseksi parhaimmat puikkapisteet. Vähän yli yhdellä FIS-pisteet paranevat. Joten jotain positiivista kuitenkin, tyytyväinen pitää olla, päätti Emil Keränen. Emilin parhaimmat SL-pisteet (23.71) tulivat ennen joulua Funäsdalenin pujottelusta. Seuraavalla FIS-listalla Keräsen SL-pisteet ovat todennäköisesti 26.10 ja pujotteluranking arviolta 225.

Päässä vikaa, kun ei anna minun voittaa, naureskeli Emil kisan jälkeen (Kuva SSF)

Naisten pujottelujen 43 laskijan joukossa kisasi kahdeksan suomalaista. Voittajaksi laskivat Ruotsin Julia Degerfors ja Norjan Adriane Steinsvik. Lauantain kisassa Kia Suni (GrIFK) oli kolmas., Sonja Jaakola (SCST) seitsemäs ja Maisa Kivimäki (RukaSL) yhdeksäs. HySS Hetta Saarinen oli 21:s.

Sunnuntaina paras suomalainen oli Maisa Kivimäki (8:s). Sonja Jaakola oli 11:s ja HySSin Hetta Saarinen 18:s. Hetta on laskenut hyviä GS-kisoja ja saanut pisteet tippumaan lukemaan 53.90. Lyckselen päätöspujottelu antoi Hettalle FIS-pisteet 98.25 – ensimmäistä kertaa SL-pisteet alle sadan. Ehdottomasti juhlan paikka!!!

Lyckselen kisaviikonlopun jälkeen suomalainen kisaporukka hajoaa. Miesten C-joukkue lähti Norjan Åleen, jossa lasketaan 29.2.–3.3. kaksi SL-kisaa ja kaksi GS-kisaa. Meneillään on 974 km ajomatka, johan pitää varata ajoaikaa 13 tuntia 29 min. Porukka on tottunut matkustamaan ja tietävät, kuinka matkajumista päästään. Pari treenipäivää auttaa, toivottavasti.

Muulle porukalle Ruotsi tarjoaa seuraavan kisamahdollisuuden Arvidsjaurissa 2.–3.3., jossa kisalajina on pujottelu. Arvidsjauriin pääsee autolla parissa tunnissa. Kisapaikkojen välimatka on vain 153 kilometriä, kertoo google maps.

Erika on kaivanut varastosta puikkakamppeet käyttöön.  Tavoitteena SM-mitali pujottelussa 8.4. Levillä ?

Kyselin Erikalta pari viikkoa sitten, kuinka kisakausi jatkuu? – Nyt on kisoja peruttu siihen malliin, että perus FIS-kisoja tässä vedellään. Åren MC-kisat 9.–10.3. jäävät väliin, mutta EC-kisat Norjan Ålissa 10.–11.3. ja Hafjellissä 16.–18.3. kuuluvat kisaohjelmaan, viestitti Erika.

Andorran MC-kisojen jälkeen ei FIS-kisakalenterissa ole Erikalle sopivia GS-kisoja, joten hänen nimensä löytyy yllättäen FIS-pujotteluista Itävallassa. Fügenin NC-kisassa Erika oli 13:s. Petzenin FIS-pujottelun Erika voitti. Krauebenen kisassa Erika oli yhdeksäs.

Petzenin kisan voitto toi Erikalle FIS-pisteitä 26.24, jotka ovat reilusti alle hänen FIS-listapisteitään (30.10).  Edellisen pujottelukisan, ennen näitä Itävallan kisoja, Erika laski Kanadan Tremblantissa 16.12.2023.